6x Wat ik zo fijn vind aan luisterboeken

Sinds ik luisterboeken ontdekt heb heb ik zó veel boeken geluisterd! Ik geniet echt van een ontspanmomentje als ik boeken luister. Wat de voordelen zijn voor mij van luisterboeken? Dat vertel ik je in deze blogpost! Ik vertel vanuit mijn ervaring met de app die ik gebruik, maar er zijn tegenwoordig heel veel aanbieders.

Je hebt minder concentratie nodig

Dit is voor mij de belangrijkste reden om te kiezen voor luisterboeken. De concentratie voor een gewoon boek heb ik niet of nauwelijks. Na een paar bladzijden geef ik het vaak op omdat het niet gaat, dat is super jammer.

Als je een boek luistert kost dit (voor mij) minder inspanning. Zo kan ik toch nog boeken “lezen”, ondanks dat lezen dus niet zo goed gaat!

Je luistert zo snel of langzaam als je zelf wilt

Ben je snel afgeleid? Vind dan de perfecte snelheid om jouw boek te luisteren. Ik luister via Storytel, je kan precies kiezen hoe snel je het boek dat je luistert afgespeeld wilt hebben. Zo staat mijne nu op 1.4 keer. Als ik het sneller doe houd ik het niet bij, als ik het langzamer doe raak ik afgeleid en ga ik aan andere dingen denken.

Door deze functie kun je dus zo snel of langzaam mogelijk luisteren als jij wil. De meeste boeken zijn best langzaam ingesproken (vind ik), dus ietsje sneller is vaak wel fijn. Maar hoeveel? Dat is voor iedereen persoonlijk!

Een slaaptimer is geweldig

Op Storytel heb je een slaaptimer. Deze zet ik altijd op 45 minuten, daarna stopt hij automatisch. Daarna kun je hem wel weer aan zetten, maar dit voorkomt dat je complete boek is afgespeeld wanneer jij ‘s ochtends wakker wordt, haha.

Met een fijn knus boek kan ik heerlijk in slaap vallen!

Je hebt je handen vrij

Natuurlijk kun je lekker luisteren voordat je in slaap valt, maar je kan ook luisteren terwijl je de was doet, de vaatwasser uitruimt of tijdens het koken. Als je een boek leest gaat dat natuurlijk niet, want dan moet je dat boek vasthouden en je ogen op de letters richten. Als je luistert zijn de mogelijkheden oneindig!

Er zijn honderdduizenden boeken te luisteren

Op Storytel, maar ook via andere services die luisterboeken aanbieden zijn honderdduizenden boeken te beluisteren. En het zal je verbazen, maar ik denk dat bijna alle boeken die je in de kast hebt staan ook op Storytel staan! Ik heb nu slechts één keer gehad dat ik interesse in een boek had waar geen luisterboek van stond op Storytel. Er stond wel een e-book van op, die biedt Storytel ook aan. Maar ik wil natuurlijk gewoon luisteren!

Ook kan ik de boeken altijd luisteren in de taal naar keuze (Nederlands), er zijn echt heel veel luisterboeken beschikbaar. Op Storytel vind je ook veel Engelse boeken, mocht je dat fijner vinden om te luisteren.

Inspiratie nodig voor leuke boeken om te luisteren? Dit zijn mijn favoriete luisterboeken.

Je hoeft geen fysieke boeken mee te sjouwen, alles zit in je telefoon

Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of onderweg bent met het OV naar je werk, dan is een boek meesjouwen niet zo makkelijk. Het is veel makkelijker om gewoon je telefoon en oordopjes erbij te pakken en te gaan luisteren! Zo kun je die honderdduizenden boeken allemaal meenemen op vakantie, haha. Oh, en in het vliegtuig kun je ook luisteren, als je een boek van tevoren downloadt kun je namelijk ook offline luisteren. Ideaal!

Mocht je nu ook enthousiast zijn geworden, dan kun je via mijn affiliate link 30 dagen gratis luisteren via Storytel (deze kun je daarna gewoon opzeggen, je zit nergens aan vast!). Er zijn natuurlijk ook andere aanbieders, daar heb ik alleen geen ervaring mee. Maar die bieden soms ook gratis proefperiodes aan!

Heb jij weleens een boek geluisterd?

DELEN:

3 reacties

 1. Irene 2 augustus 2023 / 13:31

  Ik heb luisterboeken het laatste jaar echt ontdekt. Ik vind het zelf erg fijn om tijdens het autorijden of wandelen of huishoudelijke taken een boek te luisteren. Zo gewoon zitten en luisteren kan ik wel niet, daar heb ik dan geen concentratie voor.
  Ik vind het wel lastig soms om een boek te vinden met een fijne voorleesstem. Dat vind ik super belangrijk en heb regelmatig dat ik na een paar minuten maar weer een ander boek zoek omdat de stem me niet aanspreekt of ik het gevoelloos vind voorgelezen.

  • Lisanne 2 augustus 2023 / 14:16

   Echt fijn om steeds even te luisteren tijdens het autorijden of wandelen lijkt me!

   Een fijne voorleesstem is inderdaad belangrijk! Ik heb een aantal favoriete voorlezers, haha. En soms moet ik er gewoon even aan wennen en kan ik de stem later wel waarderen. Maar heel soms haak ik inderdaad ook af door de stem.

 2. Melissa 5 augustus 2023 / 04:13

  Ik luister altijd naar podcasts op Spotify, ook erg fijn om naar te luisteren tijdens mijn morning routine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.