14 Dingen die ik voor het eerst in mijn leven deed

Wist je dat ik mijn hele volwassen leven tot nu toe, ziek ben geweest? Toen ik 13 was begon het en kon ik geen normaal leven meer leiden. Er zijn dus ontzettend veel dingen die ik nooit heb kunnen meemaken of heb kunnen doen. Nu heb ik afgelopen december stamcellen gehad (lees hier meer) en dat heeft (te) gekke dingen gedaan met mijn lichaam. Lisanne leeft!

 • Ik ben naar een strandtent geweest! Eerst kon ik daar niet heen wandelen, ik had erg veel last van prikkels en je moet een stuk lopen. Eerst ben ik samen met mijn moeder naar het strand gewandeld en zijn we even bij een strandtent gaan zitten. Eerder heb ik ook geprobeerd om erheen te wandelen, maar na een klein stukje moest ik met tranen in mijn ogen omdraaien omdat het écht niet ging. Nu kon ik heerlijk doorwandelen tot het eind!
 • Maar we gaan nog een stapje (haha) verder. Ik heb daadwerkelijk op het strand gelegen! Zoals mensen doen, met een handdoekje en een bikini enzo. Écht naar het strand gaan.
 • Naar Ikea gaan.
 • Elke dag iets kunnen doen.
 • Doordat ik veel minder last heb van prikkels ben ik iets “aardiger”, haha. Ik kon slecht omgaan met dingen die niet gepland waren, of dingen waar ik niets aan kon doen waarvan ik zieker werd, daarvan werd ik snel gefrustreerd. En door de frustratie waren mijn reacties heel primair en dat kon nogal eens flink onaardig overkomen.
 • Korte nachten maken en toch dingen kunnen doen.
 • In het zonnetje van afgelopen dagen ben ik verkleurd! Dat gebeurde voorheen nooit, eigenlijk kwam ik niet veel buiten. En als de zon erg scheen kon ik misschien vijf minuutjes buiten zitten, daarvan word je niet bruin of rood, maar blijf je gewoon wit.
 • Kinderen om mij heen verdragen!

 • Samen spelen, gek doen, heel veel prikkels! En ik verdraag ze. Het is misschien lastig voor te stellen dat je niet een uurtje naast een kind kan zitten, maar ik heb dat nooit gekund in mijn volwassen leven. Het is heel erg bijzonder dat er een kind op mijn nek kan zitten en ik vervolgens daarna er niet meer aan herinnerd op een negatieve manier (denk aan epileptische aanvallen, bizarre pijn, knallende hoofdpijn en compleet uitgeput zijn). Dat was altijd zo, nu heb ik alleen de fijne herinnering!
 • We gingen samen naar het strand, twee kinderen, mijn vriend, en ik! Af en toe moest ik even heel diep zuchten, het is toch wel wennen dat een kind om de twee tellen iets nieuws bedenkt, haha. Maar dat het gewoon kan is zo ontzettend leuk.
 • Wandelen. Voorheen kon ik niet wandelen zonder “doel”. Ik had altijd een doel nodig, want ik had maar beperkt energie. Dus dan is het handig dat áls je beweegt, dat je twee vliegen in een klap pakt! Zo ging ik vaak een boodschapje doen of iets anders nuttigs. Maar een wandeling maken? Saaaaaai. Nu heb ik geluk dat mijn vriend allemaal mooie plekjes kent in Den Helder en we gewoon een stukje kunnen gaan wandelen.
 • Vaker dan 1 keer per week douchen. Het moest ook wel na bekogeld te zijn met zand, maar voorheen was ik “vies” naar bed gegaan en had ik echt niet kunnen douchen nadat ik naar het strand geweest zou zijn. Voor de stamcellen kon ik helemaal niet meer douchen (ook niet in bad, daarvan kreeg ik elke keer blaasontsteking en kostte alsnog veel energie), daarvoor eens per maand. Nu douche ik al een tijd elke week, ik ben er nog niet hoor. Maar nu kon ik eerder dan die week weer douchen! Het lijkt me geweldig om gewoon even te kunnen douchen wanneer ik wil. Dat is nog wel een doel! Ik krijg er vaak vragen over, maar douchen is een grote fysieke inspanning aan een stuk, vandaar dat het wat lastiger gaat bij mij ondanks de hulpmiddelen die aanwezig zijn.
 • Ongesteld worden! Na een aantal jaar ben ik weer full on ongesteld geworden en het is geweldig. Het voelt zo gezond!
 • Ik luister muziek, voor mijn plezier. Ik vind het niet meer vervelend of irritant!

Het zijn zulke simpele en gekke dingen, maar ik word er zo ontzettend blij en gelukkig van. En de mensen om mij heen ook!

DELEN:

27 reacties

 1. Julia 2 juli 2018 / 12:53

  Wauw, wat fijn om te lezen dat het al zo’n stuk beter met je gaat Lisanne! En wat heerlijk dat je van al deze dingen kunt genieten nu 🙂 Op naar nog veel meer van dit soort mooie momenten!

 2. Darina 2 juli 2018 / 13:07

  Zo mooi om dit te lezen en dat het veel beter met je gaat en zo van al deze mooie dingen kunt genieten.

 3. Lilian 2 juli 2018 / 15:04

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat. Ik zal ook wat meer genieten van zulke – voor gezonde mensen – alledaagse dingen. Veel plezier met het ontdekken van allemaal leuke dingen 🙂

 4. Homeofdaisies 2 juli 2018 / 15:45

  Wow wat gaaf dat je in een relatief korte tijd al zoveel mooie dingen hebt mogen beleven dankzij de transplantatie! Zélfs ongesteld zijn haha dat klinkt inderdaad gezond. Veel succes en op naar nog zo’n mooie lange lijst nieuwe dingen

 5. Romy 2 juli 2018 / 18:59

  Wauw, wat mooi om te lezen hoeveel de stamcellenbehandeling voor je heeft gedaan en dat je nu echt kunt genieten van dingen die voor sommige mensen zo gewoon lijken, maar die eigenlijk niet vanzelfsprekend zijn. Het is je ontzettend gegund! Je artikel zet me des te meer aan het denken hoeveel ook ik eigenlijk heb om dankbaar voor te zijn.

 6. Vroni 2 juli 2018 / 20:02

  Oh Lisanne, wat een fijne gewone mensendingen heb je gedaan! Blij voor je!

  Tegelijk maakt je verhaal verschrikkelijk duidelijk hoe het leven is als je zo ziek bent. We zijn er nog lang niet, in Nederland.

 7. Mariska 2 juli 2018 / 20:16

  Dit zijn wel echt hele goede en mooie berichten hoor Lisanne! Het is je zo gegund ook. Heb je hele ziekte periode meegemaakt en bijna alles gelezen erover. Ben je gaan volgen toen je nog samen was met Tim in het begin zelfs.

 8. Ilse 2 juli 2018 / 20:38

  Wow, Lisanne, wat ongelooflijk leuk! Ik ben zo ongelooflijk blij voor je!!

 9. Jacqueline 2 juli 2018 / 21:16

  Zo fijn om te lezen, wat een toffe dingen allemaal! Behalve dat ongesteld worden, wat je daar nou zo leuk aan vindt, haha. Maar ik snap dat het wel gezond voelt als je lijf een normaal ritme weet te vinden.

 10. Joke Gerssen 2 juli 2018 / 21:45

  Wat fijn om dit te lezen! Ga ervan uit dat het zo door gaat en geniet ervan!

 11. Dorien 2 juli 2018 / 23:04

  Oh zo fijn! Je ziet er ook zoveel gezonder uit! Hopelijk komen er nog heel veel eerste keren!

 12. MarjonS 3 juli 2018 / 06:32

  Zo fijn om dit te lezen. En stralende foto’s te zien.
  Half jaar geleden zag alles er zo verdrietig uit en nu, kanjer!!

 13. Miranda 3 juli 2018 / 08:32

  Wauw wat fantastisch om te lezen!

 14. Josephine 3 juli 2018 / 08:59

  Wow, dat klinkt geweldig! Zelfs het ongesteld worden. 😉 Ik ben heel blij dat je al die leuke dingen hebt kunnen doen en zelfs hebt kunnen wandelen ‘omdat het kon.’ Fantastisch om te horen!

 15. Elisabeth 3 juli 2018 / 16:51

  Zo fijn om te lezen dat het zo een stuk beter met je gaat! Echt fijn hè om ongestoord dingen te kunnen doen, zoals met kinderen spelen of naar de IKEA gaan!

 16. Jeanine 3 juli 2018 / 17:32

  Zo blij voor je! Geweldig dat je dit nu allemaal kunt doen, wat moet dat goed voelen. Hoe normale dagelijkse dingen eigenlijk onwijs veel energie kunnen kosten hè?

 17. Kimmy 3 juli 2018 / 17:55

  Zo fijn je straalt van geluk nu leuk je zo te zien
  In een korte tijd zo vooruitgang te. Maken
  Knap meid doorzetten is de spirit 😘☘️

 18. Mieke 3 juli 2018 / 19:07

  Echt, wat n mooi verhaal, ik moest er n beetje om huilen. Wat kan ik me voorstellen dat je super blij bent! Je leeft weer!!!

 19. Bianca Schrijft 3 juli 2018 / 20:24

  Wat onwijs mooi om te lezen. Je staat al vol in het leven nu en dat kan alleen maar beter worden.

 20. Karin 4 juli 2018 / 15:44

  Oh Lisanne, ik word hier zo blij van. Ik volg je al zo lang en je werd alleen maar zieker maar nu lijkt het tij eindelijk gekeerd. Op naar nog veel meer leuke dingen!

 21. Johanne 5 juli 2018 / 17:00

  Wat geweldig om te lezen Lisanne! Dankjewel voor het delen hiervan!

 22. Claudia 5 juli 2018 / 20:52

  Bizar dat er zo ontzettend veel kan veranderen in zo’n korte tijd. Wat ontzettend fijn dat je zo onwijs kan genieten van de dingen die je weer kan. Je enthousiasme spat van mijn beeldscherm af en dat is ontzettend mooi om te zien!

 23. Mevrouw H. 12 juli 2018 / 10:47

  Wat ontzettend fijn voor je! Ik gun je nog veel meer ‘dingen voor het eerst doen!’

 24. Yoni 1 augustus 2018 / 23:17

  Hey Lisanne, Er zouden meer mensen zo positief ingesteld moeten zijn als jij! Ik heb ook een beperking en probeer ook altijd alles van de zonnige kant te bekijken! Ga zo door meid! xYoni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.