3 Dingen die ik leerde van Goed Werk

Een aantal weken geleden kreeg ik het nieuwe boek van Cynthia Schultz, Goed Werk opgestuurd. Ik denk dat ik zelden zo snel door een boek ben gefietst. Wat leest dit fijn! Het boek gaat over productief werken. In deze blogpost deel ik drie dingen die ik heb geleerd van dit boek.

Prikkels van je telefoon minimaliseren tijdens het werk

Éigenlijk wist ik het wel, maar je telefoon en mailbox zijn misschien wel de grootste stoorzenders tijdens het werk. Als je productief wil werken moet je eigenlijk je telefoon in een andere kamer leggen. Of echt alle meldingen uitzetten, maar dan nog: als je hem ziet liggen ben je toch weer eerder afgeleid, ook als het scherm niet oplicht.

En hetzelfde geldt voor de mailbox. Veel mensen worden bijna zo erg geleefd door hun mailbox dat dát hun to-do lijst is geworden. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, je moet wel aan je eigen to-do lijst toekomen! Natuurlijk zijn er weleens belangrijke mails, maar als iedereen weet dat je je mail bijvoorbeeld een keer per dag leest, dan weten ze ook dat ze je bij een spoedje moeten bellen.

Zelf ben ik hier al best goed in, vooral omdat ik nogal prikkelgevoelig ben. Daardoor staan alle meldingen op mijn telefoon uit. Mijn scherm licht alleen op als mijn ouders een bericht sturen of als ik gebeld word (bijna nooit). En als ik echt niet gestoord wil worden zet ik mijn iPhone op de niet-storen stand, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

Wat betreft mail heb ik nog wel veel te leren. Cynthia raadt OHIO aan: Only Handle It Once. Je leest het een keer en je behandelt het meteen, en dan is het klaar. Dat kan ik niet, haha. Ik moet sommige mailtjes gewoon even laten bezinken en bedenken wat ik ermee wil doen. Beslissingen nemen is niet mijn sterkste kant. Door mijn hoofd spoken dus ook weleens onbeantwoorde e-mails.

Motivatie is overrated

Veel mensen denken dat mensen die productief zijn altijd super gemotiveerd zijn. Dat ze uit hun bed springen en meteen zin hebben om aan de slag te gaan met hun takenlijstje.

Nouja, dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Die productieve mensen hebben een takenlijstje en ze gaan het gewoon dóen. Ook zonder zin, ook zonder motivatie. Kortom: ook zonder motivatie kun je rete-productief zijn, als je het maar gewoon doet!

Zorg dat je hoofd zo leeg mogelijk is

Schrijf. Het. Op. In een Structuurjunkie planner (dat doe ik, Cynthia ook uiteraard), of gewoon in je eigen planner, op to-do lijsten of waar dan ook. Als je het maar allemaal terug kan vinden op een logische plek.

Hoe meer je op papier zet, hoe minder er in je hoofd zit. Hoe minder je in je hoofd hebt zitten, hoe meer ruimte je hebt om productief en creatief te zijn.

Ondanks dat ik al veel dingen herkende denk ik dat dit een boek is dat een perfect cadeau is voor iemand die net begint met werken of studeren, of bijvoorbeeld net een eigen bedrijf is begonnen. Het staat boordevol goede tips en het is een heel compleet boek als het gaat om productief werken. Mooi aan het boek vind ik ook dat het uitgangspunt is om meer te doen van de dingen waarvan je houdt met de tijd die je overhoudt, niet om nóg meer te werken. Dat vind ik een fijne manier van werken.

Het boek leest weg als een lange knettergoede blogpost van Cynthia (en daar ben ik al jaren fan van!). Het boek is te koop in veel boekhandels, maar ook gewoon via Bol.com, de prijs van het boek is €19,99.

DELEN:

3 reacties

  1. Charlotte’s Little Corner 21 oktober 2021 / 10:23

    Ik heb dit boek al zo vaak langs zien komen en iedere keer denk ik weer: ik wil deze ook lezen! Lijkt me heel handig met alle tips, denk dat ik er ook veel aan kan hebben. OHIO zou mij overigens ook niet lukken, precies wat je zegt: soms heb ik gewoon even tijd nodig om een mail te laten bezinken en later te beantwoorden, als ik er goed over na heb gedacht.

  2. Naomi 22 oktober 2021 / 07:41

    Mooie lessen en vooral dat van de telefoon en mailbox is heel herkenbaar. Motivatie komt bij mij trouwens vaak vanzelf als ik maar een goede to-do-lijst heb;).

  3. ver-dwalen 23 oktober 2021 / 07:44

    Ik ben enorm fan van de structuurjunkie planner en was ook wel benieuwd naar dit boek. Toch denk ik ook dat veel voor zich spreekt. Vandaar dat ik dit boek toch maar even oversla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.