Ben jij de moeite waard?

Jezelf constant vergelijken met andere mensen. Je ziet vooral hoe goed iemand anders ergens in is, hoe mooi ze eruit zien, hoe leuk en vrolijk andere mensen zijn. Lisa inspireerde mij tot het schrijven van deze blogpost. Zij vroeg om tips in de Happychallenge Facebook groep, en ik bleef maar nadenken over haar vraag, die over een bepaalde onzekerheid ging.

zet-je-beste-eendje-voor

Flickr / Mark Philpott

Het is iets wat wij mensen doen: we vergelijken onszelf met andere mensen. Grappig feitje is dat wij dit meestal doen om ons beter en zekerder te voelen over onszelf, zo zitten we blijkbaar in elkaar. Echter merk ik dat veel jonge meiden/vrouwen dit ook juist doen op een manier waarmee ze zichzelf naar beneden halen. Volgens mij is het iets wat met de jaren komt, dat je dan vanzelf minder onzeker wordt, maar voor nu wil ik vast iets tegen jullie zeggen:

Jij bent van waarde! Als dochter, misschien zelfs al wel als moeder. Als zus, als nicht, als andere familie. Je bent van waarde voor je collega’s, voor je medestudenten, huisdieren en voor je vrienden en vriendinnen.

Je hoeft niet iets uitzonderlijks te doen of ergens goed in te zijn. Gewoon ‘er zijn’ is al genoeg om goed genoeg om een waardevol mens te zijn. Kijk maar eens hoeveel je moeder voor je betekent, hoeveel je hebt aan je vrienden of je collega’s. Die zou je toch niet willen missen? Er zijn ook mensen die jou niet willen missen!

Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf

Daar hoef je niet super slim, ontzettend mooi of super sociaal voor te zijn. Jij bent genoeg. Geen wedstrijdjes of vergelijkpartijen nodig! Zie je het?

DELEN:

36 reacties

 1. Healthy Mommy 19 februari 2014 / 06:31

  Oh, shit er ging wat mis in de vorige post. Stom, kan je die verwijderen alsjeblieft?

  Wat een goede vraag! Ik ben het helemaal met je antwoord eens, ik denk iedereen wel. Alleen klinkt het altijd makkelijker dan het is. Niet alleen omdat het in jezelf zit die onzekerheid maar mensen kunnen dit ook aansterken om jou bijvoorbeeld met een ander te vergelijken of door bepaalde verwachtingen uit te spreken waardoor je dus geneigd bent om aan die verwachtingen te voldoen, alleen al omdat het goed voelt om dan te horen dat je eraan hebt voldaan. Theoretisch gezien weet je het allemaal wel, alleen de praktijk is soms wat lastiger. Vooral als je dus wat onzekerder bent of zoals ik, perfectionistisch en het altijd maar goed wilt doen.

 2. Hannah 19 februari 2014 / 06:40

  Herkenbaar. En ik WEET dat ik de moeite waard ben, maar vaak voelt dat gewoon niet zo.. Ik probeer me er altijd wel aan te herinneren op dat soort momenten.

 3. Marion 19 februari 2014 / 06:40

  Ik hoop dat er een moment komt voor iedereen dat als ze de titel van jouw blog van vandaag lezen ze allemaal volmondig ”JA!” kunnen roepen!

 4. Tineke 19 februari 2014 / 06:47

  Weer een prachtig artikel! Ik vergeleek mijzelf tot een tijdje terug ook met iedereen. Gelukkig ben ik hier inmiddels mee gestopt, ik werd er niet bepaald gelukkig van.
  Liefs

 5. Carina 19 februari 2014 / 07:13

  Zou willen dat ik hier iets beter in zou zijn. Maar het lijkt er eerder op dat behalve mijn ouders en mn vriend mij niemand zou missen als ik zou verdwijnen. En het doet zo’n pijn om continu degene te zijn die nooit wordt uitgenodigd. Alles moet vanaf mijn kant komen en ik kan dat niet.

  • Savine 19 februari 2014 / 15:10

   Ik snap je helemaal…

 6. Susanne 19 februari 2014 / 07:30

  Ik denk dat dit bij iedereen wel speelt. Alleen bij de ene meer dan de ander. Ik heb er zelf ook best wel veel last van. Ik merk wel dat hoe ouder ik word hoe ‘beter’ ik hier over ga denken maar toch zit het in me. Ik vind het ook lastig om te bedenken bij wie ik dan de moeite waard ben?! Bij mn familie weet ik het sowieso maar vrienden? Als je er een tijdje niet meer bent door ziekte oid (want jij schrijft dat er zijn al genoeg is) zul je waarschijnlijk van een aantal merken dat jij schijnbaar niet de moeite waard bent. En dat maakt je dan erg onzeker!

 7. Kelly Caresse 19 februari 2014 / 07:42

  Wat tof dat je hier een blogpost over geschreven hebt! Ik vond het zo ontzettend gaaf dat de facebppl groep ook voor dit soort hulpvragen gebruikt wordt en dat iedereen elkaar zo helpt. Zoals ik ook al in de groep aangaf, je bent het mooiste wanneer je jezelf kunt en mag zijn, er zijn al zoveel anderen. Zelfvertrouwen maakt iemand zo aan het stralen al begrijp ik dat het niet makkelijk is. Ik ben trots op onze happy challenge groep!

 8. Bibian 19 februari 2014 / 07:51

  Wat een mooi iets om goed over na te denken. Het is de bedoeling dat iedereen hier ja tegen kan zeggen, maar helaas is dat niet zo.. Liefs

 9. Manon 19 februari 2014 / 08:11

  Ik vind wel dat ik de moeite waard ben! Soms heb ik mijn twijfels en kan ik bang zijn dat mensen me gaan verlaten maar dan denk ik er weer even reëel over na en dan denk ik: nee waarom zouden ze?

 10. MySimplySpecial 19 februari 2014 / 09:19

  Goed dat je hier iets over post! Ik vond altijd wel dat ik de moeite waard was, maar sinds ik ziek ben heb ik daar iets vaker mijn twijfels bij. Goede reminder dus!

 11. Resy 19 februari 2014 / 09:35

  Erg goed geschreven!
  Ondanks dat ik echt wel weet dat ik de moeite waard ben, net zoals iedereen op deze wereld, is het soms toch niet altijd even makkelijk om dat te geloven en te herhalen in je hoofd wanneer je er even doorheen zit. Maar gelukkig zijn er dan vaak wel mensen die je dat nog even vertellen of duidelijk maken.

  Ik heb je trouwens genoemd in mijn artikel van vandaag over mijn favoriete blogs op het moment!:)

 12. Kimberly 19 februari 2014 / 09:56

  Dit vind ik echt een heel mooi artikel! Ik herken veel van wat je zegt, vroeger vergeleek ik mezelf ook met andere en haalde ik mezelf, inderdaad, naar beneden. Ik probeer het steeds minder te doen en het geeft je toch wel een bepaald soort rust, omdat je jezelf nu volledig op jezelf kunt richten ook!

 13. Lauriëtte 19 februari 2014 / 10:12

  Wat een lieve blogpost! We vergelijken onszelf vaak onbewust met anderen, het is de kunst om het te realiseren op het moment dat je dit doet en het jezelf af te leren. Dat geeft zoveel meer rust!

 14. Stella 19 februari 2014 / 10:30

  Ik ben ook een vergelijk-meisje. Ik vergelijk mezelf helaas altijd met meiden die er in mijn ogen beter uit zien dan ik. Dunner, stylish-er, fitter, zelfverzekerder, meer uniek, and so on. De quote inspireert me wel, maar ik weet dat ik het erg lastig vind om het vergelijken achter me te laten. Zo ben ik mijn hele middelbare school periode jaloers geweest op mijn beste vriendin. Niet alleen om hoe ze eruit ziet, ook gewoon hoe ze is. Nu kan ik naar haar kijken door neutrale, trotse ogen. Niet dat ik daarvoor nooit trots op haar geweest ben, natuurlijk wel! Maar het voelt nu toch anders. Ik heb me erbij neergelegd dat ik mezelf ben en dat ik nooit haar kan zijn. Dat vind ik stiekem al best een aardige stap. Ik hoop dat alle leuke lieve mooie unieke meiden deze post lezen en dat het ons allemaal lukt om vandaag weer ietsie tevredener te zijn met onszelf dan gisteren! En dat er maar een stijgende lijn in mag zitten, want we zijn allemaal veel waard op onze eigen manier (: Liefs, Stella.

 15. Geertje 19 februari 2014 / 10:31

  Wat een fijn “feel good” artikel weer! En het klopt wel. Mensen vergelijken met anderen, om zich goed te voelen maar meestal gebeurd het tegenovergestelde. Het gras LIJKT altijd groener aan de overkant… (met de nadruk dus op LIJKT)

 16. Dianne 19 februari 2014 / 11:27

  Helemaal mee eens! Wat een goed artikel en direct een boost voor je zelfvertrouwen!

 17. Vera 19 februari 2014 / 12:44

  Wat een mooi artikel! Goed dat je dit benadrukt 🙂

 18. Explorista 19 februari 2014 / 14:14

  Goed dat je dit schrijft. Het is iets waar ik vaak moeite mee heb!

 19. Laura 19 februari 2014 / 15:48

  Heel mooi geschreven. Ik vergeleek me als puber altijf met andere meiden. Vooral de meiden die stoerder waren. Later pas durfde ik mezelf te waarderen. Ik denk dat ieder meisje dat wel doet! Nu vergelijk ik me alleen met andere, omdat ik dan hetzelfde doel wil bereiken. Dus ik gebruik het als iets positiefs!

 20. Tiffany 19 februari 2014 / 16:07

  Mooi dat je hier een artikel over hebt. Ik ga volledig akkoord met wat je zegt: het komt naarmate je ouder wordt. Ik ben nu best zeker over mezelf, maar heb dit zelf moeten stimuleren en het ging alsmaar beter naarmate ik ouder werd. Ook nog iets: je moet niet kijken naar wat anderen beter kunnen dan jou. Zij hebben er misschien al een hoop meer ervaring in, of doen het soms dagdagelijks. Als jij nog maar net met iets begint, kan je dus onmogelijk van hetzelfde niveau zijn.

  De expert in een bepaald iets, was ooit ook een beginner. 🙂

 21. Mandy 19 februari 2014 / 16:16

  Mooi artikel! Vlak na mijn ongeluk had ik ook mijn twijfels, maar gelukkig kan ik daar nu ja op zeggen. Ik ben blij dat ik leef en dat ik de mogelijkheid heb om dingen te doen. Misschien gaat het soms wel anders dan bij andere, maar dat wil niet zeggen dat het daarom minder is! Misschien geniet ik juist wel meer omdat het anders is.
  Door meer te genieten van de dingen heb ik ook meer zekerheid gekregen, het gaat niet om goed of fout het gaat om je leven zo mooi mogelijk maken. Geniet zoveel mogelijk! Juist van de kleine dingen!

 22. Sanne 19 februari 2014 / 16:42

  Erg mooi en goed geschreven.

  Vergelijken zit nu eenmaal in een beetje in onze aard, het is niet voor niks opgenomen in Maslows piramide van behoefte (erkenning en status, waarmee vergelijken voor een deel samenhangt is de een na hoogste treden). Theodore Roosevelt zei het zo mooi “Comparison is the thief of joy.” (vergelijking is de dief van vreugde).

  Niemand kan een beter of mooiere jij zijn dan jij! – en ook al voelt dat niet altijd zo, het is wel iets om naar te streven 🙂

 23. Maaike 19 februari 2014 / 17:57

  Heel inspirerend stukje! Nu moet ik er alleen nog in gaan geloven.

 24. Zo simpel is dan geluk 19 februari 2014 / 18:23

  Ik denk inderdaad dat heel veel mensen zichzelf met anderen vergelijken. Wat natuurlijk zonde is, want iedereen is uniek. Ik denk wel dat je inderdaad met de jaren minder onzeker wordt. Gek eigenlijk.

 25. Vanilles 19 februari 2014 / 18:45

  Om eerlijk te zijn herken ik me hier ook in. ‘Wat zullen de anderen van me denken’ spookt vaak door mijn hoofd. Dit komt doordat ik gepest ben. Alleen bij echte vriendinnen kan ik mezelf zijn.

 26. Nicole 19 februari 2014 / 18:59

  Mooie blog… het klinkt zo makkelijk he!
  Niet onzeker zijn enzo.
  Ik ben dus met de jaren een stuk zekerder geworden maar blijf onzeker..
  Heb er ook keihard voor moeten vechten!

 27. Patricia Schmitz-Heres 19 februari 2014 / 22:10

  Heel herkenbaar hoor die onzekerheid!!! Ik betrap me er ook nog vaak op erg onzeker te zijn. Maar heb ook wel geleerd dat je soms “gewoon” moet doen. Hoe moeilijkheid soms ook lijkt…

  • HappyLioness 19 februari 2014 / 22:18

   En hele mooie en lieve blogpost! Ik denk ook heel herkenbaar. Vroeger vergeleek ik mij ook met iedereen. Ik was een erg onzeker meisje, dat het liefst niet opviel in de menigte. Langzaam aan ben ik aan het veranderen. Daar heeft manlief zeker aan meegeholpen. En de bevestiging van anderen dat als je jezelf bent, je het waard bent.
   Valt me op dat veel mensen in een reactie geven dat naarmate ze ouder worden het onzeker zijn minder wordt. Wijsheid komt met de jaren?

 28. Nathalie 20 februari 2014 / 09:10

  Goede post, en ook al is het soms makkelijker gezegd dan gedaan: je moet er wel aan herinnerd worden.

  Door mijn huidige vriend zie ik ook steeds meer in dat ik inderdaad de moeite waard ben: hij steunt me in alles en laat mij mezelf zijn. Hierdoor kan ik beter ‘ontwikkelen’ door duizend en een nieuwe dingen te doen en dus vind ik mijzelf ook meer de moeite waard.

 29. Lianne 20 februari 2014 / 12:11

  De kunst is nu nog om er zelf in te geloven.

 30. Mirte 20 februari 2014 / 21:42

  Je hebt helemaal gelijk, Lisanne! Niet is zo erg als het leed dat we onszelf aandoen, wordt er wel eens gezegd. Het is zo makkelijk om negatief te zijn. Daarom heb ik dat ook verwerkt in de happy challenge. Ik hoop dat degene die er last van hebben dit leren. Lief dat je er een post aan besteed!

 31. daisy 22 februari 2014 / 21:43

  Heel mooi geschreven artikel. Ben het ook helemaal met je eens, helaas is het wel makkelijker gezegd dan gedaan. Vind ik tenminste: vind het zelf heel moeilijk het naast me neer te leggen. Maar; mooi geschreven!

 32. Anne 24 februari 2014 / 16:08

  Hier ben ik het helemaal mee eens, behalve wanneer het op mezelf aankomt haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.