3 Dingen die ik leerde van De kracht van kwetsbaarheid

Hoe lang ik deed over het lezen van dit boek? Maanden! Niet omdat het zo saai of vervelend om te lezen was, maar omdat er zó veel informatie in staat. Steeds wanneer ik een stuk gelezen had moest ik echt even verwerken wat ik net gelezen had en hoe het op mijzelf van toepassing was. In deze blogpost lees je de drie belangrijkste dingen die ik leerde van het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brene Brown.

Ik voel mij heel snel kwetsbaar

Voor het lezen van dit boek wist ik het al: ik voel me super snel kwetsbaar. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik het boek ben gaan lezen. Eigenlijk wilde ik wel weten waar het goed voor was en hoe ik wat meer dapper en open zou kunnen zijn.

In het boek staat een lijst met momenten waarop mensen zich kwetsbaar voelen, in die lijst staan bijvoorbeeld dingen als een onpopulaire mening uiten, voor jezelf opkomen, om hulp vragen, nee zeggen en iets nieuws proberen. Dat zijn inderdaad momenten waarop ik me kwetsbaar voel, terwijl dit wel dingen zijn waar een blogger, zoals ik, het lef voor zou moeten hebben om er juist wél open over te kunnen zijn.

Kiezen om je kwetsbaar op te stellen heeft heel veel voordelen

Je zou kunnen denken: dan doe je dat toch lekker niet, je kwetsbaar opstellen. Hoef je je niet te schamen, kom je nooit in ongemakkelijke situaties en heb je geen probleem. Zo kun je erover denken, maar volgens mij gaat je schaamte-grens dan juist steeds verder omhoog en schaam je je op een gegeven moment al om de kleinste dingen.

Veel gezonder is het om wél kwetsbaar te zijn, niet altijd, maar wel regelmatig. Door je kwetsbaar op te stellen kun je een connectie met iemand opbouwen. In vriendschappen doen mensen dat bijvoorbeeld veel. Als je iets vertelt waardoor je je eigenlijk heel kwetsbaar voelt, en iemand reageert daar positief op, dan schept dat een band.

Misschien is dat heel logisch voor veel mensen en gaat dat natuurlijk, maar ik denk dat dat bij mij iets minder gaat. Zoals ik al zei: ik ben me héél bewust van dingen waardoor ik me kwetsbaar kan voelen. Dus ik houd die dingen meestal gewoon voor me in een gewoon gesprek. Online niet, online voel ik me vrijer. Dan kunnen mensen mijn mening lezen als ze daar zin in hebben. En anders doen ze dat lekker niet. Ik denk dat dat mijn “kwelduivels” zijn, die zeggen dat ik hard afgewezen kan worden. Ik vind het erger om in real life afgewezen te worden dan online, ik weet niet waardoor dat komt.

Maar goed, waarom je kwetsbaar opstellen voordelen heeft:

 • Je kunt diepere connecties met mensen aangaan
 • Mensen begrijpen je beter, als je durft te zeggen wat je grenzen zijn, zijn mensen om je heen op de hoogte
 • Kwetsbaarheid is nodig voor vertrouwen en intimiteit in relaties
 • Door je te kunnen uiten voel je je meer ontspannen
 • Jezelf kunnen zijn geeft je een vrijer gevoel
 • Je voelt je vrijer in je gedachten en ideeën.
 • Doordat je meer lef krijgt om je gedachten en ideeën te delen word je creatiever en innovatiever.

Schaamte is killing voor je creativiteit

In het boek gaat het veel over schaamte op het werk en op school. Ik denk dat we het allemaal weleens hebben gehad op school. Terwijl je op school en op het werk juist heel veel ruimte zou moeten hebben om je kwetsbaar op te stellen door je ideeën, gedachten en vragen te delen.

Als je je veilig genoeg voelt om je kwetsbaar op te stellen kun je meer leren, meer innoveren en meer creëren. Dat is waarom deze plekken een soort veilige plek voor gedachten en vragen zouden moeten zijn.

Terwijl er ook docenten en manager zijn die compleet leiding geven door gebruik te maken van schaamte. Als je dit ooit hebt meegemaakt herken je dat waarschijnlijk wel: je bent bang om te falen en daardoor doe je extra je best. Misschien werkt dat tot op zekere hoogte, maar het werkt niet bevorderend voor de sfeer. En, misschien nog belangrijker: de échte creatieve en innovatieve ideeën, die ideeën die eigenlijk een beetje gek zijn op het eerste gezicht, die durven mensen niet meer te uiten.

Dat is voor mij ook wel herkenbaar, als ik tijdens een creatief proces bedenk wat andere mensen wel niet van het idee zullen vinden, dan stop ik maar. Dan ben ik bang dat anderen het stom of raar vinden of het meteen af zullen keuren. En dat is zo zonde!

Eigenlijk had ik nog wel 10 punten kunnen bespreken, maar dit zijn de belangrijkste drie. Voor de rest zou ik je aanraden om het boek te lezen! Het is een super interessant boek, vooral als je geïnteresseerd bent in psychologie en wil weten hoe mensen in elkaar steken. Het boek heet De kracht van Kwetsbaarheid, geschreven door Brene Brown. Heb jij dit boek al eens gelezen?

DELEN:

3 reacties

 1. Zo simpel is dan geluk 18 maart 2021 / 16:45

  Zelf vind ik het ook nog steeds lastig om me kwetsbaar op te stellen. En online vind ik het ook makkelijker dan in real life. Stom eigenlijk hè?!

 2. Petra 18 maart 2021 / 17:22

  Het boek heb ik niet gelezen, maar ik heb een documentaire van Brené Brown gezien op Netflix. Die was wel indrukwekkend en confronterend ook. Mogelijk heeft het boek hetzelfde effect. Ik ben er nog niet uit of ik het boek ook ga lezen..
  Jouw inzichten uit het boek was ik wel benieuwd naar! Wat je schrijft over dat schaamte veel invloed heeft op je creativiteit herken ik! Net als veel mensen waarschijnlijk… Zodra ik ging bedenken wat andere mensen ervan zouden vinden én ik hoorde een aantal meningen, stopte ik wel weer. Wanneer ik een idee had voor een eigen bedrijf bijvoorbeeld.
  Voor het eerst ben ik niet zo bezig met wat andere mensen vinden en denken en dat voelt heel goed! En ik deel mijn denkprocessen op m’n huidige blog. Stel me daar wel kwetsbaar op (online dus toch wel) en dat voelt wel goed! Ik krijg dan later mooie reacties terug. Fijn is dat. Ben dan blij dat ik het gedeeld heb en dat ik niet heb geluisterd naar de negatieve stemmetjes in m’n hoofd.

  Als ik het goed lees kwam dit besef ook bij jou door ‘t lezen van dit boek. Hopelijk zorgt het er ook voor dat je je niet (meer) laat tegenhouden door stemmetjes of reacties van mensen.

 3. Wendy 20 maart 2021 / 10:17

  Ik heb dit boek ooit als ebook gekocht en ik weet zeker dat ik erin begonnen ben, maar of ik het ook uitgelezen heb…? Volgens mij niet. Terwijl creativiteit, kwetsbaarheid, vertrouwen en schaamte op dit moment wel belangrijke thema’s zijn in mijn leven, dus ik moet dit boek zo te lezen dringend even “afstoffen”. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.