35 Manieren om het Beste uit Jezelf te halen

Gewoon eens een mooie lijst om eens goed over na te denken, met inspiratie uit dit stuk en de stukken waarop dat stuk geinspireerd is. Misschien haal je er nog wat goede voornemens uit. Ik geloof in deze dingen.

manieren-om-het-beste-uit-jezelf-te-halen

Bron

 1. Focussen op waar je goed in bent
  Eigenlijk waar mijn hele website om draait: Kijken naar het positieve. Maar toch focussen we vaak op het verbeteren van dingen waar we niet goed in zijn. Waarom zorgen we niet juist dat we nog beter worden in hetgeen waar we al goed in zijn?
 2. Vaker luisteren in plaats van praten
  Volgens mij hebben de mensen om je heen veel meer interessante dingen te zeggen dat je zou verwachten. Hou eens je mond en kijkt wat de ander te zeggen heeft.
 3. Dingen doen die je eigenlijk niet durft
  Eerder schreef ik een stukje over het doen van dingen waar je bang voor bent. Door deze dingen te doen krijg je een veel breder beeld van de situatie en bedenk je misschien wel dat het helemaal niet zo eng is.
 4. Vaker zomaar een cadeautje geven
  Iets wat iedereen eigenlijk zou moeten doen. Omdat het geven en krijgen van cadeautjes eigenlijk veel leuker is dan we beseffen. En we mogen best wat vaker laten zien aan de mensen waar we om geven dat we om ze geven.
 5. Schrijf een stuk over jezelf
  Stel nou dat er een stuk zou moeten komen over jou in de krant, en ze vragen jou om dat te schrijven. Wat zou je dan schrijven? Een goede manier om jezelf beter te leren kennen.
 6. Lees boeken over succesvolle mensen
  Een goede inspiratiebron, en een goed voorbeeld voor jou, hoe jij het ook zou kunnen doen.
 7. Geef je fouten toe
  Zorg dat je vaker toegeeft als je een foutje maakt, iedereen maakt weleens een foutje. Maar de mensen die toegeven dat ze fout zaten zaten toch net is iets minder fout.
 8. Bedenk wat je wilt bereiken
  Denk eens goed na wat je precies wilt bereiken in je leven. Het lijkt een stomme vraag, maar als ik naar mezelf kijk is het ook nog best een lastige vraag. Goed om erover na te denken, zodat je daar heen kunt leven.
 9. Neem vaker een risico
  Wat kan er fout gaan als je een risico neemt? Je kan voor gek staan, je kan iets verpesten, of nog iets anders. Maar weetje, je moet er vanuit gaan dat mensen alleen de positieve dingen onthouden. Iets vaker een risico is veel interessanter dan altijd op safe spelen.
 10. Laat een comment achter
  Zorg eens vaker dat je je mening laat weten op het web. Het kan geen kwaad om ergens te reageren waar nauwelijks gereageerd wordt, iemand moet de eerste zijn. Aardig voor degene die het geschreven heeft, en goed om na te denken en het te verwoorden.
 11. Meer opruimen
  Zorg dat de plek waar je leeft altijd fijn opgeruimd is, dit geeft meer rust. Een rommeltje in je kamer betekent een rommeltje in je hoofd.
 12. Stop met multitasken
  Multitasken zorgt ervoor dat je alles tegelijk doet, maar uiteindelijk kost het veel meer tijd. Zorg dat wanneer je een ding doet, je het ook echt bij een ding houdt.
 13. Maak nieuwe vrienden
  Altijd dezelfde vrienden kan geen kwaad, dat is juist heel erg fijn. Maar het is ook verfrissend om eens nieuwe mensen te ontmoeten en leren kennen.
 14. Kijk eens een motivatie video
  Typ op youtube eens iets met motivational video in. Je staat versteld van de mooie motiverende en inspirerende filmpjes je daar kunt vinden. Dit filmpje vond ik daar bijvoorbeeld.
 15. Ga meer lezen
  Lezen is de manier om jezelf steeds weer nieuwe dingen te leren. Daarnaast is lezen ook nog eens ontspannend.
 16. Kijk minder tv
  Wat is er nuttig aan tv? Niet heel veel. Het is practischer om te volgen wat je wilt volgen, en verder niets. Voor ontspanning kun je gewoon een filmpje of een serie pakken, maar doelloos zappen is niet nuttig. Je houdt opeens veel meer tijd over.
 17. Accepteer fouten
  Ze zijn al gemaakt, je kunt er niets meer aan doen. Blijven hangen in het verleden heeft geen zin. Zorg dat je leert van fouten.
 18. Streef naar beter, niet naar perfect
  Om het maar even duidelijk te maken: Perfectie bestaat niet, alleen bij Barbie. Daarnaast is perfectie ook nog eens verschrikkelijk saai. Zorg dat je beter wordt, dat je jezelf overtreft.
 19. Leer problemen van meerdere kanten bekijken
  Wanneer je een probleem hebt, bekijk je dat meestal niet van alle kanten. Bekijk het eens van een totaal onwaarschijnlijke kant. Het is soms verrassend hoe makkelijk je zo bij oplossingen kunt komen.
 20. Stop met volgen, ga je eigen weg
  Stop met het volgen van andere mensen. Je hoeft niet te zijn zoals de rest, jij bent anders. Er bestaat niemand die dezelfde weg moet bewandelen als jij.
 21. Geef elke dag een compliment
  Door elke dag minstens een iemand te complimenteren kijk je naar wat er wel goed is aan een persoon. Kijk je naar het positieve in mensen. Daarnaast is het ook nog eens fijn voor deze persoon.
 22. Stop met energieverspillen
  En dan bedoel ik niet dat stroompje wat uit het stopcontact komt. Ik bedoel dat je je energie moet steken in belangrijke zaken. niet in onbelangrijke dingen, besteed het nuttig.
 23. Doorbreek standaard patronen
  Heb jij bijvoorbeeld ‘s ochtends een standaard ritueel, doe het dan eens helemaal anders. Ga eerst eten en doe daarna je make up.
 24. Sta vroeger op
  Wanneer je vroeger opstaat lijkt je dag veel langer, en misschien is dit ook wel waar, ‘s ochtends heb je veel minder afleiding, dus kun je veel meer nuttige dingen doen.
 25. Leer negeren
  Irritante huisgenoten? Vervelende kinderen in de trein? Heel erg storend. Maar wat nou als je hier niet meer op zult letten? Dan hoef je ook hieraan je energie niet meer te verspillen.
 26. Koop iets wat je al lang graag wilt hebben
  Zit je al heel lang met een bepaald iets in je hoofd, iets wat je normaal niet zou kopen. Iets wat je gewoon heel graag wilt hebben? Doe eens gek en koop het gewoon!
 27. Lach meer, vaker en harder
  Volgens mij heb je hier geen toelichting voor nodig? Lachen is gezond.
 28. Zijn is belangrijker dan hebben
  Een goed voorbeeld: Mooi zijn is beter dan iets moois hebben, goed zijn is beter dan iets goeds hebben. Je eigenschappen zijn veel belangrijker dan je bezittingen.
 29. Luister naar kritiek
  Wanneer iemand je kritiek geeft, luister daar dan ook naar. Kritiek is meestal goed bedoeld, doe er je voordeel mee.
 30. Leef vandaag
  Leef in het nu. Je leeft vandaag, niet morgen en ook niet gister, niet vorige maand en ook niet volgende week. Denk alleen aan vandaag, maak van vandaag een fantastische dag!
 31. Droom groot
  Een van de dingen die ik aan jullie duidelijk wil maken,droom groot. Er is niets dat je niet kunt bereiken, je mogelijkheden zijn oneindig.
 32. Stop met het verbergen van je onzekerheden
  Er zijn geen dingen waar je onzeker over hoeft te zijn, wie weet kun je zelfs gebruik maken van het hetgeen waar jij onzeker over bent. Hoe dan ook, je hoeft niets te verbergen.
 33. Ga verder dan je normaal zou gaan
  Ren eens wat verder dan hoe ver je eigenlijk zou gaan. Doe eens extra hard je best op school, hoe je het normaal niet zou doen. Ga verder dan ooit op je werk. Blijf jezelf pushen.
 34. Sta eens stil bij het moment
  Je leeft nu, je bent er nu, kijk eens om je heen, luister eens wat je hoort, voel waar je ben, en besef dit. Eigenlijk is alleen leven in het nu al geweldig.
 35. Stop liefde in de dingen die je doet
  Doe de dingen die je doet met liefde, denk daar eens bij na als je met iets bezig bent. Als je geen liefde voelt bij wat je doet, doe het dan niet.

Zit er nog iets voor je tussen, en welke dan? Zijn er nog meer dingen die je eraan zou toevoegen?

19 reacties

 1. Kimberley 23 december 2010 / 14:37

  Briljant. Je stukjes inspireren me zo. Net zoals deze. 🙂

 2. Angela 23 december 2010 / 18:06

  Wat een fijne lijst! Daar word ik spontaan vrolijk van!

 3. Jo-Anne 28 december 2010 / 17:15

  Wow,wat veel goede ideen.Echt inspirerend!Ik heb hier zeker iets aan.
  Dankjewel.

 4. Laura 18 januari 2011 / 16:25

  Leuke blog! Inspirerend.. sommige dingen doe ik al. Ik vind het bijvoorbeeld super boeiend om alleen maar naar mensen te luisteren en te kijken hoe wat ze zeggen past bij hun persoonlijkheid.
  “Zijn is belangrijker dan hebben” Nu komt er weer een godsdienstcomment (ja sorry.. ik ben echt geen heilig boontje hoor, maar ik moest dit even noemen). In het Hebreeuws (niet dat ik dat kan.. maar dat heb ik gelezen) is de algemene term voor een afgod (dus een ‘heidense’ god) Baäl, een woord dat geschreven wordt met de letters van het werkwoord hebben. De term voor de God die wij (ik) kennen, wordt geschreven met de letters van het werkwoord ‘zijn’. Vond ik hier mooi bij passen :).

  • Mascha 8 april 2015 / 08:53

   Oh wauw, dat is nog eens boeiend! Meteen een onderwerp om iemand die ik ken over te laten vertellen.. Haha 🙂 mooie manier om eens echt naar iemand te luisteren. ^^

 5. Vera 2 februari 2011 / 17:46

  Ik zag je artikel op girlscene staan, ik vind dat je echt super leuk schrijft, vooral deze lijst maakt me vrolijk 🙂

  • Aafke 4 februari 2011 / 14:31

   Ik ben hier ook beland via Girlscene;) Ik ben al een uur aan lezen kom ik nu achter! Je schrijft erg leuk!:D

 6. Renée 2 februari 2011 / 18:55

  Een super inspirerend artikel! Ik las je afval-artikel ook en samen met dit motiveert het me om er toch voor te gaan, maar ook met andere dingen die hier beschreven staan. Dankje daarvoor! Het gaat me gewoon lukken.

 7. christa 2 februari 2011 / 20:59

  echt een hele leuke blog! Super inspirerend en motiverend deze lijst, vooral; ‘streef naar beter, niet naar perfect’ ‘zijn is belangrijker dan hebben’ en ‘leef vandaag’. supergoed!

  ik vind deze er wel bij passen;
  ‘Happiness is nog something you get, but something you do.’

  [:

 8. Lino 10 februari 2011 / 16:33

  deze tips ga ik zeker gebruiken !
  goeie blog, ik heb echt bewondering voor je, en hoe je zo goed omgaat met iets dat je heel erg in de weg zit.

 9. Rosalie 16 januari 2012 / 22:29

  Echt een mooi stukje! 🙂
  Ik ga deze tips opschrijven, niet nu, ik ben nu een film aan het kijken, en moet niet gaan multi-tasken. Als ik deze film heb gekeken ga ik deze tips op schrijven en ophangen zodat ik er iedere dag aan herinnerd wordt. Tv kijken deed ik sowieso niet veel. Ik kijk alleen GTST en Nederland Van Boven.

 10. Emelie 18 november 2012 / 21:20

  Super stukje dit, maar wat ik niet zo goed kan begrijpen, is…
  Minder tv kijken zal wel waar zijn, maar waarom dan het stukje over die talentenjacht?
  Is dat dan weer het psychologische kantje van je blog?

 11. Sanne Marlijn 10 januari 2014 / 12:46

  Mooi hoor. Een goed lijstje om bij de hand te houden en over na te denken! Top!

 12. Manwai 27 januari 2015 / 22:13

  erg mooi lijstje. Er zitten zeker meer dan een paar tussen dat ik gedaan heb of er mee bezig ben.

  Dit lijstje wordt soort van opfrissing en bewust worden dat ik hiermee door moet gaan. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.