8 manieren om je lichaam te ontgiften

Er zijn verschillende manieren waarop je je lichaam kunt ‘ontgiften’. We krijgen elke dag allemaal enorm veel gifstoffen binnen. Uit de lucht, uit voeding, uit medicatie en zelfs uit huidproducten en make-up. Er zijn verschillende manieren om deze gifstoffen weer uit je lichaam te halen!

Het schijnt overigens dat we met fibromyalgie erg veel last hebben van deze gifstoffen in ons lichaam.

ontgiften

Afbeelding via weheartit

Thee

Er zijn verschillende soorten thee die ontgiftend werken. Groene thee staat er misschien bekend om. Maar kruidenthee werkt vaak nog beter, dit is ook de theesoort die ik tijdens het sapvasten mocht drinken. Verder zijn er zelfs complete thee ontgiftingskuren.

Sapvasten

Natuurlijk is jullie het niet ontgaan dat ik dit heb gedaan. Een week lang waren groente- en fruitsapjes de enige voeding die ik tot mij nam. Door je darmen rust te geven en de gifstoffen uit je darmen te spoelen met klysma’s, wordt je lichaam ontgift. Dit is natuurlijk wel een heftige optie, dit doe je niet zomaar even tussendoor. Maar het is een optie!

Als je meer over het sapvasten wilt lezen kijk dan hier.

Water met citroensap

Door ‘s ochtends (warm) water met citroensap te drinken spoel je de afvalstoffen van de nacht uit je lichaam. Dit is iets wat ik ook moest doen tijdens het sapvasten. Eigenlijk is dit een gewoonte die ik vol zou moeten houden.

Naar de sauna gaan

Weer iets wat ik nog nooit geprobeerd heb, naar de sauna gaan! Op deze manier zweet je er weer gifstoffen uit.

olie trekken

Olie trekken

Dit is het ontgiften via de mond. Hierbij neem je ‘s ochtends een lepel olie (bijvoorbeeld kokosolie!) en spoel je je mond hiermee. Onder je tong zit een ader die dan gifstoffen zou afnemen en die komen terecht in je mond. Na 20 minuten spoel je het goedje uit, dat dan inmiddels vol zou zitten met gifstoffen.

Dit is iets wat ik graag uit zou willen proberen!

Detoxpleisters

Hierover heb ik ooit eens gelezen, ik heb geen idee of het kwakzalverij is, om dat het echt zo is. Het gaat om pleisters die je ‘s nachts onder je voeten plakt. Vervolgens word je wakker met een zwarte stinkende pleister, waarop dan die afvalstoffen zouden moeten zitten.

Verschillende therapieën

Bijvoorbeeld APS therapie. Tijdens deze therapie worden gifstoffen afgevoerd, de doorbloeding wordt gestimuleerd, je spieren worden meer ontspannen, waardoor je minder pijn zou krijgen. Ik heb zelf ervaringen met deze therapie! Ik werd er heel erg beroerd van, ik moest ontzettend veel water drinken om hoofdpijn te voorkomen. Echt een teken dat die afvalstoffen worden afgevoerd. Ik werd er te ziek van elke keer, waardoor ik het nu niet meer doe.

Maar ook dry needling werkt door het afdrijven van afvalstoffen. Ze zetten een naaldje in de spier (waar afvalstoffen opgehoopt zitten), deze komen vrij en de spier ontspant zich. Zoiets is het. Op dit moment volgt Tim deze therapie, maar ik ben hier ook wel erg nieuwsgierig naar geworden!

Gezond leven

Maar het belangrijkste is natuurlijk gewoon gezond leven. Zo veel mogelijk gezond en puur eten. Genoeg bewegen en genoeg water drinken. Hoe minder gifstoffen je erin stopt, hoe minder je ze eruit hoeft te halen!

Verder zijn er ook gekke dingen als kaarsvet in je oor laten lopen bekend als ontgifting. Ik zou zeggen, als je een gezond lijf hebt, doe geen gekke dingen(!). Een lijf is er vandaag de dag aan gewend om om te gaan met gifstoffen! Ik denk dat als je leeft volgens de laatst genoemde regel, dat je al een enorm eind komt.

Maar toch ben ik wel benieuwd naar een aantal dingen. Omdat ik me toch niet zo gezond voel als de bedoeling is, haha. Vooral de pleisters, het olie trekken en de dry-needling maken me heel erg nieuwsgierig! Wat doen jullie om zo min mogelijk afvalstoffen binnen te krijgen/houden? En hebben jullie weleens iets gedaan om je lichaam te ontgiften?

19 reacties

 1. Emmelien 9 oktober 2012 / 07:17

  Mij lijkt het sapvasten ook wel wat! Dat ga ik zeker nog eens doen, zodra ik zelf voor mijn boodschapjes moet zorgen.
  Ik zit al een tijdje te denken om dat olie trekken te doen, maar het lijkt me zó vies, 20 minuten lang olie in je mond. Ik word al misselijk bij het idee (misschien scheelt het wel dat ik op het moment buikgriep heb).
  Citroensap lijkt me ook wel wat, maar daar heb ik geen tijd voor ‘s ochtends. Ik heb al medicijnen die ik ‘s ochtends op een lege maag moet nemen, en daarna mag ik nog een half uur niet eten. Om mijn wekker nou een half uur eerder te zetten voor een beetje citroensap vind ik ook wat overdreven. Een half uur slapen is ook goed voor je, denk ik dan maar 😛

 2. Mariska 9 oktober 2012 / 07:47

  Handig artikeltje, maar sommige dingen zie ik toch echt niet zitten! Thee drinken, en dan vooral de goede variant heb ik dan weer geen moeite mee..

 3. Hester 9 oktober 2012 / 08:36

  Ik zou dat olie trekken (lijkt me vies…) en die detoxpleisers wel eens willen proberen, of nouja ik hoef het niet per se zelf te doen, haha. ^^

 4. Anne 9 oktober 2012 / 08:57

  Toen ik dat olietrekken las, herinnerde ik me meteen dat ik dat eens met lijnzaadolie heb gedaan :O Yuk! Nee, ik wil best gezond doen, maar dat is gewoon te vies. Thee drinken en sapvasten klinken dan als betere opties 😉 Veel water drinken is volgens mij ook goed voor je.

 5. Daniëlle 9 oktober 2012 / 09:13

  Mooi artikel. Heb nu een goed excuus om vaker naar de sauna te gaan, haha. 🙂

 6. Yolande 9 oktober 2012 / 09:18

  Zou je eens moeten doen naar de sauna gaan! Is heel erg lekker en ontspannend!

 7. Renske 9 oktober 2012 / 09:32

  Wat interessant allemaal. Er zijn echt veel dingen die je kunt doen om te ontgiften. Die detoxpleister, de olie en de APS zou ik wel willen proberen eigenlijk.

 8. tineke 9 oktober 2012 / 09:39

  ik zou ook heel graag eens willen sapvasten! 🙂 Maar dat lijkt op stage weer zo raar, als ik niet met hun mee eet, lijkt me! :p Misschien na de kerst vakantie!

 9. Me 9 oktober 2012 / 12:54

  Mmmh, bij heel veel dingen zet ik toch wel mijn vraagtekenen, olie die gifstoffen uit een ader opneemt…lijkt me wel heel sterk. Die theeversie zou wellicht kunnen werken omdat het je ervoor zorgt dat je sneller naar de wc moet dus wellicht raak je door de versterkte urineaanmaak wat meer “gifstoffen”kwijt,. Pleisters klinken me net zo ongeloofwaardig in de oren als de olie, afvalstoffen die via de huid van je vboeten gaat verdwijnen hahaha. Het beste klinkt me gewoon gezond leven in de oren, voldoende slaap, gezond eten en voldoende bewegen.

  • Lisanneleeft 9 oktober 2012 / 12:58

   Ben het helemaal met je eens!

   Maar juist omdat zo veel mensen enthousiast zijn over die gekke dingen ben ik zo nieuwsgierig. Heb jij dat niet, dat je het dan weleens zelf wilt uitproberen? 😛

 10. Vera 9 oktober 2012 / 16:56

  Ik heb laatste iets gelezen over olie trekken, dat het gevaarlijk kan zijn. Ik weet niet meer precies waarom maar misschien moet je het van te voren even Googlen, voor de zekerheid.
  x.

 11. Manja 9 oktober 2012 / 18:03

  Olie trekken heeft Mascha wel eens gedaan (je weet wel van beautygloss 😉
  Weet niet wat zij er uiteindelijk van vond…

 12. Sanne 9 oktober 2012 / 18:24

  Handig! Ik ga zeker een van je tips gebruiken. 🙂

 13. Ilse 9 oktober 2012 / 19:00

  Die sauna en gezond eten lijken me nog het best!

 14. Boekboetiek 9 oktober 2012 / 20:41

  Ik drink zelf heel veel thee en ook regelmatig water met citroensap. Simpel en toch lekker!

 15. Desi 10 oktober 2012 / 07:59

  Thee drinken, naar de sauna gaan en (af en toe) citroenwater drinken doe ik al. Ik hou erg van thee en naar de sauna gaan, en citroenwater werkt echt goed als je verkouden bent.
  Ik probeer sowieso gezond te leven. Sapvasten staat nog zeker op mijn ‘to do’ lijstje.
  Ik heb trouwens een keer iets gelezen dat die detox pleisters oplichterij is, maar dat ging over de detox pleisters van tell sell. Ik kan t artikel niet meer terugvinden helaas.

 16. Sanne 10 oktober 2012 / 22:41

  Water met citroen zou ik nog wel willen proberen, kruiden thee drink ik al, heerlijk! En sapvasten staat nog op mijn to-do lijstje! 😉

 17. Ellen 11 oktober 2012 / 19:39

  Interressant! Ik vind dat ik vaker thee moet drinken, maar wij hebben thuis alleen rooibos of vruchten thee. Daar worden te tanden dan weer slecht van, is dat met groene thee en kruiden thee anders?

 18. Suzanne 17 oktober 2012 / 22:59

  Brandnetelthee. Het was even wennen maar het schijnt te werken 😉 haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.