3x Productiever werken

De laatste tijd ben ik druk bezig met kijken hoe ik productiever kan werken. Zo heb ik een podcast geluisterd, een cursus gevolgd en heb ik erover gelezen. Ik kan alvast een paar inzichten met je delen. Ik had niet verwacht voordat ik begon dat dit tips zouden zijn, eigenlijk dacht ik het tegenovergestelde!

Foto door STIL via Unsplash

80% is ook goed genoeg

Pardon, 80% is goed genoeg? Het is pas goed genoeg als het helemaal perfect is!

Nee, dat is het niet. Míjn 100% van bijvoorbeeld mijn Post leeft minikunstwerkjes is maar 30% van iemand die dat al jaren doet en ontzettend veel ervaring heeft. En iemand anders, die net begint, denkt als ik 80% heb gedaan al: wow, wat een prachtig kunstwerk!

En die eerste 80% van je werk is nog heel goed te doen. De laatste 20% om het perfect te maken kost veel meer tijd en energie. Dus, 80%, wanneer je denkt dat het bijna goed genoeg is, is goed genoeg. Blijf oefenen en ga door met je werk, dan wordt jouw 80% vanzelf beter. Maar 100% hoeft het nooit te worden, dat is niet productief.

Ik moet zeggen dat het werk van mijn minikunstwerkjes wel een typisch voorbeeld is. Ik vind mijn 80% vaak niet goed genoeg, omdat ik me vergelijk met anderen die al veel langer bezig zijn en er veel beter in zijn dan ik. Dat is zelfs zo erg dat ik mijn tekeningen niet afmaak omdat ik bang ben dat ze niet goed genoeg zullen zijn. Stom hè? Ik weet van mezelf dat een klein deel van de dingen die ik maak kaartjeswaardig zijn, en als ik oefen wordt dat gewoon een groter deel. Het is zo simpel, eigenlijk!

De tachtigprocentregel is een tip van Charlotte die ik leerde bij de cursus Productiviteit on Fleek van C.Acadamy. Op het moment dat ik dit plaats kun je nog instappen in de cursus, ik vond hem erg waardevol.

Creativiteit is niet productief

Ik ben creatief, ik doe creatieve dingen voor mijn werk én ik wil graag meer werk gedaan krijgen. Productiever werken.

Nu blijkt dat dat niet helemaal lekker samen gaat. Als je heel hard gaat zitten zitten werken en zo productief mogelijk wil zijn, word je minder creatief. Dan ben je zo druk bezig met werken dat je creativiteit een beetje blokkeert.

En dan kan ik wel productief een heleboel tekeningen gaan zitten maken, maar dan word ik daar weinig creatief van. En als ik creatief ben, dan maak ik natuurlijk de mooiste dingen! Dus, om iets moois te maken, hoef ik helemaal niet super productief te werken. Ik mag ook best onzinnige dingen doen en lekker niksen. Dan krijg je namelijk de beste ideeën!

Eigenlijk weten we dat allemaal wel, want op het moment dat we onze telefoon niet bij ons hebben, zoals onder de douche (of zoals Thijs Lindhout vertelt: in de sauna), krijgen we de beste ideeën.

Ik luisterde naar de 100%inspiratie Podcast van Thijs Lindhout waarin hij praat met Mark Tigchelaar. Deze podcast over Focus kun je hier luisteren.

Nietsdoen is heel nuttig

En dan kom ik bij het laatste punt en dat is er misschien wel eentje die je als laatst verwacht in een rijtje met productiviteitstips. Nietsdoen!

Als je even helemaal niets doet met je brein, dan rust het uit. Dan heb je gelegenheid om even je gedachten te laten varen.

En ik bedoel niet:

 • Lekker op de bank met je telefoon
 • De radio aan
 • Een podcast of luisterboek luisteren
 • Meditatie
 • Even scrollen op Instagram
 • Gezellig appen met je vrienden op whatsapp

Ik bedoel letterlijk niets. Dus geen niet-nuttige dingen, dat is een heel ander verhaal, dan is je brein nog steeds bezig. Ook geen meditatie waarbij je heel erg probeert om aan niets te denken. Ik bedoel echt helemaal niets, zoals vroeger, toen je nog geen telefoon had, nog geen honderd dingen te doen. Toen we nog momenten hadden dat we ons verveelden.

Even je hoofd helemaal rust geven. Dan ben je het meest creatief en daarna productief. Zoals ik al noemde: onder de douche of in de sauna. Even je hoofd helemaal uit, in gedachten verzonken. Ga bijvoorbeeld in je pauze lekker uit het raam staren. En voor sommige mensen werkt wandelen heel goed, maar dan wel zonder muziek of podcast.

Aan mezelf merk ik dat ik altijd heel graag “iets nuttigs” wil doen, waardoor ik nooit helemaal uit sta. En dat is dus helemaal niet goed voor je productiviteit. Want als je nooit uit staat, kun je ook niet helemaal aan staan en focussen.

Degene die geïnterviewd werd in de podcast is Mark Tigchelaar, wellicht heb je weleens van hem gehoord. Hij heeft een boek geschreven, Focus aan Focus uit, je vindt het hier. Ik wil het boek wel graag lezen!

Wat zijn jouw ultieme productiviteitstips?

DELEN:

11 reacties

 1. Dionne 23 oktober 2019 / 13:10

  Leuke post! Vooral die eerste tip zet me echt aan het denken. Ik heb inderdaad altijd dat ik iets helemaal perfect wil maken, en dan komt het zo vaak voor dat ik of er niet op kom of uren en uren lang mee bezig ben. Gaat nergens meer over. Zo heb ik zelfs ontwerpen die ik nooit gepubliceerd heb omdat die niet aan het voor mij ‘perfecte’ plaatje voldoen. De laatste tip kom ik ook steeds meer achter dat dat voor mij werkt. Ook al gebeurt dat vooral wanneer ik eigenlijk moet slapen haha.

 2. Naomi 23 oktober 2019 / 13:22

  Drie zeer waardevolle lessen! Ik denk dat voor mij niets doen ook echt heel goed is voor mijn productiviteit.

 3. Ilona Wielinga 23 oktober 2019 / 14:12

  Wat een mooie lessen. Ik merk vaak inderdaad ook dat even niets doen het beste werkt. Als illustrator en animator is creativiteit voor mij ook de basis. En soms moet je je geest gewoon even z’n gang laten gaan.

  • Lisanne 23 oktober 2019 / 21:25

   Met zo’n creatief beroep vind ik dat wel uitdaging af en toe hoor! Je wil productief zijn, maar om productief te zijn moet je óók creatief zijn. Dat vind ik maar lastig.

 4. Mariska 23 oktober 2019 / 14:44

  Ik vind het een mooi artikel en zoals ik begrijp ook een mooie ‘cursus’. Helemaal uit sta ik dus nooit en de laatste tijd, sinds ik iets minder aan mijn hoofd heb, merk ik dat ik creatiever ben. Gek eigenlijk 🙂

  • Lisanne 23 oktober 2019 / 21:24

   Pas toen ik deze dingen hoorde merkte ik bij mezelf ook: ik sta zelden echt gewoon even uit. Zo zonde, want als je even uitstaat komen de beste ideeën naar boven!

 5. Mirjam 23 oktober 2019 / 16:32

  Mooie tips! Vooral die van creativiteit en productiviteit. Ik ben op mijn werk de laatste tijd heel erg bezig met ‘kom ik wel aan mijn uren?’ en zoek naar zoveel mogelijk dingen om te doen, maar echt productief is het niet. En nu weet ik waarom 🙂

 6. Linda 23 oktober 2019 / 18:57

  Ja, ja, ja! Ik kan me ook helemaal vinden in deze tips. Focus aan uit staat ook zeker nog op mijn leeslijst. Ik heb zelf een tijd terug Hyperfocus gelezen, en daarin komen op soortgelijke wijze ook je onderste twee tips terug. De schrijver onderscheidt daarin ‘hyperfocus’, waarin je heel bewust focust op taken en ‘scatterfocus’, de creatievere modus waarin je je gedachten hun lang kunt laten gaan. Dat heeft me ook veel inzichten gegeven om op sommige momenten heel bewust te focussen en op andere niet. Enne, op mijn blog vind je nog heel veel over productiviteit, mocht je geïnteresseerd zijn :). Op dit moment ben ik veel bezig met timeblocking, waarbij ik een blok tijd plan voor een taak en binnen die tijd de taak af wil ronden. Dat dwingt me om gefocust te werk te gaan (want dat heb ik voor mijn werk juist wel nodig 😉 ).

  PS ik reageer weinig op je blog, maar echt zo goed om te lezen dat het de laatste tijd zo goed met je gaat :)!

  • Lisanne 23 oktober 2019 / 21:22

   Leuk, ik ga op je blog kijken! Bedankt voor je lieve berichtje 😀

 7. Darina 24 oktober 2019 / 08:19

  Mooi lessen. Het is bijna een kunst om niks te doen maar het is zeker nuttig. Ik probeer het wel, lukt niet altijd, maar dat komt wel 🙂

 8. Lenneke 24 oktober 2019 / 10:30

  Die cursus van Charlotte is echt fijn, hè? Ik moet wel zeggen dat ik het ook lastig vind, omdat ik soms een heel productieve dag gepland heb en mijn creativiteit dan nog in bed ligt of zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.