Ben jij een winnaar of een verliezer?

Tegenwoordig vindt iedereen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Voor je succes, voor het getal op je bankrekening en voor je geluk, om maar even een paar voorbeelden te noemen. Ik maak me er zelf ook schuldig aan, dat geef ik toe. Maar wanneer je in de supermarkt werkt en je maar enkele honderden euro’s op de bank hebt staan, ben je dan een verliezer?

Afbeelding via weheartit.com

Vroeger, eeuwen geleden, was iemand een pechvogel als hij arm was. Dan had hij pech gehad, het had diegene gewoon niet zo meegezeten, hij was een “slachtoffer”. Nu, wanneer iemand arm is heeft diegene gefaald, is een mislukkeling en is het 100% eigen schuld, dikke bult. Het aantal zelfmoorden is dan ook in deze jaren belachelijk veel toegenomen. Ik denk dat dat komt omdat mensen zich voelen alsof ze gefaald hebben. Ze voldoen niet aan de eisen en denken dat ze een verliezer zijn.

De druk voor ons gaat steeds meer omhoog, we zijn verantwoordelijk voor alles in ons leven. Er wordt overvloed aan ons verkondigd dat je alles kan, als je het maar wilt.  We moeten studeren, we moeten hard leren, we moeten ons best doen, we moeten hard werken, we moeten geld verdienen, we moeten gewaardeerd worden, we moeten sociaal zijn, we moeten een groot huis hebben, we moeten bewonderd worden. We moeten, we moeten, we moeten, allemaal sociale eisen van deze tijd. We moeten ZO veel!

Je bent geen verliezer

Zojuist had ik het over dat baantje in de supermarkt. Dat wordt vaak gezien als minderwaardig, vooral als je geen tiener meer bent. Maar wat is er mis met een baantje in de supermarkt? Het gaat om jou, als jij er gelukkig van wordt, als jij het gezellig hebt, als jij tevreden bent, wat is dan het probleem? Je hoeft niet altijd nog beter, je bent geen verliezer als je op latere leeftijd nog steeds in de supermarkt werkt.

Je hoeft niet succesvol te zijn als je dat niet wilt. Als jij niet gelukkig wordt van een goedbetaalde baan met veel mensen die voor je werken, waarom zou je daar dan voor gaan? Doe de dingen waarvan jij gelukkig wordt, niet wat er van je verwacht wordt. En denk daar eens over na, waar jij gelukkig van wordt. Want de kans is groot dat je dat zo niet eens in een keer kunt bedenken.

Het is oke…

 • Om een hele dag in je bed te blijven liggen en niets te doen
 • Om soms niet de behoefte te hebben om hard te werken
 • Om te verlangen naar vakantie omdat je je baan toch niet zo heel leuk vindt
 • Om sommige dagen ontevreden te zijn over jezelf
 • Om niet te verlangen naar een groot huis
 • Om nog niet je grote passie of je doel in je leven gevonden te hebben
 • Om niet elke dag te bruisen van de energie en de positiviteit
 • Om te kiezen voor jezelf, in plaats van de verwachtingen van je omgeving

Je bent geen verliezer als je doet wat je leuk vindt en waar je zelf zin in hebt. Het zou kunnen dat je deze blog een beetje raar vindt op mijn blog, omdat ik geloof dat een mens veel kan bereiken en jullie ook probeer te motiveren. Maar het belangrijkste blijft dat je gelukkig bent, een leuk leven hebt en dat je je goed voelt over jezelf. Dit filmpje heeft me geïnspireerd voor dit artikel. Hoe voel jij je, een winnaar of een verliezer?

18 reacties

 1. Meisje zonder eetstoornis 9 juli 2012 / 07:54

  Mooi artikel! Ik vind dat je zelf bepaald wat je bent. Jij weet wat je wel en niet kunt. Ik weet eigenlijk niet hoe ik me voel, heel raar.

 2. Marahschrijft 9 juli 2012 / 07:54

  Dit had ik echt even nodig. De afgelopen maanden ben ik echt ziekenhuis in/uit gegaan en nog hebben ze niks gevonden, terwijl er niks verbeterd en ik onderhand het wachten beu ben. ‘Je moet, je moet, je moet’, zeg de laatste tijd vooral ik heel veel tegen mezelf en als iets niet lukte vond ik mezelf echt een loser.

  Het is oke, om niet elke dag te bruisen van de energie en de positiviteit. Dat moest ik even lezen. 🙂

 3. Dave 9 juli 2012 / 08:13

  Iedereen is uiteraard ergens gelukkig op zijn eigen manier. Gelukkig met zijn job, gelukkig in de liefde.
  De één doet een bepaalde job dan ook graag, en de ander niet.
  Iemand die dolgraag een deskjob doet, moet je niet bv buiten het gras laten afrijden. Dan iemand die bij de groendienst werkt, moet je niet in een kantoor zetten een hele dag.

  M’n vader heeft vroeger nog tegen me gezegd: “Voor elk meisje waar je verliefd op wordt en niet meer zonder kunt leven, is er wel iemand die blij is dat ie er van af is.” =)

 4. Hester 9 juli 2012 / 08:54

  Toen ik “Om niet te verlangen naar een groot huis” las moest ik denken aan onze vakanties. Wij gaan altijd gewoon in Nederland en nu al zes jaar naar hetzelfde (als je meer wil weten; http://hesterly.wordpress.com/2012/06/18/vakantie-12-den-dolder/) en sommige mensen denken ook ‘huh, niet naar het buitenland? niet kamperen?’ enzo, maar wij hebben daar gewoon een fijne tijd! Hoe je je zelf voelt bij dingen is toch wel het allerbelangrijkste 🙂

  • Dave 9 juli 2012 / 09:14

   Ik heb in mijn leven nog maar 1x op vakantie geweest buiten de BeNeLux. Je hoeft helemaal niet ver te reizen om mooie plekjes te ontdekken vind ik.

 5. Nikita 9 juli 2012 / 09:16

  Ik ben gelukkig en voel me geen verliezer hoewel mijn bankrekening zeker geplunderd is. Ik zal wel blij zijn als ik ga werken, gewoon omdat ik dan meer kan investeren in dingen die ik wil zoals een nieuw zadel om te paardrijden etc… Daarvoor moet je nu eenmaal werken.
  Wat mij doodgelukkig zou maken is dat ik deeltijds zou kunnen werken en de rest van de tijd spenderen aan de paarden, maar dat mag niet van thuis (ohnee, je pensioen later en dit en dat, je moet voltijds werken) Zucht denk ik dan 😎

 6. Jolien 9 juli 2012 / 09:31

  Zo waar. En we verwachten niet alleen veel van onszelf, maar ook van de mensen om ons heen. We leggen onze verwachtingpatronen ook aan anderen op.
  Ik denk de je helemaal gelijk hebt, iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt en het is ok om niet aan het plaatje van ”de norm” te voeldoen! Goed stuk!

 7. Naomi 9 juli 2012 / 11:23

  Ik voel me eerlijk gezegd vaak genoeg een winnaar, omdat ik niet altijd meega in wat anderen als succes zien. Ik bepaal zelf wel wat mijn successen zijn. (:

  Leuk artikel!

 8. Naomi 9 juli 2012 / 11:23

  Je link doet het trouwens niet..
  Althans niet bij mij. 😮

 9. Sandy 9 juli 2012 / 11:49

  Als ik heel eerlijk ben, voel ik me vrijwel altijd een loser. Behalve als het om m’n kind gaat, hij is mijn grote trots, mijn alles ♥

 10. Renske 9 juli 2012 / 15:11

  Helemaal mee eens en supergoed artikel!!!!
  Dat staat mij soms zo tegen in deze maatschappij. Je kunt nooit eens zeggen: ik zie wel en het komt wel. Het is altijd maar meer meer meer en dan heb je alles en is het weer niet goed. Mensen hebben teveel luxe en ook de “luxe” om ontevreden te zijn. In plaats van gelukkig te zijn met de dingen die je wel hebt (onderdak, genoeg te eten, kleding en andere praktische zaken, liefde van vrienden en familie, etc….), kijken mensen steeds meer naar wat ze niet hebben en allemaal wel willen.
  Open die ogen toch eens, denk ik regelmatig.
  Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die bezig zijn met andere dingen dan henzelf en ook veel voor anderen over hebben:) Dat geeft toch hoop

 11. Manon 9 juli 2012 / 16:02

  Super mooi artikel! Zet echt tot nadenken

 12. Leonella 9 juli 2012 / 20:45

  I am a fucking loser… but hey, at least I get the fuck!
  Ofwel: er zijn altijd dingen die je tegen zitten, maar er is ook altijd een positieve kant aan. Het duurt soms gewoon even voordat je die ziet, en dan is het schouders eronder en gaan met die banaan.

  En nou niet denken dat ik altijd maar positief ben, maar als ik van mezelf merk dat ik dreig te zwelgen in zelfmedelijden en smoesjes helpt het wel even om weer realistisch te denken.

 13. Renate 9 juli 2012 / 22:58

  Dit geeft stof tot nadenken. Maar ik vind dat je moet werken om te leven, niet andersom. En als je nou met dat geld van je supermarktbaantje het leven kunt leiden dat jij wilt, dan is dat toch alleen maar fijn 🙂 Al lijkt het me wel erg als je noodgedwongen een baan moet aannemen, om maar rond te kunnen komen. Je moet wel plezier hebben in je werk.

 14. Mariska 10 juli 2012 / 12:44

  Hele goede post heb je gemaakt. Wat betreft het baantje in de supermarkt, gelijk heb je hoor hoe je het omschrijft. Net als de Mc Donalds. Als je maar je geld verdient en JIJ de gezelligheid hebt. Daar gaat het om!

 15. Lilly 10 juli 2012 / 18:40

  Lisanne, jij bent een meidensite & een vooral een lifestyle site in een!! Ik houd er zo van! :)En ik ben blij met dit artikel. Ik heb dyscalculie (bijna over zoals je ziet) en dyslexie! Mij is altijd gezegd dat ik niet verder kan dan praktijk onderwijs, altijd gezegd dat ik geen kassa kon draaien. Ik ben mega onzeker gemaakt. Nu doe ik niveau 2 (2 stappen hoger dan praktijk) en heb ik bijna drie jaar (zonder kas verschil) achter de kassa gestaan! Ook heb ik nu geen bijbaan omdat ik me op school wil storten, maar ik ga wel vakantiewerk doen!:) Ik ben heel blij met jou site! Ik vind het heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.