Blogtips #11 #blogpraat, sidebar & meer reacties krijgen

Wow, ik heb al tien delen met blogtips geschreven. Vandaag heb ik drie leuke onderwerpen! Eigenlijk is dit ‘van alles wat’, de dingen die wel het noemen waard zijn, geen eigen blog nodig hebben, maar wel bij het geheel horen.

blogitps

#blogpraat

Elke maandagavond, 20:00 uur op Twitter onder de hashtag #blogpraat. Een grote groep blogliefhebbers komt samen om te praten over, jawel, je raadt het al, bloggen. Elke week is er een ander onderwerp en deze wordt opgedeeld in verschillende vragen. Ik doe al bijna drie jaar met veel plezier mee en ik heb er onwijs veel van geleerd! Voor meer info kijk je op de #blogpraat website. Wie ‘zie’ ik maandag bij blogpraat?

Mede dankzij blogpraat raak ik dus ook niet uitgepraat. Er valt over bloggen zó veel te vertellen!

Maak gebruik van je sidebar

De traditionele blogindeling bestaat uit een contentvlak en een sidebar (hierover vertelde ik meer in de blogtips over vormgeving). Echter wordt die sidebar vaak een beetje volgezet met dingen ‘omdat het zo hoort’. Zorg dat je je basis, je navigatie en je overzichtelijkheid hebt, en doe iets origineels of iets leuks met die sidebar! Wat je zou kunnen doen? Voorbeelden:

 • Niet heel origineel, wel heel bruikbaar: een stukje waarop men de Facebook pagina kan leren kennen die bij jouw blog hoort.
 • Het zelfde kun je doen met Twitter en Instagram. Hiermee boost je je volgers en leren ze je weer een beetje beter kennen. (en de gunfactor die hoort bij het persoonlijk zijn).
 • Wat zijn de artikels op jouw blog die je als lezer niet wil missen? Maak een overzicht en zet een link (met eventueel een afbeelding) in de sidebar! Een blog laat vaak nieuwe content als eerst zien, terwijl sommige oudere blogs ook zeker de moeite waard zijn om te lezen. Uiteraard kun je ook gewoon een direct lijstje met deze posts maken en die in je sidebar zetten!
  Leuk: zo’n pagina met oudere blogposts heeft een naam, het is een sneeze page. In dit artikel over sneeze pages op Blogpraat.com lees je meer!
 • Waarom staat jouw blog bekend? Wat is jouw unieke ‘ding’? Maak een pagina met basic info, extra uitleg, of iets omtrent dat idee op dezelfde manier in je sidebar.
 • Jouw favoriete quote, een link naar een geweldig artikel (op je blog, of daarbuiten), een foto van jezelf (heel belangrijk!)… bedenk het maar.

Heb jij nog leuke ideeën?

Hoe krijg je meer reacties?

Let op: maar een erg klein deel van de bezoekers laat een reactie achter. Dat is ook afhankelijk van de doelgroep, jongeren laten over het algemeen vaker reacties achter dan oudere lezers. Niet altijd, maar vaak is dat wel zo. Nu kan ik me voorstellen dat wanneer je elke dag met liefde blogs aan het schrijven bent, dat het leuk is om daarop ook antwoord te krijgen. Een aantal tips:

 • Schrijf over iets waar je een uitgesproken mening over hebt. De kans op reacties is groot, maar ze zullen natuurlijk niet allemaal positief zijn. Op die manier daag je mensen uit ook hun mening te geven over dat onderwerp.
 • Laat je kwetsbare en menselijke kanten zien. Niet iets wat je zomaar doet om reacties natuurlijk, maar wanneer je jezelf blootgeeft raken lezers meer betrokken. Ik geloof dat je sowieso iets extra’s toevoegt aan je blog wanneer je jezelf laat zien.
 • De cliché: stel een vraag aan het einde van je blog. Maar dat vinden sommige mensen een beetje awkward als ze nog niet weten of er überhaupt wel een reactie komt.
 • Door te reageren op andere blogs. Misschien schrijft de schrijver van de andere blog iets terug, maar misschien klikt een van zijn lezers wel door naar jouw blog en laat een reactie achter. Denk eraan dat je wel echt waarde toevoegt aan je comments, en niet bezig gaat met de intentie om zo veel mogelijk blogs af te gaan om te kunnen reageren, dat valt meestal niet zo in de smaak.
 • Reacties zijn super leuk, maar het is niet perse een hoofdzaak. Vind het lastig om dat nu uit te leggen omdat ik zelf zo blij word van alle reacties die mijn lezers geven, maar ook ik ben jaren doorgegaan met bloggen met geen tot weinig reacties. En ja, ook zonder reacties kan bloggen heel leuk zijn! Onthoud: het aantal reacties is geen reflectie van de kwaliteit van je blog. Je blog is niet slecht als je geen reactie krijgt, nul reacties: zegt helemaal niks over de kwaliteit. En op sommige populaire websites wordt soms helemaal niet of nauwelijks gereageerd, terwijl ze wel heel veel bekeken worden.

Het is niet dat ik uitgepraat ben over bloggen (in dat geval: heb je nog een paar jaar?), maar ik vraag me wel af wat jij nog graag wil lezen? Wat mist er nog in mijn serie waarvan jij je afvraagt hoe het zit of hoe je het nog beter zou kunnen doen? Het hoeft niet iets zijn waarin ik perfect ben, ik vind het ook super leuk om nog te leren van deze blogserie! Dus mijn vraag; waar ben jij nog benieuwd naar?

Ik twijfel een beetje. Nu stoppen met mijn serie, doorgaan met de grote uitgebreide artikels? Of toch de onderwerpen wat korter bespreken zoals ik in dit artikel doe? wat vind jij?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

DELEN:

61 reacties

 1. Beautydagboek 22 december 2013 / 07:54

  Ik vind deze serie juist heel erg leerzaam. Steeds een onderwerp uitgebreid toelichten is wat mij betreft heel welkom 🙂 Het is misschien een hele praktische vraag en voor de een heel simpel, maar waar ik maar niet uitkom is om een plaatje in mijn sidebar te plaatsen waar een link aangekoppeld zit. Bijvoorbeeld een foto van een blogpost die ik heb geschreven en als je daar op klikt, ga je naar het desbetreffende artikel toe. Heb jij daar (of anderen die dit lezen) een tip voor? Ik heb een Macbook mocht dat relevant zijn 🙂

  • Manon 22 december 2013 / 11:11

   Als je bij een artikel maken een foto plaatst selecteer dan de foto en klik op link zo kan je een link toevoegen aan je foto , je hebt dan een html code en die kan je plaatsen in een html/JavaScript widget in je sidebar.

   • Lisanneleeft 22 december 2013 / 12:51

    Precies, wat Manon zegt!

    Je kan het plaatje gewoon in een nieuw concept artikel zetten, link erachter, en vervolgens switchen naar html en dat kopiëren!

 2. Kelly Caresse 22 december 2013 / 08:13

  Ik heb ontzettend veel gehad aan deze blogserie met fijne en vooral duidelijke praktische tips. Nieuwe artikelen over bloggen lijken me dan ook erg fijn, misschien meer de content technische kant? 🙂 en tips voor het schrijven van bepaalde (langere) artikelen om deze pakkend te houden. Dat soort onderwerpen. Ik doe soms ook mee aan blogpraat en ik hen daar ook al zeker wat tips uitgehaald die voor mij bruikbaar zijn voor het bloggen

 3. Isabel Cristina 22 december 2013 / 08:23

  Met plezier lees ik alle blogtips, ik blog nog niet zo heel lang en vind het echt heel interessant om te lezen. Uitgebreide artikels zijn erg welkom! Fijne zondag!

 4. Hester 22 december 2013 / 08:38

  Ik vind je blogtips een hele leuke serie dus zou het leuk vinden als je er mee door ging en zou in een artikel meerdere onderwerpen behandelen is ook handig maar is bij mij net zo favoriet als een groot artikel, ik denk dat het afhangt van het onderwerp.

 5. Anne Solveig 22 december 2013 / 09:07

  Goed om te lezen! Ik denk er al een poosje over om in mijn sidebar ook nog oudere artikelen op te nemen maar ik ben bang dat het zo druk en vol wordt!

 6. Tineke 22 december 2013 / 09:28

  Ik geloof dat je bijna alle onderwerpen al wel hebt gehad.. Ik vind het altijd erg interessant om te lezen!
  Liefs

 7. Eline 22 december 2013 / 09:33

  Handige tips, dat #blogpraat ga ik eens bekijken!

 8. nini 22 december 2013 / 09:48

  Neeeee je moet echt doorgaan. Ik vind dit echt superleuke artikels. Zelf zou ik nog wel iets willen lezen over hoe je zorgt dat je bezoekersje bezoeken oomdat ze je blog zo leuk vinden en niet om te zorgen dat jij op hun blog komt. Dat heb ik een beetje volgens mij (of ik zit er he-le-maal naast)

 9. Isabel 22 december 2013 / 09:53

  Ik weet het niet, van mij mag je nog wel even doorgaan maar ik zou zo even geen onderwerp weten. Misschien gewoon doorgaan met 3 kleine dingetjes in een artikel en als je nog een groot onderwerp weet dan die apart doen.

 10. Marieke 22 december 2013 / 10:25

  Ik vind deze korte stukjes leuk, maar de langere blogs ook. Ik zou zo één twee drie niet weten waar je nog over zou moeten bloggen, maar ik vind deze serie wel leerzaam. Heb al een aantal goede tips voorbij zien komen! 🙂

 11. Kirsty 22 december 2013 / 10:38

  Ik vind deze artikels wel heel interessant en leuk om te lezen, dus van mij mag je er nog wel meer maken! Blogpraat kende ik nog niet, maar het lijkt me wel leuk! 🙂

 12. Marloes 22 december 2013 / 10:54

  Wat een fijne tips iedere keer weer. Dankje Lisanne. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad! Fijne Feestdagen!

 13. Marloes 22 december 2013 / 11:05

  Een artikel over het gebruik van fotografie en/of ander beeldmateriaal?
  Of heb je dat al geschreven en heb ik dat gemist?

  • Lisanneleeft 22 december 2013 / 12:46

   Nee, daar heb ik nog niet over geschreven! (alles wat behandeld is staat in het lijstje onder de blogpost)
   Da’s wel een goed idee! 🙂

 14. Manon 22 december 2013 / 11:12

  Super handige tips , ik verbaas mij steeds weer over hoe jij een artikel schrijft. Het is allemaal zo leerzaam

 15. Miranda 22 december 2013 / 11:26

  Wat mij betreft ga je door met dit soort artikelen, ik ken blogpraat en lees ook weleens mee maar doe zelf nooit mee omdat ik het gewoon weg niet kan volgen. Dat ligt niet aan blogpraat en de deelnemers maar aan mij. Ik vind het dus fijn om op deze manier tips te krijgen.

  • Lisanneleeft 22 december 2013 / 12:44

   Ik denk niet dat dat (alleen) aan jou ligt hoor! Het gaat soms wel heel erg snel 😛

 16. Tiff 22 december 2013 / 11:58

  Ik vind de blogtips heel erg leerzaam.
  Mischien de volgende keer iets over afbeeldingen en auterusrecht (bronvermelding)
  Dat is iets wat bij veel blogs niet helemaal in orde is en je kan er serieuze problemen mee krijgen.
  Hoop dat er nog meer blogtips komen

 17. MySimplySpecial 22 december 2013 / 12:07

  Weer een fijne en leerzame post! Ale je nog onderwerpen weet dan lees ik graag je tips!

 18. Annoesjka 22 december 2013 / 12:31

  Volgens mij is dit de eerste echte (goede!) serie blogtips die ik in het Nederlands ben tegengekomen, dus ik zeg: doorgaan 🙂

  Mag ik trouwens iets toevoegen aan het stukje over de sidebar? Je had het al genoemd, maar ik zou zeker je social media-accounts toevoegen of, als je dat liever niet wil maar wel interactie wil met je bezoekers, ergens duidelijk een contactpagina of -adres plaatsen. Ik vind ‘t vervelend als bloggers (die in ieder geval voor meer mensen bloggen dan voor alleen familie en vrienden) niet op andere manieren te bereiken zijn dan alleen het reactieformulier onder een blogpost.

  • Lisanneleeft 22 december 2013 / 12:42

   Ja, die hoort wat mij betreft zeker weten thuis in de ‘standaard’ navigatie. Maakt niet uit waar je hem neerzet, als hij maar te vinden is 😛

 19. WeHeartFit 22 december 2013 / 12:44

  Nee niet stoppen hoor! Het is een hele leuke en fijne serie die blogtips. Ik ben het met je eens dat als je je meer blootgeeft of een uitgesproken mening hebt, mensen zich daar meer aangesproken of betrokken door voelen. Op hele persoonlijke artikelen krijg ik dan ook vaak de meeste en leukste reactie’s. Op artikelen waar ik een uitgesproken mening in uit, soms zelfs lichte discussies, en dat kan ook interessant zijn!

 20. Sanny Verhoeven 22 december 2013 / 13:20

  Wat een hoop waardevolle tips Lisanne! Dankjewel. Hier heb ik echt wat aan. Ga vooral door!

 21. Debbie 22 december 2013 / 13:50

  Je hebt echt veel leerzame tips gegeven in je blogs, en reacties krijgen op je blog vind ik toch echt wel leuk ondanks ik ze niet echt heel veel krijg. Maar blijf vrolijk door bloggen.

 22. Yasmine 22 december 2013 / 13:54

  Leuk artikel! Heel erg leerzaam! Ik zou het erg leuk vinden als je doorgaat met deze blogserie, ik heb veel van je geleerd! Een artikel over één onderwerp is dan wel het fijnst.

  Liefs

 23. Explorista 22 december 2013 / 14:18

  Ik hoop dat je doorgaat met deze reeks, erg leuk om te lezen. Moet toch maar eens aanhaken bij de Blogpraat! Grappig wat je zegt over uitgesproken onderwerpen. Apart om te zien dat als je eerlijk over iets bent, dat mensen dat kunnen aangrijpen als iets om je op te bekritiseren. Vreemd vind ik dat. Ik comment eigenlijk alleen maar als ik iets leuk vind. Ben overigens ook heel benieuwd wat jullie van mijn sidebar vinden, want tips zijn altijd welkom.

 24. Tiffany 22 december 2013 / 14:30

  Ik vind deze artikels altijd zeer leerzaam. Ik leer zoveel van jouw tips, dus als je er nog meer weet, mag je ze altijd geven! 😀

  Misschien een artikel over de camera die je gebruikt om te filmen en foto’s te maken? Ik ben namelijk op zoek naar een nieuwe, maar heb geen idee waar te beginnen zoeken 🙂

  Ook een artikel over hoe je begon te filmen voor je blog? Of heb jij dit meteen zo gedaan? Want ik durf het filmen nog niet helemaal aan, geloof ik. Ik zou me beschaamd voelen wanneer ik achter de camera zit, dus zou wel graag weten hoe je hiervoor zelfvertrouwen opbouwd. 🙂

 25. Arne 22 december 2013 / 14:53

  Dit is heel handig. Ik ga de andere berichten in de serie ook snel lezen.

 26. Nanda 22 december 2013 / 15:47

  Ik vind dit een erg leerzaam onderwerp, en interessant om te lezen. Ik blog zelf nu twee jaar, en ik ben nog lang niet uitgeleerd!

 27. Manon 22 december 2013 / 16:11

  Ik vind deze serie heel erg leuk! Ik ben niet alle posts gelezen maar dat ga ik zeker doen. Ik heb samen met mijn vriendin ook een blog sinds eind november en er valt dus nog een heleboel te leren!

 28. JOyce 22 december 2013 / 17:06

  Goede tips weer Lisanne! Ik heb er veel aan 🙂

 29. Syl 22 december 2013 / 17:30

  Ik vind dit soort blog-tips artikelen onwijs leuk en leerzaam!
  Ik ben iedere keer weer verbaasd over wat je er nog meer over kunt vertellen en steeds hoop ik weer op een vervolg.

 30. Hester 22 december 2013 / 19:18

  Ik heb toevallig ook een ‘blogtips’ artikel klaarstaan met wat korte dingetjes. Als je nog wat weet zou ik gewoon doorgaan, je bent nu toch bezig, maar niet ‘verzinnen om het verzinnen’. Ik weet eigenlijk veel van wat je vertelt al wel maar dat is niet erg, de mensen die het al weten kunnen een aanvulling zijn in de comments en beginnende bloggers kunnen er wat leren. En ik was al niet-bloggende bloglezer ook altijd wel benieuwd naar hoe het er achter de schermen aan toe ging, dus ik denk zeker wel dat dit een toffe serie is hoor! (al was je daar zelf waarschijnlijk ook al wel achter na 11 delen)

  Dit gaat eigenlijk helemaal niet over het artikel, haha, maar wilde het toch even melden :’) En dat van die grote sites met weinig reacties valt mij ook vaak op!

  • Lisanneleeft 22 december 2013 / 20:20

   Thanks voor je mening Hester! Misschien dat ik nu wat meer op het ‘achter de schermen’ deel inga. Dus niet perse meer de basic tips, maar het juist wat breder oppak.

 31. Maai 22 december 2013 / 20:19

  Leeeuk die tip over blogpraat. Ik heb geen twitter maar jeetje misschien maak ik het nog wel aan. Ik vond juist je uitgebreide artikelen heel leuk om te lezen. Vooral doorgaan 😉

 32. linda 23 december 2013 / 00:38

  Mooi artikel weer!
  Van mij mag je best wat vaker een inhoudelijk wat langer stuk schrijven. Je schrijft fijn en dat leest heerlijk weg. Voor je het weet heb je het artikel al uitgelezen en daardoor is het ook geen opgave of een stuk waar je niet meer dan de helft van leest. Ik heb zeker wat aan je tips en ik hoop dat je nog veel (beginnennde) bloggers mag inspireren!

 33. Dagmar 23 december 2013 / 07:27

  Ik hoop dat je lekker verder gaat, want ik vind het heel leerzaam en inspirerend om te lezen. Als blogger blijf je eenmaal altijd leren en je tips zijn ontzettend waardevol. Goed bewaren deze stukken, want je kunt zo je eigen boekje creëren 🙂 Xx

 34. Ashleey 23 december 2013 / 08:27

  Wat een heerlijke tips! Ik houd van dit soort artikelen en juist heelijk uitgebreid <3

 35. Jennifer 23 december 2013 / 15:26

  Ja de elfde alweer! Thanks voor alle tips! Zetten me zeker aan het denken en dat is fijn!

 36. Sonja 23 december 2013 / 20:28

  Heel fijne informatie. Ik ben wel benieuwd of je nog tips hebt voor goeie widgets/ gadgets en het maken van een mooie lay-out

 37. Geanne 24 december 2013 / 14:29

  Leuke tips geef je! Ik hoop dat je door blijft gaan met deze serie, ik vind ze erg leerzaam!

 38. Maureen 24 december 2013 / 16:35

  Ik ben dol op deze serie, ik zou het leuk vinden als je er mee doorging, erg leerzaam! Die lange post zijn voor mij geen probleem hoor, heb ik lekker wat te lezen! Ik ben vooral benieuwd naar hoe sommige hun websites koppelen aan social media. Ik krijg dat echt niet voor elkaar bij facebook haha xd

 39. annelies 25 december 2013 / 18:33

  Eigenlijk is de enige vraag die ik heb, en die eigenlijk meer bij een vorig onderwerp thuis hoort: Kan je ook inkomsten krijgen met je blog als je nog een .wordpress,com of .blogspot.com ‘weblink’ hebt?

 40. Missy Bubblegum 26 december 2013 / 16:48

  Wij vinden je serie erg goed en duidelijk, we leren hier steeds weer van, ga zo door heel inspirerend!

 41. Gea 27 december 2013 / 13:58

  Heel erg inspirerend en interessant om dit te lezen!
  Ik vind het altijd handig om dit soort tips te lezen, zo kun je zelf inderdaad ook dingen verwerkingen in je eigen blog! 😀

 42. Mandy 29 december 2013 / 16:27

  Doorgaan met deze serie hoor, het is super handig en leerzaam! 🙂 Thanks!

 43. Rahma 1 januari 2014 / 23:25

  Ik vind dit echt een super leuke serie! Eerst wist ik niet zeker of ik wel een eigen blog moest beginnen maar stiekem wou ik het wel heel graag. En toen belande ik op jouw blog en ging ik deze serie lezen. Deze serie heeft me zoveel geholpen dat ik toch besloten heb om 1 te starten. Echt heel erg bedankt! X

 44. Gabriele Fugatt 17 februari 2014 / 11:25

  Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your next write
  ups thank you once again.

 45. Femke 4 maart 2014 / 23:05

  Dankjewel voor al deze waardevolle tips! Wat mij betreft mag je prima een jaartje doorgaan met deze serie, hoor 😉

 46. Cutecle 11 juni 2014 / 11:07

  Ik heb nu al een aantal posts uit deze serie met tips gelezen en ze zijn super handig. Dankjewel!

 47. Mascha 1 maart 2015 / 20:22

  Ik zat al een hele tijd te denken over een nieuwe blog. Ik wilde zo graag, maar kon niet op een naam komen en had mijn idee nog niet rond.
  Een uurtje jouw tips lezen zorgde ervoor dat ik de knoop doorhakte en nu staat mijn eerste artikel online.
  Dankzij jou!
  Dus thx

 48. Anna 31 oktober 2015 / 15:24

  Je bogtips zijn altijd zo ontzettend leuk en ik heb er ook veel aan gehad! Misschien zou het nog leuk zijn om een blog te schrijven over samenwerken, voor mensen die samen een blog hebben?

 49. Sioejeng 13 mei 2016 / 14:29

  Fijn om te lezen! Ik ben net pas begonnen, maar heb al een heel helder doel voor ogen
  namelijk zoveel mogelijk mensen te helpen!

  Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.