Beginnen met puzzelen – dit zijn mijn tips!

Het is tijd om te puzzelen! Lekker met een kopje thee (of warme chocolademelk) aan tafel en lekker puzzelen, het is zo knus. Als je ook een langzame hobby wil waar je lekker van kan genieten zonder de hele tijd op je telefoon te kijken: dit is de hobby die je zoekt! Maar hoe begin je? Dit zijn mijn tips om het leuk te houden en te genieten van puzzelen.

Ik ben weleens begonnen met een puzzel van 1000 stukjes, in mijn eentje. Eigenlijk durf ik het niet te zeggen, maar na een paar weken heb ik het opgegeven en heb ik de puzzel weer terug in de doos gedaan. Ik werd zó ontmoedigd door de puzzel, hij was moeilijk en nam enorm veel ruimte in op tafel. Ik had er gewoon helemaal geen zin meer in. Daarna heb ik een hele tijd geen puzzel meer aangeraakt, ik was namelijk zo ontmoedigd!

Puzzelen met 500 stukjes

Als je nog nooit een (volwassen) puzzel hebt gemaakt, zou ik beginnen met 500 stukjes in plaats van de standaard puzzels van 1000 stukjes.

Voordelen:

 • Je tafel ligt veel minder vol, dat scheelt enorm!
 • Als je doorzet is hij binnen een avond af, als je het steeds tussendoor even doet heb je er een week plezier van. Ik zou dat laatste aanraden. Of iets ertussenin natuurlijk!
 • Doordat de puzzel minder stukjes heeft is hij niet alleen kleiner, maar ook een stuk makkelijker. Je legt makkelijker de stukjes aan elkaar. En elke keer dat je een stukje legt dat past word je heel blij!

Waar vind je puzzels met 500 stukjes?

Esther Bennink maakt prachtige illustraties, waar ze ook puzzels van maakt. Er zijn puzzels met 1000 of 500 stukjes. Deze puzzel en deze puzzel hebben 500 stukjes.

Ook van Wasgij kun je puzzels met 500 stukjes vinden.

En van Jan van Haasteren vind je ook veel puzzels van 500 stukjes. Hier zitten ook wel goede prijzen tussen! Zorg wel dat je niet de expert puzzels kiest om mee te beginnen! De Jan van Haasteren en Wasgij puzzels zijn ook weleens te koop bij Kruidvat.

Waar je het niet verwacht vind je ook puzzels van 500 stukjes, bij HEMA! Deze van het poesje, deze van een hondje en deze van de pizza. Deze hebben ook erg fijne prijsjes. Ik denk dat ze niet heel makkelijk zijn om te maken, gelukkig zijn het niet heel veel stukjes.

Puzzels die makkelijk zijn om te maken

Als je een puzzel uitkiest, kijk dan naar de afbeelding die je gaat puzzelen. Als er heel veel vlakken van dezelfde kleur in zitten, dan wordt hij moeilijker, maar (wat mij betreft) ook minder leuk om te maken. Het is leuker als je in elk stukje weer iets nieuws ziet verschijnen. Maar dat is vooral voor de moeilijkheidsgraad erg belangrijk!

Verder kun je ook kijken naar de kwaliteit van de puzzels. Bijvoorbeeld Wasgij of Jan van Haasteren zijn van hoge kwaliteit. Dat wil zeggen dat de afbeelding scherp is, maar ook dat de stukjes duidelijk wél of duidelijk níet in elkaar passen. Je hoeft dus niet te twijfelen of stukjes nu wel of niet in elkaar passen. Dat heb je weleens bij goedkopere puzzels en is erg frustrerend tijdens het puzzelen.

Wasgij puzzels

Als je voor 500 stukjes wil gaan, maar je wil iets meer uitdaging, dan kun je kiezen voor een Wasgij puzzel. Bij dit merk puzzels heb je geen voorbeeldplaatje, alleen een plaatje dat een impressie geeft.

Er zijn puzzels van Wasgij waarbij je vanuit een ander standpunt moet puzzelen, maar ook puzzels waarin je jaren verder in de tijd gaat. Zo zijn er nog meer varianten. Het is echt heel leuk om deze puzzels te maken!

Dit zijn echt mijn favoriete puzzels, ook met 1000 of 950 stukjes vind ik ze geweldig! Ze zijn net even uitdagender dan de puzzels met een voorbeeldplaatje. Het is elke keer een verrassing wat je allemaal gaan tegenkomen!

Puzzels met 1000 stukjes

Uiteindelijk is puzzelen met 1000 stukjes het handigste, want de meeste puzzels die verkocht worden hebben 1000 stukjes! Maar als je twijfelt zou ik toch beginnen met 500. Als je weet dat je het geduld hebt kun je natuurlijk ook makkelijk met 1000 stukjes beginnen.

Ik zou een Jan van Haasteren aanraden, deze hebben een heel duidelijk voorbeeldplaatje waarop ontzettend veel gebeurt!

Een andere puzzel die ik in mijn eentje met plezier in mijn eentje heb gemaakt is deze van Creachick, deze is ook heel goed te doen en leuk als je begint met puzzelen!

Ik kan niet wachten om weer met een puzzel te beginnen. Ook heel leuk om gezellig samen te puzzelen. Bernard doet soms met mij mee. Puzzel jij ook weleens?

DELEN:

2 reacties

 1. Naomi 26 oktober 2023 / 07:48

  O, dan ben ik toch niet de enige die stopt met een puzzel als hij te moeilijk is. Ik ben deze week gestopt met een puzzel van 2000 stukjes. Hij was te moeilijk en daardoor had ik er ook helemaal geen plezier van. Meestal maak ik puzzels van 1000 stukjes. Sinds ik heb ontdekt dat je die bij de Kringloop prima kunt krijgen, kost dat gelukkig ook niet meer zoveel geld.

 2. Geke 27 oktober 2023 / 09:13

  Ik puzzel eigenlijk wel heel graag. Ik moet bekennen dat ik net graag moeilijke puzzels heb, dan kan ik er lekker lang aan bezig zijn.
  Droom eigenlijk om ooit een echt heel grote te maken (met meer dan 20.000 stukken) maar waar leg je dat al die tijd hé? Past niet op onze tafel ook niet dusja. Dat zal wel een droom blijven denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.