100TSC: Minimaliseren op je smartphone

Tegenwoordig lijken alle jongeren wel verslaafd te zijn aan hun telefoon. Toegegeven: ook ik zit aan mijn toestel vastgeplakt. Maar toch heb ik een aantal manieren waarop ik ervoor zorg dat ik geen hulpeloze verslaafde word. Minimaliseren op je smartphone, hoe doe ik dat?

minimaliseren-op-je-smartphone

bron

 • De apps die ik niet leuk vind/niet gebruik gaan er meteen weer af. Als je een app gaat missen kun je hem zo weer opnieuw downloaden, dus dat is makkelijk. Opruimen die handel!
 • Alles wordt netjes georganiseerd in mapjes.
 • Ik heb alle meldingen uitstaan. Allemaal! Mijn mobiel gaat dus nooit af, tenzij ik gebeld word. En zelfs alle meldingen op mijn beginscherm staan uit. Op deze manier kan ik wanneer ik mijn telefoon pak meteen doen wat ik graag wilde doen. Dit is wat mij betreft echt een aanrader!
 • ‘s Nachts zet ik mijn telefoon op de vliegtuigstand. Mij wakker bellen is er dus niet bij! Op deze manier weet je zeker dat je niet gestoord wordt (en dat je niet in de verleiding komt om lekker te gaan spelen met je telefoon ‘s nachts wanneer je eigenlijk moet slapen)
 • Niet door mij toegepast, wel van anderen gehoord: bewust geen Whats App, Twitter of Facebook op je telefoon zetten. Toegegeven: het leidt je vaak af van de dingen die eigenlijk jouw tijd meer verdienen. En tsja, als ze je willen bereiken, dan bereiken ze je wel, daar heb je geen Whats App of social media voor nodig.
 • In situaties waarin je contact hebt met andere mensen, laat je je mobiel in je tas/broekzak/waar dan ook zitten! Wat is er irritanter dan mensen die meer naar hun telefoon kijken dan naar jou, wanneer je een gesprek probeert te voeren?
 • Grappig spelletje waarover ik weleens gehoord heb wat dit betreft: ben je met een groep iets aan het eten/drinken, leg dan allemaal jullie smartphones op tafel. Degene die als eerste zijn telefoon pakt betaalt de rekening.

En ook leuk om een keertje uit te proberen: een hele dag zonder telefoon. Hoe rustig zal dat zijn? Ik denk dat ik dat nog een keertje ga proberen!

minimaliseren-op-je-smartphone1

bron

Leuke bezigheid voor zo’n dagje zonder telefoon, cupcakes maken! Of niet? Haha!

Doe jij het, minimaliseren als het om je telefoon gaat? Of staat die van jou juist bomvol en krijg je de hele dag door meldingen die je niet wil missen?

DELEN:

36 reacties

 1. emma 29 juli 2013 / 07:19

  Hmmm, lastig. Ik heb sinds kort een iphone en ik merk dat sinds ik de facebookapp heb, ik deze ook vaker ‘even check’. Maar in gezelschap leg ik hem altijd weg, hij staat altijd op stil, ik maak altijd wel overal foto’s van, haha. Die tip van de apps weggooien als je ze niet gebruikt ga ik zeker opvolgen!

 2. Tisha 29 juli 2013 / 07:28

  Mijn telefoon ondersteunt heel veel apps niet, dus ik doe alleen maar aan whatsapp en dat vind ik soms al druk.
  Het is tegenwoordig inderdaad wel een soort van sociaal verplicht dat je gewoon je telefoon weg laat als je in gezelschap bent. Namelijke superirritant als je tegen iemand aan het praten bent en diegene zit de hele tijd op zijn telefoon. Maar, ik weet van mezelf dat ik het ook doe, dus dat is lastig.

 3. Laura 29 juli 2013 / 07:48

  Oeh zonder telefoon, een hele dag? Nee, gaat me niet lukken! Ik ben echt te verslaafd aan mijn telefoon. Te erg! Maar ga ik eens weg zonder dan mis ik hem gek genoeg ook niet altijd. Inderdaad, minder impulsen.

  Ik heb sinds bijna een jaar mijn telefoon altijd op nachtstand staan en geluid uit. Alleen telefoontjes komen door en verder licht mijn scherm dus niet op. Alleen als ik zelf de home knop indruk zie ik wat er gebeurt. Dat geeft al best wat rust, al druk ik die homeknop nog net iets te vaak in 😉

 4. Monique 29 juli 2013 / 08:06

  Ik doe het soms zo af en toe, even een dagje zonder telefoon. Vind dat heel fijn!

 5. Martina 29 juli 2013 / 08:17

  Heel goed artikel! Mijn smartphone kan ook wel wat minimalisme gebruiken 😉

 6. Anjo 29 juli 2013 / 08:29

  Ooo hoe herkenbaar. Ik ben nog niet zo lang aan de smartphone, maar de eerste dag werd ik gek! Bij ieder geluidje, piepje, tjingeltje, tjangeltje, werd er een beroep op mijn nieuwsgierigheid en bereikbaarheid gedaan. Dus inderdaad alle meldingen maar uitgezet. En ik vind die tip van de meldingen in je scherm ook wel goed, dan kan ik zelf bepalen om te checken en niet dat mijn nieuwgierigheid weer uit de tent wordt gelokt om eerst maar even mijn mail of whapp te checken.
  En wat een goeie voor die vliegtuigstand!
  Thanks voor de tips!

 7. Kimberly 29 juli 2013 / 08:34

  Ik heb ook al mijn meldingen, behalve van whatsapp dan, uit. Dan voel je je niet verplicht om steeds iets te doen. Ik heb mezelf ook al aangeleerd dat als ik dan wel een melding krijg van whatsapp, ik niet meteen alles uit mijn handen laat vallen om te antwoorden, maar ik gewoon afmaak waar ik mee bezig ben. Dat laatste spelletje is wel leuk haha!

 8. Ashleey 29 juli 2013 / 08:42

  Heel goede tips! Vooral de meldingen uitzetten vind ik een mooie!

 9. I scream beauty 29 juli 2013 / 08:51

  Handige tips! Dat laatste ‘spelletje’ ken ik! Ik doe het zelf nooit, maar mijn zusje wel met haar vriendinnen. Misschien ga ik het ook nog wel eens doen.

 10. Anneke 29 juli 2013 / 09:27

  Ik kan wel een hele dag zonder m’n telefoon in de vakantie, maar als ik naar school ga… Dan zou ik me behoorlijk vervelen tijdens de treinreis.

 11. jenny 29 juli 2013 / 09:30

  Waarom zet je je telefoon dan niet helemaal uit in plaats van op vliegtuig modus?

  • Lisanneleeft 29 juli 2013 / 18:37

   Omdat ik mijne nodig heb voor mijn wekker! Maar helemaal uitzetten is natuurlijk ook prima als dat kan

   • Lisanneleeft 29 juli 2013 / 18:41

    Mijn uit-knopje is overigens ook kapot, dus dan is de vliegtuigstand gewoon makkelijker 😛

 12. michelle 29 juli 2013 / 09:43

  Dit heb ik onlangs ook gedaan. Alle apps die ik niet gebruik verwijderen. Ik heb Facebook geminimaliseerd. Twitter account verwijderd etc. Probeer zo min mogelijk op mijn telefoon te zitten maar het is nog niet zo makkelijk. Macht der gewoonte hé 🙂 gebruik hem ook vaak als camera dus dan pak je hem er toch sneller bij.

 13. MySimplySpecial 29 juli 2013 / 10:16

  Ik vind het vooral belangrijk om telefoons weg te leggen als je met iemand zit te praten of gaat eten enzo. Zo irritant inderdaad als iemand dan alleen maar met zijn/haar telefoon bezig is.

 14. Nikita 29 juli 2013 / 10:38

  zeker minimaliseren ! ik kan er niet tegen. Ik vind mijn gsm heel handig, maar wil echt niet continu gestoord worden.
  Ik vergeet hem af en toe ook (zoals vandaag) nu ligt hij thuis terwijl ik aan het werken ben, het enige irritante is dat ik straks niet naar mama een sms kan sturen hoelaat ik thuis ben. Ik moet ver rijden en meestal beginnen ze al aan het middageten als ik onderweg ben zodat het klaar is als ik thuis ben, maar vandaag dus niet omdat ik niet kan smsen ^^

 15. Gerda 29 juli 2013 / 11:30

  Ik heb geen smartphone. Gelukkig, zou ik bijna zeggen. Mijn goedkope bel en sms-telefoontje werkt nog prima. Mijn vrienden en huisgenoten zitten vaak de hele dag met dat ding te spelen, soms op het irritante af. Ik begrijp dat een smartphone ook erg handig kan zijn, maar de hele dag meldingen krijgen van mail, Facebook en Whatsapp lijkt me ook ontzettend vervelend. Dan word je haast wel gedwongen om je telefoon de hele dag te checken.

 16. Wendy 29 juli 2013 / 11:40

  Goeie tips! Ik vind het ook vervelend als mensen tijdens een gesprek of eten de smartphone pakken en meest recente berichten lezen. Echt super irritant. Ik heb mijn meldingen uitstaan, behalve als iemand mij belt dan gaat ie af. Heerlijk de rust 🙂

 17. Ilse 29 juli 2013 / 15:20

  Goede tips zeg! Ik heb een oude telefoon waar niet veel apps oppassen dus heb ik alleen maar w’app op mijn telefoon staan. 😉

 18. Wendy 29 juli 2013 / 15:56

  Momenteel moet ik wel minimaliseren. Mijn telefoon kan de laatste Android update niet aan en is echt mega sloom hierdoor. Maar normaal gesproken hang ik ergens tussen in. Ik zet alle apps netjes is mappen en wat ik niet gebruik, gaat er af. Meldingen staan bij mij ook uit. Behalve bij whatsapp. En daarnaast kan ik mijn telefoon ook makkelijk thuis laten. Ga ik samen met mijn vriend een rondje wandelen o.i.d. dan gebeurt het wel eens dat ik mijn telefoon gewoon vergeet. Hij daar in tegen is vergroeid met zijn telefoon. Ik zie hem bijna nooit zonder dat ding in zijn handen.

 19. Ise 29 juli 2013 / 18:15

  Ik krijg ook geen meldingen binnen, heerlijk! Anders ga ik me onbewust toch drukker maken

 20. Marieke 29 juli 2013 / 19:59

  Leuk, vlot geschreven> zeker een compliment waard.

  Geen internet op mijn gsm. Hele dag staat die op stil.
  Dus geen prikkels…. en als ik gebeld wil worden dan staat die op geluid.

  ‘s-nachts slaap ik, dus ligt mijn gsm niet in mijn slaapkamer (straling).
  één dag zonder gsm? makkelijk, ook een heel weekend, ook 6 dagen….
  (dan wel een laptop of internetcafé in de buurt).

  Afkicken kost even tijd, maar brengt zoveel rust.. en je hebt oprechte aandacht voor je omgeving…
  zonder gsm piepjes heb je een leuker leven, dat is mijn ervaring!

 21. Lianne 29 juli 2013 / 20:20

  Ik heb nog geen smartphone dus heb hier (nog) geen last van.
  Ben al even op zoek naar een goede smartphone maar twijfel steeds en weet niet welke waardoor ik nog steeds smartphone-loos ben, haha.
  Ik zou zo wat mensen weten die ik deze tips wil laten lezen, haha. En vooral duidelijk maken dat constant op je telefoon zitten in gesprek heeeeul vervelend is :p

 22. Hester 29 juli 2013 / 21:27

  Ik ben wel redelijk op weg denk ik. Ik heb mijn mobiel wel vaak bij me en ik pak hem vaak op etc. maar ‘s nachts staat hij altijd uit en aangezien mijn mobiel een heel klein intern geheugen heeft, heb ik er geen Facebook, Bloglovin’, spelletjes etc. op staan en ook geen verdere onnodige apps. Tweetdeck is nu ook weg en alle andere Twitterapps vind ik eigenlijk veel minder fijn, dus ja… Ik ben wel een beetje aan het afkicken! Oh, en what’s appen doe ik ook alleen als het moet of als ik iemand wil spreken. 🙂

 23. Swaen 29 juli 2013 / 21:27

  Ik kan niet veel apps op mijn telefoon hebben aangezien het geheugen niet heel groot is. Meestal heb ik hem ook ergens in huis liggen als ik niet op school ben. En zeker als ik bij mijn lief ben zit hij in mijn tas en kijk ik er op voor het slapengaan, anders vind ik het zo saai.
  Liefs, Swaen

 24. ellen 30 juli 2013 / 00:11

  Goede tips! Ik ben altijd bang dat er iets naars gebeurd als ik mijn telefoon op vliegtuigstand heb en dan niet bereikbaar ben haha.

 25. Sophie 30 juli 2013 / 11:11

  Wat een fijne tips! Ik pas er ook een paar toe, zoals de meldingen uit. Ik check dan 1 keer per uur mijn mail en of ik berichten heb, dat is eigenlijk alsnog vrij vaak maar voorheen was het elke 5 minuten wel weer iets, vooral mail, op deze manier heb ik toch meer rust. De vliegtuigstand ga ik vanaf nu ook toepassen, goede tip!

 26. Marleen 31 juli 2013 / 10:55

  Goede tips, maar mijn telefoon staat uit als ik aan het werk ben en ‘s nachts op de vliegtuigstand, dus dan heb je geen last van die meldingen etc. Ik vind dat namelijk wel prettig om in een overzicht te zien wanneer ik dus weer tijd hebt om het te lezen. Dan gaat je telefoon aan en heb je meteen een overzicht. Hoef je niet langs al die apps, scheelt weer tijd 🙂 Net andersom dus,

 27. Linda 5 augustus 2013 / 13:38

  Leuk artikel, en zeker waar! Ik erger me er steeds vaker aan.
  Ik zie dit artikel nu pas – ben net terug van een week evangelisatie- en recreatiewerk op een camping in Ermelo en ben nu aan het bij lezen, omdat ik je blog zo leuk vind 🙂
  Ik vind dit zeker waar, zeker nu ik zo’n week weer op de camping ben geweest. Dan ben je echt in contact met mensen! Ik heb afgelopen maand ook een Facebook-vrije maand gehad en dat beviel me ook zo goed! Ik ga wel weer terug, want je mist jammer genoeg echt wel dingen, maar ik minder wel.

  Ik ga je artikel nog even delen op Facebook, echt wel een goeie 🙂

 28. Anouk 6 augustus 2013 / 21:09

  Alle meldingen uitzetten is inderdaad een goeie. Ik wil ‘niet storen’ gaan gebruiken op momenten en eventueel ‘s nachts… bellen en sms’en doet bijna niemand meer, behalve mijn ouders naar mij toe (en ik naar hen uiteraard). Alleen als er echt iets is, zullen zij dus berichten. Weet jij hoe ‘niet storen’ werkt?

 29. xx_Patries_xx 8 augustus 2013 / 13:55

  handige tips, ik ben sinds kort wel begonnen met mn telefoon leeg halen en apps eraf gooien die ik toch nooit gebruik! pas 1100 foto`s erafgegooid.. oeps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.