3 Redenen waarom piekeren niet nodig is

We hebben zo ongeveer 60.000 gedachten per dag. Dat is behoorlijk wat! En het is niet gek als daar ook wat negatieve malende gedachten tussen zitten, maar soms gaat het iets te ver. In deze blog leg ik je uit waarom piekeren eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.

piekeren

Wanneer we piekeren denken we over bepaalde situaties. Bijvoorbeeld over een bepaalde handeling, en welke gevolgen hierbij zouden kunnen horen. En ja, daarin kun je behoorlijk doorslaan! En volgens mij hebben we allemaal weleens een doemscenario in ons hoofd gehad…

Piekeren is meestal niet nuttig

Piekeren is meestal niet nuttig, blijkt uit onderzoek. Slechts 8% van al het gepieker is ‘nuttig’ en draait om reële zorgen. En bijvoorbeeld wel 40% van het piekeren bestaat uit de meest afschuwelijke scenario’s die nooit zullen gebeuren. Het is goed om je dat te realiseren als je weer eens aan het piekeren slaat…

En als het wel nuttig is… denk dan eens na of je er iets aan kunt doen

Kun je een probleem oplossen, dan is piekeren niet nodig, los het op!
Kun je het probleem niet oplossen, dan heeft piekeren geen zin.

En ja, als je er niets aan kunt doen, dan kun je er niets aan doen. Klinkt misschien heel plat, maar het is toch echt zo. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar dan moet je het proberen los te laten. De quote hierboven vind ik wel een hele geruststellende gedachte.

Kun je er wel iets aan doen? GA het doen! Ga er even goed voor zitten, bedenk hoe je het gaat doen, en focus je hierop. Plan het en wanneer het geregeld is, dan heb jij weer rust in je koppie! Da’s nog eens een mooie beloning.

Je zult altijd iets vinden om oneindig over te piekeren

Sommige dingen in het leven blijven voor altijd onopgelost. Daar kun je nachten lang over liggen denken, maar je komt geen stap vooruit. Wat als ik het anders had gedaan? Wat als die bepaalde persoon nog had geleefd? Wat als ik van tevoren wist hoe het zat? Over sommige situaties kun je oneindig doordenken. Realiseer je dat!

Dat iets niet leuk is, dat is misschien zo, maar realiseer je dat deze gedachten bij punt 1 horen. Je kan er niets meer mee! Misschien kun je bedenken hoe je het gedaan zou hebben als je het nog eens kunt doen. Maar wat heeft dat voor zin als je het niet over kunt doen?

In al die tijd dat je aan het piekeren bent geweest had je je kunnen verdiepen in piekeren en hoe je dat zou kunnen verminderen.

Wanneer piekeren wél nuttig en gezond is

Het is niet zo dat piekeren totaal geen nut heeft, het houdt je namelijk scherp. Dan hebben we het wel over de minder extreme gevallen, bijvoorbeeld over gedachten als ‘heb ik wel genoeg in huis voor de visite die komt?’ ‘Ben ik niet vergeten de deur op slot te doen?’ ‘Heb ik alles wel bij me voor de vakantie?’.

Ik geef toe: ik ben zelfs soms een piekeraar. Gelukkig lang niet altijd, maar als ik even niet lekker in mijn vel zit kan ik overal over twijfelen. Vooral over dingen die al zijn gebeurd die dag of die week. Niet zo nuttig dus! Je er bewust van zijn dat het niet nuttig is, is al een grote stap naar minder piekeren! Pieker jij veel?

DELEN:

29 reacties

 1. Lifesplash 25 januari 2013 / 07:17

  Goed en mooi artikel! Ik ben bang dat ik toch iets teveel pieker. Vaak ook onnodig hoor. Jammer genoeg, en dat 8% maar reeël schijnt te zijn, voelt best als een opluchting.

 2. Ashleey 25 januari 2013 / 07:37

  Mooi artikel! De laatste periode pieker ik eigenlijk niet meer. Heel sporadisch. Omdat het ook super goed met mij gaat! 🙂

 3. Hester 25 januari 2013 / 07:45

  Leuk en goed artikel! Ik ben af en toe ook een aardige piekeraar, helaas…

 4. Stephanie 25 januari 2013 / 08:13

  Wat een super interessante blogpost! Ik wil ook nog wel eens doorslaan in het piekeren maar dan ga ik altijd wat leuks doen zodat ik er niet meer aan denk.

 5. Lizzy 25 januari 2013 / 08:25

  Erg interessant artikel Lisanne! Piekeren is inderdaad niet nuttig, maar de gedachtes komen nou eenmaal snel naar boven. Ik zelf pieker ook best vaak, maar ik moet dat afleveren haha.

 6. Kelly Caresse 25 januari 2013 / 08:44

  Wat een goed artikel zeg, ik ben ook al zo’n piekerkont haha maar het is eigenlijk alleen maar belemmerend en maakt de situaties moeilijker. Just do it moet het motto worden 🙂

 7. Suzanne 25 januari 2013 / 09:20

  Ik denk dat het bij mij niet piekeren is, het is meer dat ik nogal een ADHD’er ben en nooit rustig ben met m’n gedachten. haha maar het is zeker waar, als je maar blijft denken Kun je een probleem oplossen, dan is piekeren niet nodig, los het op! Kun je het probleem niet oplossen, dan heeft piekeren geen zin. Dan kom je al een stuk verder!

 8. LounaBeauty 25 januari 2013 / 09:39

  Ik maak mezelf er ook wel schuldig aan. Vaak door school!! ik kan mezelf helemaal gek maken!! Echt irritant is dat.

 9. Dina 25 januari 2013 / 10:07

  Ik was gisteravond toch een partij aan het piekeren. Zo ken ik mezelf helemaal niet. Goed artikel!

 10. Rianca 25 januari 2013 / 10:10

  Die tips had ik nou net nodig. Ik ben echt een vreselijke piekeraar. Nu maar jou tips in mijn achterhoofd houden dus. 🙂

 11. Femke 25 januari 2013 / 11:08

  Ik pieker ook teveel, maar zie daar soms ook wel voordelen van. Soms zie je na een tijdje piekeren opeens een heldere oplossing, of ga je gewoon opeens aan de slag omdat je het piekeren beu bent. 😛 Piekeren is zeker niet altijd negatief! 🙂

 12. Maris 25 januari 2013 / 11:14

  Dat is het mooie, ik weet wel dat het niet nuttig is, dat ik er alleen maar ellendig van wordt, maar toch lukt het me niet om te stoppen met piekeren. Ik ben een echte piekeraar en lig vaak ‘s nachts wakker. Verschrikkelijk!

 13. Lenneke 25 januari 2013 / 11:49

  Goed artikel. Ik heb zelf een heel apart trekje als mijn hoofd overloopt met piekergedachten, maak ik van alle gedachten ‘papierpropjes’. Die verzamel ik aan de linkerkant van mijn hersenpan. Aan de rechterkant staat een prullenbak. Met een soort grijparm – zo één waarmee je op de kermis knuffels kan grijpen – pak ik de papierproppen op en gooi ik ze in de prullenbak. Door me hiermee bezig te houden, word ik heel rustig. En ja, ik ben me ervan bewust dat dit echt belachelijk klinkt :’)

 14. Sharon 25 januari 2013 / 13:51

  Ik kan echt om alles piekeren. En inderdaad, het is nooit nuttig!

 15. Melanie 25 januari 2013 / 15:07

  Goed artikel! Ik kan ook veel piekeren, vooral als ik wil slapen haha.

 16. Anouk 25 januari 2013 / 16:23

  Het is inderdaad niet nuttig en toch doen we het, keer op keer haha.

 17. Kelly 25 januari 2013 / 20:15

  Wat een goed en duidelijk geschreven artikel! Handige tips zeg!

 18. SamJ 25 januari 2013 / 21:23

  Goed artikel! En heel erg herkenbaar.

 19. Simone 25 januari 2013 / 21:43

  Ik ben een behoorlijke piekeraar. Vooral als ik een lastige periode heb met veel tegenslagen doe ik niet anders.
  Maar nu heb ik ontdekt dat ik het beste mijn pieker-onderwerpen meteen kan opschrijven. Dus heb ik op mijn nachtkastje een notitieboekje liggen. 🙂

 20. Rosalie 26 januari 2013 / 15:19

  Ja ik denk ook vaak, ‘Rosalie, doe het gewoon. Piekeren heeft toch geen zin, je komt er niet mee vooruit’.

 21. Josephine 26 januari 2013 / 17:46

  Goede redenen! Houd ik zeker in mijn achterhoofd, maar ik denk dat ik toch heel vaak blijf piekeren.

 22. Ilse 27 januari 2013 / 15:10

  Interessant artikel, ik kan heel goed in piekeren zijn maar soms kan ik het ook makkelijk weer los laten. 🙂

 23. Anne 29 januari 2013 / 19:35

  Piekeren… ik heb er een dagtaak aan. Ik ben doelen aan het stellen op dit gebied. Ik heb alleen moeite om precies de formulering (in positieve bewoordingen) te vinden die bij me past. Een simpel ‘meer loslaten’ of ‘leren ontspannen’ voldoet niet. Weer iets om over te piekeren! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.