8 Goede gewoontes voor een gelukkiger leven

Half januari, de meeste mensen hebben hun goede voornemens al opgegeven. Gelukkig kunnen we het hele jaar door kiezen voor positieve veranderingen. Ik heb zelf een tijdje nagedacht over wat ik graag wil (blijven) doen nu mijn leven zo verandert. Welke gewoonten wil ik graag volhouden? En waar wil ik meer aandacht aan besteden? Deze 8 goede gewoontes voor een gelukkiger leven deel ik graag met je. Wie weet doe je zelf ook inspiratie op!

Foto door Andrew Bui

Me vaker focussen op tevredenheid

Als je mij volgt weet je dat het de laatste tijd steeds beter gaat met mijn gezondheid. Dit gaat nu al meer dan een paar maanden steeds verder vooruit. Dat is supergaaf en superleuk, ik leer bijna elke dag wel iets nieuws!

Maar als ik een keer niet iets nieuws doe of leer, dan ben ik snel teleurgesteld. Ik vergeet snel te kijken naar wat ik wel heb, nu ik zo veel heb. Terwijl er juist zo veel is waar ik gelukkig van kan worden en blij mee kan zijn! Ook als het een dagje iets minder gaat is er nog zo veel wél goed.

Daar vergeet ik weleens naar te kijken, dat is zonde!

Meer interactie hebben met mensen

Ik wil graag wat meer onder de mensen zijn. Voorheen lag ik veel in bed en zag ik niet zo veel mensen, want ik kon nergens heen. Het kostte ook heel veel energie.

Nu heb ik een stuk meer energie en meer ruimte om sociaal te zijn. Mijn werk is thuis, dus als ik zelf geen actie onderneem gebeurt er weinig! Toch vind ik het nog wel een uitdaging om weer een sociaal leven op te bouwen na zo veel jaar alles op een laag pitje gezet te hebben.

Foto door Cristian Escobar

Plaatsvervangend geluk voelen

Hierin was ik ooit zo goed! Nu kan ik me makkelijker in veel andere mensen verplaatsen, en dan ineens ligt het vergelijken op de loer. Dat is zo zonde!

Want het is zo leuk om oprecht blij te kunnen zijn op iets wat iemand anders bereikt heeft. Dit lukt me nog wel vaak, maar ik vind dat ik dat vooral niet moet verliezen.

En om nog maar in het thema te blijven van het sociaal doen: het plaatsvervangend geluk met de betreffende persoon delen is ook heel fijn. Dat wil ik ook graag vaker doen!

Genieten van de kleine momentjes

Het leven is eigenlijk heel simpel: verzamel een heleboel mooie kleine momentjes en je hebt een gelukkig leven. Maar dan moet je die kleine fijne momentjes wel eerst zien te vinden, dat is best een uitdaging als er om je heen ook zo veel grote dingen gebeuren.

Je ziet anderen grote levensdoelen behalen of kinderen krijgen, dan is het toch een grotere uitdaging om je happy te voelen omdat je make-up goed zit. Of je haar. Of omdat je een leuk berichtje hebt gelezen. Of omdat je bed lekker ligt. Of, nouja, ontelbaar dingen. Ze zijn er echt wel, die fijne kleine momentjes.

Ik wil er graag weer vaker bij stilstaan!

Foto door STIL

Doelen hebben en eraan werken

Altijd doelen hebben vind ik ook wel een goede gewoonte die ik mezelf wil aanleren.

Voorheen was mijn grote doel om de dag te overleven. Nu kan dat op sommige dagen nog zo zijn, sommige dagen zijn nu eenmaal wat minder fijn dan anderen. Maar een groter doel dan dat moet ik ook wel hebben, vind ik!

Zonder voel ik me wat stuurloos, weet ik niet zo goed wat ik wil. Nu vind ik dat nog steeds wel lastig hoor, bedenken wat ik wil. Maar ik weet het vandaag beter dan gisteren en hopelijk wordt het de komende tijd nog helderder. Een doel hebben en daaraan werken is wel iets waar ik gelukkig van kan worden.

Focussen op wat ik zelf kan veranderen

Op sommige dingen in het leven heb je totaal geen invloed, die zijn gewoon zoals ze zijn en daar moet je het mee doen. Ik geloof graag dat het leven maakbaar is, maar feit is dat je op sommige dingen gewoon geen invloed hebt.

Maar als je focust op wat je zelf kan veranderen, dan is dat alsnog veel. Dus dat wil ik graag meer doen, dat lijkt me een goede gewoonte. Dus niet blijven hangen in iets wat niet gaat omdat je er geen invloed op hebt, maar schouders eronder en focussen op dingen waar je wel invloed op kan hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, besef ik.

In het nu leven

In het moment leven is ook iets dat ik graag meer wil doen. Het is misschien wat onduidelijk zonder dat je weet hoe het nu gaat.

Ik ben bést wel verslaafd aan mijn telefoon, net als half Nederland, haha. En er is altijd wel iets nieuws te zien. Je zou je hele dag kunnen vullen met het lezen van nieuwe content online. Er wordt meer gepubliceerd dan je kan lezen, je kan het nooit allemaal bijhouden. En dat betekent dat je oneindig doelloos op je telefoon kan kijken zonder dat je “klaar” bent. En dat is zo lekker makkelijk.

En soms is dat oké, helemaal niet erg. Maar ervan bewust zijn dat je dat doet is wel fijn. En er bewust voor kiezen om het op bepaalde momenten niet te doen is nog belangrijker. Op bepaalde momenten kiezen om in het nu te zijn, zonder telefoon of nieuws, dat is wel een goede gewoonte die ik beter wil leren.

Fouten maken en ervan leren

Ik kan nu zo veel meer DOEN dan eerst. Ik hoef niet meer met elk beetje energie super spaarzaam om te gaan, dat is geweldig! Maar daar moet ik nog wel erg aan wennen. Een gewoonte die ik nu heb is heel erg nadenken als ik iets wil doen: moet ik het wel doen? Is het wel verstandig? Wat als het niet lukt?

Ja, wat als het niet lukt? Is dat een ramp? Nee, meestal niet! Voorheen betekende iets doen wat niet kon dat ik wekenlang in bed lag. Of nachten gevuld met aanvallen had. Dat ik niet kon eten. Dat soort ellende is er niet meer.

Nu is er ruimte voor mij om slechte beslissingen te maken. Om fouten te maken!

Fouten maken was nog nooit zo leuk, haha. Toen ik onlangs een muurtje aan het schilderen was bedacht ik na twee (van de vier) lagen wit wat een onwijs slecht idee het was. Het was zo veel meer moeite dan ik dacht! Op wat spierpijn na heb ik er niets aan overgehouden, behalve een mooi geschilderde muur.

Ik hoop dat ik deze goede gewoontes in mijn leven kan toepassen. Daarvan zal het alleen nog maar leuker en fijner worden, denk ik! Welke van deze goede gewoontes pas jij al toe? En van welke zou je toch ook meer in je leven willen?

DELEN:

7 reacties

 1. Naomi 16 januari 2020 / 07:52

  Prachtige gewoontes om vast te houden. Ik noem het zelfs levenslessen. Heel erg waardevol!

 2. Geeske 16 januari 2020 / 08:03

  Heel herkenbaar! De meeste van je gewoontes probeer ik ook toe te passen. Mijn gezondheid is sinds een jaar ook veel beter en dat is inderdaad wennen! Maar zo fijn!! Mijn doel van dit jaar is een klein baantje zoeken en dat is een enorme stap!
  Veel plezier en geluk gewenst in het nieuwe jaar!

 3. Darina 16 januari 2020 / 08:10

  Hele mooie en inspirerende levenslessen en herkenbaar. Ik ben ook meer bezig met leven in het moment, genieten van de kleine momenten en proberen minder mijn telefoon te pakken. Is nog best wennen, maar lukt best.

 4. Lilian Visser 16 januari 2020 / 10:23

  Mooie lessen en ik pas er gelukkig een hoop toe. Ik merk nu dat omdat mijn vrijwilligerswerk af is gelopen (bij een speeltuin die alleen ‘s zomers open is), dat ik interactie met mensen weer mis (want ik werk thuis), dus heb voor volgende week een afspraak (met mezelf) voor vrijwilligerswerk voor de winter 🙂

 5. Zo simpel is dan geluk 16 januari 2020 / 18:37

  Dat zijn nog eens mooie gewoontes! Een aantal ervan zijn ook zeker gewoontes waar ik zelf mee bezig ben.
  Overigens is het inderdaad nog niet zo makkelijk om ineens weer een sociaal leven op te bouwen. Iets wat ik ook zeker herken.

 6. Lenneke 17 januari 2020 / 11:26

  Oja, ik wilde deze blogpost ook nog afmaken, maar kwam tot de conclusie dat ik die van voorgaande jaren al best wel in mijn leven heb verwerkt en daar vooral meer mee wil doen. Lekker voor me, wel.

 7. Dromer 21 januari 2020 / 12:35

  Dit kan zo op mijn lijstje! Ik ga dit jaar op zoek naar balans in mijn leven en deze gewoontes horen daar ook zeker bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.