Bloggen in de zomer

Lisanneleeft Zomerweek!

Bloggen in de zomer. ‘t Lijkt geen belangrijk onderwerp, maar is het wel degelijk. De zomer is voor de gemiddelde blog net een beetje anders dan de andere seizoenen. Veel bloggers zien de zomer als een nadeel voor hun blog, terwijl je op sommige vlakken juist gebruik kunt maken van het feit dat het zomer is!

bloggen-in-de-zomer

Flickr / fredsbabe

Is het normaal dat ik in de zomer minder bezoekers heb?

Ja en nee. De zomer is een seizoen waarin mensen vakantie nemen, op vakantie gaan, meer leuke dingen en uitjes ondernemen, en over het algemeen ook meer vrije tijd hebben.

Het hangt dus compleet af van waarover je blogt en wat je doelgroep is. Bestaat je blog vooral amusement, vermaak? Dan is het waarschijnlijk dat je minder bezoekers zult hebben in de zomer, mensen gaan er vaak veel meer op uit in de zomer en er is veel meer te doen.

Blog je zakelijk voor bedrijven in een branche die door het jaar heen veel opdrachten hebben, maar waarbij dat in de zomer wat stil valt? Dan is het juist waarschijnlijker dat je meer bezoekers zal krijgen, deze ondernemers of bedrijven hebben dan immers een beetje tijd en ruimte over om bij te leren of bepaalde dingen uit te zoeken!

Blijf je bloggen wanneer je op vakantie gaat?

Nog zo eentje waar elke blogger weleens over nagedacht heeft. Ga ik bloggen als ik op vakantie ben? En hoe doe ik dat?

Volgens mij zijn er drie opties wanneer je op vakantie gaat:

 • Tijdens je vakantie bloggen
 • Voordat je op vakantie gaat vooruit schrijven en blogposts inplannen
 • Niet bloggen en niets online laten komen tijdens je vakantie

Ik raad aan om vooruit te schrijven en eventueel op vakantie nog iets te doen, maar ja… het is wel vakantie, dus als je dat helemaal niet wil of geen zin in hebt, dan geef ik je groot gelijk en dan moet je het ook zeker niet tegen je zin in gaan doen.

Zomerrooster

Veel grotere blogs merken zodanige dalingen in bezoekersaantallen dat ze een zomerrooster gaan volgen. Dat wil zeggen dat ze minder gaan bloggen zodat zij ook een beetje vakantie hebben. Wanneer je normaal een vaste blogfrequentie  hebt en een zomerrooster je ook wel wat lijkt,dan kun je dat natuurlijk ook gaan doen. Helemaal aan jou hoe lang je dit gaat doen!

Persoonlijk heb ik niet gekozen voor een zomerrooster. Ik vind bloggen leuk en ik vind het juist een uitdaging om ondanks dat het over het algemeen wat rustiger is op het web, toch manieren te vinden om bezoekers naar mijn blog te krijgen. Ik vind het leuk om in de zomer nieuwe dingen te proberen, maar vooral om gewoon lekker bezig te blijven. Ik ben wel benieuwd, wat vind jij van een zomerrooster voor je eigen blog?

Kun je verder nog dingen doen met het feit dat het zomer is op je blog?

Zoals ik net al noemde kun je ook juist creatief omgaan met het feit dat je (wellicht) minder bezoekers hebt. En het feit dat je misschien meer mensen om je heen hebt waarmee je samen dingen zou kunnen doen voor je blog.

Ik heb zomaar een aantal dingen op een rij gezet als inspiratie om de zomer in je voordeel te laten werken voor je blog, in plaats van je neerleggen bij het feit dat het wat minder zal gaan:

 • Zorg dat je het thema zomer integreert in je blog. Schets herkenbare situaties of schrijf over dingen die mensen in hun vakantie of in de zomer in het algemeen goed zouden kunnen gebruiken, herkennen of leuk vinden.
 • Deel jouw zomer ervaringen met je lezers. Ook al blog je niet persoonlijk, er zijn altijd dingen die je meemaakt binnen het thema van je blog. Laat je lezers meegenieten van jouw zomer! Maar natuurlijk wel op een manier zodat het bij je blog past.
 • Ga aan de slag met thema’s in de stijl van de zomer of in de stijl van iets dat past bij de zomer. Een zomerweek misschien? (haha!)
 • Het is langer licht! Maak daar gebruik van: video’s en foto’s maken is ideaal in deze tijd van het jaar.
 • Over het algemeen krijg je in de zomer als blogger minder inspiratie aangereikt door PR-bureaus en er zijn minder interessante nieuwtjes. Dit zou je als een nadeel kunnen zien, maar je kan dit ook in je voordeel laten werken door je te gaan focussen op eigen content (die vaak beter is dan aangereikte content). Las een brainstorm in, bekijk de focus van je blog, en zorg dat je altijd iets zult hebben om over te schrijven, ook wanneer er niemand is die je vertelt waarover je kan schrijven.
 • Tevens ligt het, zoals je misschien al wel merkt, een beetje stil (of in elk geval stiller dan normaal) op blogs. Dat heeft een reden, die heb ik zojuist uitgelegd. Maar internetlezers verdwijnen niet, ze zijn er misschien binnen jouw niche iets minder. Wanneer je concurrenten minder moeite doen en minder publiceren zou jij daar een gaatje kunnen opvullen. Hoe je dat gaat doen ligt natuurlijk compleet aan jou!
 • Groeien bezoekersaantallen? Maak ook daar gebruik van! Bedenk hoe dat komt, wie je nieuwe bezoekers zijn en speel in op wat die nieuwe bezoekers graag willen.
 • Bedenk een leuk project voor deze zomer! Ik deed vorig jaar de 100 things summer challenge bijvoorbeeld, maar er zijn meer bloggers die hier leuk op in spelen. Charlotte van Charlotteslaw.nl heeft bijvoorbeeld een project, Summer School, waarbij ze minstens een keer per week een (juridische) vraag van een lezer beantwoordt in een blog, kosteloos. Onwijs leuke manier om een waardevolle invulling te geven aan de zomerperiode op je blog!

Over het algemeen zijn er ook meer mensen vrij in de zomer, dus ook die in jouw omgeving. Hoe kun je dit in je voordeel laten werken?

 • Ga samen met iemand recepten uitproberen (wanneer je een foodblog hebt)
 • Vraag iemand om hulp bij het maken van een video – een video met een cameraman of vrouw is al gauw een stuk dynamischer dan wanneer je camera de hele video op een statief moet blijven staan
 • Ga aan de slag voor een eigen beeldbank, een reeks met foto’s die je bij verschillende artikels zou kunnen gebruiken. Ook in andere seizoenen! Je kan iemand in je omgeving als model vragen! Dat hoeft lang niet altijd om het gezicht te gaan, je kan ook bepaalde handelingen of bewegingen fotograferen waarbij je enkel de handen ziet bijvoorbeeld. Zo heb je weer een paar mooie foto’s die je kunt gebruiken in je blogs!
 • Vraag iemand om zijn kennis met jou te delen
 • Interview iemand in je omgeving die kan vertellen over ervaringen die je inspirerend vindt en die passen op je blog

Maar vooral: geniet lekker van de zomer en van het mooie weer! En kijk of er voor jou ook mogelijkheden zijn om buiten aan de slag te gaan voor je blog. Als het bloggen in de zomer je niet blijer maakt, dan kun je wel blijven bloggen, maar wat heb je er dan aan? Doe wat goed voelt! Maar dat moet je natuurlijk altijd doen.

Blog jij meer of minder in de zomer? En zie je ook verschillen tussen de zomer en andere seizoenen? Als jij nog tips hebt voor medebloggers, laat het weten!

tips-voor-bloggers

35 reacties

 1. Tineke 20 juli 2014 / 12:36

  Weer een leuk en leerzaam artikel, ik heb in de zomer juist altijd meer inspiratie voor blog artikelen!
  Liefs

 2. Kelly Caresse 20 juli 2014 / 12:47

  Wat een handig artikel! Leuk om te lezen wat voor verschil de zomer geeft en hoe je hier mee om kunt gaan. Zelf blog ik iets minder, wel dagelijks een artikel maar minder vaak twee artikelen omdat ik zo ook wat meer rust heb en omdat ik merk dat mensen dan wat minder op internet te vinden zijn. Ook op youtube is het wat rustiger maar wanneer ik tijd heb dan komen er ook wel extra artikelen of video’s. Ik heb dus geen vast rooster. Ben benieuwd hoe andere bloggers dit doen!

 3. Andrea 20 juli 2014 / 12:59

  Interessant artikel! Wij bloggen pas sinds 1 januari dus dit is de eerste zomer op onze blog. Wij hebben er niet heel veel bij stil gestaan. Met zijn tweeën heb je vaak veel inspiratie en mijn zusje zit nu ook nog eens New York. Zij gaat life bloggen vanaf daar. Hierdoor is al veel gevuld. Tel daar vaste rubrieken bij op en het is puzzelen om alles online te krijgen haha. Er zijn misschien wel minder bezoekers maar tot nu toe merken wij dat nog niet echt. Bovendien is het bloggen ook gewoon een hele leuke hobby dus is het voor nu geen optie voor ons om het te minderen.

 4. Jess 20 juli 2014 / 13:05

  Ik blog sowieso niet volgens een rooster dus dan is het al anders denk ik. Wel goede tips! Ik kan me voorstellen dat je als grotere blogger niet ontkomt om hierover na te denken.

 5. MySimplySpecial 20 juli 2014 / 13:08

  Leuke post! Ik probeer voor mijn vakantie altijd vooruit te werken en anders probeer ik op lokatie toch af en toe wat te doen.

 6. Petra 20 juli 2014 / 13:18

  Leuke tips geeft je. Ik blog nu al niet met een vast rooster. In de vakantie al helemaal niet. Ik zie wel hoe het loopt. Met de inspiratie zit het wel goed. Er zijn genoeg leuke dingen in het vooruitzicht waar ik heerlijk over kan bloggen. Als je een grote blog heb kan ik me overigens wel voorstellen dat je je aan een rooster houdt.

 7. Kirsty 20 juli 2014 / 13:39

  Leuke tips! Bij mij komen er gewoon nog even veel artikelen online. Ik moet wel zeggen dat ik als het écht warm is ik ook niet zoveel zin heb om de hele dag achter de laptop te zitten, dus meer artikelen online zetten lijkt me niet echt wat voor mij in de zomer. Wat ik trouwens wel grappig vind is dat mijn bezoekersaantallen gewoon toe blijven nemen, ook al is het zomer, wat ik totaal niet had verwacht!

 8. Cindy 20 juli 2014 / 13:52

  Op één of andere manier heb ik nu ontzettend veel inspiratie voor mijn blog. Ik heb overigens nog geen vakantie, dus ik blog vrolijk lekker door, sowieso werk ik altijd veel voor vanwege mijn werk en als ik op vakantie ga zal ik dat ook doen. Laat de zomer maar komen (oh nee, die is er al!)

 9. Ilse 20 juli 2014 / 14:04

  Goeie tips allemaal.
  Ik houd niet heel veel rekening met de zomer, is voor mij ook niet nodig. Wel schrijf ik artikelen met betrekking tot de zomer. Morgen komt er bijvoorbeeld een artikel online over dingen die mij aan de zomer doen denken.
  Xx

 10. Miranda 20 juli 2014 / 14:09

  Handig artikel! Ik zie op sommige blogs ook zomerroosters voorbij komen… Ik snap het wel maar zie er voor mij het nut niet van in.
  Ik merk het wel enigszins aan de bezoekersaantallen maar niet heel erg.

  Ik zie bloggen ook niet als m’n werk of als een verplichting. Ik blog omdat ik het leuk vind en dat gaat niet over omdat het toevallig zomer is;)

  Ik pas wel de onderwerpen van m’n artikelen een beetje aan (soms) maar dat gaat ook automatisch eigenlijk:)

  Fijne zondag!

 11. Marloes/GLAMOURMOES 20 juli 2014 / 14:21

  Mooi artikel! Ik heb 3 weken vakantie, ga niet naar het buitenland, maar ben wel 2 weken niet of nauwelijks thuis. Ik heb besloten om niet voor iedere dag een nieuw artikel online te zetten. Ik heb daar de tijd niet voor kunnen vinden helaas. Wel vind ik het leuk als er wat artikelen online komen.

 12. Linda | VoorJouGespot.nl 20 juli 2014 / 14:44

  Dankjewel voor het delen van deze info! Ik blog wat minder, maar dat komt meer door het mooie weer waar ik dan zelf van aan het genieten ben 🙂 Bloggen is voor mij een hobby, die ik leuk wil houden. Qua onderwerpen pas ik me zeker aan aan het seizoen, nu bijvoorbeeld meer frisse recepten.

 13. Nathalie 20 juli 2014 / 14:46

  Leuke tips! Ik ben net begonnen met bloggen en vroeg me ook af wat ik zal doen als ik op vakantie ga. Ik denk dat ik probeer wat berichten in te plannen voordat ik weg ga. Altijd lastig of er een goed werkende verbinding is op de bestemming en ik wil inderdaad eigenlijk gewoon vakantie houden en zo min mogelijk verplichtingen hebben.

 14. Wendy 20 juli 2014 / 15:49

  Ik ga dit jaar proberen hetzelfde ritme tijdens de zomer aan te houden als wat ik doe buiten de zomer. Ik ga niet op vakantie, dus dat hoeft niet voor een ‘probleem’ te zorgen. Leuke tips geef je. Misschien kan ik daar wel wat mee. 🙂

 15. Nicole 20 juli 2014 / 16:21

  Ik blog elke dag en mijn bezoekers zijn vooral mensen die nu vakantie hebben en dus minder bezoeken maar ik blog wel door omdat ik het super leuk vind om te doen.. Dan maar wat minder bezoekers!

 16. Monique 20 juli 2014 / 16:26

  Wat een handig artikel met goede tips! Omdat mijn blog hard aan het groeien is sinds ik dagelijks blog (ik krijg nog steeds wekelijks meer bezoek) vind ik het niet handig nu minder te gaan publiceren. Ik wil gewoon de hele zomer door één artikel per dag op mijn blog laten verschijnen en minimaal twee YouTube-video’s per week. Wel wil ik wat meer gaan insteken op het thema zomer, inderdaad omdat mensen daar nu over willen lezen en naar op zoek zijn.

 17. Esmée 20 juli 2014 / 16:53

  Ik vind je themaweken altijd zo leuk! Ik maak er juist gebruik van dat veel blogs niet meer iedere dag posten, ik probeer gewoon iedere dag een artikel te schrijven. Zo schrijf ik bijvoorbeeld reviews over de dingen die ik bezocht heb deze zomer, zoals een bepaald zwembad. Gelukkig merk ik ook in de bezoekersaantallen dat het goed gaat zo, dus ik ga niets veranderen. Je tip voor ‘je eigen beeldbank’ ga ik zeker gebruiken, ik hou van fotografie en dat soort foto’s kun je altijd gebruiken. x

 18. Ise 20 juli 2014 / 17:01

  Ik blog nu minder en daar baal ik soms best van. Zomer staat voor mij alleen voor een soort zorgeloosheid en maar kijken wat ik wanneer doe, heerlijk relaxed! Een vaste planning qua bloggen past daar dus niet in. Ach, dat komt straks ook wel weer 🙂

  • Ise 20 juli 2014 / 17:02

   ik vind het trouwens wel super leuk hoe jij ermee omgaat!

 19. Mariëlle 20 juli 2014 / 17:14

  Leuk artikel, ik heb er zelf voor gekozen om vooruit te werken en om de dag een artikel online te laten komen ipv elke dag. Gewoon omdat ik dan net wat meer tijd heb. Leuk dat jij gewoon blijft doorzetten en inderdaad krijg je zo wel nieuwe ideeën!

 20. Anneloes 20 juli 2014 / 17:46

  Als het aan mij had gelegen had ik in de zomer juist lekker meer geblogd dan normaal. Maar helaas is het niet anders: ik ben genoodzaakt het aantal artikels te halveren (om de dag) omdat ik aan het eind van de zomervakantie 10 (van de 12 dit jaar) vakken moet herkansen.. Dus voor mij kan het bloggen hopelijk na de zomer weer goed beginnen.

 21. Annoesjka 20 juli 2014 / 18:13

  Fijne tips, Lisanne! Eens kijken of ik er wat van kan toepassen op mijn blog. Ik ben pas dit jaar weer écht gestart met bloggen, dus deze zomer gebruik ik vooral om uit te zoeken wat blogtechnisch het beste bij mij past.

 22. Linda 20 juli 2014 / 19:48

  Ook ik blog gewoon door in de zomer, of doe in ieder geval een goede poging daartoe. Daarnaast besteedt ik iets meer aan de social media. Juist omdat het daar nu rustiger is, val je sneller op. Dat merk ik ook aan de snelle stijging in aantallen volgers. Ideaal is ook dat je nu wat nieuwe dingen kan proberen. Ben stiekem wel benieuwd of na de zomervakantie de bezoekersaantallen blijven stijgen, of dat het nu iets tijdelijks is.

 23. Natasja 20 juli 2014 / 21:05

  Goede tips en vooral een item waar ik ook al mee bezig was. Tnks for sharing!

 24. Sharon 20 juli 2014 / 21:20

  De zomer is juist een fijne tijd om aan je blog te werken. Als je niet op vakantie gaat, heb je meer tijd en ook kan je lekker met een laptop in het zonnetje gaan zitten. Komen er minder bezoekers, dan zou je ook een aantal artikelen kunnen “sparen” en ze later op je blog plaatsen.

 25. Simone 20 juli 2014 / 22:50

  Handig artikel! Ik probeer net als anders gewoon door te bloggen in de zomervakantie. Maar ik geef toe dat dat soms best lastig is omdat ik er zelf ook veel op uit ben.

 26. Frederique 21 juli 2014 / 01:23

  Voor mij is het bloggen een soort van ontspanning, dus dat gaat lekker door in de zomer! En mocht ik op enig moment besluiten om bepaalde dagen over te slaan, dan zie ik dat op dat moment wel. Dat is het voordeel van mijn eigen blog zonder dat het inkomsten oplevert 😉

 27. Angela 21 juli 2014 / 09:33

  Ik heb me enorm verheugd op de zomer. Juist omdat ik dan meer tijd kan vrijmaken voor mijn blog. Ik wil een beetje vooruit werken, voor als de baby geboren is (ben nu 28 weken zwanger!) en ik wil ook een aantal dingen verbeteren aan de layout van mijn blog. Gewoon lekker bezig zijn, op mijn eigen tempo 🙂
  Groetjes, Angela

 28. Vanessa 21 juli 2014 / 21:08

  Ik schrijf momenteel 5 artikels per week, voor de zomer elke dag. Maar dat komt vooral door mijn klierkoorts dat ik het rustiger aan moet doen, niet omwille van het feit dat het zomer is. Mocht ik kunnen, dan zou ik gewoon elke dag blijven bloggen. Het maakt mij niet uit of het 30 graden is of slechts 10. En ja, ik heb minder bezoekers. Maar ik ben blij met elke bezoeker die ik heb!

 29. Dagmar 22 juli 2014 / 20:14

  Wauw supermooi artikel en heel goed geschreven. Herkenbaar en leuk dat je hier op deze manier aandacht aan besteed, ik dacht er laatst ook aan dat de zomer toch net wat anders verloopt voor bloggers dan ik had verwacht, maar dat maakt het niet minder leuk 😀 Het is juist de kunst om hier een leuke draai aan te geven en er eveneens van te genieten. Fijn artikel!

 30. Ruth 23 juli 2014 / 12:17

  Hoi Lisanne, toch maar eens een berichtje achterlaten. Ik ben onlangs begonnen met bloggen en heb al jouw blogcolumns gelezen en daar ook veel aan gehad, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.