7 Tips: zo maak je de mooiste foto’s met je mobiel

Ondanks dat ik een luxe systeemcamera in de kast heb liggen, maak ik toch de meeste foto’s met mijn mobiel. Het is zo fijn, want je hebt je telefoon altijd bij je, als je een goede camera op je mobiel hebt kun je daarmee geweldig mooie herinneringen vastleggen. Hoe zorg je ervoor dat je met je mobiel mooie foto’s maakt? In deze blogpost geef ik je 7 tips die ik zelf altijd gebruik.

Maak je lens eerst schoon

Voordat je aan de slag gaat, zorg dat je lens goed schoon is. Dit maakt een enorm verschil, zo is een foto met een vieze camera vaak wazig en niet helder van kleur, terwijl je waarschijnlijk een haarscherpe heldere foto had kunnen maken als je lens helemaal schoon was.

Zorg voor een rustige achtergrond

Soms wil je even snel een foto maken, maar het helpt echt als je eerst even kijkt hoe de achtergrond is. Misschien is die wel veel rustiger als je een stapje naar links of naar rechts doet.

Plaats je onderwerp niet in het midden

Ken jij de regel van derden al? Het is voor het oog het prettigste als het belangrijkste voorwerp van de foto op een derde van de foto staat (van links of rechts, dat maakt niet uit, hetzelfde geldt voor onder en boven).

Deel de foto in negen vakken en daar waar de lijnen samenkomen is het punt waar je je voorwerp het beste kunt plaatsen. Zo krijg je veel interessantere foto’s die fijner zijn om naar te kijken.

Experimenteer met standpunten

Je kan een stapje opzij doen, zoals ik al noemde, maar je kan ook door je knieën gaan, of zelfs op de grond gaan liggen. Dit geeft een ander standpunt en kan een heel andere foto opleveren dan wanneer je altijd vanaf ooghoogte je foto maakt.

Maak liggende en staande foto’s

Tegenwoordig maken we voor social media graag staande foto’s, maar als je een foto ook voor andere doeleinden wil gebruiken kun je beter ook een paar liggende foto’s nemen. In sommige situaties is liggend veel mooier, of levert een staande foto juist het perfecte plaatje op.

Maak sowieso altijd meerdere foto’s, verwijderen kun je altijd achteraf nog doen. Foto’s erbij maken, dat is natuurlijk iets lastiger, haha.

Zorg voor een goede camera op je telefoon

Natuurlijk is een goede camera op je telefoon ook belangrijk. Bekijk bijvoorbeeld de Samsung S23 camera review hier. Zoals je kunt lezen is de camera van de nieuwe Samsung S23 echt top, een aanrader als je altijd en overal mooie foto’s wil maken. Door de verschillende camera’s op de telefoon zijn de mogelijkheden voor het maken van een prachtig plaatje eindeloos. Er zijn verschillende varianten van de Samsung S23, maar met de Ultra maak je foto’s van wel 200 megapixels. En er zit een ultragroothoeklens op, een telelens en een selfiecamera.

Qua batterij heeft de Samsung S23 ook een stap vooruit gedaan ten opzichte van de vorige versie en het scherm 6.8 inch scherm is lekker fel waardoor de kleuren extra goed te zien zijn. De telefoon is in vier kleuren te krijgen, namelijk zwart, crème, groen en lavendel. Ik zou de laatste kiezen, zo mooi!

Zo heb je voor bijna elke telefoon wel een slimmerik die een review heeft geschreven over de camera, als je twijfelt tussen verschillende toestellen is het erg handig om dit op te zoeken!

Bewerk je foto (een beetje)

Op sommige mobieltjes heb je al veel opties om je foto te bewerken. Op de Samsung S23 zit een zeer uitgebreid programma. Uiteraard zijn er ook oneindig veel apps die kunt downloaden om je foto’s te bewerken. Je kunt de foto bijvoorbeeld lichter maken of levendiger. Of je kan het contrast van de foto omhoog gooien of je foto zwart/wit maken. Maar pas hiermee wel op, een te veel bewerkte foto is ook niet mooi. De camera’s die tegenwoordig op mobieltjes zitten zijn heel slim en hebben vaak al erg mooie resultaten zonder dat je er (veel) aan hoeft te sleutelen.

Eerder schreef ik een blogpost met blogtips waarin ik meer tips geef voor het maken van mooie fotos.

Wil je meer tips voor het maken van mooie foto’s? Ik volg hiervoor Fotografille.nl heel graag. Hierop geeft Evelien tips voor als je een ingewikkeldere spiegelreflex hebt, maar heel veel tips zijn goed toe te passen als je alleen foto’s maakt met je telefoon.

Heb jij nog een goede tip voor het maken van mooie foto’s met je mobiel?

Deze blog is een samenwerking

DELEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.