Jezelf beschermen tegen tekenbeten (+win!)

De Week van de Teek begint op 3 april. Zoals je weet vlog ik de hele week en kun je een kijkje nemen in mijn leven met chronische Lyme. En eerlijk: het is niet het leven dat je wil hebben. Dus… in elk geval zorgen dat je je goed beschermt tegen teken!

Teken zitten overal

Mensen denken vaak dat teken alleen in het bos zitten, maar dat heb je helemaal fout. Zelfs als je in een parkje lekker op het gras zit of ligt, of zelf in je eigen achtertuin, kunnen er teken in de buurt zijn.

Controleer je dus gewoon als je in de buurt bent geweest bij groen, ook al was het de achtertuin. Maar natuurlijk loop je in het bos en de duinen, of wanneer je kampeert (dat laatste was mijn misser) extra risico. Het is absoluut niet nodig om binnen te blijven en niets meer te ondernemen, dat zou zonde zijn! Maar wees bewust van het feit dat die nare beestjes overal kunnen zijn.

Zeker nu met de zachtere winters zijn teken er vrijwel het hele jaar door én worden het er steeds meer. Wees alert!

Speciale middelen en kleding

Wanneer je weet dat je in een gebied komt waar je extra risico loopt, kun je maatregelen nemen. Denk aan speciale kleding of middelen die insecten, in het bijzonder natuurlijk teken, op afstand houden. Daarin is de Vrijbuiter met hun vier megastores in Nederland en hun webshop Vrijbuiter.nl in gespecialiseerd. Ik mag een super handig pakket weggeven via Facebook hiervoor. Dit pakket bevat de volgende items:

 • Craghoppers damesbroek (Nosi-Life)
 • Craghoppers herenbroek (Nosi-Life)
 • Craghoppers insect-werende sokken
 • Care Plus Anti-Teek
 • Care Plus Tick Out Tick Remover

Meedoen kan via Facebook. Je kan een reactie achterlaten onder deze Facebook post!.

Je kunt ook simpele maatregelen nemen, bijvoorbeeld je sokken over je broek doen wanneer je in het bos loopt. Maar zelfs dit is niet waterdicht, die beestjes zijn veel te slim en lopen zo naar boven. Al-tijd blijven controleren dus.

Een teek juist verwijderen

Wanneer je een teek onjuist verwijdert weet je zeker dat hij zijn inhoud in jou leegt, en als hij Borrelia (en/of een co-infectie) met zich meedraagt, zit jij met de gebakken peren. Zorg dus dat je weet hoe je een teek verwijdert, smeer er geen zeep op of de gekke draaiende bewegingen met pincet die soms bij tips over teken rond gaan. Een puntig pincet en de teek bij het hoofdje pakken is een goed begin, maar ik heb dit zelf nog nooit gedaan, dus ik zou een betrouwbare bron zoeken. En je teek er zo snel mogelijk uithalen!

Daarnaast zou ik, als bijvoorbeeld een naast familielid een tekenbeet heeft gehad, diegene aanraden om ILADS richtlijnen te volgen. Dat is zes weken antibiotica, ongeacht of een test positief is, of dat er een rode kring verschijnt. We hebben nog geen waterdichte tests en een rode kring verschijnt maar in een klein deel van de gevallen. Zes weken antibiotica is wat ik aan een naaste zou aanraden. Juist omdat we inmiddels weten wat een tekenbeet voor ellende kan veroorzaken.

Heb jij ervaring met teken? Voordat ik ziek werd wist ik er echt helemaal niets van. Terwijl ik vaak in het bos hardliep en kampeerde! Gelukkig wordt het steeds bekender. Kom je vaak in een bosrijke omgeving en controleer je jezelf dan ook goed?

Door deze blogpost op Lisanneleeft heeft Vrijbuiter.nl een mooi bedrag overgemaakt naar de Stichting Lopen voor Lyme. Bedankt!

9 reacties

 1. Sofie 3 april 2017 / 16:59

  Bij mijn zusje werd toen ze klein was een tekenbeet heel makkelijk vastgesteld omdat ze een typische rode kring had. Antibiotica genomen en ze was beter. Bij mij verscheen na mijn tekenbeet geen kring. Daardoor is ook de diagnose gemist en zit ik zoveel jaren later met de ellende.
  Rotbeesten zijn het!

  Wat goed dat je door deze blogpost geld hebt opgehaald voor Lopen voor Lyme!

 2. Darina 3 april 2017 / 17:31

  Goed en informatief artikel. Ik controleer mijzelf altijd wel als ik in de natuur ben geweest. Geweldig dat er geld is ingezameld voor de Stichting!

 3. Josephine 3 april 2017 / 17:44

  Wat een goede actie en een goede post. Ik vind teken zulke enge beesten en ze kunnen je leven goed verzieken. Natuurlijk kun je maatregelen nemen, maar dat is niet altijd even praktisch of leuk. En ik merk dat ik bij sommige mensen echt moet aandringen op een tekencheck, gewoon omdat ze er geen zin in hebben. Zucht.. Ik hoop dat er ooit nog eens een goed medicijn en vaccinatie voor Lyme komt (en dan bestaat er ook nog TBE).

  Ik denk dat ik bij een tekenbeet eigenlijk liever meteen naar de eerste hulp zou gaan; ik zou bang zijn dat ik de teek verkeerd verwijder. Of is dat gek?

  • Lisanne 3 april 2017 / 19:04

   Nee, dat is helemaal niet gek! Hoewel ik vorig jaar met een gek stipje daar kwam waar twee assistentes beide nog nooit een teek hadden gezien, hehe. Laat staan eruit gehaald!
   Maar dat zal komend jaar (helaas) wel anders worden met het warme weer van afgelopen winter… Maar dat betekent wel meer kennis bij assistentes en artsen.

 4. MM 3 april 2017 / 22:44

  Wat knap dat je je zo in kan zetten voor de Week van de Teek. Lijkt me erg zwaar en heftig om zoveel van jezelf te laten zien. Mooi dat je op deze manier mensen kunt helpen om Lyme te voorkomen. Bedankt!

 5. Tamara TS 4 april 2017 / 00:47

  Enkele jaren geleden maakte ik vaak foto’s van verlaten panden en kerkhoven etc. Daarvoor ging ik naar België en moesten we door bosrijk gebied. Ik heb toen 1 keer een teek op mijn been en 1 keer een teek op mijn rug gehad. Ik kreeg idd geen rode kringen en volgens de huisarts zou er dan niks aan de hand zijn. Ik vond het doodeng en was ook heel bang voor lyme, omdat de dochter van mijn oude baas daar blind door is geworden. Nu ik lees dat ik eigenlijk antibiotica had moeten slikken schrik ik er best wel van.

 6. Tiffany 4 april 2017 / 09:30

  Ik heb gelukkig er zelf geen ervaring mee. Mijn hond heeft wel eens een teek gehad, was compleet in paniek. Had hij inderdaad gewoon opgelopen in de tuin. Sindsdien check ik mezelf nog beter ook als ik gewoon in de tuin ben geweest. Door jouw blog en de informatie die je geeft ben ik me heel goed bewust geworden van het risico. Ik probeer mensen om mij heen die geen idee hebben dan ook altijd te waarschuwen.

 7. Monique 4 april 2017 / 17:15

  Ik besef dat ik heel veel geluk heb gehad! 25 jaar geleden was ik met mijn ouders in Luxemburg en ik vond een teek in mijn zij. Later kreeg ik een rode kring, maar gelukkig heb ik nooit ergens last van gehad.

  Ik heb heel veel respect voor jou en jouw harde werk voor dit blog. Hopelijk komt er eindelijk een medicijn voor de ziekte van Lyme.

 8. Lisa 11 april 2017 / 09:43

  Ik kan in de zomer nog geen 10 minuten in het bos lopen of ik heb al een tekenbeet.. hoogtepunt was toen ik tijdens drie dagen kamp 15 teken had. Ik wist niet dat het überhaupt mogelijk was zoveel in korte tijd.. Toen gelukkig heel adequaat antibiotica gekregen van mijn huisarts. En de kampleiding heeft het jaar daarna elke avond tekencontrole ingevoerd en voor elke ouder nauwkeurig bijgehouden of de kinderen teken hadden. Helaas is er nog zoveel onweet over de gevaren.. Heel veel bewondering hoe je ondanks alles altijd zo positief bent en ultiem kunt genieten van de kleine (en juist daarom hele grote) geluksmomenten in het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.