Alleen maar perfecte content

Op instagram werken we met speciale lay-outs. Een ruw filmpje spontaan opnemen en uploaden? Een échte instagrammer doet dat niet. Zo ook met bloggers, het moet perfect, en anders niet. Kwaliteit boven kwantiteit! Youtube? Een intro, perfect account en als je zelf niet goed genoeg kan editten… dan laat je het doen. Mensen die iets anders posten? Afval!

Foto door Matthew T Rader via Unsplash

Het moet perfect

Ik heb het gevoel dat dat tegenwoordig het idee is dat heerst onder bloggers, influencers, en misschien zelfs onder de gewone social media gebruiker. We willen alles perfect. Maar hoe perfect moet het worden?

Bloggen werd ooit gebruikt als een laagdrempelige manier om dingen te delen. Gedachten, informatie, gevoelens, eigenlijk alles. Het werd een perfecte manier om dingen te delen met de rest van de wereld.

En dat vind ik nog steeds, bloggen ís een perfecte manier om laagdrempelig contact te maken.

Ja, dat kan ook op Facebook of Instagram, maar daar word je toch weer gevormd door de regels en normen die daar gelden. Dan is bloggen het meest vrij, want je kiest zelf je format, wat wel en niet kan en hoe je het wil hebben, het is helemaal een eigen plekje. En als iemand dat stom vindt, dan lezen ze het lekker niet.

Perfect is stom

Op Instagram heb ik op dit moment twee probleempjes waar ik tegenaan loop.

 1. Al die perfecte foto’s met perfecte poses, perfecte belichting en dan ook nog eens perfecte teksten en perfecte hashtags. Ze zijn saai. Ze zijn allemaal hetzelfde.
 2. Ik zelf kan nooit van mijn leven voldoen aan al die perfectie die mensen de wereld willen voorschotelen. Ik ben niet perfect, en dat zal ik nooit worden ook. En misschien krijg ik mijn Instagram (met veel moeite) wel perfect, dan wil ik dat eigenlijk helemaal niet. Dat zou een verkeerde afspiegeling zijn. Ik ben een mens, ik maak fouten. Ik zet typfouten in een stuk, ga niet met een fotograaf op pad en ik ben geen team.

Genoeg redenen om niet perfect te kunnen en willen zijn op Instagram.

Echte Instagram

Er is wel een trend gaande op Instagram dat je je kwetsbaarheden laat zien. Dat je eerlijk toegeeft dat je weleens zeurt, menstrueert, onzeker bent, een vetrolletje hebt, ziek bent en andere menselijke dingen.

Maar dan wel met een mooi plaatje en perfect verwoord. En als het in een Instagram story is, dan ook nog met een perfecte layout. Spontaan de telefoon pakken en iets zeggen lijkt er niet meer bij te zijn. Al helemaal niet onder de “influencers”, de mensen met veel volgers. Ik zeg: zonde. Ik kijk graag naar mensen die zijn zoals ik. Die vind ik bijna niet meer onder de huidige influencers.

En dat vind ik jammer.

Maar het maakt me ook onzeker.

Niet alleen als Instagrammer, maar juist als blogger. En als social mediagebruiker in het algemeen.

Je bent een slechte blogger als je niet perfect bent

Ik denk dat dat de reden is dat ik minder content maak. Ik maak spelfouten. Mijn hoofd is onderzocht en ik ben inderdaad niet meer zo vaardig met heel veel dingen die ik wel voor mijn blog nodig heb.

Ordenen, volgorden bepalen, het is zo ontzettend veel wat niet meer goed werkt in mijn hoofd dat ik overduidelijk niet perfect genoeg ben om content te maken. En dat is natuurlijk bullshit.

Sommige dingen in mijn hoofd werken niet meer goed, maar wil dat dan zeggen dat ik niet meer mag doen wat ik altijd zo leuk vond? En waar ik ook goed in was.

Lijkt me maar saai, als alleen maar perfecte mensen (of eigenlijk: perfecte teams) dingen mogen delen.

Ik vraag me af of ik dan zo perfectionistisch ben, of dat social media écht veranderd is.

Doe lekker normaal

Hoe dan ook, ik kan me voorstellen dat als je niets mankeert, dat je er niet meer aan begint. Dat bloggen, laat dat maar aan de perfecte poppetjes en meesterbreinen over. Een vlog maken? Ja, als je haar perfect zit, je de beste camera hebt en het liefst een boel uitjes, een lief huisdier of een schattig kindje.

En toch vind ik dat dat stom is. Als je over straat loopt zie je ook niet allemaal perfecte leventjes, perfecte plaatjes en perfecte outfitjes. En dat hoeft ook helemaal niet.

Lekker normaal bloggen, met een normaal leven, een normaal brein en een normaal gemiddeld uiterlijk en een gemiddelde camera is ook goed genoeg. Zouden meer mensen moeten doen. Doe maar lekker normaal, dat vind ik leuk.

Welke bloggers, Instagrammers of YouTubers raad jij aan om te volgen als je échte mensen wil volgen? Op Instagram ben ik in elk geval te volgen onder dezelfde naam als hier (waarschuwing: mijn account is niet perfect).

DELEN:

27 reacties

 1. Marianne 30 mei 2019 / 21:46

  Mooi geschreven! Zelf ben ik verreweg van perfect, en eerlijk gezegd heb ik een hekel aan ‘perfect’ want wat is perfect? Ik blog ook omdat ik het leuk vind maar het staat vol met verkeerde zinnen en/of spelfouten. Ik vind een blog als die van jou veel mooier als ze puur en eerlijk zijn.

  Groetjes mij,

  • Lisanne 31 mei 2019 / 17:57

   Ik heb ook een hekel aan perfect. Ik vind het daardoor ook zo gek dat het zo aanslaat op Instagram. Er zit toch iets in ons dat aangetrokken is door dat perfecte plaatje of perfecte mensen. Ik ben benieuwd waarom dat zo is…

 2. Marieke 30 mei 2019 / 22:09

  Helemaal mee eens! Ik volg jou graag omdat ik je account (en jou als persoon) gezellig vindt! Even mee spieken met wat je aan het gamen bent bijvoorbeeld. Gewoon leuk en gezellig! En dan maakt het voor mij echt geen drol uit of je spelling perfect is! Pefectie is saai.

 3. Naomi 30 mei 2019 / 23:10

  Zo, dat ben ik helemaal met je eens. Het is één van de redenen dat ik je graag volg op Instagram. Tegenwoordig lijken alle foto’s inderdaad door fotografen gemaakt te moeten worden en ik vind dat niks. Voor mij is het idee achter Instagram juist dat je gewoon ‘snelle’ foto’s met elkaar kunt delen. Maar ja, eerlijk? Ik betrap mezelf er ook op dat ik een mooie, gelijkmatige feed wil hebben (om en om een totaal niet perfecte foto en een spreuk). Ik weet dat ik ‘t niet moet doen, maar de perfectionist in me kan er niet mee stoppen…

  • Lisanne 31 mei 2019 / 18:04

   Ik merk dat ik het ook wil. Terwijl ik het bij anderen totaal niet storend vind als een feed twee knalgele plaatjes na elkaar heeft, of wazige foto’s plaatst. Als de persoon me aanspreekt is dat al meer dan genoeg! En toch merk ik dat ik mijn feed ook “perfect” (ok niet helemaal perfect, maar zo mooi mogelijk) wil maken. Gek is dat he?

   Leuk dat je dat zegt over mijn Instagram account, dankje! Ik merk dat veel mensen mij om die reden volgen op Instagram. Ik vind het heerlijk om snel foto’s te kunnen delen en contact te maken met mijn volgers over wat ik op dat moment aan het doen ben of wat me op dat moment bezig houdt. Niet een week later, bij wijze van spreken. Dan kun je er ook geen gesprek meer over voeren, want dan is het al geweest, dan is het moment al voorbij! Het is juist leuk om dat moment soort van “samen” te beleven, vind ik 🙂

 4. Darina 31 mei 2019 / 07:07

  Goed geschreven en ik kan me er helemaal in vinden. Ik merk dat ik me de laatste tijd erger aan die zogenaamde perfectie op social media. Geef mij maar gewone leuke echte accounts, zoals die van jou.

 5. Marjan 31 mei 2019 / 10:56

  nee joh, gewoon lekker doorgaan! iemand die perfectie zoekt kijkt en leest maar andere accounts! die van mijn dochter Leonie ken je vast al, die maakt ook geen perfecte blogs en insta-stories, die is écht! en echtheid vind ik veel belangrijker dan perfectie!

  • Lisanne 31 mei 2019 / 18:01

   Zo is dat! Dan kijken ze maar verder, het is inderdaad geen reden om op te geven en het helemaal niet te doen. Des te meer reden om toch te bloggen 🙂

 6. Fobe Knockaert 31 mei 2019 / 15:50

  Ik vind Sofie Senden er leuk om te volgen. Ze is super hard zichzelf en heeft zo’n leuke dieren.

  • Lisanne 31 mei 2019 / 17:59

   Haar ken ik niet, ik ga haar eens opzoeken, dankje! 😀

 7. Jantine 31 mei 2019 / 16:46

  Ik vind het ook juist fijn om niet-perfecte mensen te volgen. En wat jij benoemt, dat herken ik ook. De laatste jaren heb ik nauwelijks geblogd, omdat ik op een gegeven moment begon met een opleiding. Ik had, vond ik, niet genoeg tijd om regelmatig content te maken die goed genoeg was. En hoe minder ik schreef, hoe minder ik ook ging schrijven, want ik raakte eruit en dan wordt goede content schrijven nóg moeilijker. Hoog tijd om weer gewoon te doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben: stukjes schrijven, en dat dus ook gewoon doen.

  • Lisanne 31 mei 2019 / 17:58

   Ik zie dat je er ook over geblogd hebt, haha! Je moet het inderdaad blijven doen, als je het laat verzwakken ga je de lat steeds hoger leggen voor jezelf en uiteindelijk is niets goed genoeg meer. Zonde!

 8. Jacqueline 31 mei 2019 / 18:01

  Nou, als je graag naar imperfectie kijkt, is mijn insta/blog een aanrader! 😉
  Ik heb wel pas mooie foto’s laten maken en dan zie je meteen door het aantal likes dat dat toch meer gewaardeerd lijkt te worden… En hoewel ik ook wel echt blij met die foto’s ben, vind ik het dan toch een beetje jammer dat de rest soms over het hoofd gezien wordt.

  • Lisanne 31 mei 2019 / 18:07

   Ik ben je op Instagram meteen gaan volgen. Stom dat ik dat nog niet deed! Zie je, daar gaat iets fout, haha.

   • Jacqueline 1 juni 2019 / 08:55

    Haha! Andersom volgde ik jou ook nog niet op Instagram (nu wel). En oei… heb net vandaag een perfect plaatje gepost. 😉

 9. Ilse 2 juni 2019 / 09:47

  Mij maakt het niet zo uit, perfect of niet perfect, ik vind beide leuk, maar ik ben eens gaan kijken bij de accounts die ik volg naar mensen die jij misschien meer als echte mensen zou omschrijven, ik heb toch een heel lijstje gevonden voor je. 😄🙈
  Op Instagram: tom_decock, froy74, marionmadeit, marion11777, dansenindestorm, whatwhatbunnybutt, xxdemifu, jenniekvb, madeleine.lestuny, miekje1402, galabria.be, liefsvanlieke, emilyringeling, therealteddlicious, remke0606, vlijtigliezje, carolinedrwl, eliushitooyoungtogeelthisold, iameliushi, cindy.van.z, nienessaur, gewoonchristof en op YouTube: Maya Papaya, Demi Fu, Vegan Fittie, Grackle, emily ewing, Stichting Proud2Bme, Good vibing gang, Shirley Curry, Lady of the Forest, Veganlander en The Scottish Granny. En qua blogs de blogs van de mensen uit deze lijstjes die een blog hebben natuurlijk. ☺️

  • Lisanne 4 juni 2019 / 17:15

   Oeh, dat zijn een hoop tips, dankjewel! 😀

 10. Zo simpel is dan geluk 2 juni 2019 / 10:07

  Goed geschreven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet veel echte influencers volg. Ik heb daar niet zoveel mee. Volg liever de persoonlijke blogs. Op Instgram volg ik bijna alleen mensen die ik persoonlijk ken.
  Mijn eigen social media is echt verre van perfect, maar dat vind ik helemaal prima.

 11. Sofie 3 juni 2019 / 12:54

  Leuk om je weer actief te zien hier! Ik hoef ook niet perfect. De eerste youtubevideo nam ik op na een nacht zonder slaap en met de make-up van gisteren er nog op. Hihi. Fotos bewerken: ik probeer het telkens en dan weer niet meer. Teveel gedoe om alles in 1 thema te gieten. Waarom moet dat eigenlijk?

 12. Mariska 3 juni 2019 / 20:20

  Wat je zegt denk ik ook al een lange tijd en ik denk dat veel mensen er toch op den duur wel op terugkomen. Want laten we eerlijk zijn; altijd maar de perfecte influencer en het perfecte leven uithangen ga je zelf ook niet volhouden op den duur.

  • Lisanne 4 juni 2019 / 17:17

   Dat denk ik ook niet inderdaad, maar wie weet? Toen ik op vakantie was dacht ik: oh dan schiet je oneindig veel mooie plaatjes, doe je even. Nope, als je daarvoor gaat heb je bijna geen tijd meer om van je vakantie te genieten! Dat vond ik best wel heftig, want… hoe echt zijn al die plaatjes op Instagram dan? Zijn die vakanties dan wel echt vakanties, of boek je een vlucht om Instagramplaatjes te schieten?

 13. Kristel 4 juni 2019 / 19:29

  Wat een goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens. Perfectie is saai en iedereen is precies goed zoals hij/zij is! Dat is ook de boodschap van mijn merk Treasure label. Fijn dat er meer mensen zo over denken en er steeds meer aandacht voor is! Al die perfecte plaatjes op Instagram zijn eigenlijk gewoon heel saai inderdaad en totaal niet de realiteit. Ik vind het zelf nog steeds leuk om mooie, kleurrijke foto’s te maken, maar ga niet 100x poseren om tot het “perfecte plaatje” te komen of – nog erger – iets weg photoshoppen. Nergens voor nodig en hoop dat steeds meer mensen dat in gaan zien 🙂 Ik ga je meteen even volgen op Instagram!

 14. Annelies 7 juni 2019 / 08:25

  Ik volg weinig mensen op instagram en al helemaal geen influencers. Ik denk dat degenen die ik volg wel allemaal echt zijn (al kunnen sommige mensen dat ook goed faken).
  Mijn instagram en blog zijn verre van perfect. Ik neem veel te weinig foto’s dus op mijn blog laat ik de plaatjes dan maar gewoon weg of gebruik een stockfoto. En op Instagram en Facebook komt niet zo heel vaak iets. Al merk ik wel dat ik het heel erg vermijd van foto’s van mezelf te posten, mijn gezicht en lijf laat ik precies toch niet zo graag zien.

 15. Jessica J. 14 juni 2019 / 10:53

  Goed artikel! Ik krijg het ook echt op m’n heupen van die perfectie. Dat productfoto’s e.d. knap moeten zijn, dat begrijp ik. Persoonlijke foto’s hoeven daarentegen heus niet stuk voor stuk uit een fotoshoot te komen. Ik heb niet zo lang geleden nog een hele resem accounts ontvolgd en dat heeft me zo veel rust gegeven.

 16. Eva 18 juni 2019 / 12:00

  Perfect, perfect, wat is perfect
  Niemand die dat eigenlijk weet
  Maar een ding weten we al wel
  Dat het je energie opvreet

  Want wat de een perfect vindt
  Dat vindt een ander niets
  Want ieder heeft zijn eigen smaak
  Dat zegt dus helemaal niets

  Dus eigenlijk bestaat het niet
  Want beter kan het toch altijd
  Of beter niet, maar anders dan
  Perfect zijn is altijd een strijd

  Nee, IMPERFECT dat is pas leuk!
  Dan is het bijna altijd goed
  Het kost veel minder energie
  En geeft plezier in wat je doet

  Ik schrijf op Facebook onder Feniks. Alleen perfect imperfecte teksten en foto’s over burn-out en het leven in het algemeen, over hoe het zou KUNNEN zijn. Iedere week een post want anders raak ik gestressed.. haha zit Zelf namelijk nog erg diep in mijn burn-out. Verre van perfect dus. Ik merk dat mensen mij persoonlijke berichten sturen dat ze het zo fijn vinden. Maar de meesten durven niet in het openbaar ge liken want stel je voor dat iemand weet dat jij je eigenlijk ook soms zo voelt. Ik maak zelf de teksten en de achtergrondjes. Gewoon met de iPhone van mijn vriend want zelf heb ik geen mobiel 🤪. En ook nog alleen in mijn eigen huis en tuin. Want verder kom ik gewoon nog niet. En maximaal 5 minuten achter elkaar want dan is de energie weer vervlogen of raak ik overprikkeld. Niks moeilijks dus maar toch vind ik het mooi. En leuk,. En dat is toch het belangrijkste. Gewoon je hart volgen. En durven. Ik vind jou blog gewoon top zoals die is hoor! Niets aan veranderen! En ik heb heel veel respect voor hoe jij omgaat met jouw gezondheid. Jij bent pas een echte influencer 😘

 17. Mascha 10 juli 2019 / 13:48

  Zoo mee eens, ik wil met mijn blog en insta ook gewoon mezelf laten zien. Maar sla vaak dicht omdat anderen het “ zo goed voor elkaar hebben”. Maar besef weer even dat dat maar woorden zijn, een aangepaste versie van zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.