Ben ik gelukkig? Ben jij gelukkig?

Als ik ergens de laatste jaren veel over heb geleerd, dan is het over je gelukkig voelen. Of je juist niet gelukkig voelen. Als iemand me zou vragen: ‘ben je gelukkig?’, dan zou ik niet lang hoeven nadenken. En toch is mijn leven echt niet perfect, ik kom waarschijnlijk niet eens in de buurt, haha. Hoe kan dat nou?

Afbeelding via weheartit.com

Geluk en imperfecties

Ik weet zeker dat een aantal van jullie bij de vraag ‘ben je gelukkig?’ het volgende dachten: Ja, ik ben best gelukkig, maaaaar…. Of Nee, ik ben nog niet gelukkig, want…

Daar wil ik even op in gaan, want zelfs wanneer al je wensen vervuld zijn, dan vind je wel weer iets anders wat niet perfect is. Dat is iets wat je onder ogen moet kunnen zien, geen enkel mensenleven is perfect, er zullen altijd dingen zijn die tegen zitten.

Het punt is, hoe ga je met die dingen om? Het is niet belangrijk hoe de dingen zijn (positief, of juist negatief?), veel belangrijker is hoe jij ze zelf ziet!

‘Being happy doesn’t mean that everything is perfect. It means that you’ve decided to look beyond the imperfections.

Gelukkig worden

Later, als je groot bent wil je gelukkig worden. Later, als je deze dingen voltooid hebt, dan heb je eindelijk de gelegenheid om gelukkig te zijn. Als je die bepaalde dingen hebt word je echt gelukkig.

Zoals ik al hierboven vertelde, it’s not gonna happen. Je wordt niet opeens gelukkig van ‘dingen’. Het geluk zit allang in je, je moet het er alleen zelf uit weten te halen! Het is niet makkelijk en er bestaat ook geen handleiding voor, maar het besef dat het zo is is al een mooie stap 1.

Happiness is not a destination. It’s a way of life.

Wel een voordeel, als je het geluk in jezelf eenmaal hebt gevonden, gaat het ook niet gauw meer weg.

En ik, ben ik gelukkig?

Helaas kan ik op deze vraag niet volmondig ja zeggen…

Daarvoor heb ik namelijk te veel kiespijn. Gelukkig kan ik het wel denken! (Hahaha excuse me voor mijn stomme grapje, maar ik heb op het moment dolle pret in mijn eentje!)

Waarschijnlijk hadden jullie niet veel anders van mij verwacht. Maar wat zou je zelf zeggen als iemand je zomaar zo vragen of je gelukkig bent? Heb je dan zo gauw een antwoord? Ik zou het heel tof vinden als je je antwoord met mij zou willen delen met een toelichting! Maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook privé, dat snap ik heel goed (je kunt eventueel anoniem reageren), maar bedenk het dan eens voor jezelf! Ben jij gelukkig?

18 reacties

 1. Karin 29 augustus 2012 / 13:15

  Euh of ik gelukkig ben, ik weet het werkelijk niet. Ik probeer er tegenwoordig wel het beste van te maken want uiteindelijk moet je dat toch zelf doen. Als het leven niet komt zoals je had bedacht, moet je het maar nemen zoals het komt, anders word je sowieso ongelukkig. Ik ben gewend aan de dingen zoals ze nu zijn en kan daar denk ik ook wel gelukkig mee zijn. Maar als ik het ga vergelijken met bijvoorbeeld een aantal jaren geleden dan word ik heel verdrietig. Dus doen we dat maar niet. Ik geniet van de dag, kijk niet meer om, en ook niet vooruit.

 2. Rosalie 29 augustus 2012 / 13:21

  Ik ben best gelukkig, ik ga naar het 2e jaar verpleegkundige. Ik ik kan al happy worden om de kleine dingen. Een leuk liedje op de radio :). Dat soort dingen, en inderdaad, er is altijd iets wat weer niet perfect is. Kan daarom naar de dingen die je al hebt, en geniet daarvan. En niet kijken naar wat je niet hebt, want je kan niet alles hebben.

 3. Ilse 29 augustus 2012 / 13:27

  Als iemand het mij zou vragen dan zou ik denk ik ja zeggen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die ik nog wil krijgen of bereiken die me dan nog gelukkiger maken. Maar op dit moment, met alles wat ik heb en tot nu toe bereikt heb ben ik gelukkig ja.

 4. Lifesplash 29 augustus 2012 / 14:20

  Momenteel? Mmm, niet echt. Ik zou graag weer gezond willen zijn en mezelf terug vinden. Dan zou ik veel gelukkiger zijn. Maar sommige momenten in mijn leven, bijvoorbeeld als ik een nieuwe volger of zo krijg haha.. ben ik echt een van de gelukkigste mensen die je kent. Kleine dingen maken me vaak gelukkig.
  Maar als ik weer gezond ben, dan weet ik zeker dat ik écht gelukkig ben. Haha.

  • Lisanneleeft 29 augustus 2012 / 14:27

   Ik heb net even op je blog gelezen waarom je niet gezond bent (dat wist ik namelijk niet). Heftig joh, ik werd er helemaal stil van!
   Maar ik vind het wel heel dapper dat je er open en eerlijk over durft te zijn, ik denk dat dat al een grote stap is op weg naar een betere gezondheid 🙂
   Heel veel succes de komende tijd!

   Ondanks dat alles is het heel knap dat je toch van veel dingen wel een beetje kunt genieten 🙂

  • Ilse 29 augustus 2012 / 22:19

   Lieve meid, ik ken je niet maar ik heb met de tranen in mijn ogen jouw verhaal gelezen en helaas herken ik me in teveel dingen.
   Ik heb ook erg lang een eetstoornis gehad en heb gelukkig mijn therapie afgesloten maar ik weet hoe ongelooflijk moeilijk het is maar ik weet zeker dat je het voor elkaar krijg om de die verrekt irritante ziekte te overwinnen!

   Als antwoord op de vraag van het artikel : ik weet het niet, de enige dag voel ik me ontzettend vrolijk en kan ik de hele wereld aan en ben ik gelukkig en geniet van de kleine dingen in het leven. Andere dagen ben ik het tegenovergestelde en ik moet ik vechten tegen mijn negatieve gedachten en is mijn verleden (misbruik en eetstoornis) mij meer de baas dan ik wil.

 5. Anne 29 augustus 2012 / 16:37

  Nou de tegenovergestelde vraag kwam een tijdje geleden wel langs, toen ik me als vrijwilliger opgaf om een probleem op te lossen op de speciale school waar ik zit. Die vraag was gericht aan mijn klasgenoten, nog erger 😉 “Is ze ongelukkig?” Ik geloof dat ik de vraag volledig genegeerd heb. Want chronisch depressief zijn én gelukkig? Dat is voor mij geen bekende combinatie. Toch weet ik heel zeker, dat ergens heel goed in mezelf verstopt, wel geluk te vinden is. Jouw “regeltjes” kloppen in ieder geval. Bovendien ben ik heel blij dat jij gelukkig bent, al kun je dat niet volmondig zeggen haha. In eerste plaats voor jou, maar ook voor mezelf want van gelukkige mensen kan ik leren!

 6. Hester 29 augustus 2012 / 16:42

  Ja, ik ben gelukkig! Er zijn genoeg ‘complicaties’ maar daar durf ik om- of overheen te kijken en dan zie ik zoveel leuks 🙂

 7. Ise 29 augustus 2012 / 17:30

  Ja! Omdat ik nu tevreden ben met hoe mijn leven eruit ziet en door de dingen die ik nu kan.

 8. Danielle 29 augustus 2012 / 18:31

  Ja, ik ben gelukkig! Ik ben gezond, mijn familie en vriend zijn gezond, ik zit in het laatste jaar van m’n opleiding en ik ben blij met hoe m’n leven er nu uit ziet.

 9. Fleur 29 augustus 2012 / 18:37

  Wauw, dat is inderdaad wel een moeilijke vraag.
  Ik zou ook niet weten of ik echt echt echt gelukkig ben op dit moment.
  Qua familie vrienden en leuke dingen zou ik volmondig ja kunnen zeggen, maar als ik ga kijken naar andere dingen zo als school; nee dan ben ik niet gelukkig. Ik kom er langzaam maar zeker achter dat deze opleiding niet naar mijn droombaan leid en ook niet naar iets in die richting van wat leuk vind.
  Ik denk dat ik voor 70% gelukkig ben maar dat die laatste 30% van mijn opleiding af hangt..

 10. Linda 29 augustus 2012 / 20:49

  Ik ben niet gelukkig. Ik weet dat ik niet mag klagen, maar zoals je zegt komt het van binnenuit en zo voel ik me (jammer genoeg) niet. Ik hoop dat het met mijn nieuwe studie de komende tijd beter gaat, maar ook al heb ik nu op intro al heel veel geweldige mensen ontmoet, komt dat lege gevoel zodra ik alleen ben weer keihard terug. Ik ben gewoon echt mezelf kwijt en ik kan mezelf niet terugvinden.

  Ik denk dat ik pas gelukkig kan zijn als ik niet meer met mezelf in de knoop zit.

 11. Karin 29 augustus 2012 / 22:18

  Ja, ik ben best wel gelukkig. Natuurlijk zijn er altijd dingen te wensen (een eigen appartementje bijvoorbeeld), maar ik heb er vertrouwen in dat de dingen die ik nog wens vanzelf op mijn pad komen.

 12. Lilly 29 augustus 2012 / 23:02

  Ja ik ben gelukkig!

  Ik heb een lekkere vakantie gehad, mijn vrienden veel gezien, uitgegaan, geld verdiend bij mijn vakantiebaantje, een derde oorgaatje laten schieten, lekker gegeten! En ja, door wat veranderingen ben ik wel minder lekker in mijn vel gaan zitten, maar door leuke dingen is dat weer over! Dus ja ik ben gelukkig, ik mag zeker niet klagen!! 🙂

 13. Anneke 30 augustus 2012 / 09:25

  Nee, ik denk dat ik uiteindelijk niet gelukkig ben, al is dat wel heel moeilijk om toe te geven. Maar ik werk eraan.

 14. Anouk 30 augustus 2012 / 10:29

  Als je het me een tijdje geleden had gevraagd, had ik ‘nee’ geantwoord. Nu is het antwoord echter ‘ja’. Ik ben gelukkig. Niet omdat ik toevallig nu ziek ben of omdat de vakantie weer om is (helaas), maar omdat ik goed presteer op school/stage, ik een eigen bedrijf heb en ik samenwoon met mijn lieve vriend, we hebben ook nog huisdieren. Het voelt als thuis, hoewel de woonplaats niet… “Home is where the heart is”, en dát maakt mij gelukkig.

 15. Roxanne 1 september 2012 / 15:59

  Ik denk dat altijd gelukkig zijn niet kan. Gelukkig heeft zoveel positieve associaties in zich dat je dat niet altijd kunt zijn. Tevreden zijn is iets waar ik naar streef, met af en toe geluksmomenten. Op dit moment ben ik eigenlijk niet helemaal tevreden, omdat het niet zo goed gaat met mijn gezondheid als ik zou willen, maar op andere vlakken gaat het op dit moment best goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.