Beginnen met yoga – hoe ik dat heb aangepakt

Zoals je wel weet gaat mijn gezondheid in stapjes vooruit, en dat betekent dat ik héél graag mijn conditie wil gaan opbouwen. Ik krijg mijn flesjes water niet altijd open op het moment, ik heb helemaal niet veel kracht. Daar wil ik graag verandering in brengen!

beginnen-met-yoga

Waarom yoga?

Ik kan natuurlijk ook naar de fysio gaan om daar oefeningen te gaan doen. Of kijken naar een revalidatieprogramma. Of veel gaan wandelen. Of op eigen houtje in de sportschool beginnen. Of zoiets.

Doe ik niet.

Wellicht niet het meest verstandige, maar Ivana, die ik heel trouw elke dag volg, heeft een yoga teacher training gedaan, en eigenlijk ben ik daar wel geïnspireerd door geraakt. Dat het niet alleen gaat om het sterker maken van je spieren, maar ook het sterker maken van je mind. Juist in deze tijden dat ik ineens meer kan kan ik me heel erg overweldigd voelen. Dan is het fijn om even een momentje voor jezelf te pakken en even helemaal met je aandacht bij één ding te zijn. Persoonlijk vind ik yoga daar heel fijn voor.

YouTube of de Sportschool/yogaschool

Noemen ze dat een yogaschool? Haha, er bestaan in elk geval bepaalde plaatsen waar ze alleen yoga lessen geven.

Ik durf nog niet naar de sportschool te gaan om yoga lessen te volgen! Waarom? Nouja… dat flesje water dat ik niet open krijg… Ik ben bang dat ik bij een normale yoga les al na vijf minuten uitgeput ben. En ik denk dat ik bij zo’n les waar meer mensen zijn mezelf te ver zou pushen om het toch vol te houden. Maar aan de andere kant heb je met een les natuurlijk nog een groot voordeel: je hebt iemand die er verstand van heeft die je houdingen kan bekijken en controleren of alles oké gaat.

Maar dat heb ik dus niet. Ik ben zelf natuurlijk YouTuber, ik ben (een beetje) eigenwijs, dus ik heb er een paar video’s bij gepakt. Ik zal even laten zien welke video’s ik tot nu toe heb gebruikt:

De eerste keer heb ik deze video gebruikt, dit was hetgeen dat me het meest relaxed en haalbaar leek. Dat was het ook wel, ik kon de video helemaal afmaken en voelde me prettig daarna.

De volgende dag had ik wel zin in iets meer uitdaging en koos ik deze video uit, van dezelfde YouTuber! Deze is veertig minuten lang, dat was niet vol te houden voor mij, haha. Dus ik heb een stukje doorgespoeld, na 25 minuten naar het einde om nog even relaxed af te sluiten. Afgelopen zondag én gisteren deed ik deze video weer en maakte ik hem helemaal af. Top, vooruitgang! Dat is zó fijn om te merken.

Wat ik gebruik

Ik heb ter motivatie een sportlegging van Nike gekocht, ook omdat ik héél graag wil gaan hardlopen. Leek me een mooie motivatie om dan de kleding in huis te hebben. Maar voor yoga is hij ook super fijn. Verder draag ik daar een ‘gewoon’ shirt op.

Verder heb je een matje nodig, ik heb een goedkoop matje dat ik ooit bij Action kocht. Deze is net een beetje dun, maar in een van deze video’s geven ze de tip om twee matjes te gebruiken, dus misschien koop ik er nog eentje, zodat ik een dikker matje heb. Ik heb nu namelijk meer last van blauwe knieën dan van spierpijn als gevolg van de yoga.

Afhankelijk van hoe ik me voel ga ik nu verder kijken naar andere video’s (of die van veertig minuten nog een paar keer doen), ik ben gauw te enthousiast waardoor ik weer te veel ga doen. Terwijl yoga juist zo fijn en relaxed kan zijn als het allemaal een beetje lukt.

DELEN:

48 reacties

 1. Marion 17 november 2015 / 06:26

  Hahaha, heerlijk om je enthousiasme te lezen. Ik voel het bijna door het scherm heen. Ik herken het wel van teveel willen. Zelf heb ik destijds het advies gekregen om het om de dag te doen. Je zou daardoor ook sneller spierweefsel opbouwen, omdat spieren feitelijk beschadigen met sporten. Er ontstaan scheurtjes die opgevuld worden en daardoor bouw je spierweefsel op. Om dat proces goed te laten verlopen zou je een dag rust nodig hebben tussen de sportdagen. Maar of dat ook voor yoga geldt? Geen idee. Doe wat voor jou goed voelt, maar pas inderdaad op dat je niet te enthousiast van start gaat en daar straks de prijs voor moet betalen. Maar ooh ik kan het me zo goed voorstellen dat je wil!!! Ben ontzettend blij voor je. Ik ben vorige week ook begonnen met sporten. Een uurtje en ik zoek nog iets om dit thuis aan te vullen. Deze video’s lijken me wel wat. Ga ze direct bekijken! X

  • Sofie 17 november 2015 / 20:24

   Hmm, en ik blogde net (oeps nu ja, net, maar hij wordt pas over twee dagen gepubliceerd, haha) over veel pijn nadat ik ben begonnen met wandelen. Misschien moet ik jouw advies gebruiken en het ook om de dag gaan maken? in elk geval interessant!

   Yoga lijkt me ook wel fijn, maar op een of andere manier begin ik er nooit aan. Super om te zien Lisanne! Ik loop verder wat achter in blogland maar zo leuk te zien dat je vooruit gaat!

 2. Kirsten 17 november 2015 / 06:32

  Yoga is leuk ja! Één van de eerste dingen die ik mee kon doen ik het revalidatiecentrum afgelopen zomer. Moet wel zeggen dat we nu met gym (op school) ook yoga gehad hebben van een mevrouw, maar dat vond ik iets te zweverig. Verschilt heel erg!

  Fijn dat je er zo blij van wordt, heb je verdiend hoor Lisanne!

 3. Kelly 17 november 2015 / 06:45

  Heeel leuk om te lezen dat je dat allemaal weer kan en er zo enthousiast over bent 🙂

 4. Kelly 17 november 2015 / 06:46

  Je brengt me op ideeën voor mezelf haha

 5. Marlotte 17 november 2015 / 07:01

  Verstandig dat je eerst thuis begint. Ik kan het me voorstellen dat je met anderen en een yogadocent jezelf te ver zou pushen. Binnenkort zou ik ook graag eens beginnen met yoga, dus die filmpjes komen goed van pas! Bedankt voor het delen en heel veel plezier!

 6. Marieke 17 november 2015 / 07:01

  Yoga is zo fijn. Vaak doen mensen er nog een beetje neerbuigend onder terwijl het juist zo lekker en goed voor je lijf is. Ik denk dat het ook heel goed is voor jou om het eerst lekker vanuit huis te doen.

 7. Darina 17 november 2015 / 07:13

  Ik vind het juist wel verstandig dat je thuis eerst begint. Als je je sterker voelt kun je nog altijd beslissen yoga te volgen in groepsverband. Je hebt me wel enthousiast gemaakt met deze video’s. Ik ga het ook proberen!
  Succes Lisanne!

 8. Bianca Schrijft 17 november 2015 / 07:27

  Ik wil echt al zo lang aan Yoga beginnen, maar vind het eng om het zelfstandig thuis te doen (+plus klap na 9 uur werken liever lui op de bank ^^). Knap dat je zo gemotiveerd bent. Dan zie je echt dat je hard vooruit gaat. Neem niet te veel hooi op je vork door je hervonden energie. Straks ga je ongemerkt aan jezelf voorbij.

 9. Evera 17 november 2015 / 07:30

  Heerlijk om yoga te doen! Ik pakte soms ook wel eens een yoga lesje op YouTube, maar nu ik zwanger ben ga ik wel naar een yogaklas, dat lijkt me toch iets veiliger. 😉

 10. Frauke 17 november 2015 / 07:45

  Ah zo fijn dat je zo enthousiast bent over yoga! Supergoed dat je je conditie beetje bij beetje wil opbouwen. En lessen zijn misschien té heftig inderdaad om gelijk mee te beginnen. Wie weet later? Ik heb zelf nog nooit ‘echte’ yoga gedaan, behalve dan de meest populaire houdingen thuis soms. Ben vorig jaar wel een paar keer naar de hot yoga gegaan en dat was zooo fijn! Heerlijk om mentaal tot rust te komen ook! X

 11. Tiffany 17 november 2015 / 07:51

  Toen ik al die yoga foto’s zag op instagram was ik heel benieuwd welke video je had gebruikt. Dit artikel komt dus op het goede moment 🙂 misschien is yoga ook wel iets voor mij. Intensief sporten gaat meestal niet met mijn gezondheid maar misschien yoga wel.

 12. yvonne 17 november 2015 / 08:01

  Wat goed van je! ik krijg er ook meteen zin in.

 13. Nicky 17 november 2015 / 08:09

  Wat gaaf dat het zo goed ging. Ik ben zelf ook een yoga fan, ook via youtube. Ik heb toen een Challenge gedaan maar die vond ik erg pittig. Ik wil yoga juist voor de ontspanning en mindset doen met name dus ik kies nu vaak meer voor de rustigere varianten die wat meer op je mindset inspelen. Super leuk om te lezen dit!

 14. Nellie 17 november 2015 / 08:19

  Lisanne, tip! Ga naar Yogales! Ik snap jou helemaal, en je denkt echt dat je heel snel uitgeput gaat zijn. Maar mijn ervaring is dat yogajuffen schatten zijn.. Echt zo lief! En zij hebben de gouden trucjes in handen om yoga vol te houden en tot een succes te kunnen maken… Balans houden met yoga heeft namelijk veel te maken met je mind, en het is fijn als iemand daar deels op in kan praten. Maat het is ook fijn als iemand zegt: rustig aan, niet te veel, luister naar je lichaam.. Ik snap heel goed dat je nu niet durft, had ik ooit ook, maar ik heb er geen spijt van gehad. En eerlijk ik ben nu veel verder als achter de laptop oefeningen doen.

 15. Ilse 17 november 2015 / 08:21

  Leuk, dit! Ik was al benieuwd naar welke YouTube video’s je hierbij gebruikte.
  Fijn dat je die eerste video al kon volhouden!
  Ik denk dat het inderdaad het verstandigste is om eerst thuis wat yoga te doen en dan pas als je toch al terug iets van conditie hebt naar de les te gaan.

 16. Hilde 17 november 2015 / 08:30

  Wat leuk om te lezen dat je met yoga bent begonnen! 🙂
  Ik doe het ook gewoon lekker thuis met behulp van YouTube 🙂

 17. Marloes ❤ Budgetproof.nl 17 november 2015 / 08:32

  Ahhh yess, dankjewel hiervoor! Ik roep echt al maaaanden dat ik aan de yoga ga. Vooral toen ik heel veel nek en rugklachten had, fijn om te lezen hoe jij bent begonnen en die filmpjes die sla ik op voor een moment dat ik niet op werk ben ;).

 18. Shaz 17 november 2015 / 08:48

  Ik vind het juist erg goed dat je thuis begint zodat je alles op jouw tempo doet en jouw grenzen goed in de gaten houdt.

 19. Anna 17 november 2015 / 09:26

  Yes, fijn om hier uitgebreid over te lezen! Ik word echt steeds meer over de streep getrokken om yoga ook eens te proberen. Heb het nog nooit gedaan (vond het eerst nooit echt iets voor mij, maar dat is natuurlijk onzin). Goed artikel!

 20. Margot 17 november 2015 / 09:46

  Wat leuk dat je lekker met Yoga bezig bent! Dat met die blauwe knieën herken ik, dus ik pak er vaak een dekentje bij.

 21. Savitri 17 november 2015 / 09:55

  Als je wel een keer ergens yogalessen wilt volgen, raad ik je aan om te zoeken naar een rustige yoga, in ieder geval ergens waar ze hatha yoga beoefenen, met veel rust tussendoor en dergelijke. Niet van die lessen waarbij je alles achter elkaar moet doen en dan op het laatst even 5 minuutjes ademhalingsoefeningen doet. Mijn moeder doet zelf aan integrale yoga en leidt mensen op tot (integrale) yogadocent. Is met hatha yoga (lichaamsoefeningen), ademhalingsoefeningen en meditatie. Vind ik zelf ook heel fijn, al ben ik niet objectief hierin natuurlijk haha. Maar het zou voor jou een goede richting kunnen zien om eens naar te kijken als je besluit om lessen te volgen.

  • Savitri 17 november 2015 / 09:57

   Daar wordt je trouwens ook niet in houdingen geduwd enzo… Daar ben ik zelf niet zo’n fan van namelijk. En het gaat volledig om wat jij kan. Je hoeft er absoluut geen atleet voor te zijn. En ben je dat wel, dan is dat ook goed!

 22. Irina 17 november 2015 / 10:03

  Leuk dat je iets hebt gevonden wat je leuk vind en waar je ook nog eens rustig aan mee kunt beginnen met het opbouwen van je conditie.
  Ik doe zelf nog wel eens pilates video’s van Blogilates op youtube. Dat is wel echt heel erg pittig: maar ik voel me na die workout dan zo ontzettend goed dat ik het gedaan heb!

  • Caroline 17 november 2015 / 15:33

   Doe ik ook weleens! Heerlijk

 23. lifesabout 17 november 2015 / 10:14

  Ik zit al zo lang met yoga in mijn hoofd maar het komt wr niet van. Je hebt mij weer een schop onder de kont gegeven want het lijkt me heerlijk! Wat goed van je dat je begonnen bent!

 24. Sharity 17 november 2015 / 10:50

  Yoga with Adrienne is erg leuk! Ook ooit mee begonnen, en moet ik zeker weer eens oppakken! Keep up the good spirit!

 25. Ise 17 november 2015 / 11:00

  Goed bezig! Ik vind deze video’s ook heel fijn! En ik snap ook wel waarom je eerst thuis begint. Dat heb ik zelf ook gedaan, alleen nu ik fysiotherapie studeer kan ik de nadelen wel beter begrijpen.

 26. Naomi 17 november 2015 / 11:31

  Yoga with adriene is echt heel fijn! Sommige video’s zijn wel best zwaar hoor! Ik heb het toevallig net gedaan.

  x

 27. Charelle 17 november 2015 / 11:36

  Goed idee dat je het eerst thuis probeert! Al ik toch bang zou zijn bepaalde spieren en gewrichten te overbelasten. Dat ik het toch verkeerd doe, zeg maar. En dan is het wel fijner als er iemand meekijkt. Maar om even rustig op te bouwen is dit denk ik wel een goede keuze van je. Tof ook dat je het zo leuk vindt!

 28. PatriciaKleijn 17 november 2015 / 12:08

  Wat goed zeg, ik heb het 1 keer geprobeerd, maar het kriebeld toch wel om het ook te proberen, ik mag niet teveel druk oefenen op m`n knieeen dus intense sporten mag ik niet doen, misschien dat dit inderdaad beter is ook om meer rust in mijn hoofd in lichaam te krijgen

 29. Nathalie 17 november 2015 / 12:59

  Leuk dat je met yoga bent begonnen! Ik volg nu Adrianne’s 30 dagen challenge omdat ik dagelijks yoga wil doen en dit lekker makkelijk is: je krijgt dagelijks een reminder! Plus ik vind haar geweldig en moet altijd om haar grinneken.

 30. Rianne 17 november 2015 / 13:03

  Wat fijn dat het nog steeds zo goed gaat! Heerlijk dat je nu weer dingen kunt doen die je wilt doen. Nu yoga en wie weet…hardlopen! Wat is het lastig om jezelf in te houden als je je goed voelt he. Ik zit met een burn out thuis en merk dat bij mijzelf ook. Terwijl je met langzaam opbouwen uiteindelijk (het snelst) het verste komt! Succes en veel plezier!

 31. Kathleen 17 november 2015 / 13:06

  Hey, leuk dat je weer aan het bewegen slaat.
  Toen het met mijn fibro beter ging had ik er ook zo’n zin in. Ik kwam toen dit online tegen.
  Ik heb nooit last gehad na zo’n workout en vind ze best leuk. Ik doe de oefening soms wel wat aangepast, eenvoudiger maar blijft toch leuk. Dus wil het je even meegeven. 30 november start er een Challenge van een week. Dus als je er zin in hebt kan je een gratis weekje meepakken. ? https://shrinksessionworkout.com/

 32. Linda 17 november 2015 / 13:22

  Jeetje, dat ik hier nooit aan gedacht heb! Ik ben gaan zwemmen, naar de sportschool gegaan en meer buiten gaan bewegen om mijn conditie proberen te verbeteren. Maar dat is allemaal gelijk ‘volle bak ertegenaan’. Ligt ook wel een beetje aan mijn karakter hoor. Maar yoga lijkt mij zoveel milder voor je lichaam en geest. Ik ga het eens op mij in laten werken en er over na denken. Zeker omdat jij er zo enthousiast over bent en nu al merk dat je vooruit gaat. Lief zijn voor je lichaam en toch eraan werken klinkt eerlijk gezegd wel als muziek in mijn oren! Heel veel succes met het verder opbouwen en in ieder geval vasthouden met wat je nu al hebt. Ik denk dat je lichaam dan steeds sterker zal worden en steeds meer aan zal kunnen 🙂

 33. Leonie 17 november 2015 / 13:42

  Geen idee of je de tip al kent, maar ik maak de website van een yogavrouw en zij zei tegen mij dat als een oefening te zwaar is je hem ook kunt visualiseren. Dan heeft het ook effect zonder dat je je lichaam overbelast

 34. Sylvia 17 november 2015 / 15:11

  Haha, dat is toevallig, ik ga haar 20 minuten les vanavond uitproberen 🙂

 35. Eline 17 november 2015 / 15:25

  een fijn dik matje is echt de investering waard vind ikz elf!

 36. Daniëlle 17 november 2015 / 19:19

  Bedankt voor het delen van die yoga filmpjes! Die ga ik zeker ook eens gebruiken als ik begin met yoga ;)!

 37. Miriam 17 november 2015 / 19:51

  Wat leuk dat je dit zo doet en dat t lukt!! Tof om te lezen ?

 38. Wendy 17 november 2015 / 21:23

  Jeej! Wat fijn dat het zo goed gaat. Ik weet nog steeds niet wat ik van yoga moet vinden. Ik heb ook yoga op de Wii Fit, misschien moet ik het er gewoon eens bij pakken en proberen. Wie weet vind ik het ook wel super leuk. 😉

 39. Geanne 18 november 2015 / 08:52

  Voor mij zijn de traditionele lessen in een yogaschool ook niet vol te houden. Gelukkig heb ik jaren geleden, toen ik nog niet ziek was, wel lessen gevolgd. Ik probeer nu thuis die geleerde technieken en houdingen te doen, zolang het goed voelt.

 40. Anne 18 november 2015 / 09:23

  Wat heerlijk dat je zo bezig bent!! Ga zo door! Yoga is heerlijk! Ik doe het ook vaak ter ontspanning!

 41. Anouk 19 november 2015 / 15:44

  Leuk Lisanne! Ik doe ook vaak yoga thuis, via youtube. Zó fijn. Mijn fave yoga lerares is Erin Motz, zeker een aanrader om eens te googlen! Succes 🙂

 42. amber 19 november 2015 / 16:12

  Wat leuk dat je met yoga gaat beginnen! Ik vind de yoga video’s van Yoga By Adriene altijd zo leuk om naar te kijken. Ik wil binnenkort heel graag gaan investeren in een goede yoga mat van Manduka, omdat dat een hele goede mat is die er ook nog eens leuk uitziet! Ik had trouwens de tip gekregen van een yoga teacher om altijd een rustdag in te lassen zodat je kan herstellen omdat het best wel intensief kan zijn als je al zwak bent. Heel veel succes!

 43. Vivian 19 november 2015 / 19:39

  Yoga is tof! Ik heb het een tijdje gedaan, maar ben gestopt omdat het niet meer echt paste bij de broosheid van mijn botten en omdat ik de groep niet meer zo leuk vond. Een tip is trouwens ook Hot & Fit Yoga, dat gaat vooral om meditatie en schijnt heel fijn te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.