Tips voor digitaal minimaliseren

Dit artikel zou heel goed een gevalletje van mijn eigen graf graven kunnen zijn, maar omdat dit voor mij werkt wil ik het graag met jullie delen. We zijn natuurlijk met de 100 Things Summer Challenge bezig, wat wil zeggen dat we deze zomer (minimaal) 100 spullen wegdoen. Althans, ik en veel lezers doen hieraan mee! Maar ook als je niet meedoet is het een goed idee om eens digitaal te gaan minimaliseren. Zelf ben ik er al een tijd geleden mee aan de slag gegaan, mijn ervaringen en tips deel ik graag met jullie!

digitaalminimaliseren

bron

Er zijn verschillende manieren waarop ik digitaal geminimaliseerd heb. Kunnen jullie je mijn internetdieet nog herinneren? Nou, het is dus zoiets geworden, maar dan zonder moeten. Ik heb het gewoon gedaan, en gekeken wat eruit ging komen. En ja, dat werkte veel beter dan een dieet! Maar ja, we weten eigenlijk allemaal al dat diëten vaak niet helpt, toch? Een ommekeer of het veranderen van een gewoonte, dat is wat helpt!

Maar goed, ik was bij het minimaliseren, haha. Er zijn verschillende dingen die ik heb gedaan!

Digitaal minimaliseren stap 1: Stop met het obsessief volgen van blogs

Deze stap zal vast niet voor iedereen van toepassing zijn, maar voor mij was dit wel het geval. Bij  mij zag elke ochtend er zo uit: uit bed komen, me klaar maken en tijdens mijn ontbijt las ik elke ochtend een enorme hoop blogs. Wat ik heb gedaan om deze gewoonte te doorbreken?

 • Mijn Bloglovin leeg gegooid. Bloglovin is een website waarmee je makkelijk al je favoriete blogs kan volgen, maar bij mij bleef het dus niet bij alleen favoriete blogs. Honderden blogs had ik erin staan. Stel je voor dat je een abbonement hebt op 100 kranten? Da’s niet te doen toch?
 • Ik heb alles eruit gegooid, op de blogs die ik volg voor mijn blog na dan (en nee, daar hoort de enorme hoeveelheid beauty-, fashion- en lifestyle blogs die ik volgde niet bij). Vervolgens heb ik gezorgd dat ik er weer 5 blogs in heb gezet. 5 favorieten! Deze lees ik dus nog elke dag.
 • De rest van de blogs zijn voor vrije momenten, wanneer ik even lekker voor wil gaan zitten. Een ontspanmomentje! Dan weet ik ze ook heus wel te vinden! Het leuke daaraan is dat ik ook nieuwe blogs tegenkom, dan kan ik daar eens snuffelen en wanneer ik het wegklik is het gewoon ook weg uit mijn hoofd. Tenzij ik de blog zo onwijs leuk vond dat ik hem heb onthouden, maar dan weet ik hem op die manier wel weer opnieuw te vinden wanneer ik weer een ontspanmomentje heb.
 • Waarvoor werkt dit zo goed? Die rust. Niet meer de drang om elke dag die enorme lijst door te worstelen!
 • En verder heeft het een positieve invloed op mijn humeur, bij veel grotere blogs is de sfeer in de comments niet altijd zo gezellig. Waarom zou je daar onderdeel van willen zijn?
 • Eerlijk: ik was bang dat mensen mijn blog zouden vergeten als ik geen comments meer zou plaatsen. Onzin natuurlijk, dat was ‘vroeger’ in de maanden dat ik begon misschien zo. Maar dat idee had ik nog steeds! Door gewoon eens zonder te proberen heb ik nu kunnen inzien dat ik al die andere blogs niet nodig heb. Niet om te commenten, maar ook niet ‘om op de hoogte te blijven’.

Digitaal minimaliseren stap 2: je mailbox

Ook zoiets; de mailbox. Ben ik de enige die altijd onwijs achterloopt met het beantwoorden van haar mail? Ik heb verschillende adressen, waarvan er eentje bomvol staat (bijna 5 000 mails) met berichten van Twitter, Facebook, Hyves(!), en allerlei reclames en nieuwsbrieven. Mijn zakelijke mail heb ik wel goed op orde (als het goed met mijn gezondheid gaat zeker, anders ook wel aardig). Mijn tips?

 • Neem even de tijd om je mails van Facebook en Twitter en andere social media uit te zetten. Het is een kleine moeite en het scheelt onwijs veel in het opruimen van je mail. En de social media die je wil volgen volg je toch wel! Wees niet bang dat je iets mist, want dat gaat niet gebeuren. En als iemand je echt graag wilt bereiken geven ze je wel een belletje (of mailen ze je direct) in plaats van social media te gebruiken.
 • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven. Alle nieuwsbrieven zijn verplicht om de mogelijkheid om je uit te schrijven direct in de nieuwsbrieven te zetten. Uitschrijven is dus heel makkelijk! En zeg nou zelf: lees jij ze? Ik niet in elk geval. Dingen waarvoor je je speciaal hebt ingeschreven zijn natuurlijk een ander geval, als je het echt graag wilt ontvangen en het altijd leest kun je het gewoon zo laten.
 • Ruim de mails die je graag wil beantwoorden op in mapjes. Er zijn onwijs veel verschillende manieren waarop je dat kan indelen, als je zelf zo gauw niets weet kun je dus Google gebruiken voor inspiratie.
 • Beantwoord mails zo kort en bondig mogelijk. Vrijwel alle mails moet je kunnen beantwoorden binnen 5 zinnen. Op die manier zijn je mails zo beantwoord!
 • Laat je mail niet de hele dag aanstaan, dan word je constant afgeleid door inkomende mail.
 • Zet je mail alleen aan wanneer je er ook daadwerkelijk iets mee wil gaan doen. Anders spookt het alleen maar rond in je hoofd en daar heb je weinig aan.

Digitaal minimaliseren stap 3: Loslaten van social media

Bedenk de volgende dingen:

 •  Je mist niks als je een dag niet op Facebook kijkt
 • Alle Tweets lezen van de mensen die je volgt is niet verplicht
 • Wanneer je een ‘loos’ momentje hebt wanneer je moet wachten, dan is het oké om gewoon te wachten, je hoeft niet meteen je telefoon te pakken om social media te checken.
 • Als je veel bezig bent met Facebook en Twitter (of andere social media) kan het geen kwaad om eens in de zoveel tijd eens te kijken welke mensen je volgt, maar eigenlijk helemaal niet zo nodig wil volgen. Hierdoor voorkom je dat er weer onnodige prikkels binnenkomen! Kwaliteit boven kwantiteit, ook op social media werkt het, haha.
 • Het kan geen kwaad om iets op social media te zetten en niet meteen te reageren op de vragen/reacties die je ontvangt.

Leuke uitdaging: een hele dag zonder telefoon en computer. Benieuwd of ik dat zou kunnen! Ik ben in elk geval al een heel eind, de wereld vergaat niet als ik niet online aanwezig ben. Hierdoor ga ik ook met een gerust hart en een leeg hoofd op reis, heerlijk! Maar toch kan ik het niet laten om af en toe even lekker het internet op te zoeken, hoor… Zou jij nog kunnen minimaliseren binnen het digitale thema?

DELEN:

35 reacties

 1. Kimberley 19 juli 2013 / 08:04

  Ik denk dat het belangrijkste inderdaad is dat het gevoel van ‘moeten’ weg is 🙂

 2. Lydia 19 juli 2013 / 08:12

  Naar aanleiding van dit stukje heb ik mijn Bloglovin’ eens opgeruimd. Als je per dag een stuk of 30-40 updates krijgt en er maar tien leest (en op twee of drie reageert) klopt er iets niet. Of die ‘tipberichten’ van de woonstichting in mijn inbox waar ik eigenlijk niks mee kan. Handige reminder Lisanne, hier ga ik vandaag nog verder mee aan de slag. 🙂

 3. Anouk 19 juli 2013 / 08:40

  Wat een leuk artikel! Ik ruim mijn Bloglovin’ met enige regelmaat op, maar ik lees alleen blogs in een momenten dat ik eventjes gewoon zin heb om ze te lezen. Soms heb ik dus blogs opgespaard van een aantal dagen, maar ik voel geen druk om ze dan te lezen. Het is immers ontspanning!

  Mijn mailbox is altijd ‘netjes’, om het zo maar te noemen. Ik ben al een tijdje bezig om me voor nieuwsbrieven uit te schrijven die ik niet lees. Ja, sommige lees ik echt (maar gaan daarna de prullenbak in). Mijn mailbox staat altijd opgedeeld in mapjes en ik geef met een ‘vlaggetje’ aan wat ik nog moet doen/beantwoorden. Daarbij beantwoord ik de mail niet meer ieder moment van de dag (of soms sla ik wel eens een dagje over, haha). Mijn mail staat overigens wel de hele dag open, maar ik heb mezelf aangeleerd dat lezen ook een andere keer kan. Zeker als ik eventjes bezig ben.

  En social media… haha, soms vergeet ik gewoon dat dit bestaat. Dan kom ik er aan het eind van de dag achter dat ik nog geen foto geplaatst heb of een linkje naar mijn nieuwe blog. Dus nee, ook vanuit hier geen druk.

  Toch staan de laatste twee wel op mijn dagelijkse to do-lijstje. Waarom? Omdat ze constant terugkeren en ik heb de zes items die het meest voorkomen erop gezet. Maar ze blijven ook wel eens op ‘done’ staan, dus ze schuiven niet iedere dag terug naar ‘to do’ 🙂

 4. Karlijn 19 juli 2013 / 08:41

  Dankjewel voor deze tips. Ik vind het ‘opruimen’ van Bloglovin wel lastig, ik ben nog maar drie maanden bezig met bloggen. En ik ben bang dat als ik niet reageer, ik ‘vergeten’ word. Heb jij hier misschien tips voor?

 5. Linda 19 juli 2013 / 08:54

  Leuk artikel!
  Ik denk dat ik Bloglovin’ onderhand ook eens moet opruimen.. Er zijn een aantal blogs die ik vast volg omdat ik ze erg leuk vind – waaronder de jouwe – maar er zijn er ook waarvan ik driekwart van de blogs eigenlijk niet zo interessant vind… Dat is wel een goed idee dus!

  Ik ben momenteel bezig met een Facebook-vrije maand, da’s misschien nog een goede tip voor mensen die – net als ik deed – er veel te veel tijd insteken, en dan ook echt met nutteloos statussen lezen en updates en foto’s kijken. Zonde van je tijd, echt waar!
  Ik heb inmiddels veel meer tijd voor mezelf om boeken te lezen, zelf te bloggen (ik blog nu vrijwel elke dag, eerst maar één of twee keer in de week!) en tijd met mijn vriend door te brengen (:
  Dat heeft mij dus zeker geholpen! Ik denk dat ik als de maand voorbij is, veel minder tijd op Facebook door ga brengen!

 6. Anne Solveig 19 juli 2013 / 09:10

  Wat leuk dit! Ik check regelmatig mijn Twitter, Instagram en Facebook of ik nog wel iedereen volg die ik wil volgen! Ook heb ik het commenten op blogs losgelaten!

 7. martina 19 juli 2013 / 09:24

  inderdaad het moeten! social media werkt ook nogal verslavend…. even niks te doen? gelijk checken!

 8. Yara 19 juli 2013 / 09:30

  Hele handige tips! Ik maak mijn mailbox regelmatig schoon en bloglovin’ is ook helemaal empty bij mij!

 9. jessica 19 juli 2013 / 09:48

  Ik heb onlangs mn facebook gedeactiveerd, omdat ik er teveel mee bezig was. Eerste dagen waren moeilijk, want ik bleef nieuwsgierig, maar nu mis ik het niet meer. Ik neem nu eindelijk de tijd een boek te lezen ipv berichtjes lezen en spelletjes via facebook spelen.

 10. Hester 19 juli 2013 / 09:57

  Mijn mailbox heb ik toevallig gisteren helemaal leeg van nog-te-beantwoorden mails gemaakt, dat voelt zo goed! Wat betreft social media zou ik iets minder naar Twitter kunnen kijken en een keertje de mensen die ik volg uitmesten kan ook geen kwaad. Bloglovin’ is wel echt een dingetje bij mij, ik vind het wel leuk maar het kost heel veel tijd en is inderdaad soms echt een beetje een ‘obsessie’ geworden. Enige probleem is dat ik het echt nog wel een beetje moet doen voor de bekendheid/’promotie’ van mijn blog.

 11. Eline 19 juli 2013 / 10:05

  Handige tips, dit heb ik echt nodig. Ik spendeer te veel tijd aan het lezen van andere blogs het neemt elke ochtend wel een uur in beslag terwijl ik die tijd veel beter kan besteden!

 12. Sylvia 19 juli 2013 / 10:50

  Ik ben afgelopen week vier dagen in Zeeland geweest. Ik heb in die dagen geen één keer op social media gekeken, heer-lijk. Jammer dat je alleen vrijwel meteen weer in je oude patroon valt als je dan thuis komt, toch eens kijken of ik daar iets aan kan doen 😉

 13. Marije 19 juli 2013 / 10:52

  Veel dingen van dit lijstje heb ik ook gedaan, ik werd geïnspireerd door je vorige posts hierover. En het geeft echt ontzettend veel rust. 🙂 ik bekijk mijn mail alleen wanneer ik echt tijd heb om te antwoorden. Ik volg maar een paar blogs op bloglovin. En mijn Twitter heb ik een tijd terug ook opgeruimd. Kwaliteit boven kwantiteit werkt echt een stuk beter.

 14. MySimplySpecial 19 juli 2013 / 11:05

  Goede tips. Ik vind zelf een zo leeg mogelijke mailbox heel belangrijk. Daar laat ik alleen de dingen in staan waar ik echt iets mee moet doen.

 15. Simone 19 juli 2013 / 11:20

  Goed stukje! Sommige dingen zou ik best eens kunnen toepassen 🙂

 16. Mirthe 19 juli 2013 / 12:03

  Heeeeeel herkenbaar! Ik volg ruim 150 blogs op Bloglovin, ben ingeschreven voor oneindig veel totaal oninteressante nieuwsbrieven over alles van HEMA kortingen tot reggaeconcerten en lees altijd mijn hele Twittertimeline terug – slaat helemaal nergens op en kost veel te veel energie. Goed plan om wat te minderen!

 17. Julia 19 juli 2013 / 12:37

  Bedankt voor de tips, hier heb ik wel wat aan! Ik besefte gisteren ineens dat ik eigenlijk wel een beetje obsessief blogs en Facebook aan het lezen ben de laatste tijd en vandaag ben ik mijn dag een niet begonnen met dingen op internet lezen. Ik mocht van mezelf pas blogs gaan lezen tijdens mijn lunch (nu dus) en dan maar max. een uurtje. Ik ben namelijk zo uren bezig achter de computer met eigenlijk best wel nutteloze dingen. Dan lees ik bijvoorbeeld iets op een blog en dan wil ik daar meer over opzoeken en voor ik het weet ben ik weer uren verder. En ga ik ga eigenlijk ook te vaak op Facebook, wat eigenlijk ook best wel nutteloos is 😛 Ik ben geloof ik maar blij dat ik geen Twitter heb! Haha! En ik heb ook geen bloglovin, dat scheelt volgens mij ook wel. Met mijn mailbox ben ik over het algemeen wel vrij netjes!

 18. Charlotte 19 juli 2013 / 12:46

  Leuk artikel 😀
  Bloglovin leeg gooien zou ik ook eens moeten doen.
  Dat geeft veel meer rust haha.

 19. Martine 19 juli 2013 / 17:07

  Okeee, ik geef het toe.. Ook ik ben verslaafd aan het lezen van blogs en het bloggen zelf.. :$
  Daarnaast kan ik het ook niet laten om mijn telefoon te pakken wanneer ik ook maar een seconde moet wachten (whoops).

  MAAR IK HEB OOK GOED NIEUWS: Mijn mailbox is goed geordend en ik heb me voorgenomen in Turkije TWAALF DAGEN LANG geen internet te gebruiken! Wish me luck!

  Leuk artikel Lisanne!

 20. Dalindcy 19 juli 2013 / 18:18

  Heel leuk artikel! Ik heb een tijdje geleden mijn Twitteraccount opgeruimd, Sommige mensen laten zich echt vaak negatief uit of gewoon niet interessant, een rustige timeline vind ik echt veel fijner!

 21. Lianne 19 juli 2013 / 19:42

  Ik ben absoluut niet dol op minimaliseren, haha. maar met betrekking tot digitaal minimaliseren doe ik hier al heel veel van, lekker opgeruimd! Anders wordt je gek, haha

 22. Suzanne 19 juli 2013 / 20:08

  Ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig wat jouw 5 favoriete blogs zijn! Het minimaliseren was bij mij snel gebeurd toen mijn laptop er mee kapte. Nu bloglovin nog inderdaad.

 23. Daniëlle 19 juli 2013 / 20:51

  Wat een inspirerend stuk! Een dag (of meerdere) zonder laptop kan ik wel. Dat doe ik vaker en dat bevalt echt heel erg goed. Maar een dag zonder telefoon zou ik niet kunnen denk ik, haha. Twitter en Facebook zou nog wel lukken, maar WhatsApp niet!

 24. Stephanie 19 juli 2013 / 23:15

  Mooi stukje :). Helaas gaan al die dingen mij niet lukken, haha.

 25. Iris 20 juli 2013 / 18:42

  Interessant om te lezen! Stap 1 is niet heeel erg van toepassing op mij, ik volg sowieso alleen maar de blogs die ik écht leuk vind. En ik voel ook niet de drang om bij iedereen comments achter te laten (in het begin wel, net zoals jij zegt). Dus dat scheelt! Hoewel het wel voelt alsof ik alle ongelezen blogposts nog ‘moet’ lezen. Ik denk dat ik gewoon alles op ‘gelezen’ gooi zodat ik van dat ‘moet’-gevoel af ben. Stap 2 is wel van toepassing op mij, ik heb.. even kijken.. 4216 ongelezen mails in m’n postvak, alles staat door elkaar en ik heb vast nog heel veel mailtjes die ik eigenlijk moet beantwoorden maar wat ik ben vergeten. Mijn mailbox geeft wel goed mijn AD(H)D-hoofd weer, haha! En stap 3 ben ik ook langzaam mee bezig. De FB app heb ik in ieder geval al van mijn telefoon gehaald. Stiekem weet ik het allemaal wel, maar ik vind het dan toch lastig om de knoop door te hakken en er écht iets mee te gaan doen. Dit artikel is weer een duwtje in de goede richting, dus dankjewel!

 26. me 20 juli 2013 / 19:42

  Bij blogloving is het heel makkelijk, interesseert het onderwerp me dan bekijk ik het en zo niet dat klik ik het meteen weg(als zijnde gelezen). Niet elke blogger heeft elke keer een interessant onderwerp voor mij dus zo kun je het geheel mooi splitsen. Met mails eigenlijk hetzelfde en met sociale media heb ik weinig, ik kijk wel als ik er zin in heb, kennissen en vrienden volg ik wel op een andere manier.

 27. Ilse 21 juli 2013 / 00:19

  Handig artikel zeg, mijn mail en social media zijn prima. Ik kan zo 3 of meer dagen zonder facebook of twitter. Mijn mail bekijk ik elke dag en veel hoef ik ook niet te antwoorden. (lekker makkelijk..)
  Mijn bloglovin loopt soms nog wel eens vol maar dat is meer omdat ik dan een dag geen zin heb om het bij te houden of te lezen (zoals nu.. haha) en dan lees ik het later alsnog. 😉

 28. C. 22 juli 2013 / 10:28

  Handige tips, maar ik vind het erg moeilijk om niet op bloglovin’ te kijken. Ben een week weg geweest en heb nu 150 berichten te lezen. Vind het erg moeilijk om tegen mezelf te zeggen: niet kijken, alleen degenen die je leuk vind. Pffff….
  x

 29. ellen 22 juli 2013 / 22:37

  Goed zeg! Ik volg een hoop blogs op bloglovin, wat eigenlijk niet nodig is, de helft van de artikelen klik ik maar aan om echt helemaal te lezen. Ik ga ze nu indelen in categorieën, favorieten, en de rest!

  X

 30. xx_Patries_xx 23 juli 2013 / 11:13

  goed artikel zeg, terwijl ik dit zat te lezen heb ik mijn mail en facebook uitgezet (deze staan altijd open eigenlijk) de nieuwsbrieven was ik inderdaad ook al mee bezig en verder moet ik mn mail ook eens goed uitmesten. twitter is wel een verslaving hier en ook bloglovin heb ik er zat instaan.. ook een goed moment met de challenge om eens onder handen te nemen. nu het zo warm is doe ik weinig dus dit kost weinig zweet hihi!

 31. Farah 25 juli 2013 / 12:28

  Digitaal is dit niet echt van toepassing voor mij. Maar qua spullen zou ik die challenge ook wel eens kan gaan doen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.