BEST OF 2013: Dingen die ik leerde

Stiekem heel erg leuk om op een rij te zetten; wat je allemaal geleerd hebt in een jaar. Vaak kijken we alleen maar naar grote dingen als samenwonen, diploma’s halen, vakanties. Maar misschien zijn de dingen die je leert wel veel waardevoller dan dat. Leuk om te bedenken en op een rij te zetten: Wat heb ik geleerd in 2013?

de-dingen-die-ik-leerde-in-2013

Ik leerde…

Boekhouden

Haha, deze vertelde ik al in mijn hoogtepunten. Maar ja; ik leerde boekhouden.

Dat ik op mezelf kan wonen

Dit was altijd iets waar ik een beetje tegenaan hikte. Eigenlijk al jaren! Mensen hebben het altijd over de toekomst en wat voor werk ze dan hebben en waar ze willen gaan wonen. Ik wist niet of ik überhaupt ooit bij mijn ouders weg kon. En wat zou er daarna met me gebeuren?

Het was totaal niet iets waarvan ik wakker lag, maar als mensen erover spraken dacht ik eraan, en aan het feit dat mijn toekomstperspectief blanco was. Het is een van de dingen in de toekomst waar ik eigenlijk niet naar keek, niet naar wilde kijken en niet naar kon kijken. Want je weet niet hoe het gaat, hoe de dingen lopen. Maar nu heb ik een lieve vent die voor me kan zorgen en me het vertrouwen heeft gegeven dat we het kunnen. En lieve ouders die me altijd willen helpen.

En op mezelf, dus in mijn eentje wonen, daarvan weet ik nog steeds niet of ik het kan. Gaan we in de eerste week van januari uitvinden, dan ben ik all by myself!

Dat een eigen huis (en dus rust) hebben pure rijkdom is

De eerste helft van 2013 verlangde ik ernaar, en in de tweede helft heb ik het ervaren. De rust! Een eigen plek! Ja, ik voel me rijk hier.

Dat het oké is zoals het is

De dingen zijn zoals ze zijn, je kan er niets aan veranderen, dus door het te accepteren maak je het jezelf makkelijker. Natuurlijk geldt dat niet altijd, maar voor mij de afgelopen tijd wel, door mijn gezondheid.

Soms is een stapje terug doen juist een moment om stil te staan bij wat je allemaal wel niet had en wat je allemaal wel niet kon. En dat je dan ineens de dingen ziet die je dan nog steeds kan.

En dat er niets ergs gebeurt wanneer ik een keer geen eten kan pakken, of een keer het douchen moet overslaan. Je wordt er niet blij van, maar het is oké.

Ik leerde mensen beter kennen

Wanneer je iemand voor het eerst ziet heb je een indruk. Je luistert naar wat diegene zegt, naar wat hij of zij uitstraalt en doet. De eerste paar keer krijg je een bepaalde indruk.

En hoe langer je mensen ziet, hoe beter je ze leert kennen. Je leert hun eerlijkheid kennen, hun onzekerheden, hun betrouwbaarheid. Je leert hoe relaties met de mensen om diegene heen in elkaar steken en hoe het nu eigenlijk echt werkt. Welke gedachten er achter hun daden zouden kunnen zitten.

Daar word je toch weer een beetje wijzer van. En dat vind ik leuk.

Dat lichtpuntjes extra goed te zien zijn in donkere tijden

Ja, september de maand van de lichtpuntjes. Donker, maar dat maakte dat ik alleen nog maar meer lichtpuntjes zag. Mooi om over te bloggen, want op die manier ben je er constant mee bezig, ook om ze vast te leggen.

Wat zijn de dingen waarvan jij wijzer bent geworden afgelopen jaar? Die jij geleerd hebt?

DELEN:

39 reacties

 1. MySimplySpecial 30 december 2013 / 07:38

  Mooie post! Ik heb vooral leren luisteren naar mezelf en geleerd beter mijn grenzen aan te geven. Soms heel vervelend maar wel noodzakelijk.

 2. Malou 30 december 2013 / 08:30

  Hoi Lisanne! Ik heb jouw blog gisteren ontdekt en heb echt eindeloos lang terug zitten lezen =) Super leuk om zo aan het einde van het jaar nog een leuke blog aan mijn bloglovin toe te kunnen voegen! Heel veel succes met je blog & gelukkig nieuwjaar. Liefs Malou

 3. Manon 30 december 2013 / 08:32

  Ik leerde in 2013 ook echt het is zoals het is en ik leerde ook meer mensen kennen

 4. Kimberley 30 december 2013 / 08:46

  Leuk om te lezen! Ik ben dit jaar vooral bezig geweest met de toekomst en wat voor werk ik na mijn studie wil gaan doen, dat moment zit er namelijk bijna aan te komen en ik ben dit jaar nog verder gaan studeren 🙂

 5. Martina 30 december 2013 / 08:46

  Toen ik net op mezelf ging wonen was ik ook zo gelukkig met mijn eigen plekje, heerlijk! Intussen zijn we alweer ruim 5 jaar verder maar ik geniet er nog elke dag van

 6. Manon 30 december 2013 / 09:11

  Mooi om te lezen 🙂 Ik heb vooral veel (positieve) dingen over mezelf geleerd!

 7. Ashleey 30 december 2013 / 09:14

  Wat goed om te lezen! Heel leuk ook om ddaar bij stil te staan!

 8. Tineke 30 december 2013 / 09:16

  Weer een heel bijzonder om te lezen! Ik ben dit jaar ook samen gaan wonen. Een hele verandering, maar wel een hele fijne verandering!
  Liefs

 9. Susanne 30 december 2013 / 09:34

  Leuk om te lezen! Ook mooi om te zien dat je elk jaar weer stapjes maakt. Wat ik geleerd heb is dat je ook verkeerde keuzes kan maken ondanks dat je er echt álles aan gedaan hebt om de goede keuze te maken. Ik heb het hier over mn studie. Ik ben 2 jaar open dagen etc afgelopen en alsnog de verkeerde studie gekozen. Voelt toch een beetje als falen -ook al weet ik dat dat helemaal niet zo is- maar in die korte tijd heb ik ook weer een hoop geleerd.

  • Lisanneleeft 30 december 2013 / 20:36

   Goed dat je dat voor jezelf kan zeggen, dan hoef je je er ook niet schuldig over te voelen. Meer dan je best kan je niet doen 🙂
   En ja; je hebt ook geleerd dat de studie waarvan je dacht dat het wat voor jou was dat toch niet was. Dat is ook iets waard 🙂

 10. JOyce 30 december 2013 / 09:43

  Mooi artikel, goed om even terug te kijken op deze mooie momenten/punten in je leven

 11. Daisy 30 december 2013 / 10:06

  Wat een mooie leerpunten! Vooral het punt: dat dingen oke zijn zoals ze zijn, vind ik mooi. Daar kan ik persoonlijk echt veel van leren.

 12. Daniëlle 30 december 2013 / 10:31

  Wat een mooie punten Lisanne! Ik ben vooral het positieve in alles gaan zien en ik heb meer genoten van de kleine momenten.

 13. Marieke 30 december 2013 / 11:36

  Zoals altijd weer heerlijk positief! En ik vind het knap dat je kan boekhouden, want dat is erg lastig! Zo fijn voor je dat je nu samenwoont en dat het goed gaat 🙂

 14. Lisa 30 december 2013 / 11:40

  Alleen de titel sprak me al aan:) Veel geleerd weer;) Benieuwd wat je in 2014 allemaal tegen komt

 15. Explorista 30 december 2013 / 11:50

  Ik heb geleerd dat ik moet gaan voor mijn dromen, dingen moet doen waar ik blij van word, en nooit opgeven. Het is soms moeilijk, maar ik moet een doel hebben in mijn leven om naar toe te werken. En ik heb geleerd dat ik iets heel negatiefs (een heel laag inkomen) kan omzetten in iets positiefs waar ik anderen ook mee kan helpen 🙂 (een reisblog over goedkoop reizen)

 16. Zo simpel is dan geluk 30 december 2013 / 12:54

  Dat zijn mooie leerpunten. Mensen leren kennen is zeker iets bijzonders.
  Ik heb dit jaar ook geleerd dat de dingen zijn zoals ze zijn. En daarnaast heb ik geleerd om nog meer van de kleine dingen te genieten.

 17. Tiffany 30 december 2013 / 13:51

  Super mooie en leerrijke dingen heb je vandaag vermeld. Ook ik vond het erg leuk om mensen beter te leren kennen. Je ziet kanten waarvan je nooit dacht dat zij deze hadden.

  Ik vind het ontzettend goed dat ik geleerd heb om sterker in mijn schoenen te staan. Afgelopen zomer heb ik veel doorgemaakt met mijn gezin en is de band met hen enorm afgezwakt. Dit komt deels doordat ik leerde doorbijten. Ik had een mening, en voor de eerste keer in mijn leven paste ik deze niet aan omdat mijn moeder/al de rest het niet goedkeurde. Neen, ik heb doorgezet, van me afgebeten en ik ben voor mijn mening gegaan. En hoe slecht het de band heeft gemaakt, des te gelukkiger ben ik om mezelf. Ik laat niet over me heen lopen, ik begin mijn eigen leven te leiden.

  Voor mij is het niet alleen iets wat ik leerde dit jaar, het is ook een doel dat ik bereikt heb, en dat betekent ontzettend veel voor me.

  • Lisanneleeft 30 december 2013 / 20:33

   Jee, wat knap van je zeg Tiffany! Vind ik heel stoer van je, dat moet echt een grote stap geweest zijn.
   Jammer natuurlijk dat het ook een keerzijde heeft (een minder goede band), maar zo te lezen was dat het waard 🙂

   • Tiffany 1 januari 2014 / 22:58

    Het was een grote stap voor me. Ik maak me beetje bij beetje los van m’n familie en dat is best moeilijk, maar ik voel dat het beter is voor me. 🙂 Bedankt voor je lieve woorden!

 18. Isabel 30 december 2013 / 15:07

  Leuk, echt leuk om te lezen! Vooral dat stukje over mensen beter leren kennen 🙂

  • Lisanneleeft 30 december 2013 / 20:29

   Grappig eigenlijk, want iedereen heeft dat natuurlijk! Maar wanneer je er op gaat letten heb je het pas door 🙂

 19. Biancaa 30 december 2013 / 16:01

  Mooi artikel en inderdaad leuk idee om op een rijtje te zetten van de dingen die je geleerd hebt.

 20. Melissa Charlotte 30 december 2013 / 16:07

  Mooi om te zien hoe je in een jaar zoveel leert en ook leuk dat je naar de kleine dingen kijkt. Ik vind het altijd heel bijzonder om te lezen hoe goed je naar dingen kijkt en hoe dankbaar je ben.

 21. Kirsty 30 december 2013 / 16:30

  Wat een supermooi artikel! Ik ben het helemaal met je eens dat een eigen huisje echt rijkdom is, ik heb dat zelf dit jaar voor het eerst ook ervaren: mijn vriend en ik zijn samen gaan wonen en wauw wat fijn is dat zeg! <3

 22. Rosalie 30 december 2013 / 18:12

  Het lijkt mij ook echt fijn als ik later op mijzelf woon.

 23. Lianne 30 december 2013 / 19:43

  Het is zeker leuk om terug te kijken naar wat je geleerd hebt 🙂 grappig is dat je die dingen vaak ook pas zelf veel later ziet haha. Als ik terugkijk dan heb ik in dit jaar vooral heel veel geleerd over vertrouwen hebben en loslaten en genieten. Net wat je zegt: het is zoals het is 🙂

  • Lisanneleeft 30 december 2013 / 20:28

   Leuk is dat he! Dat je dat door het jaar heen helemaal niet door hebt, en dan terugkijkt en je verbaast over wat er eigenlijk allemaal is gebeurd ‘van binnen’.

 24. Nicky 30 december 2013 / 20:05

  Wat schijf jij een mooie blogs & zo herkenbaar.
  Heb zelf ook fibromyalgie & afgelopen jaar gaan samen wonen!
  Blijf zo door gaan en vooral zo schrijven het inspireert mij!
  Veel liefs

 25. Dagmar 30 december 2013 / 22:15

  Wauw prachtige wijze lessen en mooie momenten! En ik vond je lichtpuntjes maand zo indrukwekkend dat elke keer als ik iets zie wat een wonder is (groot of klein) dan denk ik aan jou. Omdat jij mij in ieder geval (en waarschijnlijk nog heel veel andere lezeres) ervan bewust hebt gemaakt, dankjewel! Want dat was mijn absolute lichtpuntje van 2013 en wijze les!

 26. suzette 31 december 2013 / 15:23

  Ik wil even heel random zeggen dat ik je een ontzettende knappe meid vind, qua karakter als qua uiterlijk. Echt een voorbeeld voor mensen.

 27. Anne 1 januari 2014 / 19:14

  Er is maar één ding dat me zo te binnen schiet: het is niet erg om om hulp te vragen. Niet dat het nu makkelijker zal zijn, maar het is goed om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.