Bewondering voor doodnormale dingen

De laatste tijd kan ik fysiek een stuk meer dan ik de afgelopen twee jaar kon. Ineens zijn er allemaal dingen die voor jou misschien normaal zijn, waar ik intens van kan genieten. Of waar ik vol bewondering naar kan kijken of mee bezig kan zijn. En eigenlijk voelt dat heel erg goed. De laatste tijd ben ik me heel bewust van het feit dat ik kan genieten van zó veel dingen. Tijd om het daarom ook met jou te delen!

bomen-en-zon

Bron foto

Lichtpuntjes

Lichtpuntjes zijn er altijd, ook als het even niet goed gaat, als alles even tegen zit. Als je bedlegerig bent en kunt staren naar de spullen om je heen, misschien zelfs naar buiten kijken. Als je en fijn bed hebt en er voor je gezorgd wordt. Dat zijn lichtpuntjes in zware tijden voor mij. Door daarbij stil te staan kom ik die tijden beter door.

Die lichtpuntjes, daar ben ik altijd mee bezig. Gewoon, omdat het ook in betere tijden blij maakt! En het zorgt ervoor dat je niet vergeet dat er nog steeds heel veel mooie dingen zijn, tussen alle drukte door.

Maar vooral nu ben ik blij dat ik er nog steeds mee doorga. Ik kan zo veel dingen (voor mijn doen dan, echt niet zo veel als de meeste mensen, maar voor mij heel veel), maar nog kan ik genieten van kleine dingen. En me verwonderen over de meest normale dingen.

 • Ik trok de laarsjes aan die ik op de middelbare school veel droeg, ze hebben een hakje. Ik hield ze aan, de rest van de dag. Terwijl ik liep voelde ik me trots en terwijl ik ze zag werd ik er weer blij van. Deze laarsjes waren zó fijn en ik heb zo veel leuke dingen meegemaakt op deze schoenen.
 • Ondanks dat ik me meer dan ooit bewust ben van het feit dat ik niet perfect ben, ben ik wel heel erg trots op de persoon die ik geworden ben. Je kunt beter gewoon niet ziek worden, maar ik merk nu nóg meer welke positieve dingen me die jaren van ziekte gebracht hebben. En misschien komen er nog wel meer jaren van ziekte, dat weten we natuurlijk niet. Maar op dit moment ben ik heel erg trots.
 • We gingen op bezoek bij mijn broer, die heeft een nieuwe studio in Amsterdam. Het ging goed met hem. Zijn uitzicht was heel mooi, de buurt waarin hij woont heel leuk en de goed gevulde boekenkast in zijn studio heel interessant. Ik nam twee boeken mee. En in de auto luisterde ik naar een audioboek (die waarover ik gisteren vertelde).
 • Gisteren rolde ik mijn yogamatje uit en deed misschien wel de minst inspannende yoga youtube video ooit. Maar ik deed het wel, en het voelde heel bijzonder.
 • Alleen maar mijn hardloopschoenen zíen maakt me blij. Ik ga ze ooit weer gebruiken, daar geloof ik in.
 • Na een drukke dag vol allerlei dingen, het opruimen in mijn eigen huis, het typen van blogs, beantwoorden van mails, had ik een gesprek met mijn arts. Mijn arts maakte een grapje. Ik kon erom lachen en ik kon ook een grapje maken. Mijn arts was blij, ik ook.

Ik kwam deze quote tegen:

And above all

watch with glittering eyes

the whole world around you

because the

greatest secrets

are always hidden

in the most

unlikely places

Those who don’t

believe in magic

will never find it

-Roald Dahl

Die vond ik mooi.

Hoe bewust sta jij stil bij zulke kleine, fijne dingen, tussen de drukte door?

DELEN:

40 reacties

 1. Marion 10 november 2015 / 06:21

  Mooi om te lezen. Heel herkenbaar. Het komt eigenlijk nog maar zelden voor dat ik (te) druk ben, maar ik kan me nog goed herinneren dat er tijden waren waar ik alles kon en simpelweg geen oog had voor al die eenvoudige, maar prachtige dingen in het leven. Dat is en blijft een heel positief iets van ziek zijn en minder kunnen dan voor velen misschien vanzelfsprekend is. Natuurlijk wil je liever niet ziek zijn, maar voor dat inzicht ben ik toch wel heel erg dankbaar.

 2. Kelly 10 november 2015 / 06:32

  Heel erg mooi om te lezen! Ik vind het het heel erg fijn dat je weer fysiek wat meer dingen kan en daar zo intens van kan genieten! Prachtig en ik hoop dat je je alleen maar beter gaan voelen!

 3. Marlotte 10 november 2015 / 06:51

  Wat fijn dat je weer yoga kunt doen! Het gaat misschien langzaam, stapje bij stapje, maar uiteindelijk trek jij gewoon die hardloopschoenen aan om een rondje hard te lopen, daar ben ik van overtuigd. Heel bewonderenswaardig hoe jij omgaat met dit soort dingen, naar mijn mening zijn dat de ‘positieve’ kanten van het ziek zijn, dat je zo kunt genieten van de ‘kleine’ dingen in het leven.

 4. Marieke 10 november 2015 / 07:05

  I ♡ Roald Dahl!!! Ik ben zo blij voor je dat het beetje bij beetje beter gaat voor je. Laat mij ook in zien juist te genieten van dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn. Maar bijvoorbeeld voor jou een hele overwinning zijn. Ik hoop dat je snel de hardloopschoenen aan kan en een lastigere yogavideo kan gaan volgen.

 5. Darina 10 november 2015 / 07:34

  Wat mooi om te lezen en de quote is prachtig! Ben zó blij voor je dat het beter gaat en je kan genieten!

 6. Kelly 10 november 2015 / 07:36

  Wat top zeg datje dit allemaal kan! Ik kan wel genieten van de kleine dingen, soms wel wat moeilijker, maar ik vind ze wel 🙂

 7. Margot 10 november 2015 / 07:39

  Heel mooi om te lezen hoe je steeds meet kan en daar zo van geniet! Daar moet ik beter op letten voor mezelf!

 8. Hilde 10 november 2015 / 07:51

  Ik vind het zó knap van je hoe je met alles om gaat!! 🙂
  Ik kan vooral intens genieten van de natuur, als ik in de trein zit en mooi uitzicht heb of een ree zie bijvoorbeeld 🙂

 9. Tiffany 10 november 2015 / 07:54

  Ik probeer heel erg te genieten van fijne momenten. Wanneer ik een goede dag heb en bijvoorbeeld in de avond nog even aan mijn studie/blog kan werken of wanneer ik een dag bijna niet hoef te rusten, daar kan ik intens van genieten. Als je gezond bent vind je vanalles vanzelfsprekend, zodra je ziek wordt en dingen niet meer vanzelfsprekend en waneer je ze dan toch een keer kan al is het maar voor even voelt dat fantastisch. Soms voel ik me voor een seconde gewoon gezond, dat zijn de beste momenten!

 10. Simone 10 november 2015 / 08:08

  Ik vind het zo fijn om te lezen dat het zoveel beter met je gaat. Je vrolijke snaps zijn ook echt top!

 11. Nicky 10 november 2015 / 08:18

  Weer zo’n mooi bericht, je inspireert me telkens om stil te blijven staan bij zulke kleine dingen en dan besef ik me weer even hoe snel alles gaat en dat het ook belangrijk is om daarbij stil te blijven staan. Ik raak snel verstrikt in de snelheid van de dagen, in de drukte en dan ren ik mezelf weleens voorbij. Dat is voor mij nog een leerpuntje! Ik vind het superleuk om je blogs te lezen en al helemaal super om te lezen dat het nu zo goed met je gaat!

 12. Frauke 10 november 2015 / 08:18

  Zo wat mooi zeg! Je kan alles zo waarderen doordat het voor jou niet zo evident is, en dat is eigenlijk een prachtige eigenschap. Ik sta tegenwoordig wat vaker stil bij dingen en probeer ze niet als ‘gewoon’ te beschouwen maar te bewonderen, maar wat dat betreft kan ik echt nog veel van je leren :D. En wat fijn dat je die schoentjes nog aankan! Moeten leuke herinneringen aan zitten. X

 13. Marloes ❤ Budgetproof.nl 10 november 2015 / 08:25

  Wat ben je onwijs lekker bezig! & dankjewel zoals altijd voor je positiviteit, helpt mij weer lekker te relativeren en vaker stil te staan bij de dingen die ik voor lief neem.

 14. manon 10 november 2015 / 08:52

  Super om te lezen! Ik hoop dat je gauw kan gaan hardlopen! Al denk ik dat je het wel rustig moet opbouwen!

 15. Renske 10 november 2015 / 08:54

  Ik vind het zo mooi om te lezen hoe intens jij kunt genieten van de meest kleine dingen. Daar zou ik soms echt een voorbeeld aan mogen nemen! Een paar hardloopschoenen liggen bij mij vooral in de weg en het feit dat ik weet dat ik voorlopig nog even niet kan sporten, maakt mij frustrerend. Hoe jij er naar kijkt (“Ooit kan ze weer gebruiken.”), zet mij aan het denken. Even omdenken dus! 🙂

 16. Ilse 10 november 2015 / 09:06

  Leuk dat je weer zoveel dingen kan! Ik duim echt voor je dat dit zo blijft en dat je binnenkort nog heel wat meer gaat kunnen.
  Ik ben nu wel benieuwd welke yoga video dat dan was. Misschien (her)begin ik binnenkort ook wel met yoga.

 17. Danielle 10 november 2015 / 09:17

  Ik vind het zo fijn te lezen dat het dus ook echt een beetje blijvend is dat het zo goed met je gaat! Ik weet ook zeker dat je ooit weer gaat hardlopen en die dag komt waarschijnlijk sneller dan dat we nu voor mogelijk houden!

 18. Linda 10 november 2015 / 09:18

  Heerlijk om wakker te worden met zoveel positiviteit! En ik denk dat je vele mensen niet uit kunt leggen wat genieten van de kleine dingen is wanneer ze er a) niet voor open staan of b) nooit ziek zijj geweest. Ik genoot vroeger al veel (nou ja vroeger, na de Pfeiffer op mijn 16e) meer dan leeftijdgenoten. Die waren bezig met ‘hangen’ en stoer doen. Het was zo gek om te merken dat ze dan al niet weten hoe om te gaan met iemand die lang ziek was, terwijl ik zulke mensen juist erg interessant vond omdat ze een verhaal hebben, oer sterk zijn én kunnen genieten van de kleine dingen.

  Wakker worden en voelen dat het een oké dag gaat worden en vervolgend kopjes krijgen van Jip mijn kat en samen babbelen, dan kan mijn dag al niet meer stuk <3

 19. Vanessa 10 november 2015 / 10:17

  Mooi om te lezen. Fijn dat je fysiek weer meer kan en daar volop van geniet. Sinds ik ziek ben, sta ik veel meer stil bij de kleine, simpele dingen in het leven. Als je een slechte dag hebt, zijn er altijd wel lichtpuntjes die het toch iets beter maken.

 20. Naomi 10 november 2015 / 11:22

  Zo fijn dat het goed met je gaat en je zelfs yoga doet!

  x

 21. Ise 10 november 2015 / 12:01

  Ik vind dit zo mooi om te lezen. Voor jou moet dit echt geweldig zijn! En dat maakt mij ook weer blij haha.

 22. Tim 10 november 2015 / 12:46

  Hoi Lisanne,

  Wat een mooi blog!
  Goed om te lezen hoe jij omdat met je beperking om gaat en hoeveel positiefs er uit haalt. Wens je veel geluk en kracht om zo door te gaan!

  Groetjes

  Tim

 23. Leonie 10 november 2015 / 13:24

  Als ik na een slechte week eindelijk weer de ‘normale’ dingen kan kan ik daar ook even heel erg van genieten. Tot het weer tijd wordt om te stofzuigen, dan is het weer weg haha. Maar het weer kunnen rondlopen en boodschappen doen voelt dan opeens extra fijn.

  Ik hoop dat je nog even door kunt gaan met het doen van de ‘gewone’ dingen!

 24. Angelique 10 november 2015 / 14:42

  O het is zo fijn om die dingen weer te kunnen. Dat zijn echt mega stappen! Heerlijk. Geniet ervan en zuig het op 🙂

 25. Nora 10 november 2015 / 18:53

  Wat leuk om te lezen! Elke dag denk ik even terug aan de lichtpuntjes van de dag! De kleine dingen zijn zo belangrijk! Mooie quote ook!

 26. Kayleigh 10 november 2015 / 19:29

  Ik moet denken aan een oud spreekwoord: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.’ De kleine dingetjes zijn dat wat het leven zo mooi maakt, maar veel mensen gaan er jammer genoeg aan voorbij.

  Ik heb bewondering voor hoe je het allemaal doet. Ziek zijn is niet makkelijk, het is een harde en lange levensles, en het heeft kracht en moed nodig om ook de zon te zien tussen al die donkere wolken door. En zelfs al zijn er momenten dat je de zon echt niet kon zien, je weet dat hij er wel is achter die wolken.

 27. Lesley 10 november 2015 / 19:51

  Prachtig geschreven! Ten eerste je ziet er goed uit zie ik aan de IG foto’s van afgelopen dagen! Fijn dat je je ook beter voelt! Die kleine dingen maken mij ook zo gelukkig! Juist door je daarop te richten is het leven echt zo veel mooier <3

 28. Shaz 10 november 2015 / 21:07

  Mooie quote en wat fijn om te lezen dat het beter met je gaat.

 29. Hester 10 november 2015 / 21:34

  Mooi Lisanne! Toevallig had ik het er pas met een heel goede vriend van me over hoe hij zich heel erg kan verheugen op de kleine dingetjes. Het heeft bijna iets ‘kinderlijks’, maar wel iets wat ik kan waarderen; ik heb soms namelijk eerder de neiging om juist van kleine dingetjes een te groot (negatief) punt te maken terwijl dat nergens voor nodig is. Die foto herinnert me er trouwens aan dat ik nog van plan was een keer foto’s te maken ‘s ochtends vroeg (moet de zon alleen wel even wat sterker worden haha)!

 30. Shirley 10 november 2015 / 22:15

  Zo fijn om te lezen dat het de laatste steeds beter met je gaat. Ik duim voor je dat de lijn op deze manier doorzet 🙂

 31. Mijntje 10 november 2015 / 22:25

  Wat een mooi stukje en dat prachtige citaat van Roald Dahl past er perfect bij! Ik probeer mijn lichtpuntjes zelf ook dagelijks bij te houden. Ik lees je blog al wat langer en vind het mooi, dat je zo positief bent!

 32. Rebecca Meijer 10 november 2015 / 22:40

  Wat een mooi stuk! Ik herken het helemaal, omdat ik vaak moet liggen geniet ik van de kleine dingen.

 33. Bianca Ronday 11 november 2015 / 15:15

  Mijn man is de afgelopen 2 jaar redelijk ziek geweest en daardoor ben ik zeker anders naar dingen gaan kijken. Het is/was niet extreem ernstig en het is een kwestie van “mee leren leven”. Dit heeft toch een pittige impact op ons leven gehad, met positieve en negatieve punten. Langzaam aan ben ik gaan merken dat ik de neiging heb vooral in het negatieve te gaan hangen, terwijl je juist hoort te genieten van de kleine dingen in het leven die het bijzonder maken. Dit probeer ik beetje en beetje meer te doen. Zelfs het lopen in de regen kan je een positieve draai geven, in plaats te mopperen dat je dan doorweekt bent, kan je denken aan die lekkere warme douche die je daarna kan nemen, gevolgd door een goeie bak thee op de bank met een boek. De blaadjes die nu vallen gevallen zijn, geven de natuur weer een hele nieuwe draai en geur, heerlijk om van te genieten. Het leven dendert al hard genoeg door, dus kan je maar beter bij zoveel mogelijk moois stil staan.

 34. Vivian 11 november 2015 / 21:00

  Ah, ontzettend mooi & fijn voor je! Ik vind het altijd zo bijzonder hoe je, want dat herken ik heel erg, na een slechte periode de eenvoudige dingen binnenin jezelf enorm gaat waarderen.

 35. Lilian 12 november 2015 / 15:01

  Na mijn depressie ben ik veel bewuster geworden van alle kleine lichtpuntjes. Erg mooi geschreven!

 36. Kim 12 november 2015 / 20:23

  Wat fijn dat het zo goed met je gaat! En stil staan bij die dingen is zeker heel belangrijk 🙂

 37. Irina 13 november 2015 / 11:22

  Ik heb een tijd lang een Happy Journal bijgehouden, waarin ik iedere dag alle dingen (klein en groot) opschreef waar ik blij van werd. Ik merkte dat ik dat heel erg fijn vond, maar ben er toch mee gestopt. Waarom weet ik eigenlijk niet…

 38. Katrien 13 november 2015 / 11:52

  Heel erg fijn dat je ook als het beter gaat de kleine dingen blijft waarderen. Ik heb van jou geleerd om elke dag de lichtpuntjes te noteren. Dit is een dagelijkse gewoonte geworden waar ik enorm veel aan heb. Blijf genieten en ik wens je nog veel meer beterschap toe!

 39. Moniek 13 november 2015 / 17:17

  Heel mooi en je positiviteit werkt inspirerend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.