Beginnen met borduren – zo deed ik dat!

In het zonnetje zitten en lekker bezig zijn, daar houd ik van! En dan vooral als het iets creatiefs is, zoals borduren. Dit kun je perfect doen terwijl je in het zonnetje zit, vind ik. Ik begon onlangs met borduren en het verraste me hoe makkelijk én goedkoop het was om te beginnen. Daarom deel ik graag met je hoe ik dat deed.

Dit is pas mijn eerste werkje, zoals je wel ziet ben ik er nog niet klaar mee, maar ik ben al een eindje op weg. Het was zo makkelijk! Ik deel graag met je hoe dat ging.

Benodigdheden beginnen met borduren

Om te beginnen met borduren heb je veel minder nodig dat je misschien denkt als je het bij iemand anders ziet. Ik heb dit nooit op school gehad (mijn moeder wel, vertelde ze!), dus ik heb eigenlijk nooit eerder kennis gemaakt met deze hobby. De ultieme basics om te gaan borduren? Dit zijn ze:

 • Naalden. Ik heb een setje met verschillende diktes, maar de naalden die je in een standaard naaisetje krijgt zijn ook prima om mee te beginnen.
 • Borduurgaren.
 • Katoenen lapjes stof. Ik gebruikte een oud kussensloop waar gedeeltelijk verkleuringen in zitten. Deze had mijn moeder nog thuis liggen. Grote kans dat ook jij (of je moeder, of buurvrouw) nog wel een lapje stof hebt liggen dat gebruikt kan worden om te borduren.
 • Borduurringen. Ik kocht mijne bij een verrassende winkel! Deze winkel trok mij over de streep om te beginnen.
 • Een potloodje om je ontwerpje mee te tekenen.

Dat is het! Vijf dingen waarvan je er drie waarschijnlijk al in huis hebt.

Het borduurgaren dat ik gebruikte kun je kopen bij Action. Daar ben je nog geen euro per setje kleuren kwijt. Op dit moment liggen ze nog in de winkel, zag ik onlangs. Dit garen is prima om mee te beginnen, maar…

DMC borduurgaren is eigenlijk beter, heb ik me laten vertellen. Bijna iedereen die ik online zie borduren gebruikt DMC borduurgaren. Tipje: houd in de gaten of je het ergens tweedehands kunt krijgen. Ik kocht dit setje met prachtige kleuren op de digitale koningsmarkt. Zo was ik maar een euro kwijt voor deze set met mooie kleurtjes borduurgaren. De kleuren zijn net iets meer bijzonder en iets dieper dan die van Action.

Waar ik mijn borduurringen kocht? Bij Xenos! Deze set van drie koop je bij Xenos voor €5. Dit gebruik je tijdens het borduren om je stof strak te houden. Je kan je borduurwerkjes hierin ook ophangen, maar nu ik nog aan het oefenen ben denk ik niet dat ik dat doe. Zo kan ik mijn ringen meerdere keren gebruiken!

Dat is ook wat ik voor de állereerste keer heb gedaan, even geoefend met stof en wat steekjes geprobeerd die ik eerder op YouTube had opgezocht. Met de zoekterm “beginner embroidery stitches” kom je écht heel ver.

Als je alle spulletjes hebt is het eigenlijk heel simpel:

 • Span je stofje in de borduurring
 • Knip je stofje op maat
 • Teken je ontwerp op de stof met potlood
 • Borduren maar!

Het helpt echt om er veel naar te kijken, op YouTube of op Instagram. Ik volg Irisborduurt graag.

Persoonlijk vond ik het heel leuk om al deze spulletjes bij elkaar te zoeken om zo mijn eigen borduursetje te maken. Maar niet iedereen wordt daar blij van, dat begrijp ik wel. Daarom zijn er ook kant en klare sets om te kunnen beginnen met borduren. Deze verkoopt Iris ook. Zo hoef je niet na te denken, maar kun je meteen beginnen!

Dit was dus echt mijn állereerste keer dat ik heb geprobeerd te borduren, het was verrassend leuk! Vooral dus lekker buiten in het zonnetje. Genieten! Heb jij weleens geborduurd (bijvoorbeeld op school?) of heb je het net als ik ook nog nooit eerder geprobeerd?

DELEN:

6 reacties

 1. Audrey 8 mei 2020 / 18:19

  Echt leuk! Ik wil er eigenlijk ook nog eens mee aan de slag gaan. Ik heb heel vroeger wel eens wat geborduurd op een los lapje zonder ring, maar dat was niet echt noemenswaardig.

 2. Naomi 9 mei 2020 / 08:06

  Zo leuk om te zien! Ik deed het vroeger wel, maar dan met zo’n patroon en kruissteken. Dit vind ik een stuk creatiever.

 3. Bettie 9 mei 2020 / 09:29

  Ik zie ook steeds meer mensen dit gaan doen. Ik vind het zelf het er heel leuk uit zien, maar weet niet of het iets voor mij is.Maar wie weet, zeg nooit nooit.

 4. Geke 15 mei 2020 / 11:16

  Wat is het mooi geworden wat je geborduurd hebt!
  Ik borduur ook, maar vooral kruisjessteek. (maar nu even niet, ben nu aan het haken en in de tuin bezig)
  De kleuren van de Action zien er niet verkeerd uit, verre van. Over de kwaliteit kan ik niks zeggen want heb ze zelf niet.
  Denk dat een van de redenen dat velen DMC gebruiken (of Anchor, nog een bekend merk) is dat deze genummerd zijn en er heel veel kleuren beschikbaar zijn (denk + 400). Als je dan een of ander patroon wil maken met veel schakeringen, is het natuurlijk wel belangrijk om de juiste tinten te hebben. Dus dan worden de kleurnummers die je nodig hebt erbij vermeld en hoef je niet zelf nog vanalles uitzoeken en proberen. Zeker bij de patronen van Heaven and Earth is dat wel handig, daar worden soms 100 verschillende kleuren in gebruikt.

  • Lisanne 16 mei 2020 / 22:06

   Oja, dat is inderdaad slim, zeker wanneer je zo veel kleurtjes nodig hebt is het wel handig om een soort universeel systeem te hebben voor je kleurtjes 😀 Zo had ik het nog niet bekeken!

 5. Diana 21 mei 2020 / 03:12

  Ik heb dit al zo vaak voorbij zien komen, vind het er echt leuk uitzien, alleen weet ik niet of ik daar wel de geduld voor heb ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.