Beginnen met aquarel: dit heb je nodig

Mooie kunstwerkjes maken met aquarel. Het ziet er magisch mooi uit, maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn? Zelf maak ik mijn kaartenlijn met aquarel en heb best wat ervaring met veel verschillende merken en soorten aquarel materialen. Wat heb je nu écht nodig als je wilt beginnen met aquarel, maar niet zo goed weet wat je nodig hebt? Ik vertel het je graag!

Hierboven zie je mijn favoriete palette. Ik vind de hoeveelheid kleuren erg fijn: 24. Op een of andere manier werkt dit voor mij heel erg fijn. Je zou hiermee kunnen beginnen, maar…

Dit palette is best groot. Niet heel handzaam om mee te nemen. Dat hoeft ook niet altijd, maar het is wel een erg groot verschil met de optie die ik je graag nog meer wil geven. Met vierentwintig kleurtjes ga je namelijk ook al minder snel mengen. En dat is iets wat je juist wel moet doen, zeker als je voor het eerst met aquarel gaat werken! Zo leer je het meest over mengen en kleuren maken met aquarel.

Ondanks dat is het dus wel mijn favoriete palette. Ik heb luxere en grotere aquareldoosjes, maar ik gebruik deze toch het meeste. Hij is onder meer hier via bol.com te koop.

Dit is iets wat je waarschijnlijk al wel in huis hebt: een HB potlood (dat is een standaard potlood) en een fijne zachte gum. Het is even proberen wat goed werkt wat betreft gummen. Ik vind deze van Staedtler erg fijn, dit setje kocht ik ooit bij Action.

In dit setje zit ook een Liniaaltje, dat zou ook handig kunnen zijn, afhankelijk van wat je wil maken natuurlijk.

Wat betreft papier is het wel fijn als je in het begin niet te duur papier hebt, dan kun je lekker experimenteren zonder dat je er steeds veel euro’s aan papier door jaagt. Aquarelpapier is niet heel duur, maar goed papier is ook niet super goedkoop. Het Canson papier gebruik ik als ik goed papier wil gebruiken.

Het andere papier komt van Bol.com, daar heb ik een groot pakket gekocht. En eigenlijk bevalt het wel. Ik kocht deze, dan heb je voor €15 100 vellen. Daar heb ik al heel veel plezier van gehad. Die raad ik zeker aan! Let wel op dat dit papier dunner is dan het 300 grams papier van Canson. Ter vergelijking: dan betaal je voor 30 vellen A4 papier €11,50. Ook te betalen, maar ik zou het begrijpen als de prijs van het papier je zou kunnen remmen in je creativiteit.

Je zou na het oefenen kunnen beginnen met een kaartje, daarvoor zou ik tussen de 250 en 300 grams papier nemen.

Dan het palette dat ik je zou aanraden om mee te beginnen, met 12 napjes! Deze is ook van Van Gogh. In mijn ogen heeft Van Gogh gewoon de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Talens heeft drie verschillende lijnen aquarel: Art Creations, deze is het meest betaalbaar, maar het maakt weinig uit met de volgende stap: Van Gogh. Daarna heb je nog een lijn, de Rembrandt lijn, deze is wel echt een stukje duurder dan van Gogh.

Ik heb met alle drie de soorten gewerkt en zou dus echt beginnen met Van Gogh.

Nog een voordeel van dit palletje: er zit een penseel bij!

Dit palette is lekker compact, perfect ook om mee te nemen. Penseel zit erbij, dus je bent al bijna klaar. Dit palletje is hier €15,99, lekker betaalbaar, maar wel goed! Dan heb je hem morgen in huis. Papier erbij en je kan aan de slag!

Ik ben van mening dat als je begint dat je niet veel penselen nodig hebt. je kan met een penseel al heel erg veel doen. Dus als je het setje van Van Gogh van hierboven koopt, zou ik niet ook nog penselen kopen.

Mocht je een palette hebben waar geen penseel bij zit, dan zou ik niet een te duur penseel nemen. Maar ik zou wél speciaal een penseel voor aquarel kopen. Waarom? Een aquarelpenseel is ervoor gemaakt dat hij goed water opneemt. Als je er eentje van de Action gebruikt die bedoeld is voor acryl, dan werkt dat echt veel minder fijn.

De merken die je hierboven ziet zijn Winsor & Newton en Talens Art Creations. Dit is echt meer dan prima om mee te beginnen.

Verder vind ik het zelf erg fijn om fineliner te gebruiken als ik met aquarel werk. Waarop je moet letten als je dit ook wil doen, is op de lichtechtheid (hoe snel verkleurt het als je een kunstwerkje ophangt?). En natuurlijk op het uitlopen. Je moet zorgen dat je papier droog is als je fineliner gebruikt, maar je kan er ook niet meteen met verf overheen, anders loopt het uit en heb je een zwarte vlek.

Veel andere, goedkopere, fineliners die verkleuren snel, en lopen standaard uit als er water(verf) bij in de buurt komt. Merken die fijn zijn en goed zijn:

Een leuke toevoeging aan je benodigdheden: een witte pen waarmee je over je werk heen kan als het droog is. Dit is niet persé nodig, maar het is soms wel leuk en handig om dingen nog even te kunnen highlighten om een schittering te accentueren bijvoorbeeld. Dit is de pen die ik ooit heb gekregen van een vriend die nog veel beter is met Aquarel dan ik. Deze is ook gewoon op Bol te koop. Je kan je hele aquarel-collectie op één website bestellen, haha!

Een glaasje water en tissues of een doekje erbij en je bent klaar om te beginnen!

Gebruik jij weleens aquarel? En wat zou jij als tip willen geven aan beginners met aquarelleren? Wat had jij zelf willen weten toen je begon?

DELEN:

6 reacties

 1. By_crea_anna 6 september 2019 / 12:41

  Wat een leuke, fijne blogpost. Ik gebruik zelf de pocketbox van winsor en newton. Ook een echte aanrader 🙂

 2. Naomi 6 september 2019 / 17:22

  Kijk, weer wat geleerd. Ik gebruik tegenwoordig vaak aquarelpotloden, maar ik heb ergens een penseel uit een la gevist waarvan ik denk dat hij eigenlijk daar niet voor bedoeld is. Misschien toch even ergens een penseel halen die hier echt voor geschikt is.

  • Lisanne 6 september 2019 / 17:37

   Zeker doen! Kost echt maar een paar euro, maar maakt echt een groot verschil! Aquarelpotloden heb ik ook nog… zo veel keuze, haha!

 3. Bettie 6 september 2019 / 19:23

  Fijne tips. Ik heb nog nooit aquarel geprobeerd maar het ziet er altijd wel super mooi uit

 4. Emmy 7 september 2019 / 08:25

  Ik vind goede penselen altijd wel een must.. Mijn favoriete penselen waren wat duurder, maar gaan heel lang mee en leveren het mooiste resultaat.

  • Lisanne 8 september 2019 / 16:33

   Welk penseel zou jij aanraden om mee te beginnen?

   Ik merk zelf nog weinig verschil tussen een Rembrandt en Art Creations (terwijl er een duidelijk prijsverschil in zit), zeker als je het vergelijkt met een kwast van de Action die voor Acryl of “geschikt voor elke verfsoort” bijvoorbeeld 🙂 Ben benieuwd welke jouw aanrader is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.