basisingrediënten van het genieten

Ik ben een zelfbenoemd levensgenieter, omdat ik dat gewoon ben geworden. Maar niet voor iedereen is het even simpel om, netals ik, intens te kunnen genieten van het leven. Daarom hieronder de vier ingredienten die je volgens mij nodig hebt om te kunnen genieten.


Via weheartit.com

Om eerlijk te zijn denk ik dat een van de allerbelangrijkste dingen is het kunnen genieten van het moment. Vroeger had ik vaak dat ik op vakantie zo erg bezig was geweest met allemaal dingen, dat ik vergat te genieten. Er is niets mis om als je in je bed ligt even te bedenken hoe fijn je bed eigenlijk ligt. Of als je buiten in het zonnetje zit puur te ervaren hoe lekker warm de zon schijnt. Dat soort simpele dingen kunnen zo veel fijner zijn dan je eigenlijk denkt.

Daarnaast is het belangrijk om er voor jezelf wat van te maken. Als je altijd elke dag maar hetzelfde doet en nooit uit je comfortzone komt, heb je dan niet eigenlijk een beetje een saai leventje? Probeer nieuwe dingen en neem eens wat meer risico’s. Voor mij is het hierbij belangrijk geweest om gewoon te doen en er niet te veel over na te denken.

Ook belangrijk is om goed te bedenken wat je echt graag wilt. En dat hoeft niet perse in het standaard plaatje te passen. Voorheen dacht ik zelf altijd dat het dom was om te willen schrijven, want zo veel mensen doen dat. Ik ben een meisje die goed is met technische vakken (natuurkunde, wiskunde), als vrouw in een mannenwereld, dat zou een goede keus zijn toch? En toch weet ik van mezelf dat ik liever gewoon schrijf. Want wie zegt dat ik niet beter of anders dan al die anderen ben?

En als laatste, vergeet niet te leven! Als kerngezond twaalfjarig meisje was ik minder gelukkig dan dat ik nu ben. Toen ik ziek werd heb ik me behoorlijk ellendig gevoeld, maar ik heb me altijd vast kunnen houden aan de leuke dingen die ik deed. Altijd wilde ik leuke dingen doen. Al had ik de hele week in bed gelegen, ik moest en zou iets gezelligs met mijn vrienden doen. Je kunt wel altijd goed en verstandig bezig willen zijn, maar gooi ook eens al deze dingen over boord. Een mens heeft ook leuke dingen nodig, ook zodat je hiernaar kunt uitkijken.

Dat zijn, kort samengevat, de basisingrediënten van het genieten. Althans, dit is wat de ervaring mij de afgelopen jaren geleerd heeft. Wat denken jullie? Ben ik nog dingen vergeten?

DELEN:

9 reacties

 1. Lien 12 april 2011 / 18:47

  4 ingrediënten die iedereen boven zijn bed, op het prikbord, op de toilletdeur, etc. zou moeten hangen, zodat we er af en toe eens aan herinnerd worden. Want ik sta zelf eigenlijk te weinig stil bij simpele dingen…

 2. Debby 12 april 2011 / 19:13

  Door wat nieuws te doen (al is het maar een andere route nemen dan normaal), let je ook meer op de nieuwe prikkels omdat je die nog niet als vanzelfsprekend neemt. Misschien is mindfulness ook wel wat voor jou!
  Je hebt helemaal gelijk!

 3. Madelief 12 april 2011 / 19:40

  Ik ben het volkomen met je eens! Ik ben dan pas 14, maar hou echt van het leven (: Ik doe graag veel leuke dingen en ben blij met alles wat ik heb!
  In de brugklas ging ik na school naar huis, deed m’n huiswerk en dat was het. Ik doe nu gewoon veel meer (: En ja, ik heb wel 6’jes voor vakken waar ik hoger voor zou kunnen halen en ik heb meer onvoldoendes dan in de brugklas maar ik geniet tenminste wel! En daar ben ik ook heel blij mee…

 4. Lieke 13 april 2011 / 06:18

  Ik denk dat het goed is om te blijven genieten, ik vergeet dat nog wel eens en dan heb ik daar later spijt van…

 5. Saskia 13 april 2011 / 10:50

  Mooi artikel, lekker blijven genieten ook al is dit soms nog al eens moeilijk ^^

 6. Alex Wegman 13 april 2011 / 15:57

  Mooi stuk 🙂 Ik herken et wel. Ook ik ben, na mijn ziekte, veel meer gaan genieten van het leven dan ik al deed. Zelfs van de meest ‘gewone’ dingen in het leven, die voor mij soms niet meer ‘gewoon’ waren. Ik zou zeggen 😉 keep it on!

 7. Emma 13 april 2011 / 17:48

  mooi artikel 🙂
  vooral het genieten van elk moment probeer ik de laatste tijd te doen, ik merk dat die momenten mijn dag en mijn humeur echt veranderen/beïnvloeden 🙂 dankbaar zijn voor alle mooie dingen om je heen

 8. Floor 16 april 2011 / 20:24

  Echt een eyeopener, ik heb dat heel vaak dat ik echt even niet moet vergeten om te genieten haha!
  & Ik denk dat het een goede keus voor je is om te schrijven, je kan er denk ik echt wat mee berijken. Ik vind je blog altijd zo tof! Gewoon omdat je goed schrijft maar ook omdat je het lef hebt om het zo persoonlijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.