Aandacht voor je sterke kanten maakt je een gelukkiger mens

We hebben allemaal wel bijzondere kwaliteiten. Iets waar je gewoon heel goed in bent. Creatief bezig zijn, andere mensen helpen of misschien ben je een echte doorzetter? Het zou ook kunnen dat je ze nog niet hebt ontdekt, of kun je het zo niet meteen benoemen, maar het is zeker dat ook jij je sterke kanten hebt. Het is tijd om ze te ontdekken en ze in de schijnwerpers te zetten, want aandacht besteden aan je sterke kanten maakt je een gelukkiger mens!

‘Door je sterke kanten te kennen, ze in je dagelijks leven te gebruiken en te versterken, kun je jezelf oprecht gelukkig maken,’

Seligman, Amerikaans psycholoog

aandacht voor sterke kanten

Bron

Aandacht voor je sterke kanten maakt gelukkig

Jep, dat is bewezen! Hier zijn ze achter gekomen door in een onderzoek te kijken naar de sterke kanten van een groep mensen. Die sterke kanten van deze mensen kwamen  ze aan de weet door een vragenlijst. Vervolgens kregen zij de opdracht om een week lang met een van hun competenties aan de slag te gaan. Zo moest iemand met de kwaliteit aardigheid bijvoorbeeld een weekje aanschuiven aan de koffietafel in een bejaardentehuis. Na een week bleken de geteste personen gelukkiger te zijn (ze scoorden in de tests na deze week hoger op geluk en lager op depressiviteit dan ervoor). Gingen zij er nog langer mee door, dan werden zij nog gelukkiger!

Mocht je nu ook graag hiermee aan de slag gaan, maar weet je niet wat je sterke kanten zijn? Dan is dit misschien een nuttige test voor jou?

Iemand die dit maar al te goed heeft ervaren is Elizabeth Layton. Zij was 40 jaar lang depressief, heeft veel therapieën geprobeerd, maar helaas. Uiteindelijk besloot ze het op te geven, ze kwam er niet meer vanaf. Maar toen ze zich inschreef voor een tekencursus en erachter kwam hoe goed zij kon schilderen, hield haar depressie op!

‘het tekenen heeft me volledig genezen van mijn veertig jaar durende depressie. Ik ben eenvoudigweg niet meer depressief.’
Elizabeth Layton

Misschien is het vanzelfsprekend dat het op deze manier werkt, maar ik denk dat lang niet iedereen zich hiervan bewust is. Ik leef wel op deze manier en ik weet dat het voor mij echt zo werkt, maar dat het ook wetenschappelijk bewezen is, dat wist ik niet! Weet jij wat jouw sterke kanten zijn? En geef je je sterke kanten veel aandacht?

27 reacties

 1. Ashleey 14 januari 2013 / 07:11

  MOoie gezegt en helemaal mee eens! Zo ga je ook meer van jezelf houden en dat moeten we hebben 🙂

 2. Rianca 14 januari 2013 / 07:37

  Klinkt eigenlijk heel simpel. 🙂 Tijd om ook wat meer mijn sterke kanten te laten zien.

 3. Lifesplash 14 januari 2013 / 07:46

  Zo ga je inderdaad meer van jezelf houden, ik denk dat dit ook wel een beetje logisch is. Mooi stukje Lisanne, alleen is het makkelijker gezegd dan gedaan haha. Ik vind ‘t heel moeilijk mijn sterke kanten te vinden/benoemen, maar ze moeten er wel zijn.. :’)

 4. Laura 14 januari 2013 / 09:09

  Ik geef mijn sterke kanten niet genoeg aandacht denk ik.. moet ik toch maar eens gaan doen! Heel mooi geschreven Lisanne 🙂

 5. Miranda 14 januari 2013 / 09:25

  Mooie blog, benoemen van mijn sterke kanten vind ik vaak wat lastiger, maar ik weet ze wel, en probeer er ook altijd naar te handelen, en als het hier wat minder gaat, denk ik er juist aan en dan voel ik me vanzelf vaak wat beter..

 6. Femke 14 januari 2013 / 09:28

  Leuk om te lezen! En ben zelf groot voortstander van Creatieve Therapie, er zijn zoveel mooie verhalen over mensen bij wie iets in gang werd gezet door bezig te zijn met bijvoorbeeld muziek of door het in een beeld (schilderij e.d.) te verwerken. Ben er zelf nog niet achter wat precies mijn sterke kanten zijn, maar dat komt nog wel. 🙂 Mooi geschreven!

 7. Lenneke 14 januari 2013 / 09:58

  Eigenlijk heel logisch! Ik ben me er wel van bewust dat ik heel erg behulpzaam en sociaal ben en dat ik goed kan schrijven. Zeker als ik aan het schrijven ben, ben ik heel erg gelukkig. 🙂

 8. annouskam@gmail.com 14 januari 2013 / 10:07

  ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit. Als je depressief bent en je gaat in therapie dan gaat het 9 van de 10 eerst heel lang om je verleden en de oorzaak aanpakken. En daarna kijk je voorruit hoe je dingen anders kan gaan doen, maar zelden kijken ze naar de dingen die wel goed gaan en proberen ze die te verbeteren.

  Ik ga de test zo meteen ook eens doen. =)

 9. Suzanne 14 januari 2013 / 11:32

  Leuk geschreven. En het klinkt inderdaad heel logisch.

 10. Ise 14 januari 2013 / 11:53

  Eigenlijk heel logisch maar ik heb er nooit zo over gedacht! Ik ga er eens meer op letten, want het werkt wel 🙂

 11. Marije 14 januari 2013 / 13:21

  En zo is het! Heel logisch, maar inderdaad niet iets wat je dan ook vanzelfsprekend doet. Goed stukje 🙂

 12. Renate 14 januari 2013 / 14:17

  Klopt helemaal lijkt me 🙂 Want als je ergens goed in bent, dan vind je dat ook vaak leuk om te doen. En als je doet wat je leuk vindt, dan ben je automatisch gelukkiger denk ik

 13. Kelly 14 januari 2013 / 16:15

  Ik geloof wel het zo werkt. Ik voel me ook fijner als ik iets voor een ander heb kunnen betekenen of als ik een compliment krijg. Dingen die ik goed kan vind ik vaak ook fijn om te doen.

 14. ilse 14 januari 2013 / 16:36

  Klinkt erg simpel, er toch maar eens over nadenken.

 15. Hester 14 januari 2013 / 18:45

  Het klinkt heel logisch, toch leuk dat het echt wetenschappelijk bewezen is met een onderzoek!

 16. Lianne 14 januari 2013 / 19:46

  Heel leuk stukje! Alleen zo moeilijk om je eigen sterke kanten te benoemen.. zelfs bij die testjes kom ik er al niet uit wat ik in moet vullen, haha.
  Ik ben e-norm goed in twijfelen maar dat is nu net weer niet de kant die je zoekt hierbij, haha.
  Goeie om eens over na te denken!

 17. Josephine 14 januari 2013 / 19:49

  Dit soort artikels vind ik heel interessant. Ik vind het moeilijk om sterke kanten te noemen. Ik ben wel in een paar dingen goed, maar hoor niet bij de top. *gaat de test nu doen* Het hoogste is: aardigheid, waardering van schoonheid, hoop en leiderschap.

 18. Tamarah 14 januari 2013 / 20:41

  Mooi artikel! En inderdaad zo waar! Ik denk dat veel mensen hun goede kanten of kwaliteiten moeilijk kunnen benoemen omdat ze die als vanzelfsprekend zien en denken dat ze er niet in uit blinken… Sommige mensen krijgen pas inzicht in hun kwaliteiten als anderen hun bewondering uitspreken naar hetgeen wat ze doen of zeggen! Dus complimenteren of je waardering uitspreken kan een ander ook helpen positiever naar zichzelf te kijken en gelukkiger te worden!

 19. Anne 15 januari 2013 / 18:11

  Goed om te weten! In zekere zin doe ik dat wel.. maar het is absoluut voor verbetering vatbaar.

 20. Simone 15 januari 2013 / 18:57

  Ik geloof inderdaad dat dit een mens gelukkiger kan maken. Dat merk je zelf ook. Als je dingen doet waar je goed in bent, doe je ook met plezier. En soms krijg je nog eens een leuk compliment ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.