Besparen op je energierekening – deze gadget gaat je helpen!

Toen ik voor het eerst hoorde over de P1 meter van HomeWizard was ik meteen geïntrigeerd. Realtime je stroom- en gasverbruik zien in een app die voor jou persoonlijk alle gegevens verzamelt, dat klinkt interessant. Maar nu ik hem in huis heb en hem daadwerkelijk kan gebruiken ben ik helemaal fan geworden. Dit is nog veel leuker en interessanter dan ik dacht!

Wat doet de P1 meter van HomeWizard?

De P1 meter kijkt naar je stroomverbruik, deze meet hij elke seconde dus je hebt een super precieze meting. Ook gas wordt elke vijf minuten gemeten. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de HomeWizard Energy app waar je ze meteen kan bekijken.

Dit kun je realtime bekijken, maar je kan ook je gegevens per dag of per week bekijken.

Hoe installeer je de P1 meter?

De meter plug je in in een poortje van je meterkast. Bernard had het in no-time gevonden en ingeplugd, het was echt een fluitje van een cent. Vervolgens download je de HomeWizard Energy app en binnen een handomdraai meet de meter jouw verbruik en kun je dit allemaal bekijken in de app.

Hoe bespaar je met behulp van deze meter?

De realtime functie in de HomeWizard Energy app vind ik heel leuk omdat je per apparaat kunt testen (even aan- en uitschakelen) hoeveel het verbruikt.

Zo kun je erachter komen welke apparaten de echte energieslurpers in jouw huishouden zijn. Ons is het opgevallen dat de waterkoker en het koffiezetapparaat veel stroom kosten, maar dat zijn natuurlijk maar kleine pieken. Onze tv kost ook veel energie, maar voor zo’n groot apparaat is hij best zuinig.

Vooral bij oudere apparaten is het heel interessant om te kijken of het de moeite waard is om ze te vervangen voor een nieuwer, zuiniger exemplaar. Door de HomeWizard Energy app kun je precies weten welke apparaten hiervoor in aanmerking komen en of het vervangen nuttig is. Je kunt een apparaat dat veel energie slurpt natuurlijk ook gewoon minder gebruiken! Door de informatie die je hebt kun je bewustere keuzes maken.

Op deze grafiek zie je links hoeveel we realtime gebruiken. Als we iets aanzetten gaat de grafiek omhoog en als we iets weer uitdoen zal hij naar beneden gaan. In dit voorbeeld zie je dat ik de waterkoker heb aangezet.

Rechts zie je het overzicht van de dag, zoals je ziet leveren wij ook energie terug door middel van zonnepanelen. Als we apparaten willen testen moeten we dit wel doen wanneer de zonnepanelen niet werken, die zie je namelijk ook terug in de grafiek! Maar een goede meting doe je natuurlijk wanneer deze geen invloed kunnen hebben op de metingen.

Verder kun je je verbruik ook per week, per maand of per jaar zien, maar omdat ik de meter nog niet heel lang heb heeft deze ook nog niet heel veel data verzameld. Ik kan niet wachten om hier over een paar maanden naar te kijken, heel interessant!

Ook kun je je tarieven zelf invullen in de app, zodat je precies weet hoeveel je in euro’s per dag verbruikt. Dit kan zelfs met een dynamisch energiecontract, dat had ik nog niet gedaan omdat ik niet had verwacht dat dat kon. Uiteraard kan het met een vast contract ook. Het instellen is super makkelijk, net als de rest van de app. Zo heb je nog meer inzicht hoeveel je verbruikt in euro’s.

Kortom, de P1 meter van HomeWizard vind ik een geweldige gadget! Heel interessant om je eigen verbruik te kunnen monitoren en meer inzicht te krijgen over het verbruik van de apparaten in je huis. Ben jij al goed op de hoogte van jouw energie- en gasverbruik?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.