Alles over de Bullet Journal!

Na mijn eerste blogpost over de Bullet Journal en mijn blogpost met tips & tricks voor de Bullet Journal krijg ik nog altijd veel vragen over deze methode van het gebruiken van een notitieboekje. Gebruik ik hem nog, bevalt hij nog? En hoe werkt het nou eigenlijk precies? Oké, in deze blogpost vertel ik je alles over mijn bullet journal!

alles-over-de-bullet-journal-nederlandse-uitleg

Wat is een Bullet Journal?

De bullet journal is een manier om alles wat je opschrijft, kwijt te kunnen in een boekje. Al je to-do lists, inspiratielijsten, afspraken, alles kan in een boek. Netjes en georganiseerd, je kan alles makkelijk terug vinden! Ik ben niet de bedenker van de Bullet Journal, maar wel een gebruiker.

In deze video wordt het systeem perfect uitgelegd. Het gaat alleen wat snel, en als je niet zo goed bent in Engels, dan kan het zijn dat je het niet helemaal begrijpt. Ik geef nog even een extra uitleg, hoewel mijne lang niet zo duidelijk is als in de video hoor, haha.

Bullet journal uitleg in het Nederlands

Voor je Bullet Journal heb je een boekje nodig: niet meer. Geen losse briefjes meer, alleen een notitieboekje, daarin schrijf je alles!

Je begint met een index pagina, dit wordt de inhoudsopgave. zo kun je later super makkelijk terugvinden wat je zoekt.

Vervolgens maak je een overzicht van de betreffende maand, je zet de nummertjes van de maand en de eerste letter van de dag neer. Zo heb je een overzicht van de maand, hier kun je belangrijke gebeurtenissen in je planning op zetten! Rechts daarvan maak je een lijst met taken waarvan je van tevoren weet dat je ze die maand moet gaan uitvoeren. Bij die eerste keer is hij nog een beetje leeg misschien, maar dit is de pagina waar uiteindelijk ook de dingen van de vorige maand naartoe gehaald worden wanneer je ze niet hebt afgestreept.

Nu is je basis klaar. Je kan nu beginnen met je dagelijkse lijstjes! Alles wat je normaal in losse boekjes of op losse briefjes zou schrijven, dat schrijf je nu in je bullet journal.

bullet-journal-nederlands

Je kan hiervoor de bovenstaande symbolen gebruiken. Een hokje (bullet in het Engels, daar komt de naam vandaan) voor taken, een cirkel voor afspraken of gebeurtenissen en een puntje voor notities. Zo kun je elke dag een nieuw lijstje maken, steeds onder elkaar.

Bij belangrijke dingen, zet er een sterretje voor. Zo heb je een nog beter overzicht over je lijstjes.

Wanneer de maand voorbij is ga je alle dagen even na en kijk je of er lege, niet afgevinkte hokjes zijn. Moeten deze doorgeschoven worden naar volgende maand? Verplaats ze dan naar de lijst van volgende maand! Vervolgens kun je nog achteraf terug kijken naar belangrijke gebeurtenissen afgelopen maand. Deze kun je in de kalender zetten van die maand, zo zie je in een oogopslag wat er in welke maand precies gebeurde.

verschillende-bullet-journal-pagina's

Naast de dagelijkse lijstjes maakt een mens natuurlijk nog veel meer lijstjes! Vooral lijstjes met belangrijke gegevens (telefoonnummers, adresgegevens of inlogcodes) zijn super handig om in je bullet journal te hebben, zo heb je die altijd bij de hand.

Verder kun je eigenlijk zo creatief zijn als je maar wil. Je kan lijstjes of teksten maken, dat past allemaal in de Bullet Journal. Ondertussen zet je steeds bij een nieuwe maand of een speciale ‘aparte’ lijst of tekst dit in je inhoudsopgave. De pagina’s moeten dus genummerd worden!

Dat was de bullet journal in het kort. Nu nog wat persoonlijke vragen die ik veel krijg!

bullet-journal-uitleg-nederlands

Gebruik je je bullet journal nog?

Ja! Maar niet heel erg veel. Vanwege mijn gezondheid heb ik maar weinig dingen op mijn to-do list, dus hoef ik weinig actief te zijn met de dagelijkse lijstjes. Die gebruik ik alleen wanneer ik een heel goede dag heb of wanneer ik er ineens zin in heb of veel dingen wil opschrijven die ik niet wil vergeten. Bijvoorbeeld een gebeurtenis die ik wil onthouden! Even aantekeningen maken, haha.

Verder gebruik ik vooral de aparte lijsten. Voor standaard gegevens vooral super handig om daar dingen in terug te kunnen zoeken (adressen enzo), maar ook lijstjes met ideeën voor blogposts binnen bepaalde thema’s bijvoorbeeld!

Bevalt het nog steeds?

Ja! Juist omdat ik de bullet journal lang niet dagelijks gebruik (soms raak ik hem maanden niet aan) werkt het fijn. Het is geen systeem dat perse elke dag uitgevoerd moet worden. Wanneer je weer wil beginnen na een lange tijd pauze is dat helemaal niet moeilijk. Dat is voor mij een groot pluspunt. En de reden dat hij nog steeds standaard op mijn bureau ligt!

Hopelijk ben je zo weer een stukje wijzer geworden over deze methode! Heb jij hem ook weleens gebruikt? Als je nog vragen hebt, er is iets niet duidelijk of je wilt nog weten hoe ik iets doe (oid), dan kun je natuurlijk altijd je vraag stellen bij de reacties hier beneden!

59 reacties

 1. Kimberley 12 januari 2015 / 06:18

  Ik heb dankzij jou een lange tijd geleden de bullet journal ontdekt en het werkt zo ontzettend fijn. Tegenwoordig schrijf ik alles alleen niet meer op in een apart notitieboekje, maar in mijn agenda. Ik merk dat dat ook prima werkt 😀

 2. Celeste 12 januari 2015 / 06:51

  Had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me onwijs fijn! Zelf gebruik ik gewoon een notitieboekje waar ik alles in zet, het staat wel allemaal door elkaar heen, maar op de een of andere manier krijg ik toch alles gevonden! 😉

 3. Marion 12 januari 2015 / 07:07

  Nee, ik had hier nog nooit van gehoord. Ziet er wel een stuk overzichtelijker uit als de chaos die ik er over het algemeen van maak.

 4. Kelly Caresse 12 januari 2015 / 07:15

  Wat leuk om hier een update over te lezen! Een heel fascinerend project vind ik wat ik zelf niet zo kan volhouden denk ik haha. Leuk dat je het toch af en toe wel gebruikt!

 5. Saar 12 januari 2015 / 07:15

  Interessante methode zeg! Iets om wel eens verder uit te pluizen en te proberen!

 6. Miranda 12 januari 2015 / 07:20

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben wel nieuwsgierig nu. Ziet er uit als een handig systeem volgens mij. Ik ga het filmpje eens even bekijken en je andere artikelen lezen:)

 7. lonneke 12 januari 2015 / 08:25

  Erg interessant deze methode!
  Ik ga er ook eens naar kijken.
  Liefs Lonneke

 8. MySimplySpecial 12 januari 2015 / 09:01

  Het lijkt me een fijne methode, maar tegenwoordig hou ik eigenlijk alles digitaal bij.

 9. marieke 12 januari 2015 / 09:14

  Nog steeds ben ik benieuwd naar deze methode maar nog steeds heb ik hem niet uitgevoerd, toch leuk om weer even te zien. Kijken of ik hem nu wel ga maken haha 🙂

 10. Frauke 12 januari 2015 / 09:36

  Ik was er eens aan begonnen door een blogpost van jou erover, ik vond het zo praktisch lijken! Helaas heb ik zelf toch nood aan iets meer vooraf gemaakte structuur, op den duur geraakte ik niet meer wijs uit mijn eigen systeem haha! Alsnog wel een heel leuk concept :D! X

 11. Eline 12 januari 2015 / 09:57

  zou niks voor mij zijn, ben ik niet georganiseerd genoeg voor!

 12. Henny 12 januari 2015 / 10:06

  Leuke post. Zou voor mij ook wel goed zijn. Ik zal het filmpje nog eens goed bekijken.

 13. Jolanda 12 januari 2015 / 11:01

  Ik ben erachter gekomen dat de bullet journal niet helemaal voor mij werkt. Ik gebruik ‘m nu iets anders.

  Per week schrijf ik 1 pag met to do’s, wat ik die week gedaan wil hebben. 1 pag met welke maaltijden ik die week wil maken + boodschappen. 1 pag met kosten overzicht (ik pin, zodat ik per week een vast bedrag heb en hierin kan ik zien waar ‘t aan opgaat.)

  En dan vervolgens 7 pagina’s voor elke dag 1 pagina. per dag 1 pagina met to do’s. Zo houd ik het voor mezelf overzichtelijk, en kan ik makkelijk zien of ik wel of geen tijd heb voor die 10000 dingen die ik bedacht heb 😉 .

  Achterin heb ik pagina’s voor overige notities, dingen die me ineens te binnen schieten ed. Per week doe ik een washitape als tabje, zodat ik de week makkelijk kan terugvinden. Ik heb ‘m omgedoopt tot m’n ‘brain-dump’ 😉

  • Lisanneleeft 12 januari 2015 / 13:52

   Handig! Zo zie je maar weer, als je er eenmaal mee aan de slag gaat kom je vanzelf tegen wat niet perfect werkt voor jou en kun je het gewoon aanpassen. Slim gedaan!

 14. Shaz 12 januari 2015 / 11:37

  Het ziet erg interessant uit, maar ik vind het teveel werk. Laatst had ik de HEMA Desk Planner gekocht en daarmee zie ik in een oogopslag wat ik allemaal moet doen.

 15. Deisy 12 januari 2015 / 11:44

  Ik gebruik wel Bullet Journal. Ik ben dus echt zo’n gek die overal lijstjes van kan maken en ook echt een kick van kan krijgen als alles weggestreept / ingekleurd kan worden als ik iets op het lijstje af heb. Ik zou het ook echt mensen aanraden welke chaotisch zijn (zoals ik) omdat je beetje bij beetje wel een bepaalde structuur voor jezelf creëert. En dat maakt je weer rustiger in je hoofd. Fijn dat je het systeem trouwens goed uitlegt in het Nederlands, heel goed artikel.

 16. Lifesabout 12 januari 2015 / 12:07

  Nooit van gehoord, maar het lijkt mij erg handig als je het goed bijhoudt. Ik denk niet dat ik het volhoud, aangezien ik verslaafd ben aan tig notitieboekjes. Ook gebruik ik mijn agenda veel. Maar het idee is top en het kan vast heel goed werken!

 17. Carina 12 januari 2015 / 13:18

  Ik had nav je vorige artikel erover een bullet journal in gebruik maar sinds augustus niets meer mee gedaan. Op stage heb ik verplicht een agenda dus dan gebruik ik die en dan wunderlist voor kleine lijstjes tussendoor. Denk dat ik de bullet journal wel weer meer ga gebruiken voor vakantieplanning etc 🙂

 18. Nederbuur 12 januari 2015 / 13:33

  ik had nog nooit hiervan gehoord. Interessant. Zo hou je gestructureerd grip op de wirwar aan activiteiten en to do’s. Maar op papier? Dat zal niet werken voor mij.
  Ik blijf dan maar bij de app Omnifocus.

 19. Petra 12 januari 2015 / 13:35

  Ik houd van lijstje en ben een planner. Maar dit is zelfs voor mij iets te planmatig, te veel van het goede. Ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen werkt die behoorlijk chaotisch zijn.

 20. Harriët 12 januari 2015 / 13:35

  Hey Lisanne! Leuk artikel!

  Ik ben alleen lichtelijk afgeleid, want m’n Lyme uitslag is binnen, LTT en CD57 zijn positief. Betekent dit nu echt dat ik Lyme heb?.. Het lyme forum is dicht en de ME’ers op hun forum zijn nogal tegen Lyme of iig, ik word er een beetje bang van. Kan jij me misschien helpen? Je bent echt de enige die ik kon bedenken, sorry!

  • Lisanneleeft 12 januari 2015 / 13:50

   Hey Harriet, als die beide positief zijn betekent dat inderdaad dat je lyme hebt! Je kan nu het beste op zoek naar een arts die dat goed kan behandelen 🙂 (het best eentje die werkt volgens de ILADS richtlijnen)

   Er zijn op Facebook ook wel wat groepen over Lyme, als je nog meer info zoekt enzo kun je daar ook terecht! Als je nog vragen hebt aan mij mag je ook altijd mailen 🙂

 21. Raounak 12 januari 2015 / 13:37

  ik zag ‘m de vorige x voorbij komen, maar vond dat er weinig ruimte over bleef voor spontante tekeningen over verhalen in mijn notitieboekje. Wel heel handig als je ‘m echt voor productiviteit wilt gebruiken

 22. Sandra 12 januari 2015 / 13:42

  Oow handig, hiervoor had ik nog nooit van de Bullet Journal gehoord, haha.

 23. Kimske 12 januari 2015 / 13:52

  Nog nooit van gehoord maar klinkt goed! Lekker overzichtelijk, daar hou ik van

 24. Inge 12 januari 2015 / 14:39

  Nog nooit van gehoord maar lijkt me erg prettig!

 25. José @ENOY! The Good Life 12 januari 2015 / 16:30

  Ik hanteer al een tijdje het ‘hokjes’ systeem maar had geen idee dat dit bullets waren en van het Bullet Journal had ik nog nooit gehoord. Interessant en…. weer wat geleerd. Ik ga mij er zeker in verdiepen 🙂

 26. Beau 12 januari 2015 / 16:32

  Ik ga er nu toch écht maar eens aan beginnen. Elke keer neem ik het mezelf voor, maar ik heb net meteen een boekje erbij gepakt en ik heb m’n beginnetje gemaakt. Het lijkt mij ontzettend handig om de chaos die rond ziekte, school, stage en afstuderen in m’n hoofd zit eindelijk eens overzichtelijk op papier te hebben en alles te kunnen afstrepen als dat nodig is.

  Leuk om ook jouw update te lezen Lisanne, blijf je vaker updates plaatsen? Is voor mij namelijk een goede stok achter de deur ook ook door te blijven gaan haha.

  x

  • Beau 12 januari 2015 / 16:33

   ik ben trouwens ook wel benieuwd hoe jouw Bullet journal er van binnen uit ziet. Misschien leuk om dit nog eens te laten zien?

 27. Nienke 12 januari 2015 / 17:10

  Nog nooit van gehoord maar ga het zeker uitproberen! 🙂
  het ziet er namelijk superhandig uit, en ik vergeet nog wel eens wat of er liggen overal briefjes.

 28. Anneleen 12 januari 2015 / 17:17

  Lijkt me erg handig! Zo vind je alles gemakkelijk terug denk ik en het doorstrepen van een to do lijstje geeft natuurlijk heel veel voldoening. Ik maak vele to do lijstjes maar ik denk dat wanneer ik er een bullet journal van zou maken, ik het té mooi en netjes zou willen doen terwijl je in een lijstje net dingen moet kunnen krabbelen en strepen trekken… En daar zou ik zo’n bullet journal té mooi voor vinden. Misschien een rare logica maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel 😉

 29. Chantal 12 januari 2015 / 18:22

  Ik gebruik mijn Bullet Journal dagelijks. Ik heb de lijstjes alleen wat aangepast in categorieën als huishouden, blog en studie. Zo vind ik hetnog overzichtelijker om te zien wat ik nog moet doen 😉

 30. Iris 12 januari 2015 / 18:26

  Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik ben sowieso geen ster in plannen.

 31. marjolein 12 januari 2015 / 18:57

  Ik heb hier serieus nog nooit van gehoord, maar het systeem erachter lijkt me wel super fijn werken. Lekker overzichtelijk! Thanks for sharing. x

 32. Lenneke 12 januari 2015 / 19:35

  Oja, misschien moet ik mijne ook weer eens onder het stof vandaan trekken…

 33. ingrid 12 januari 2015 / 20:42

  Ik ken het systeem via jou, van je eerdere artikelen! Ik gebruik de dagelijkse lijstjes voor mijn werk, dat werkt best handig. Het maandsysteem lijkt me lastig, ik kan van te voren al niet voorzien wat ik allemaal moet doen in een dag, laat staan in een maand. Maar ik heb wel een aantal langer lopende projecten waar ik een dag per week mee bezig ben, misschien is zo’n lange termijn planning dan wel heel handig.

 34. Milou 12 januari 2015 / 21:14

  Wow! Hier had ik nog nooit van gehoord maar perfect voor mij! Ik heb nu: een agenda, een notitieblok met lossen to do lijstjes, een groot schrift waar ik mijn jaar doelstellingen in schrijf en tekeningen maar voor het interieur. Oh ja! Vergeet mijn sticky notes niet! Morgen ben ik in de action te vinden dus…

 35. Tartelette Maison 12 januari 2015 / 22:48

  Ik werk heel graag met schriftjes. Heb er overal liggen en toch vind ik altijd wat ik zoek.

  • Marlijn 13 januari 2015 / 14:00

   To do lijstjes maak ik dagelijks, ik kan niet zonder. Wel heb ik dan overal los slingerende briefjes wat ook niet altijd zorgt voor meer overzicht dus wellicht is dit een uitkomst! Thanks voor de tip!

 36. Renate 13 januari 2015 / 16:06

  Zonder dat ik wist dat er een heel systeem achter zat gebruikte ik wel de vierkante vakjes die ik inkleur wanneer ik een taak heb gedaan. Volgens mij zag ik dat ooit eens op misslipgloss.nl. Dit klinkt nog veel handiger! Zo handig dat ik er morgen ook een blogje aan wijd!

 37. Zo simpel is dan geluk 13 januari 2015 / 16:18

  Naar aanleiding van jouw eerdere blogje ben ik inderdaad met het bullet journal begonnen. Alleen stopte ik op gegeven moment met mijn studie, waardoor mijn to do list ook wat kleiner werd en ik hem links heb laten liggen. Toevallig dacht ik er vandaag aan om hem weer eens erbij te pakken. 🙂

 38. Anouk 13 januari 2015 / 16:25

  Ik gebruik de methode in mijn agenda, omdat ik daar eigenlijk dat soort dingen in schrijf. Het werkt echt enorm fijn!

 39. Miriam 13 januari 2015 / 20:40

  Dit zou ook écht iets voor mij zijn. Ik heb al wel een notitieboekje, maarja…het bijhouden ervan he! Ik houd wel echt van to-do lijstjes, zó fijn als je wat af kan strepen 😀

 40. Laura 14 januari 2015 / 17:31

  Hoera voor de bulletjournal! Ik ben aan die van mij net zo verslaafd als veel mensen aan hun mobiel, toen ik hen laatst per ongeluk op mijn werk liet liggen werd ik er ongelukkig van. Het is echt een ideaal systeem en veel goedkoper dan al die hyper huishoud agenda’s die je zouden moeten helpen.

 41. Tamarah 20 januari 2015 / 22:04

  Dit lijkt me inderdaad erg handig voor als je een volle agenda hebt met veel afspraken en dingen niet wilt vergeten.Tot nu toe bevalt de app Do it Tomorrow erg goed. Misschien dat ik deze journal liever digitaal zou willen hebben 🙂 .

 42. Joyce 21 januari 2015 / 20:17

  Wat een leuk idee zeg! Ik wil nu zelf ook graag een boekje bestellen via internet, maar wat is dan ongeveer het formaat van zo’n boekje? A4?
  Heel erg handig, voor zo’n lijstjesfreak zoals ik:)

  • Lisanneleeft 21 januari 2015 / 20:56

   Die van mij is ongeveer A4 maar wat handig is om op te letten is dat hij minimaal 31 lijntjes heeft! (en als je een kleiner boekje neemt 16). Vanwege die pagina waar je de maand op maakt is dat handig! Het is niet perse nodig, maar wel handig. Verder kun je dit eigenlijk met elk formaat notitieboek wel doen 🙂

   • Joyce 22 januari 2015 / 11:32

    Thanks voor de reactie! Ik ga op zoek:)

 43. Sophie 6 augustus 2015 / 22:37

  Goed uitgelegd! Erg interessant, je post doet het me overwegen!

 44. Jessica 22 augustus 2015 / 19:43

  Ik heb ook een bullet journal, dit is top uitgelegd alleen ik heb nog moeite meer toekomstige afspraken, het is nu augustus maar hoe doen jullie dat met afspraken in september? Of de tandarts? Over een half jaar?

 45. Sandra 14 januari 2016 / 23:29

  Vraagje: mag ik vragen waar je je bullet journal koopt? Ik ben opzoek naar een goede. Ik heb er nu 1 met 25 lijntjes ongeveer, maar dit is niet handig en ik heb er tot nu toe nog geen gevonden met 32 lijntjes. Ik hoor graag je reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.