Blogtips #10 SEO-vriendelijk bloggen

Zo hoog mogelijk in de zoekmachines naar voren komen, SEO (search engine optimalization), zoekmachine optimalisatie. Het is niet waar een blog om draait natuurlijk, maar het is wel een goede (en leuke!) manier om je bezoekersaantallen te verhogen. Op dit moment bestaat bijna de helft van de bezoekers op Lisanneleeft.nl uit bezoekers die via Google komen. Zoals ik al zei is het ontzettend leuk om mee bezig te zijn en om uit te proberen wat wel en niet werkt. Ik geef je vandaag een aantal tips!

seo-vriendelijk-bloggen

Gebruik de standaard trucjes

Wellicht ken je deze trucjes allang, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Handig om te weten! Dit zorgt ervoor dat je blog hoger wordt beoordeeld door Google;

 • Maak gebruik van tags en categorieën
 • Gebruik woorden waarop je gevonden wil worden in titels (maar ook weer niet te veel), als het kan zelfs in de naam van je blog.
 • Maak gebruik van tussenkopjes in je artikels
 • Maak gebruik van alt-tags wanneer je afbeeldingen gebruikt
 • Zorg dat je blog zo snel mogelijk laadt (denk bijvoorbeeld aan het van tevoren verkleinen van je afbeeldingen)
 • Wanneer je een artikel schrijft over iets waarbij een ander eerder geschreven artikel ook boeiend zou kunnen zijn, link ernaar! Interne links schijnen je een handje te helpen.
 • Gebruik WordPress. Ondanks dat Blogger eigendom is van Google wordt WordPress een stuk beter geindexeerd.
 • Handig om aan te passen wanneer je nog niet zo lang bezig bent: zorg dat de urls als volgt worden: blognaam.nl/titel-van-blog. Soms wordt er automatisch ook de datum bijgevoegd, of de categorie. De truc is om je URLS zo kort mogelijk te houden. Wordt Google blij van, maar ook je lezers, wanneer ze je nieuwste blogpost willen delen via bijvoorbeeld Twitter!
 •  Schrijf gewoon goede, interessante content, daar is Google naar op zoek.
 • Zorg dat er naar je gelinkt wordt vanaf andere websites/blogs
 • Wees actief op Google+

Richt je op bepaalde zoekwoorden

Ook leuk om mee bezig te zijn, uitzoeken op welke zoekwoorden je gevonden wil worden, of juist gemakkelijk kan worden! Handig wanneer je al een artikel hebt geschreven om een zoekwoord uit te kiezen en je artikel daarop achteraf aan te passen. Maar ook om naar je Google Analytics statistieken te kijken op welke woorden je al veel gevonden wordt op Google. En daar dan wellicht iets meer over te schrijven, of te kijken wat je in dat artikel goed hebt gedaan op het gebied van SEO wat je elders ook kunt toepassen.

De WordPress Plugin WordPress SEO door Yoast

Eigenlijk kun je op een super makkelijke manier zorgen dat de artikels die je schrijft SEO-vriendelijk worden. De WordPress Plugin WordPress SEO door Yoast helpt je een handje! Als je deze Plugin downloadt en activeert komt er altijd onderaan het vak waarin je je teksten typt een lijstje te staan. Je hebt wel een zoekwoord nodig waarop je je wil richten (waarover ik het al hand). Deze typ je in en vervolgens krijg je een heel lijstje dat je kan afwerken om je tekst beter te laten scoren in Google.

Titels

Stel je eens voor, je bent op zoek naar iets via Google. Je typt in waarnaar je op zoek bent, en boem, binnen een paar seconden heb je een lijst met resultaten! Maar… welke kies je nu uit? Je kiest het liefst de resultaten die zo hoog mogelijk staan, maar je kijkt ook naar de titels. Je kijkt naar; welke titel past bij hetgeen wat ik zoek? Maar je kijkt ook naar opvallende titels, titels die je aandacht trekken.

Een klein beetje extra aandacht voor je titels kan dus geen kwaad! Het gaat niet alleen om hoe hoog je komt te staan in Google, maar ook over hoe veel mensen er uiteindelijk naar jouw blog gaan via Google. Door betere titels te kiezen heb je meer kans dat er meer mensen via Google naar jouw blog gaan!

Google het!

Je raadt het al… als er iets is waarover oneindig veel is geschreven is het SEO wel. Voor sommige mensen is het hun baan om hiermee bezig te zijn, andere mensen kunnen hun invloed extreem vergroten door goed bezig te zijn met SEO, kortom, het is nogal een big deal. Ben je op zoek naar meer tips? Honderd procent zeker dat je nog oneindig veel meer tips vindt wanneer je Googlet!

Je schrijft voor mensen, niet voor Google

Ja, Google heeft veel invloed, maar houd in je hoofd dat je lezers mensen zijn. Bovenaan in Google staan is heel leuk, maar als je blog niet leuk of niet prettig leesbaar is dan heb je daar eigenlijk niet zo heel veel aan. Teksten die overduidelijk vanuit een SEO oogpunt zijn geschreven lezen vaak niet prettig. Adverteerders die een advertorial willen kopen zeggen dat je er niet bij mag zeggen dat het gesponsord is omdat Google dat afstraft is zijn geen goede reden om je lezers niet trouw te blijven.

Mijn mening is dus eerst aan je lezers denken, dan pas aan Google en SEO. Schrijf je teksten, maak je blog zoals jij hem wilt. En kijk vervolgens wat je eraan kunt doen om hem op SEO gebied wat sterker te maken. SEO is niet onbelangrijk, maar maak er geen hoofdzaak van. Als jij goed blogt, dan komen die bezoekers via Google vanzelf.

Google blijft zijn manieren van indexeren veranderen, dus wanneer je gewoon goede content schrijft geloof ik dat je goed zit. Dat is immers wat Google zijn gebruikers wil bieden: goede content over het onderwerp waarnaar ze zoeken. Ik zou dus niet als een malle deze tips gaan toepassen, maar gewoon lekker bezig gaan met bloggen en af en toe eens een SEO blikje werpen op je blogposts. Maak jij gebruik van SEO?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

48 reacties

 1. Kelly Caresse 15 december 2013 / 07:37

  Naar zo’n artikel was ik op zoek, en dan in duidelijke taal en dat is precies hoe jij het brengt, heel fijn! 🙂 ik heb de SEO yoast plugin op mijn wordpress staan en wordt er stapsgewijs handiger in. Ik vind het interessant om uit te zoeken waar ik op gegoogled wordt en daar via de SEO in het vervolg op in te haken. Ik ben het met je eens dat het belangrijkste doel is om goede content te schrijven

 2. Dagmar 15 december 2013 / 08:37

  Wat een onwijs goede tips! Ik denk hier eigenlijk te weinig bij na misschien, maar goed om even bij stil te staan! Dankjewel voor het delen 🙂 Xx

 3. Eline 15 december 2013 / 08:43

  Handige tips, ik leer altijd wel wat van jouw artikelen!

 4. Just Femz 15 december 2013 / 08:58

  Vind deze serie over bloggen zo handig! Ben net begonnen met een blog en jij legt mij in begrijpbare taal moeiteloos uit waar ik allemaal op zou kunnen letten. Hartstikke fijn! Dankjewel! 😀

 5. Hester 15 december 2013 / 09:53

  Ik heb als copywriter met SEO gewerkt naar heb het voor mijn eigen blog nog nooit gebruikt. Vooral omdat ik masr weinig bezoekers via Google krijg. Ik wil me er wel meer mee bezig gaan houden maar het zal nooit op de eerste plaats komen.

 6. Simone 15 december 2013 / 10:13

  Wat een leuk artikel. Ik ben zelf net overgestapt van Blogger naar WP. Meteen plugin geïnstalleerd. Maar dit is weer een klusje, ik moet alle 400 berichten SEO proof maken. Gelukkig is het bijna vakantie.

 7. Anneke 15 december 2013 / 10:14

  Ik begin hier steeds meer aandacht aan te geven, maar ik snap er nog zeer weinig van.

 8. MySimplySpecial 15 december 2013 / 10:14

  Goede tips weer! Ik hou er wel rekening mee, maar focus me vooral op het maken van leuke posts.

 9. JOyce 15 december 2013 / 10:23

  Ik gebruik ook een SEO plug-in nou moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet altijd zin heb om alles in te vullen. Maar als ik dan een groen balletje zie wordt ik wel héél blij haha!

 10. Isabel 15 december 2013 / 10:46

  Ik doe hier eigenlijk niet zo veel aan, misschien toch maar eens naar kijken.

 11. Tedje 15 december 2013 / 11:31

  Wat een leerzaam artikel weer. Dank voor de tips!

 12. Nancy 15 december 2013 / 11:45

  Thanks!! Altijd handig om over te lezen. Ik heb zelf een blogspot, al jaren, maar ik lees steeds vaker dat mensen erg enthousiast zijn over WordPress. Enig idee of je kan overstappen met al je content en je naam…? Of heb je geen idee? Ik ben benieuwd daarnaar en vooral omdat ik wil weten of ik dat zelf kan doen, of dat ik daar iemand voor moet inhuren…

  • Lisanneleeft 15 december 2013 / 13:02

   Ja, ik weet dat het kan, meer bloggers doen het! (er is ook al wel het een en ander over geschreven, volgens mij). Even Googlen en/of in een Facebook bloggers groep vragen. Ik ken veel mensen die dat zelf hebben gedaan in elk geval!
   Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dus wel het een en ander over gehoord 🙂

 13. Tiffany 15 december 2013 / 12:28

  Zoals altijd,erg handige tips! Je zit er echt weer recht op met alles wat je vertelt. Want inderdaad SEO kan belangrijk zijn, maar als je alles vanuit dit standpunt zou schrijven, is je blog niet leesbaar meer. Of toch niet fijn om te lezen. Ik denk dat ik af en toe wel wat dingen toepas, vooral over mijn titels denk ik steeds beter na. Een aantal uitdagende titels tussen mijn artikels doet echt iets! En het beste is: zo’n titels blijven hangen in het geheugen van mijn lezers, want ze zoeken er opnieuw naar op Google achteraf. Heel prettig om te zien 🙂

 14. Annebelle 15 december 2013 / 12:47

  Interessant, ik wist wel wat het was, maar niet dat het zo heette!

 15. Hilde 15 december 2013 / 12:50

  Wat ‘n handige tips 🙂 Ik gebruik ook al wel SEO, maar vond het nog wel een beetje vaag allemaal :p Sinds kort probeer ik ook om bij alle foto’s die ik op m’n blog plaats een Alt-tags toe te voegen 🙂

 16. MySuperSweetLife 15 december 2013 / 14:23

  Weer erg interessant en heel leuk geschreven. Ik krijg ook altijd de datum in de link, heb je misschien een idee hoe ik dat weg kan krijgen (Ik heb wordpress)
  Liefs

  • Hester 15 december 2013 / 14:47

   Bij Instellingen –> Permalinks staat er een rijtje met opties!

 17. Hester 15 december 2013 / 14:49

  Goed artikel! Ik gebruik zelf die plugin ook voor 75% van mijn artikelen. Soms schrijf ik een artikel dat eigenlijk niet echt per se gevonden hoeft te worden in de zoekmachines en dan laat ik hem lekker onge-SEO-d, maar meestal doe ik er wel mijn best voor! En dat werkt ook echt heel erg wat je zegt.

 18. Isabel Cristina 15 december 2013 / 16:00

  Leuke tips weer! Vorige week heb ik een artikel geschreven over online advent kalenders, dit artikel wordt heel vaak gevonden via google. Best leuk om te zien ^^

 19. Manon 15 december 2013 / 16:19

  Handig artikel, ik heb er eigenlijk niet zo op gelet allemaal.

 20. Karlijn 15 december 2013 / 17:06

  Ik snap dus niet zo veel van dit soort dingen, maar jij legt het zo fijn en begrijpelijk uit. Hier kan ik iets mee, dankjewel! Wat fijn dat veel mensen via Google op jouw site komen, maar goed jouw blog is natuurlijk ook heel goed!

 21. Marieke 15 december 2013 / 19:36

  Heel interessant is SEO, vind ik zelf. Veel doe ik al. Alleen alt-tags kende ik nog niet! Interessant… Even googlen 😉

 22. Explorista 15 december 2013 / 19:48

  Ik vind het een lastig onderwerp, maar het meeste doe ik al. Al moet ik wel zeggen dat sommige zoektermen zo druk zijn, dat je daar als kleine blog maar lastig tussenkomt. Maarja. Goede content schrijf ik toch wel, nu alleen nog die massa bezoekers van Google 😉 (grapje).

  Ben het wel met je eens, altijd en vooral voor je lezers schrijven!

 23. Lidewij 15 december 2013 / 19:51

  Ik vind deze serie blogtips zó ongelofelijk fijn! Ik gebruik sinds ik mijn eigen domein heb ook de SEO plugin van Yoast, en die is inderdaad super <3 Ik merk alleen wel dat de tijd ook meespeelt; op mijn oude .wordpress.com blog kreeg ik meer googlers dan in het begin op mijn nieuwe. Natuurlijk ook omdat .wordpress.com blogs automatisch worden ge-SEO'ed door wordpress, maar ook doordat je blogdomein langer bestaat, Google houdt daar blijkbaar ook van. Pas nu, ruim drie maanden later, is het weer hetzelfde.

  • Lisanneleeft 15 december 2013 / 20:40

   Leuk om te horen! 😀

   Ja, Google schijnt even de tijd nodig te hebben om je site/blogposts te beoordelen. En inderdaad, hoe langer je website bestaat, hoe beter hij scoort. En ook actief blijven posten helpt!
   Blijft leuk om dat allemaal zelf uit te vogelen, haha 😀

 24. Josianne 15 december 2013 / 20:02

  Ik heb die plugin ook, maar ik doe er eigenlijk niks mee haha. Misschien moet ik er toch maar weer eens op gaan letten!

 25. Sanne Marlijn 15 december 2013 / 22:47

  Wat een onwijs handig artikel weer! Toevallig heb ik vandaag de hele dag aan mijn SEO instellingen gewerkt. Nog een tip: maak je site gebruiksvriendelijk voor mobiel

 26. Kimberly 16 december 2013 / 14:55

  Ik snap nooit zoveel van SEO maar moet me er duidelijk eens dieper in verdiepen! Ik merk wel dat er veel dezelfde zoekwoorden zijn waarop mensen op mijn blog komen en misschien moet ik daar inderdaad meer over bloggen! Thanks weer voor de duidelijke uitleg en tips! 😀

 27. Suzanne 16 december 2013 / 22:16

  En alweer een heleboel goede tips.
  Je schrijft voor mensen niet voor goede, deze vind ik echt goed.

 28. Marisse 20 februari 2014 / 16:41

  De Yoast plugin voor WordPress is echt een aanrader voor bloggers. Met deze plugin hoef je echt minimaal verstand te hebben van SEO om toch SEO te kunnen gebruiken. Top om te zien dat je SEO toegangelijk maakt voor jonge bloggers. 🙂

 29. Sharona 22 februari 2014 / 00:01

  Handige tips! Ik vind inderdaad de plugin Yoast ook ideaal. Op deze manier kan je met weinig verstand van SEO toch een zoekmachine vriendelijke tekst schrijven!!

 30. Belinda 5 maart 2014 / 23:36

  Dit SEO verhaal vind ik toch nog en lastig stukje. Ik begrijp dat het noodzakelijk is dat je met trefwoorden teruggevonden wordt op Google, maar hoe maakt ik mijn blog op Blogspot/Blogger SEO-vriendelijk en hoe stel ik zoiets in.
  Sorry, ben dus echt nog een leek in het opbouwen van een blog. Het schrijven lukt wel, maar nu de rest nog 😉

 31. Twitter volgers kopen 6 april 2014 / 19:47

  Dankje!

 32. Maurits 23 augustus 2014 / 21:24

  Geef jij ook blogadvies? Dan kan ik met mijn blog vast wel advies gebruiken :$

 33. Joke 18 februari 2015 / 15:29

  Bedankt voor de handige tips! Je schrijft het erg duidelijk, wat het toegankelijk maakt voor velen. Ik denk dat een hoop SEO-beginners hier iets aan hebben!

 34. Linda 19 maart 2015 / 16:54

  Hoi Lisanne, bedankt voor de tips, denk dat vele bloggers hier iets aan zullen hebben. Succes met het afronden van je boek!

 35. Mylène 3 januari 2016 / 17:10

  Super handig artikel! Geruststellend om te lezen dat ik het goed doe. Handige tips ook!

 36. Lara 6 december 2016 / 20:56

  Ik was al een lange tijd opzoek naar de manier hoe ik mijn URL’s van berichten kon aanpassen en nu eindelijk gevonden. Je tips zijn trouwens super goed en duidelijk beschreven. Ga snel de andere artikelen ook eens bekijken! Bedankt!

 37. Trudy 5 januari 2017 / 22:16

  Bedankt voor je blog artikel, ik doe al veel dingen goed. Dat is ook fijn om te lezen. Dat over het namen geven aan je foto’s en deze duidelijk ‘opbergen’ deed ik nog niet goed. Heb ik gelijk in orde gemaakt op mijn blog http://gezinsperikelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.