Al jouw vragen over Lyme beantwoord!

Onlangs deed ik een paar oproepjes of iemand vragen had over Lyme. Er kwamen een heleboel vragen, dus die beantwoord ik in deze video!

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

De week van de teek vlogweek vind je hier.

Mocht je nog andere vragen hebben of als je ook Lyme hebt (of er veel van weet) aanvullingen hebben, laat het dan zeker weten bij de reacties!

DELEN:

16 reacties

 1. Elize 21 september 2015 / 07:06

  Als eerste: wat een mooie lippenstift heb je op! Staat je goed!
  Goede video. Fijn om de basics nog te herhalen. Wel een eng idee dat Lyme op meer manieren overdraagbaar is dan alleen via een teek.
  Oh en wat je zegt over dokters die het op psychische verklaringen gooien is heel herkenbaar. Pfff! Frustrerend vond ik dat altijd haha!

 2. Tiffany 21 september 2015 / 08:09

  Deze video geeft echt veel meer duidelijkheid over lyme. Ik denk dat veel mensen iets aan deze video zullen hebben. Leuk dat ook mijn vraag beantwoord werdt 🙂

 3. manon 21 september 2015 / 11:17

  Hele duidelijke video. Wat bizar eigenlijk dat dokters door bleven gaan over psychische aandoeningen en zelfs over anorexia! Frustrerend zeg!

 4. Vanessa 21 september 2015 / 12:02

  Interessante video Lisanne! Ik heb nu een beter beeld over wat Lyme juist is. Ik heb CVS en fibromyalgie, maar toch vertel je veel dingen die herkenbaar zijn. Het geeft moed om te weten dat ik niet de enige ben die dit meemaakt. Net als jou ben ik veel bezig met mijn blog. Dat is een leuke bezigheid en het is ook de ideale afleiding om niet teveel te piekeren.

 5. Marion 21 september 2015 / 13:36

  Wat een goede vragen en antwoorden, erg duidelijk. Vind het heel erg inspirerend dat je zo naar alle positieve dingen kijkt.

 6. Amber 21 september 2015 / 14:48

  Interessant. Iemand in de familie loopt er al 20 jaar mee voor ze er eens op gingen testen, ondertussen gaat het al zo slecht dat er ook geen kans meer is op verbetering. Ik vind het absurd dat dit zo lang kan duren, wat dat betreft zijn ze inderdaad al zoveel verder in Amerika, ik hoorde zelfs dat dit een van de eerste dingen is waar ze op testen. Zo ook met Pfeiffer, verplichte rust ook al heb je geen klachten en hier krijg je te horen ‘gewoon rustig aan doen en dan ben je er met een maand of 2 wel vanaf’. Ik vraag me af hoe ik er nu bij zou zitten als ik in Amerika zou leven, maar goed, niks aan te doen. Soms vraag ik me nog wel af waarom ik nooit last heb gehad van m’n keel wat je toch veel hoort bij Pfeiffer, maar het zal wel, het zat in m’n bloed en was actief dus het was logisch. En inderdaad die opmerking dat je leuk en positief moet doen en het dan vast wel beter zal gaan. Zucht… haha.
  Ik vraag me ook af of ik de enige ben die i.p.v. echte hulp cognitieve gedragstherapie aangepraat krijg. Toen in taxivervoer voor school vroeg werd dit afgewezen omdat ik best met de bus kon (niet dus), maar dat ik wel taxivervoer voor de weekenden zou krijgen voor feestjes en uitgaan (are you kidding me?) en dat ik een afspraak moest maken om het te hebben over cognitieve gedragstherapie… Ik snap er nog steeds niks van, hoe het werkt in dit land en wat je dan niet moet kunnen willen ze je wel helpen. Ik zie niet uit naar de herkeuring van het UWV, blijkbaar zijn ze tegenwoordig zo streng dat wanneer je 2 vingers kunt bewegen je nog kunt werken. :/

 7. Hilde 21 september 2015 / 15:29

  Heel fijn dat je zo veel uitleg hebt gegeven in deze video! Verduidelijkt voor mij weer wat meer over Lyme 🙂
  En nog fijner dat je dus zó’n goede dag had dat je kon filmen 🙂

 8. Esther 21 september 2015 / 18:17

  Wat mooi dat je zo open bent over je ziekte! Je inspireert me hierin (al heb ik geen lyme hoor, maar Borderline.. (ach, klinkt bijna hetzelfde ;-)).

 9. . 21 september 2015 / 19:26

  Ik ben best bang dat ik lyme heb. Ik heb namelijk best vaak last van hartkloppingen, duizeligheid, stijvr nek etc. terwijl ik 14 ben. Ik ben toen ik iets van 8/9 was gebeten door een teek, dus dat lijkt me te lang geleden voor klachten. Er staat op zo’n symptomen lijst ding ook over het moeite met plassen of ophouden, weet jij toevallig of daar ook een constant gevoel van plassen bij hoort? Want daar heb ik last van, maar het is geen blaasontsteking..

  • Lisanne 21 september 2015 / 19:35

   Ja, dat hoort er ook bij! Een ILADS arts kan zorgen voor de juiste tests/behandeling, mocht het Lyme zijn.

   • . 22 september 2015 / 08:56

    Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want de huisarts vraagt ook verder nergens naar… Ik weet niet hoe ik het tegen mn moeder moet zeggen dat ik denk dat ik lyme heb… Morgen moet ik nog een urinetest inleveren die op kweek gaat,want de huisarts dacht toch wel dat het een blaasontsteking/urineweginfectie was…. Terwijl ik had gezegd dat het verder geen pijn deed met plassen, ik wacht doe uitslag wel af en anders weet ik het ook niet…

 10. Jennifer 21 september 2015 / 21:33

  Ja? Is Lyme seksueel overdraagbaar? Ik dacht dat daar nog veel discussie over was en dit nog niet bewezen is. Dus eigenlijk ben ik wel benieuwd of je hier nog eens een artikel aan zou kunnen wijden om meer informatie daarover te geven.

 11. Anneleen 22 september 2015 / 11:00

  Een duidelijke en leerrijke video, Lisanne! Want vele zaken wist ik helemaal nog niet… Ik hoop dat, nu je niet meer samen bent met Tim, goed verzorgd kan worden door je ouders! Voor hun trouwens ook heel veel respect, want zorgen voor iemand die chronisch ziek is, is inderdaad ontzettend zwaar…

 12. Charelle 22 september 2015 / 16:41

  Leuke video! Veel herkenbare dingetjes! Ook grappig dat je dat zegt van de Anorexia, dat is mij ook echt zó vaak gevraagd. En dan ook echt er op doorgaan en mij niet geloven als ik zeg dat ik echt normaal eet. De laatste deskundige die ik heb bezocht, die ook de Lyme bij mij heeft vastgesteld, heb ik van te voren aan de telefoon gevraagd of hij naar Anorexia ging vragen, omdat ik anders geen afspraak wilde. Maar gelukkig was hij niet zo bekrompen. (:

 13. Jessica 22 september 2015 / 20:11

  Mijn complimenten voor het filmpje. Je hebt echt alles duidelijk uitgelegd. Zelf heb ik geen lyme, maar vind het wel interessant om te lezen of te horen. Jammer dat de ontwikkelingen in de bestrijding ertegen in Nederland erg langzaam gaat en in Amerika weer heel snel.
  Lief dat je mijn vraag beantwoorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.