Aangenaam, ik ben een twijfelaar

Hoi, ik ben een twijfelaar, een twijfelkont, een twijfelmiep. In Flow Magazine las ik laatst een column van Toine Heijmans en die zette me aan het denken. Het ging over twijfelen en over het feit dat succesvolle mensen niet twijfelen. Of dat ze dat liever niet willen toegeven. Hoe dan ook: ik twijfel best veel, maar is het slecht om dat toe te geven?

aangenaam-ik-ben-een-twijfelaar

Bij het maken van deze afbeelding kon ik niet kiezen welke kleuren de stippen nu moesten worden

Toine vertelt over succesvolle mensen, politici, schrijvers, ondernemers, die beweren nooit te twijfelen: alles gaat vanzelf bij ze. Knopen doorhakken en keuzes maken doen ze gewoon even, ze worden geleid door hun passie en hun visie. Toine twijfelt daaraan. En hoewel het best grappig is om te twijfelen over twijfelen begin ik ook te twijfelen over het niet-twijfelen van succesvolle mensen.

Ik ben een twijfelaar

Ik geef het toe: ik twijfel me suf. Vaak vragen mensen (doktoren) me of ik veel pieker. Nee, ik pieker niet, maar ik twijfel wel. Het houdt me niet de hele dag bezig, het is ook niet dat ik er wakker van lig ofzo. Maar wanneer ik een keuze moet maken dan kan ik vaak niet kiezen.

Resultaat? Ik stel het uit of… (niet doorvertellen) ik doe maar wat.

Natuurlijk is het super handig om bij elke keuze je waarden erbij te pakken en je keus daarop te baseren. Maar kiezen wat we gaat eten, kiezen of we links of rechts gaan, of kiezen of ik wel of geen energie ga steken in iets waaraan ik zelf niet direct veel heb… hoe doe je dat dan?

Twijfelaar = kwetsbaar?

Ze wilde het, ze ging ervoor, vastberaden, en ze deed het. 

Zo lijkt het altijd te gaan bij mensen met succes. Maar waarom?

 1. Ze twijfelen nooit
 2. Ze willen hun getwijfel liever niet toegeven

Nummer 1 lijkt me onwaarschijnlijk.

Nummer 2 lijkt me ook niet logisch.

Ik denk dat het toch nummer 2 is. Twijfelen maakt je kwetsbaar, twijfelen maakt je minder ‘expert’, twijfelen maakt je minder een voorbeeld of een illusie. Maar eigenlijk maakt twijfelen je gewoon menselijk, toch?

Dus, ik vertel het je vandaag: ik twijfel, want ik ben ook maar een mens. Ik vraag me ook weleens af of ik een blog wel of niet online moet zetten, of ik met iemand wel of niet moet samenwerken, of ik wel kan schrijven als niet-expert zijnde over bepaalde onderwerpen. Dus, niet alleen bij de opmerking ‘jij mag kiezen wat we vandaag eten, schatje’ weet ik niet wat ik moet kiezen, maar ook bij zakelijke dingen slaat de twijfel weleens toe. Bij de dingen waarin ik goed hoor te zijn en die ik ‘hoor’ te weten.

Ben jij ook een twijfelaar; en dan ook in de dingen die je eigenlijk ‘hoort’ te weten? Of vind je keuzes maken juist een eitje? (In het geval van die laatste: hoe doe je dat?!)

DELEN:

42 reacties

 1. Hannah 13 maart 2014 / 06:25

  Zo herkenbaar. Ik twijfel echt heel veel. Dat ik voor een schap met deo’s sta en gewoon niet kan kiezen wel ik zal nemen, zo irritant!

 2. Marion 13 maart 2014 / 06:37

  Vroeger liet ik altijd de keus aan de ander. Bang om de keuze te maken die niet de voorkeur van de ander had. Of om de verkeerde keus te maken. Nu vind ik kiezen eigenlijk wel leuk. Soms kies ik voor wat ik zelf wil, soms net hoe mijn pet staat en soms kies is juist een keer datgene wat ik eigenlijk niet wil kiezen. Gewoon om mezelf een beetje uit te dagen. Twijfel is niet negatief. Ik zie twijfel eerder als verstandig. Eerst even de boel overwegen en dan een keus maken.

 3. Healthy Mommy 13 maart 2014 / 06:44

  Ik ben eigenlijk niet echt een twijfelaar. Niet omdat ik het niet durf toe te geven. Echt, ik twijfel soms ook, maar heel weinig. Ik weet wat ik wil en hoe ik dat wil bereiken. Daarentegen kan ik wel enorm piekeren.

 4. Lyn 13 maart 2014 / 06:58

  Zo herkenbaar! Ik twijfel ook echt enorm veel! Mijn standaard zinnetje op vragen waarbij er 1 of meerdere keuzes zijn luidt “ik weet het niet”. Doordat ik zo veel twijfel, ook over de domste niet echt belangrijke dingen, word ik (en m’n directe omgeving) er soms wel eens gek van. Dat ik of zij denken ‘Lyn beslis nu toch eens, kies gewoon, het gaat maar over aardappelen of rijst!’ (Om een noet belangrijk voorbeeld te geven 😉 ) maar ik kan er eerlijk gezegd niet veel aan doen.
  Wat ik wel denk is dat hoe zelfzekerder je bent, je makkelijker knopen kan doorhakken of als je echt een zwart-wit persoon bent. Maar een mens die NOOIT twijfelt? Hmmm..dat betwijfel ik hahahaha!
  xo Lyn

 5. Frauke 13 maart 2014 / 07:11

  Hmm, ik ben niet zó’n twijfelaar. Ben redelijk impulsief dus als ik ergens tussen twijfel, volg ik al snel mijn eerste gedachte. Ook niet altijd goed, zeker niet! Ik moet soms juist wat meer twijfelen denk ik :).

 6. Petra 13 maart 2014 / 07:16

  Vroeger twijfelde ik veel meer als nu. Dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat mijn.zelfvertrouwen de afgelopen jaren is gegroeid. Maar nog steeds kan ik een twijfelkont zijn. Ach niets mis mee toch om bepaalde zaken goed te overdenken.

 7. cheyenne 13 maart 2014 / 07:27

  ik twijfel con-stant. ik kan mezelf er helemaal gek mee maken! op het moment lees ik een boek waarin twijfel naar voren komt als een deel van perfectionisme, en dat twijfel een grote rol speelt in het niet accepteren van imperfecties / perfect willen zijn (zoals je zegt, ‘ik ben een mens’), en de acceptatie van anderen krijgen (als een vorm van eigenwaarde). als extreem perfectionist vond ik ‘t heel interessant om te lezen! hoe vaak twijfels mij wel niet hebben tegen gehouden iets te doen wat ik eigenlijk wel wilde..
  xo, cheyenne

 8. Sanne 13 maart 2014 / 07:28

  Natuurlijk twijfel ik wel eens. Maar volg mijn gevoel en dat werkt echt gied! Tja, klinkt misschien zweverig, maar daar vertrouw ik op!

 9. Nem 13 maart 2014 / 07:29

  Ik twijfel wel, maar ik laat mezelf maar maximaal een minuut twijfelen. Anders heb ik gezeik met mezelf. In de winkel pak ik dan beide keuzes en denk ik; Jup, doe dit maar. Of ik pak gewoon wat en denk; komt goed. Ik heb gewoon geen zin om te twijfelen.
  Twijfelen over kleine dingen doe ik dus niet.

  Als je wil verhuizen, solliciteren, een baby maken etc dan snap ik dat je daarover moet nadenken en dan noem ik uitstellen ook geen twijfelen maar “keuze maken”. Je kunt moeilijk twijfelen over trouwen (beetje lullig voor je verloofde). En dan is het geoorloofd om daar even de tijd voor te nemen.

  Ik denk altijd maar; als je doet wat je hart je ingeeft dan is het altijd goed. Dus ik gebruik dat ook als ik een restaurant, vakantie, film oid kies!

 10. Ilse 13 maart 2014 / 07:34

  Ik twijfel ook bij zo ongeveer alles. Ik kan echt heel slecht keuzes maken en dan heb ik achteraf ook nog wel eens spijt van mijn keuze.

 11. Geertje 13 maart 2014 / 07:58

  Ik twijfel eigenlijk nooit… Ik maak een keuze en zie vaak wel waar het schip strand. Wat is het ergste wat me kan overkomen? Dat je een verkeerde kleur kiest? Nou, jammer dan… Is een les voor de volgende keer…

 12. Kelly Caresse 13 maart 2014 / 08:02

  Ik ben ook een echte twijfelkont eerste klas maar ik denk dat dat komt omdat ik heel perfectionistisch ben en graag de controle zelf in handen heb, dan twijfel ik dus snel of ik ergens goed aan doe of niet en zoek ik steeds wat in m’n ogen het beste is. Zo’n twijfelaar zijn vind ik vaak erg irritant van mezelf haha

 13. Chantal 13 maart 2014 / 08:21

  Ik twijfel ook vaak, maar als ik lang twijfel word ik moe van mezelf en hak ik de knoop snel door 😉

 14. Alyssa 13 maart 2014 / 08:24

  Ik ben ook een echte twijfelaar. Geen idee hoezo. Heel vaak tijdens het winkelen, kan ik gewoon geen keuzes maken. Heel stom! Of wanneer ik bepaalde beslissingen moet maken. Denk gewoon altijd veel te veel na…haha!

 15. Bibian 13 maart 2014 / 08:25

  Haha heel herkenbaar ik ben ook een twijfelkont, en dan vooral nu in het moeder zijn jaja, verder tja, ik twijfel altijd. Is mijn dagelijkse bezigheid! Liefs

 16. Manon 13 maart 2014 / 08:29

  Ik ben niet zo’n hele twijfelaar… Alleen als het aankomt op hele belangrijke beslissingen ben ik vaak bang dat ik de verkeerde keuze maak dus dan twijfel ik. Maar met kleine dingetjes niet echt.

 17. MySimplySpecial 13 maart 2014 / 08:50

  Bij mij hangt het een beetje af van waar het over gaat, maar ik vind niet dat ik een hele erge twijfelaar ben.

 18. Marije 13 maart 2014 / 08:53

  Heel herkenbaar wat je schrijft! Ik doe het ook in mijn werk, verschrikkelijk. Dat is bij mij echt perfectionisme en als ik een blog schrijf kan ik ook minuten twijfelen over de kleur op een plaatje! Of welke foto, of zal ik het zo wel online zetten, heel vervelend vind ik dat. Het lijkt inderdaad of twijfelen niet mag/niet goed is, maar misschien is het wel heel menselijk. 🙂

 19. Natasja 13 maart 2014 / 08:53

  Ik ben ook een enorme twijfelkont, wordt daar soms zelf helemaal gek van. Vooral als het gaat om grote dingen, als wat ik wil met mijn leven. De grote lijnen weet ik wel, maar de rest verandert vaak. Verder kan ik noooit een pizza kiezen haha. 🙂

 20. Elize 13 maart 2014 / 08:57

  Ik ben echt zo’n verschrikkelijke twijfelaar. Ik word er niet goed van af en toe.
  Vroeger kon ik al nooit kiezen. Toen kon ik wakker liggen van de meest simpele dingen. Nu is het wel een stuk minder gelukkig en gaat het meestal eigenlijk alleen nog over grote beslissingen, haha!
  Vooral wat betreft studiekeuze ben ik zo moeilijk bezig op dit moment. Het definitief kiezen van een master maakt me om heel eerlijk te zijn echt doodsbang. Als ik de keuze nog drie jaar voor me uit kon schuiven zou ik het zo doen, maar het moet nu. En dat is ook goed. De meeste van dit soort beslissingen ‘wist’ ik pas op het laatste moment en ik ben altijd goed op m’n pootjes terecht gekomen haha! Je gevoel volgen is inderdaad belangrijk, alleen dit lijkt bij mij altijd pas op het laatste moment écht de overhand te krijgen en kan ik het overanalyseren loslaten.

 21. Lauriëtte 13 maart 2014 / 09:01

  Wat stom dat mensen met succes nooit twijfelen. Sowieso is succes natuurlijk een suf begrip. Wanneer ben je succesvol? Dat bepaal je helemaal zelf toch? Ik denk dat het belangrijker is dat geluk op de eerste plek komt te staan en met twijfelen is niks mis, dat betekend alleen maar dat je keuzes afweegt en dat is alleen maar goed! 🙂

 22. Susanne 13 maart 2014 / 09:01

  Hahaha heeeeel herkenbaar. Ik kan me eigenlijk niet anders herinneren dan dat ik een echte twijfelkont ben. Ik weet nog dat toen ik een jaar of 8 was iets zag bij de Xenos dat ik heeel leuk vond maar het was 5 gulden. Ik twijfelen en twijfelen en heb er wel een kwartier staan twijfelen. Uiteindelijk toch gekocht volgens mij haha. Het is wel minder geworden hoor maar ik ben slecht in definitieve keuzes maken, zoals een studie. Ik wil gewoon weten of er niet nog iets leukers/beters/mooiers is en daarover twijfel ik dan.

 23. Hester 13 maart 2014 / 09:02

  Heel herkenbaar. Ik kan nooit keuzes maken, ik kies het liefst alle opties als het even kan. Best een slechte gewoonte…

 24. kevin 13 maart 2014 / 09:32

  Heel herkenbare Blog en ik maar denken dat ik de enige was die met dit probleem zat maar als ik de comments zo lees zijn er veel meer mensen met dit probleem.

 25. Simone 13 maart 2014 / 09:35

  Ik kan ook heel erg twijfelen. Vaak gaat het om of ik iets moet kopen of niet. Maar gister twijfelde ik ineens over de titel van mijn blogpost van vandaag. Ik twijfel ook bijna elke dag over wat ik wil eten als avondmaal. Uhm, ben ik nu een rasechte twijfelkont?!

 26. Suzanne 13 maart 2014 / 10:04

  Ik ben totaal geen twijfelaar, maar juist heel snel en direct. Maar dat is tegelijkertijd ook mijn valkuil want soms maak ik te snel beslissingen. Dan heb ik al een keuze gemaakt en dan blijkt toch te snel want was het andere toch verstandiger geweest.

 27. Mandy 13 maart 2014 / 10:34

  Ik ben ook een twijfelaar. Maar ik zie het meer als overdenken, ik wil 100 % achter mijn keuze staan en later geen spijt krijgen. Daar is opzich niks mis mee, toch?
  En als ik twijfel welke kleur nagellak ik moet kopen dan koop ik ze meestal beide. Dan is het ‘probleem’ toch ook opgelost? 😉

 28. Manon 13 maart 2014 / 11:03

  Ik twijfel ook echt heel veel en dan bij alles!

 29. Jessie 13 maart 2014 / 12:18

  Ik ben een gemiddelde twijfelaar denk ik. Het hangt er fel vanaf waarover we spreken. Qua eten en dergelijke twijfel ik niet echt maar kan het me eigenlijk gewoon weinig schelen; ik ben daar geen moeilijke in. Op vlak van grote beslissingen nemen kan ik dan weer wel lang twijfelen. Dat heeft dan weer te maken met mijn perfectionisme en willen dat alles goed gaat. Ach ja, we zijn allemaal mensen en iedereen heeft wel zijn lastige kantjes niet?

 30. Sanne Marlijn 13 maart 2014 / 13:25

  Oh wat ontzettend herkenbaar! Ik ben ook een enorme twijfelaar, en als ik dan eenmaal gekozen heb, dan ga ik alsnog achteraf vaak denken ‘wat als’. Heel irritant! Ik weet ook niet hoe ik er vanaf zou kunnen komen..

 31. Ilse 13 maart 2014 / 14:29

  Hm, ik weet niet echt wat ik ben. Ik doe vaak dingen op mijn gevoel en als mijn gevoel zegt dat iets goed is (of juist niet) dan doe ik het gewoon (of dus niet hèhè). Ik kan achteraf dan wel eens denken ‘he, had ik dat wel zo moeten doen’, maar dat duurt nooit zo lang want ik denk al heel snel ‘yolo!’ (wat erg dat ik in yolo denk haha)

 32. Explorista 13 maart 2014 / 14:32

  Ik denk dat succesvolle mensen (duizend aanhalingstekentjes) over het algemeen wel twijfelen, maar hebben geleerd dat te negeren en snel keuzes te maken. In een periode waarin het heel goed met mij ging, ook op het gebied van zelfvertrouwen, maakte ik gewoon meteen beslissingen op basis van mijn gevoel. Niet teveel afwegen. Maar ik ben altijd wel een piekeraar geweest, en twijfel me nog steeds rot over dingen. Als dat gebeurt denk ik altijd terug aan die periode. Je kiest uiteindelijk toch vaak voor je eerste gevoel/ingeving 🙂

 33. Mar 13 maart 2014 / 15:48

  Ik ben echt een twijfelkont, vreselijk! Vooral nu we in mei gaan trouwen merk ik het heel erg. ‘Doen we uitnodiging 1 of uitnodiging 2?’ ‘Doe ik m’n haar half opsteken of naar 1 kant?’ ‘Wil ik een ketting of alleen oorbellen?’ ‘Nodig ik vriendin A als daggast of als avondgast uit?’. Zo vreselijk!
  Ook verder kan ik erg twijfelen, over dingen kopen bijvoorbeeld. Moet daar toch maar eens aan gaan werken.

 34. Tiffany 13 maart 2014 / 16:08

  Hm moeilijke. Ik ben ook een twijfelaar hoor, dat zeker! Als je me vraagt: ‘Wat wil je doen?’ is het antwoord 9 van de 10 ‘Ik weet het niet’. Of inderdaad, kiezen wat je moet eten. Op m’n eentje kan ik gerichtere beslissingen maken, beter dan wanneer ik in gezelschap van iemand ben. Misschien omdat ik me dan minder aantrek van wat de anderen denken? Misschien heeft het daar wel mee te maken.

 35. Marjolein 13 maart 2014 / 16:57

  Haha, mijn hoofd werkt ook zo! Ik ben zooooo slecht in keuzes maken!
  Marjolein, wat wil je eten? Wat wil je vanavond doen? Waar zullen we wat gaan drinken? Wat doe je aan vandaag? Ik vind het verschrikkelijk. En als je dan eindelijk 2 of 3 keuzes hebt waar je uit kan kiezen, dan weet je het nog niet.

  Misschien worden we er ooit nog wel goed in.. (of voor jezelf kiezen in plaats van een ander..ook al zo lastig) Het komt vast goed. Ooit.

 36. Joni 13 maart 2014 / 21:04

  Zo herkenbaar dit! Ik twijfel ook en ik kan me ook snel druk maken om de stomste dingen. Ik praat er vaak over met mensen in mijn omgeving en dan kan ik het gevoel kwijt raken en het goed relativeren. Dan kan ik op een gegeven moment een goede keuze voor mezelf maken. Ik denk dat iedereen wel eens twijfelt, het ligt er ook aan hoe je je op dat moment voelt! 😉

 37. Fleur 13 maart 2014 / 21:25

  Ik herken mezelf hier best wel in, want als ik twijfel, wat iets te vaak voorkomt, ga ik de dingen ook uitstellen. Vervelend!

 38. Hester 13 maart 2014 / 21:48

  Leuk artikel! Ik herken me er wel in. Piekeren doe ik niet aan, maar ik twijfel wel veel. Over dingen die ik zeker zou moeten weten of over de meest onbenullige dingen… En ik denk dat het zéker wel klopt dat sommige mensen hun twijfels verbergen om zelfverzekerder en ‘meer expert’ over te komen.

 39. Anne 16 maart 2014 / 15:25

  Twijfelen heeft ook een groot voordeel: Het nodigt je uit om te experimenteren. Behalve dan wanneer het te extreem is en het verlammend werkt. Ik denk daarom dat het heel goed kan zijn om te twijfelen, zolang je uiteindelijk maar wel een keuze maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.