6 Verschillen tussen een appartement en een huis

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik in juli verhuisd van een appartement waar ik zes jaar gewoond heb, naar een rijtjeshuis. Nu woon ik samen met mijn vriend in een prachtig huis. Maar ik heb wel gemerkt dat er verschillen zijn tussen het wonen in een appartement en een huis.

De buitenkant van het huis is óók van ons

Een van de belangrijkste praktische dingen is dat de buitenkant ook van ons is. Vanzelfsprekend? Bij mijn appartement was dit niet het geval. Natuurlijk wel waar je balkon is en zoals je wilde kon je de boel decoreren, maar als bezitter van een appartement ben je vaak lid van een Vereniging van Eigenaren. Daaraan doe je een maandelijkse bijdrage en zo wordt bijvoorbeeld het onderhoud centraal geregeld. Iets wat zij ook regelden was de opstalverzekering. Daar hoefde ik me helemaal geen zorgen over te maken, dit was al geregeld.

In het nieuwe huis hadden we dus wel een opstalverzekering nodig! Dat is wel een groot verschil vind ik, een heel huis mét buitenkant bezitten is toch een grotere verantwoordelijkheid en een groter risico. Wat als er brand is? Of wanneer er iets anders gebeurt waar je helemaal geen invloed op hebt, zoals inbraak? Dan ben jijzelf wel degene die verantwoordelijk is, daarom is een opstalverzekering wel een goed idee!

Zo kun je bij FBTO een opstalverzekering nemen, mocht er eens iets gebeuren. Wat er precies wel en niet verzekerd is vind je op de pagina FBTO opstalverzekering, dat is wel zo handig om te weten. Wat er wél verzekerd wordt is heel veel, zoals schade door brand, inbraak of water met bepaalde oorzaken. Daarentegen zijn er wat uitzonderingen die in mijn ogen logisch zijn: dingen waar je zelf invloed op hebt, zoals achterstallig onderhoud of zelf een raam open laten staan bij een storm.

We hebben veel meer kamers

In mijn appartement had ik naast de woonkamer en keuken alleen een slaapkamer, kantoortje en een zolder waar ik zelf weinig kwam. Nu hebben we naast een riante slaapkamer ook twee kinderkamers, een kamertje waarin we spullen opbergen en een mooi groot kantoor dat we delen. En niet alleen een badkamer, maar ook een extra wc (heel belangrijk, haha). Oh, en ook nog een schuurtje, dat is ook fijn!

Als je kijkt naar de ruimte die we hebben is het niet heel veel meer als je de helft neemt, maar het voelt wel zo.

Er valt veel meer te stylen

Dit vind ik natuurlijk heel erg leuk, zo veel meer om te stylen! Elke kamer heeft zijn eigen kleuren, zijn eigen stijltje. Hiervan zal ik nog wel meer delen op mijn blog.

Mijn appartement is te zien in de blogpost met verkoopstyling tips, deze was vrij neutraal als het gaat om styling. In ons nieuwe huis hebben we wat meer gewaagde keuzes gemaakt.

Ik loop méér trappen

Geloof het of niet, maar ik loop nu veel meer trappen! Ik woonde op 3 hoog, dus dat zijn een heleboel trappen in een keer. Maar nu hebben we een begane grond, eerste verdieping, én een tweede verdieping.

Op de eerste verdieping is onze slaapkamer, op de tweede verdieping het kantoor. En beneden de woonkamer en keuken. Als ik me door het het huis beweeg moet ik dus steeds naar een andere verdieping. In het begin viel dat wel even tegen, gelukkig went het ook snel. Goed voor de conditie!

Deze foto is gemaakt door Laan makelaars en komt van Funda

Veel meer rust

In plaats van vijf buren in het trappenhuis en nog eentje ernaast van een ander trappenhuis, had ik in mijn appartement zes buren. Dat is een hoop. Als er iemand aan het klussen is, een kind aan het huilen is, of iemand een muziekinstrument speelt, dan hoor je dat. Dat is niet per se erg (oké, als je hoofdpijn hebt is het vervelend), maar het is er wel steeds. Je hoort iedereen in en uit het trappenhuis lopen.

Nu we in een rijtje wonen hebben we twee buren. En we hebben geluk dat onze buren rustig zijn (daar moet je het natuurlijk ook mee treffen) en dat de boel goed geïsoleerd is. Dus het is heerlijk rustig bij ons thuis.

Nog altijd moet ik eraan wennen dat ik geen benedenburen heb. Ik had een heel lieve benedenbuurvrouw in mijn appartement, haar slaapkamer was precies onder die van mij. Dus als ik ‘s nachts veel herrie maakte, dan hoorde ze dat. Als ik nu iets naast mijn bed laat vallen is mijn eerste reactie nog steeds: ‘ojee, de buurvrouw!’. Die hebben we niet meer beneden zitten, haha.

Deze foto is van buiten gemaakt. Ik zit dan weer wel binnen, haha. Bijzondere weerspiegeling!

Een tuin!

Bij mijn appartement had ik twee balkons. Daar was niets mis mee, maar ik merk dat het toch fijn is om ook een plekje buiten te hebben. Ik ben niet iemand die snel buiten gaat zitten, en als in de zomer de deur lekker open staat, ben ik toch eerder geneigd eventjes naar buiten te lopen en daar te gaan zitten.

Al met al zou ik zo weer in een appartement gaan wonen, daar vond ik het ook fijn. Maar een rijtjeshuis zoals nu heeft ook wel veel voordelen waar ik blij van word! Woon jij in een huis of in een appartement? En waaraan geef jij de voorkeur?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

11 reacties

 1. Audrey 18 september 2019 / 14:17

  Ik woon in een huis en heb nog nooit in een appartement gewoond. Hoewel ik er wel wat voordelen van kan zien, voelt het voor mij vooral heel raar om bij iemand anders in een appartement te zijn. Ik vind die trappenhuizen en gezamenlijke gangen altijd een beetje raar voelen, alsof je in een hotel bent.

  • Lisanne 18 september 2019 / 14:19

   Dat vond ik vroeger ook altijd, een appartement had echt iets geks, inderdaad de trappenhuizen, haha. Totdat ik er zelf ging wonen, ik heb echt heerlijk gewoond in een appartement!

 2. Baukje 18 september 2019 / 14:51

  Ik woonde eerst in een studentenflat op 11 hoog met heeeeel veel buren dus, en daarna in een gewoon appartement. Nu wonen we in een hoekhuis en het is zo fijn! Een tuin, parkeerplek voor de deur (dat gesjouw met boodschappen over de hele galerij, niet tof) en inderdaad minder rekening houden met de buren.

 3. Daniëlle 18 september 2019 / 16:00

  Leuk om te lezen! Ik woon zelf in een appartement en ik vind het echt heerlijk. Het is nieuwbouw en wij horen echt nooit iets van onze buren.

  • Lisanne 18 september 2019 / 17:39

   Ja, met nieuwbouw hoor je inderdaad je buren helemaal weinig kan ik me voorstellen! Wat ontzettend fijn!

 4. Naomi 18 september 2019 / 16:53

  Ik zou, om de buren, heel graag mijn appartement willen inruilen voor een huis. Vanmiddag waren de bovenburen thuis en dan is het toch een beetje alsof ik een gewoon huis woon en er nog mensen boven zijn. Ik hoor ze praten, naar de wc gaan, lopen, enz. Ik vind dat echt heel erg vervelend. Maar ja, helaas is het financieel even niet te doen om te verhuizen naar de plek waar ik wil zijn.

  • Lisanne 18 september 2019 / 17:40

   Ik had zelf echt super fijne en lieve buren (en geen bovenburen), dus dat scheelde wel. Ik heb echt wel fijn gewoond in een appartement! Ik hoop dat je ooit je appartement kan inruilen voor een fijn huis 🙂

 5. Mariska 19 september 2019 / 09:11

  Ik heb dus eigenlijk altijd in een appartement gewoond en woon nu kleiner. Ook een appartement, maar nu begane grond op de hoek met een kleine tuin. Voorheen woonde ik op ‘hoogte’. Denk dat ik op ‘hoogte’ wonen toch fijner vind als ik mag kiezen.

  • Lisanne 19 september 2019 / 15:46

   Ik denk ik ook! Hoewel een tuintje natuurlijk ook heel fijn is. Vind het wel een fijn idee als eer niemand boven je woont (en je hebt dan veel minder last van muggen!! Gek detail maar dat verschil ervaren wij nu haha)

 6. Hellen 20 september 2019 / 10:01

  Heerlijk dat je zo blij wordt van je nieuwe huis.

  Zelf woon ik in een huis. Sinds 2 jaar in een groot vrijstaand huis met een nog veel groter stuk grond eromheen van ruim 6000m2. Daar lopen mijn 4 Soay schaapjes, 25+ kippen en 2 loopeenden. Rustig heeft hier een heel andere betekenis gekregen 😉 Ik woon echt tussen de landerijen. En I love it. Het is echt mijn droomhuis ❤️ Maar wat voor de één een droom is, kan voor de ander een nachtmerrie zijn.

  • Lisanne 23 september 2019 / 19:36

   Wow, dat klinkt geweldig! En als ultieme rust 😀 Wij wonen ook wel in een heel rustige buurt (terwijl we dicht bij het centrum wonen), maar jullie rust is wel next level hoor, veel rustiger dan dat zal het niet gauw worden! Wel gezellig dat er schaapjes, eenden en kippen lopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.