3 Dingen die ik leerde van De vijf talen van de liefde

Over dit boek had ik inmiddels al zó veel gehoord, deze moest ik wel lezen. Het was een eenvoudig boekje dat ik snel uit had, maar de inhoud was wel heel interessant! Het boek gaat over de liefde en hoe je een succesvol liefdesleven kunt hebben en gelukkig kunt zijn met jouw levenspartner. In deze blogpost deel ik graag drie dingen die ik geleerd heb van dit boek.

Er is een verschil tussen verkering en een huwelijk

In het boek wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen verkering en het huwelijk. Er wordt ook constant gesproken over het huwelijk en over het gaan naar de kerk, ik denk dat alle mensen in het boek christen zijn. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor een langere relatie, dat is voor mij hetzelfde.

Blijkbaar zijn we gemiddeld aan het begin van een relatie twee jaar verliefd. Veel mensen veranderen nadat ze getrouwd zijn, dan gaan ze zich op een andere manier gedragen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor langere relaties. Over het algemeen doen we als we verkering hebben meer moeite om de ander blij te maken, wanneer je eenmaal getrouwd bent (of lang bij elkaar bent) ga je elkaar meer als vanzelfsprekend voelen. En je gaat je gedragen zoals je denkt dat je je zou moeten gedragen. En dat laatste is misschien helemaal niet het gedrag dat je partner graag van je zou zien.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen liefde uiten en ontvangen

Het boek heet natuurlijk de vijf talen van de liefde. Het boek gaat hoofdzakelijk over deze vijf verschillende manieren waarop we liefde kunnen ontvangen en geven. Dit noemen ze in dit boek talen. De meeste mensen hebben de voorkeur voor één taal, sommige mensen hebben daar nog een tweede taal bij.

Dit zijn de vijf verschillende talen:

  • Positieve woorden
  • Samen zijn
  • Cadeaus krijgen
  • Dienen
  • Lichamelijk contact

Zo kan het zo zijn dat je partner altijd cadeautjes voor je koopt om zijn liefde te uiten, terwijl jij juist behoefte hebt aan een dikke knuffel. Of meer tijd samen. Zo kun je, ondanks dat je partner zijn/haar best doet toch een tekort aan liefde ervaren.

We kunnen, door te weten welke taal de liefdestaal is van onze partner, een betere relatie krijgen. Het is niet zo dat als je in een relatie zit, dat je beide dezelfde taal als voorkeurstaal zou moeten hebben. Dat hoeft helemaal niet zelfs!

Je moet niet ten koste van alles een huwelijk willen redden

Het boek is geschreven door Gary Chapman, relatietherapeut. Als mensen bij hem komen willen ze, logisch, hun relatie redden. Zo staat er in het boek ook een hoofdstuk gevuld met het vraagstuk: kun je van iemand houden die je haat? Het gaat over een vrouw die weer wil houden van haar man die haar helemaal niet goed (zeg maar gerust slecht) behandelt.

Eerlijk? Ik heb dit hoofdstuk met tegenzin gelezen. Ik vond het wel interessant, maar voelde meteen dat dit helemaal tegen mijn gevoel (én logica) in gaat. Zelf ben ik iemand die graag de vrede bewaart en het geen probleem vindt om extra lief te zijn, of wat extra moeite te doen voor iemand. Maar op een gegeven moment moet je dat niet meer willen, is mijn mening. Als ik fysiek pijn gedaan word, dan is het sowieso klaar, is mijn regel.

In het hoofdstuk dat ik bedoel wordt een manier gegeven waarop je toch iemand zo veel liefde kunt geven, waardoor diegene zijn of haar gedrag ook gaat veranderen. Als je, als je geen liefde krijgt, zo’n naar persoon wordt, dan houdt het toch gewoon op? Zo denk ik erover. Hoe dan ook, het was wel heel interessant om te lezen, je hoeft het ook niet overal helemaal mee eens te zijn.

Ik denk dat de meeste mensen dit boekje in een paar dagen uitlezen. Ik deed er twee weken over (ik ben wat traag met lezen, haha). En de informatie die erin staat vind ik heel interessant, ik heb zeker dingen geleerd! Ondanks dat ik op dit moment niet in een fase zit dat ik dit kan toepassen vond ik het een heel leuk boek. Je kan het boek hier bestellen, mocht je het ook willen lezen. Ik vind het een aanrader! Heb jij weleens van dit boek gehoord?

DELEN:

1 reactie

  1. Dionne 23 mei 2021 / 22:20

    Zeker ken ik het! Ik weet niet of je Married at first sight Australia heb gezien, maar daar kwam dit concept voorbij haha. Daardoor was ik ook nieuwsgierig geworden naar dit boek. Leuke blogpost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.