3 Dingen die ik leerde van Spreek als TED

Tegenwoordig lees ik boeken! Of nouja, ik heb er eentje kunnen lezen die ik al lang wilde lezen. Namelijk het boek Spreek als TED. Dit boek gaat over hoe je en succesvolle presentatie kunt geven. Nu ga ik geen presentatie houden, maar ik kan je heel goed vertellen welke drie belangrijkste dingen ik wél heb geleerd van dit boek.

Het past allemaal in 18 minuten

We kennen vast allemaal de bekende TED-talks wel. Dit zijn presentaties waarin mensen iets belangrijks en vaak ook complex weten uit te leggen en je mee te nemen in hun wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld bekende TED-talks over uitstelgedrag, de kracht van kwetsbaarheid en waarom scholen creativiteit kapotmaken. Allemaal briljante presentaties gedaan door mensen die écht heel goed kunnen presenteren. Ze weten zo veel te vertellen in 18 minuten, je kan zó veel zeggen in zo’n korte tijd.

Alle TED-talks zijn dan ook 18 minuten, dat is blijkbaar de ideale lengte voor een presentatie. In dat tijdsbestek kun je een verhaal vertellen zonder dat mensen afhaken (als je het goed doet natuurlijk), maar tegelijkertijd kun je in zo’n relatief korte tijd toch een complex verhaal vertellen. Je kunt in die tijd echt de diepte in gaan en iets belangrijks duidelijk maken!

Wat ik hiervan geleerd heb? Eigenlijk vooral dat ik best weleens 18 minuten de tijd mag nemen om iets te vertellen. Ik ben zo gewend geraakt aan het feit dat alles online snel moet, bijvoorbeeld op Instagram Stories heb je maar 15 seconden per keer. Dan kun je geen diepgaand verhaal vertellen.

Ik merkte in mijn persoonlijke leven dat ik ook steeds korter van stof werd, en dat is eigenlijk hartstikke zonde. Ik hoef geen uren te praten, in 18 minuten kan ik eigenlijk al heel veel zeggen. Ongeveer dan, want ik ga natuurlijk geen presentatie houden, haha.

Ik heb ook iets nieuws te vertellen

Doordat ik op mijn 13e ziek werd, heb ik nooit meer diploma’s gehaald na het halen van mijn havodiploma. Dat is niet erg, zo is het nu eenmaal.

Maar daardoor is er bij mij wel een opvatting ontstaan dat ik weinig nieuws te vertellen heb: mensen die meer diploma’s hebben dan ik weten veel meer dan ik. Eigenlijk dacht ik dat zij alles wel weten wat ik ook weet.

Dat is natuurlijk onzin, maar soms moet je daar even aan herinnerd worden. Ik heb in de afgelopen 8 jaar ondernemerschap ook een heleboel nieuws geleerd. En ook als ik dat niet gedaan, en de afgelopen 15 jaar enkel ziek was geweest, had ik ik nog steeds iets nieuws te vertellen.

Als ik iets wil vertellen over mijzelf, mijn leven, mijn gezondheid of mijn werk, dan heeft het grootste deel van de mensen daar toch echt achtergrondinformatie bij nodig. Een inleiding van het onderwerp. Ik moet stoppen met ervan uitgaan dat mensen het allemaal al wel weten.

In groepjes van 3 onthoud je het beste

Deze vond ik wel heel leuk en zoals je wellicht zult merken pas ik hem nu ook toe. In groepjes van drie onthoud je dingen, feitjes of opsommingen, het beste.

Het boek zelf bestaat uit drie delen, allemaal weer bestaand uit drie delen. Zo onthouden en verwerken we dingen gewoon het beste. Dus geen twee dingen, geen vier dingen, maar drie dingen. Simpel weetje, maar handig om te gebruiken!

In het boek Spreken als TED duikt de Carmine Gallo, communicatiecoach en bestsellerauteur, in de geheimen achter de bekende TED-talks. De eerder genoemde presentaties die bijna zonder uitzondering allemaal boeiend en inspirerend zijn. Hij deelt 3 geheimen over hoe je kunt spreken als TED. Het boek is hier te koop via Bol.com.

Het lijkt me leuk om vaker, als ik weer een boek uit heb, te delen wat ik geleerd heb van een boek! Heb jij nog een aanrader voor een boek dat de moeite waard is om te lezen?

DELEN:

4 reacties

 1. Naomi 13 november 2020 / 16:14

  Je tweede les vind ik het mooist. Natúúrlijk heb jij ook iets belangrijks te vertellen. Diploma’s of niet: van het leven leer je vaak nog veel meer dan van de schoolbanken…

 2. Petra 13 november 2020 / 20:52

  Je hebt een mooie manier gevonden om een recensie van een boek te geven! Heel vaak vertellen mensen wat ze van een boek vonden, maar jij bekijkt het vanuit een andere hoek; wat heeft dit boek mij geleerd? Ik wil maar zeggen; heel verfrissend vind ik dat!

  Je tweede punt raakte me wel; natuurlijk heb jij ook iets nieuws te vertellen! Het aantal opleidingen of het niveau daarvan is in mijn ogen niet zo belangrijk. Levenslessen zijn dat des te meer. En je weet gewoon echt veel en mensen kunnen veel van jou leren! Zo heeft ieder zijn kracht.

  Een aanrader wat mij betreft zijn de boeken van Jelle Hermus (SoChicken) ‘Steeds leuker’ en “Leven met wind mee’
  Ik heb uit die boeken veel lessen (over mezelf en mijn manier van leven) gehaald.

  Liefs,
  Petra

 3. Ilona Wielinga 14 november 2020 / 14:43

  Wat leuk om te lezen! Ik kijk ook altijd graag TED talks, How to sound smart in your TEDx Talk blijf ik echt een pareltje vinden met toch wel hele leuke en handige tips.

 4. Maartje 8 december 2020 / 21:07

  Natuurlijk heb jij ook iets nieuws te vertellen! Ieder mens heeft iets te vertellen, de een leert meer door de opleiding en de ander leert van het leven :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.