Aangeleerde eigenschap: creativiteit

In het boek ziekelijk gelukkig worden een aantal eigenschappen genoemd die positief zijn als je een chronische ziekte hebt. Door deze eigenschappen te ontwikkelen maak je je leven met een beperking makkelijker en leuker. Over een aantal van deze eigenschappen vertel ik mijn persoonlijke verhaal.

Natuurlijk krijg je als ‘gezond’ mens al te maken met problemen waarvoor creatieve oplossingen gezocht moeten worden. Maar alles is afgestemd op de gemiddelde mens, en als chronisch zieke heb je aanpassingen nodig. En ja, meestal zijn die niet van tevoren voor je uitgestippeld, je moet je oplossingen zelf bedenken, ontwerpen en ontwikkelen. Creativiteit is dan ook een eigenschap die als chronisch zieke enorm goed van pas komt!

creativiteit

bron

Twee verschillende soorten creativiteit

Creativiteit bestaat in twee verschillende vormen. De een is een tijdsbesteding. Denk aan schilderen, dingen maken, bloggen, noem het maar op. In dit geval gaat het hier niet om. Het gaat om creativiteit bij het bedenken van ongebruikelijke oplossingen voor een bepaalde situatie.

Voorbeelden van mijn ervaringen met creativiteit

Er zijn een aantal gevallen waarin die creativiteit van mij (en andere mensen die hielpen) naar boven kwam. Het lijkt me leuk om jullie een aantal voorbeelden te vertellen!

 • In de vijfde klas van de Havo deed ik examen. Een geschikte plek vinden om deze examens te maken was een behoorlijke opgave! Ik kan me heel slecht concentreren als er dingen achter mij gebeuren. Ook is het vervelend om geluid om mij heen te horen en is het fijn als er ruimte is om even op te staan en uit te rekken. Verder wilde ik net zo rustig kunnen werken als mijn klasgenoten (dus niet in een apart hok waar het misschien wel veel lawaaieriger was). Ook viel ik in die tijd vaak weg, dus daarmee wilde ik mijn klasgenoten ook niet tot last zijn natuurlijk.
  De oplossing? De examens werden gemaakt in een gymzaal, mijn tafel stond helemaal alleen achterin, nog zo’n 10 meter achter de aller-achterste tafels en stoelen van de andere examenleerlingen. Misschien moeilijk voor te stellen, maar het zag er best grappig uit, hehe. En het is gelukkig niet gebeurd, maar als ik omviel zat ik in elk geval dicht bij de deur en zou men er minder last van hebben (en ik zat dus ook lekker bij de koelte, want de deur mocht ook open!)
 • Een nieuwe indeling van mijn kamer maken is altijd net even ingewikkelder dan normaal. Ik wil graag vanuit mijn bed tv kunnen kijken en in mijn bed kunnen laptoppen, voor de mindere dagen. Maar ik wil ook vanaf mijn bank tv kunnen kijken. En vanaf mijn bureau. Vind daar maar eens een goede indeling voor!
 • In de 4e klas van de Havo waren er schoolreisjes en ik wilde heel erg graag naar Parijs. Het probleem? Ik wist niet of ik het hele programma vol zou houden, dat is meestal best wel intensief.
  De oplossing? Ik zou iemand extra meenemen, die bij mij in het hotel zou blijven als ik het niet kon volhouden. En die mijn rolstoel kon duwen. Zij had zelf op dat moment geen schoolreisje (ze zat niet in hetzelfde jaar), dus hoefde ze haar ‘eigen’ reisje ook niet te missen voor het geval ik weinig zou kunnen. Iedereen blij 😀

Iedereen heeft volgens mij weleens momenten waarop niet alles loopt zoals gepland en je zelf met een creatieve oplossing moet komen. Maar ik denk dat je als chronisch zieke (vooral eentje die nog naar school gaat!) wel echt je creativiteit goed ontwikkelt, haha. Hoe creatief ben jij in het bedenken van oplossingen in niet-doorsnee situaties?

22 reacties

 1. Kelly Caresse 19 april 2013 / 07:04

  Wat een bijzonder artikel! Ook schrik ik een beetje van de manier dat je examen deed, en dat het omvallen niet zo op mocht vallen, jeetje, met het schoolreisje vind ik het wel een positieve en creatieve oplossing 🙂

 2. Alyssa 19 april 2013 / 07:24

  Wauw! Wel lief dat er voor jou speciaal iemand meeging zodat je toch meekon. Het lijkt me toch wel lastig hoor, maar knap dat je er zo goed mee omgaat 🙂

 3. LounaBeauty 19 april 2013 / 07:44

  Wow dat van je examen herken ik wel. Alleen had ik natuurlijk een andere reden. Ik moest gewoon totaal uit de rij en om de hoek zitten. Lekker alleen haha!

 4. Hester 19 april 2013 / 07:54

  Creatief zijn is inderdaad heel belangrijk, voor jou al helemaal! Leuk om die situaties te lezen, die zijn inderdaad goed en creatief opgelost. Wat dat betreft kan ik ook best creatief denken!

 5. Emmy 19 april 2013 / 09:04

  Volgens mij wordt iedereen in zekere mate creatief als er een oplossing moet komen voor iets wat normaal gesproken heel goed gaat. Dat is juist het mooie van ons mens zijn, denk ik, dat we zelf tot nieuwe oplossingen kunnen komen!

 6. Lianne 19 april 2013 / 09:11

  Ja, je moet wel creatief worden. Ik ben met een schoolreisje naar London meegeweest en heb daar ook wat aanpassingen gedaan. Waar de rest van de groep moest lopen naar de andere activitei, kreeg ik samen met een vriendin een metrokaartje en tijdens de sightseeingroute, ben ik halverwege heerlijk in ‘t zonnetje in een park gaan liggen met een paar klasgenoten en op de terugweg pikten ze ons weer op. Heel simpel maar o zo fijne oplossingen. 😉 En ik had een aangepast rooster op school, de rest deed ik zelf met thuisstudie of bijles van docenten op een tijdstip dat beter was bijvoorbeeld.
  Heb het boek ziekelijk gelukkig net deze week uit de bibliotheek gehaald, ga er vanavond in beginnen waarschijnlijk. Ben benieuwd (:

 7. Miranda 19 april 2013 / 09:37

  Wat een goed artikel, ik denk dat wanneer je chronisch ziek bent, je niets anders kunt dan creativiteit ontwikkelen. Je moet tenslotte zelf manieren bedenken en vinden om het voor jou goed haalbaar te laten worden, wat je ook doet.

 8. Rosalie 19 april 2013 / 10:03

  Jaa en die creativiteit is dan weer goed voor je blog! Nog meer leuke posts

 9. Ashleey 19 april 2013 / 11:32

  Heel goed artikel!!! Creatief denken in oplossingen!

 10. Josephine 19 april 2013 / 11:59

  Zo heb ik het eigenlijk helemaal niet bekeken! Als ik het zo lees, dan kan iedereen creatief zijn 😀

 11. Suzanne 19 april 2013 / 13:17

  Ik denk dat ik persoonlijk wel erg creatief ben als het gaat om oplossingen zoeken die niet helemaal doorsnee zijn. Ik kan soms met de meest rare en vreemde ideeen komen, maar ze werken (meestal) wel! hihi

 12. Isabel 19 april 2013 / 13:27

  Echt goed van je dat je daar overal zo creatief en positief mee om bent gegaan, dat bewonder ik echt in je Lisanne!

 13. Yolande 19 april 2013 / 16:11

  Jeetje, je moet inderdaad wel creatief zijn! Maar als het lukt is het dan wel fijn. Nu kon je toch mee naar Parijs en heb je examen kunnen doen. Zelf moet ik vaak creatief zijn met eten omdat ik een allergie heb voor melk en ei. Daar moet ik ook altijd wel op letten. Toen ik op schoolreis ging naar Toscane moest het hotel bijvoorbeeld voor mij speciale dingen maken.

 14. Esmée 19 april 2013 / 16:17

  Als ik aan creativiteit denk, denk ik eigenlijk altijd meteen aan het eerste, maar je hebt wel helemaal gelijk dat er twee soorten zijn. Knap die oplossingen!

 15. Eline 19 april 2013 / 16:59

  Erg mooi artikel en goed dat je overal zo creatief mee bent omgegaan en bovenal dat je zo positief bent gebleven!

 16. Femke 19 april 2013 / 17:22

  Wat onwijs fijn dat er iemand met je mee mocht op schoolreisje.. Niet alle scholen doen dat zomaar – en dat meisje die met je mee ging zou ook wel blij geweest zijn.. Een tripje Parijs? Daar zou ik ook geen nee tegen zeggen!

 17. Stephanie 19 april 2013 / 20:09

  Wat een super goede oplossingen! Ik kan zo 123 niet een creatieve oplossing van mezelf bedenken, daar ga ik even over na denken.

 18. Anne Solveig 19 april 2013 / 21:07

  Super leuk artikel Lisanne! Ik kan mezelf ook wel creatief noemen. Maar ik houd er ook wel heel erg van om creatief bezig te zijn: bloggen, schrijven, tekenen, ontwerpen, combineren, knutselen met de kindjes..

 19. Anne 23 april 2013 / 16:09

  Ik ben inmiddels heel creatief geworden, met hulp van de mensen om me heen. Maar ja, ik zit dan ook op een school waar veel van die creativiteit gevraagd wordt, de docenten en het andere personeel hebben er veel ervaring mee. Allemaal mensen met een handicap bij elkaar, die vaak andere (en soms tegenstrijdige) aanpassingen nodig hebben, dat is soms een heel gepuzzel.

  Vandaag nog met een training (met een groepje, gericht op de arbeidsmarkt en stage) zaten we in een heel warm en benauwd lokaal. Een van de mensen werd niet lekker door de hitte, maar het raam kon ook niet lang openstaan want er is ook iemand die geen kou op zijn spieren kan hebben. Die twee mensen moesten op een strategische plek gaan zitten. Het raam werd een heel klein stukje open gehouden door er iets tussen te zetten en de deur stond open (met een stoel ervoor omdat die anders dicht zou waaien). Toen we vervolgens rollenspellen gingen doen, moest voor de privacy de deur dicht en konden we opnieuw gaan zoeken naar de beste oplossing. 🙂 Ik ben het eigenlijk best leuk gaan vinden om te zoeken naar mogelijkheden.

  • Lisanneleeft 23 april 2013 / 17:21

   Zo, dat is nog eens een uitdaging! Haha. Lijkt me als docent wel heel erg leuk om steeds creatieve oplossingen te bedenken voor leerlingen en dat je daar ook gewoon steeds beter in wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.