Blogtips #14: Betere foto's maken

Wellicht een wat lastig onderwerp, omdat je voor elke blog op een andere manier fotografeert (of misschien wel helemaal niet), maar toch eentje die een speciale blogpost verdient! Beeld is zo ontzettend belangrijk op blogs, en zelf je foto’s maken is natuurlijk het leukste. Ik geef je graag een aantal simpele tips waarmee je je foto’s kunt verbeteren!

foto's-maken-voor-je-blog

Foto door gjofili/Flickr 

Licht

Wanneer je foto’s gaat maken, dan is de plaats waar je dit gaat doen van belang. Waarom? Voornamelijk voor het licht!

Het makkelijkste, en ook vaak mooiste, is om gebruik te maken van natuurlijk licht. Zoek bij voorkeur een plaats uit waar het zo licht mogelijk is, maar waar je geen volle zon hebt. Wanneer je in de volle zon gaat fotograferen krijg je namelijk duidelijke scherpe schaduwen, en dat is niet altijd even mooi.

Compositie

Net zo belangrijk als het licht; de compositie. Varieer met de positie van waaruit je de foto neemt en zet het object eens op een andere manier neer.

Tip: als je foto’s maakt van bijvoorbeeld een beauty product, probeer dan eens een foto te maken op ooghoogte. Op die manier zie je het product beter dan wanneer je een foto van (schuin) boven neemt. Stel dat je een voorwerp op de grond zet, dan zet je je fototoestel dus ook (bijna) op de grond om de foto te maken.

Creativiteit

Doe eens iets anders dan normaal! Gebruik een andere achtergrond, ga op een andere plaats fotograferen. Probeer eens wat dingen uit! Dan heb je misschien honderd foto’s die niet mooi zijn, maar dan zitten er waarschijnlijk ook een paar experimentjes bij die wel goed gelukt zijn!

Sowieso is dat ook een tip: maak liever te veel foto’s dan te weinig. Je kunt ze later toch weer verwijderen, en als je weinig foto’s maakt en er zitten geen bruikbare tussen dan heb je niets en dan baal je ook; want dan kan je weer opnieuw beginnen of je moet een foto waarover je niet tevreden bent op je blog zetten.

Mijn 1100D camera, de foto is (lang geleden) gemaakt met mijn compact camera

Camera

Natuurlijk gaat een goede kwaliteit camera je wel helpen, maar het is geen hoofdzaak. De bovengenoemde drie dingen zijn waarschijnlijk veel belangrijker dan de camera die je gebruikt. Ja, natuurlijk maak je met een spiegelreflex (als je er een beetje mee overweg kan) mooiere foto’s dan met een crappy telefoon camera, maar het is niet zo dat je met een fancy camera ineens super mooie foto’s gaat maken en het allemaal vanzelf gaat. En andersom geldt het ook: met een minder goede camera kun je ook mooie foto’s maken!

Ik heb zelf natuurlijk geen ervaring met enorm veel verschillende camera’s, maar ik heb positieve ervaringen met de Canon IXUS serie, dat zijn betaalbare compact camera’s. Niet zo duur als een spiegelreflex, maar je maakt er zeker mooie heldere foto’s mee. Filmen gaat overigens ook goed met mijn Canon compact camera en hij is lekker licht, makkelijk mee te nemen dus!

De spiegelreflex die ik heb van Canon (de 1100D) is ook prima voor mij. Echter zou ik je toch aanraden wanneer je op zoek bent naar een camera om af te gaan op je eigen eisen voor een camera en je er even goed in te verdiepen wat op dit moment het beste bij jou (en je budget) past.

Fotograferen bij weinig licht

Zoals ik al noemde is licht ontzettend belangrijk voor een foto. Gewoon flitsen is vaak niet mooi (dan wordt het al gauw te fel en krijg je harde schaduwen en overbelichte vlakken en weerkaatsingen). Maar er zijn wel een aantal manieren om toch, ondanks het feit dat je weinig licht hebt, goede foto’s te maken voor je blog.

Tegen het plafond flitsen

Dit is niet bij elk fototoestel en in elke setting mogelijk, maar wanneer je een wit plafond hebt, dan kun je gebruik maken van deze techniek. Als je een externe flitser hebt, dan kun je deze naar het plafond richten. Heb je dit niet, maak dan gebruik van de flitser die al op je camera zit, en zet hier een spiegeltje voor. Het is even oefenen en kijken hoe je je spiegeltje het beste kunt houden, maar het is zeker de moeite waard!

Ook heb ik trucjes gehoord als een boterhamzakje voor je flitser houden, dat zou je ook kunnen proberen. Mijn ervaring is echter dat je dan toch veel van de nadelen van de flitser meekrijgt. Maar als je geen andere optie hebt kun je het altijd even proberen!

50mm 1.8 lens gebruiken

Wanneer je een spiegelreflex camera hebt dan kun jij gebruik maken van deze tip! Het zal je vast niet ontgaan zijn, ik denk niet dat er een objectief is dat minder bekend is als deze plastic fantastic 50 mm lens, haha.

Doordat het diafragma van deze lens erg groot is valt er veel licht in. Resultaat? Je kunt zo met minder licht toch nog mooie foto’s maken. Niet perse perfect voor ‘s nachts, maar op donkere dagen overdag heel erg bruikbaar. Wanneer je geen 50 mm lens hebt, maak in je camera instellingen je diafragma dan zo groot mogelijk. (dat wil zeggen dat je het getal lager maakt).

Sowieso is dit een ontzettend leuke lens om mee te spelen! Hij is niet duur en je kan er heel veel mee. Je vindt de Canon versie hier op Bol.com.

Lampen gebruiken

Niet voor iedereen een optie, maar wanneer je het de moeite waard vind wel heel erg leuk en handig: lampen! Dan ben je niet meer afhankelijk van het weer of het tijdstip. Het ligt uiteraard ook aan wat je precies wil fotograferen voor je blog.

Mijn voorkeur blijft overigens uitgaan naar daglicht, hoe blij ik ook ben met mijn lampen. Over lampen zou ik ook zo een complete blogpost kunnen schrijven, dat is echt weer een lang verhaal. Dus, wie weet een andere keer. Ik gebruik zelf een set met continue licht, ik heb daarbij een set met drie paraplus (deze set om precies te zijn. Leuke site ook om de veilingen in de gaten te houden!).

voor-en-na-photoshop

Toen ik nog niet zo lang bezig was met fotograferen en ook niet met Photoshoppen. En toch met de tutorial die ik hier gebruikte kun je een onwijs groot verschil maken in kwaliteit van je foto’s!

Foto’s bewerken

Ook niet onbelangrijk, het bewerken van je foto’s. Waarschijnlijk kun je met een aantal simpele handelingen al veel goeds doen voor je foto’s, als je dat nodig vindt.

 • Croppen; het bijsnijden van je foto’s.
 • Het op maat brengen. Dit moet je echt doen, want een foto die je met een camera maakt is waarschijnlijk veel te groot. Als je die uploadt op je blog laadt hij extreem traag. Wanneer je Photoshop gebruikt, kies dan de optie ‘opslaan geschikt voor web’. Op die manier wordt het bestand van je foto zo klein mogelijk en laadt hij het snelste.
 • Het formaat waarop je je foto’s maakt hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar ik raad je aan om te kijken naar hoe breed je contentvlak is en je foto’s in de complete breedte te gebruiken.
 • Wanneer je Photoshop hebt: pas je curves aan. Dit is niet altijd nodig, maar het is altijd de moeite waard om te checken of het je foto nog mooier kan maken. Vaak lijkt een foto goed, maar wanneer je met de curves speelt blijkt dat hij ineens een stuk mooier kan worden qua kleur. Hier heb je bijvoorbeeld een uitleg over curves in Photoshop.
 • Geen Photoshop? Vaak kun je in andere programma’s ook makkelijk het contrast of de helderheid aanpassen. Als je niet meteen tevreden bent over je foto’s kun je daar gebruik van maken.

fotografille

Meer simpele fotografietips van de expert

Er is een ontzettend leuke blog over fotograferen, namelijk Fotografille.nl! Dit is een blog met ontzettend veel bruikbare info voor bloggers. Je hoeft geen uberfotograaf te zijn om het te snappen, zelfs als je niets van fotografie weet kan Evelien, de blogger achter Fotografille, het je nog prima uitleggen. Echt een aanrader voor bloggers, ik heb in elk geval al ontzettend veel geleerd van Evelien. Op die website kun je dus nog veel meer tips voor het fotograferen vinden. Leuk én leerzaam, een perfecte combi, als je het mij vraagt!

Dus… je kan met weinig kennis en weinig middelen al een heel eind komen! En dat is natuurlijk heel erg fijn als je maar ‘gewoon’ een blogger bent en geen grote fotografie ambities hebt. Een plaatje maken dat prettig is om naar te kijken is het begin, dat gaat je lukken. En dan kun je steeds een stapje meer leren of een beter materiaal kopen, als je dat wilt natuurlijk. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad! En ik heb ook een vraag: heb jij nog tips om mooiere foto’s te maken voor bloggers?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

Dit artikel bevat affiliate links. Lees de pagina over affiliate links voor meer uitleg.
DELEN:

65 reacties

  • Dorine 12 januari 2014 / 08:07

   Oh en ik heb misschien wel een tip voor mensen zonder photoshop: gimp is gratis en je kunt er veel mee wat je ook met photoshop kan 🙂

 1. Kelly Caresse 12 januari 2014 / 08:19

  Wat een handige tips lisanne! Ik heb sinds nog niet zo lang ook de canon 1100D camera en ben nog aan het uitvogelen wat ik er allemaal mee kan

 2. Kimberley 12 januari 2014 / 09:18

  Als ik mijn foto’s van nu met een half jaar geleden vergelijk zie ik wel verbetering, maar het kan altijd beter. Ik ben nog een beetje aan het oefenen met Photoshop en verschillende hoeken/achtergronden 🙂

 3. Beautydagboek 12 januari 2014 / 09:21

  Heel erg bedankt voor de goede tips, ik ben ook veel met belichting bezig, dat kan echt verschil maken. En ik moet me meer in mijn camera verdiepen, want ik heb er nog lang niet alles uitgehaald!

  • Beautydagboek 12 januari 2014 / 09:22

   Trouwens, ik heb net even op de site gekeken waar ze die paraplu set verkopen; vind je deze ook handig voor het opnemen van filmpjes? Geeft het een mooi helder, wit daglicht-effect?

   • Lisanneleeft 12 januari 2014 / 14:15

    Ja, ik vind ze ook heel prettig werken om te filmen! Daarom heb ik ook juist voor continuelicht gekozen, anders was ik gegaan voor flitsers 🙂 Zo kun je er makkelijk mee fotograferen en filmen!
    Wat betreft de temperatuur van het licht: inderdaad gewoon wit. Staat er altijd ook bij als je een lamp koopt als het goed is!

    Deze video heb ik bijvoorbeeld gemaakt met de lampen: https://www.lisanneleeft.nl/ask-lisanne-de-antwoorden-1/

 4. Kimberly 12 januari 2014 / 09:27

  Deze tips zijn heel handig en bruikbaar! Ik kijk vaak ook op de blog van Evelien voor tutorials en tips! Ik wil in de toekomst ook ng wat betere belichting kopen maar eerst ga ik je trucje met het spiegeltje en de flitser eens proberen!

 5. Stella 12 januari 2014 / 09:27

  Wauw, dit is echt ontzettend handig. Ik denk erover een spiegelreflex aan te schaffen, na er echt onwijs lang voor te hebben gespaard, maar ik ga soms wel ineens twijfelen. Dan ben ik bang dat ik er helemaal niet mee om kan gaan en hij uiteindelijk ergens in zijn hoes ligt te ‘vergaan’, omdat ik dan van mezelf vind dat ik ‘het toch niet kan’. Misschien maar eens een ‘fotograferen met een spiegelreflex voor Dummies’ boek aanschaffen, hihi. Liefs, Stella.

 6. Anouk 12 januari 2014 / 09:29

  Super fijne tips! Ik maak nu nog foto’s met mijn telefoon waardoor soms niet goed naar voren komt wat ik wil laten zien maar ben aan het sparen voor een betere camera. Niet alleen voor mijn blog maar ook voor vakanties enzo.

 7. Manon 12 januari 2014 / 09:36

  Wat een handig artikel weer! Ik ben best tevreden over mijn foto’s op onze blog, maar het kan altijd beter!

 8. Susanne 12 januari 2014 / 09:44

  Goede tips, dankje! Ik ben nog niet zo lang met mijn blog bezig en wil ook eerst nog even wachten met investeren in een camera. Ik wil wel zeker weten dat ik door ga met mijn blog. Ik maak nu foto’s met mijn mobiel. Werkt ook prima want hij heeft een 8 megapixel camera. Alleen met bewerken ben ik nog niet zo’n ster haha. But I’m trying!

 9. Resy 12 januari 2014 / 09:51

  Erg handige tips! Ik vind zelf gemaakte (mooie) foto’s op blogs altijd veel leuker dan wanneer er afbeeldingen van weheartit, tumblr of pinterest worden gebruikt, het geeft er gewoon iets persoonlijks aan. Zelf probeer ik dan ook zo vaak mogelijk eigen foto’s er aan toe te voegen (ja, ik geef toe: niet altijd lukt dat omdat ik een bepaald idee niet kan uitwerken of iets dergelijks dus dan wil ik nog wel eens iets van internet halen, met bron natuurlijk 😉 ). Zelf maak ik ze meestal met mijn iPhone 4s, aangezien mijn compact camera het aan het begeven is en ik op het moment geen geld heb voor iets nieuwst. Maar deze doet het prima als je gewoon goed oplet en je scherpte goed instelt

 10. Tineke 12 januari 2014 / 09:55

  Dit artikel heb ik meteen even opgeslagen. De foto`s kunnen nog wel wat beter op mijn blog, hier heb ik zeker wat aan. Handige tips!
  Liefs

 11. Petra 12 januari 2014 / 10:19

  leuk , al die handige tips!

 12. Maaike 12 januari 2014 / 10:34

  Ik kijk tegenwoordig echt uit naar een nieuwe post uit deze serie! Ook deze is weer enorm bruibaar. 🙂 Ik ga voor mijn verjaardag geld vragen voor een nieuwe camera, twijfel nog tussen de slr die jij hebt en de Canon PowerShot sx220 (die ik eerst had maar die kapot is gegaan)..

 13. Sylvia 12 januari 2014 / 10:36

  Even die fotografie blog bekijken, sounds good 🙂

 14. Nieke 12 januari 2014 / 11:06

  Ik vind fotografie toch stiekem altijd wel erg belangrijk op blogs, duidelijke heldere foto’s. En deze tips helpen zeker. 🙂 Ik fotografeer zelf met een Canon 600D en ben daar heel erg blij mee. Heb via school en fotojournalistiek minor gevolgd wat ook erg geholpen heeft. Vind het altijd leuk te zien hoe anderen het aanpakken, dit is dus zeker erg handig.

 15. Hester 12 januari 2014 / 11:14

  Goed artikel Lisanne! Ik vind mijn foto’s (met de 600D) op dit moment wel goed maar ik kan er nog in groeien en mee experimenteren. De 50mm lens komt op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag in mei! Dat duurt nog even maar goed. Ik had op mijn vorige laptop gratis Photoshop Elements staan en nu op mijn nieuwe een maand gratis en daarna denk ik dat ik ‘m toch maar weer ga kopen, vind ‘t wel heel fijn werken en net iets uitgebreider dan een basic programma. Die foto met het parfum is trouwens insane veel verbeterd, wauw!

 16. Bianca 12 januari 2014 / 11:20

  Ik ben best vaak ontevreden met mijn foto’s, maar ik denk dat een 50mm lens al een stuk zou helpen, ook photoshop zou helpen voor het bewerken van foto’s en voor het op maat maken voor de foto’s, want dat doe ik nu niet (geen idee hoe het moet), het is allebei alleen een beetje duur.

  • Laura 13 januari 2014 / 08:11

   Overweeg dan eens Adobe Lightroom. Een stuk goedkoper (10x zo goedkoop als Photoshop) en veel makkelijker in gebruik. Als fotograaf doe ik hiermee 80% van de bewerkingen, alleen heel specifieke dingen doe ik in Photoshop.

 17. Hester 12 januari 2014 / 12:37

  Fijne tips! Fotografie is echt iets waar ik nog aan moet werken en echt een doel voor mij dus ik had zeker veel aan deze tips.

 18. Dagmar 12 januari 2014 / 13:20

  Ooh wat ontzettend handig en leuk om te lezen! Super tips! En oefening baart kunst, vooral het letten op compositie en het licht kan al een enorm verschil maken 🙂

  • Lisanneleeft 12 januari 2014 / 13:55

   Precies wat je zegt, oefening baart kunst! Gewoon lekker uitproberen en vooral veel doen 🙂

 19. Geanne 12 januari 2014 / 13:59

  Wederom weer een informatief artikel! Ik wil binnenkort de 50 mm lens aanschaffen, het lijkt me zoveel handiger dan de kitlens

 20. Soesja 12 januari 2014 / 14:24

  Wat een handig, uitgebreid artikel! Goede foto’s kunnen inderdaad heel erg veel toevoegen aan een blog, maar ik blijf het toch altijd lastig vinden! Vooral het bewerken.

 21. Whitney 12 januari 2014 / 14:29

  Bedankt voor de tips! Ga ze eens goed doorlezen je andere tips. Een van me doelen is me blog aanpassen naar mijn stijl. Je tips kunnen mij misschien weer helpen

 22. JOyce 12 januari 2014 / 14:35

  Handige tips! Ik mis mijn 50 mm lens heel erg! Alleen kocht ik hem toen hij 90 euro was, hij is nog flink duur geworden

 23. Tiffany 12 januari 2014 / 14:48

  Wat een leerzame tips seg! Ik heb zelf ook een compact camera, want het budget voor een spiegelreflex bestaat spijtig genoeg echt niet. Hoe graag ik ‘m ook zou willen! Filmen deed ik er nog niet mee, maar qua fotografie vind ik ‘m goed genoeg werken. Ik heb Nikon Coolpix, eentje van 14 MP 🙂

 24. Kirsty 12 januari 2014 / 15:05

  Wat een handige tips zeg! Mijn foto’s zijn in verhouding met toen ik nog maar net aan het bloggen was al wel erg verbeterd, maar ik ben nog steeds best kritisch eigenlijk. Zou wel heel graag lampen willen, aangezien het nu vaak snel donker is of gewoon erg mistig/druilerig buiten waardoor mijn foto’s niet zo mooi worden als ik zou willen.

 25. MySimplySpecial 12 januari 2014 / 15:41

  Fijne tips! Ik vind goede foto’s erg belangrijk en vind fotograferen ook altijd erg leuk!

 26. Liddie 12 januari 2014 / 16:04

  Dit is echt super goede blogpost, heel leerzaam vooral. Bedankt!

 27. Eline 12 januari 2014 / 16:35

  Wat een goede tips weer, ik ben echt fan van je blogtips!

 28. Sarah 12 januari 2014 / 17:34

  Veel van deze tips gebruik ik al, maar vooral met de tips voor foto’s maken bij weinig licht kan ik nog wat spelen! Ik heb een digitale camera die ik ook erg goed vind voor niet-spiegelreflex camera’s, het is de Sony DSC-HX10V. Kan ook achtergronden onscherp maken, groot zoombereik, mooie kleuren en ‘licht’ etc.

  Trouwens, wat leuk dat je naar de blog van Evelien linkt! Ik ‘ken’ haar nog van vroeger op het divided/minettes forum, hihi.

 29. Esmée 12 januari 2014 / 18:04

  Handige tips. Ik heb sinds kort een nieuwe camera en daar gaat het fotograferen sowieso al wat beter mee. De kleuren van de camera zijn een stuk beter, dan mijn vorige camera. Daarnaast vind ik schaduwen nog lastig, dus dat is nog even oefenen. x

 30. Linda 12 januari 2014 / 18:36

  Leuke tips! Zelf maak ik net zolang foto’s met mijn compact cameraatje (geen geld voor een dure spiegelreflex en geen geduld om alle functies uit te proberen, haha) totdat ze lukken, ik kan totaal niet overweg met Photoshop en het voelt voor mij heel erg alsof mijn foto’s dan nep zijn… Dat hoeft helemaal niet zo te zijn natuurlijk, maar het is zo’n gevoel, ofzo… 😉

 31. Hannah 12 januari 2014 / 19:48

  Fijne tips! Hier kan ik zeker nog veel van leren 🙂

 32. Maai 12 januari 2014 / 21:41

  Leuk artikel, thanx voor de blog tip, heb hem meteen opgeslagen, leuk!

 33. Picture this by Milou 12 januari 2014 / 23:02

  Ik vind het echt knap dat je veertien blogposts hebt kunnen wijden aan blogtips, en allemaal met een verschillend en interessant onderwerp. Misschien nog een fotografietip: ik vind het zelf altijd wel leuk als bloggers een eigen stijl ontwikkelen wat foto’s betreft. Net zoals met een eigen schrijfstijl, vind ik dat het echt iets toevoegt aan een blog. Een eigen stijl is lastig om te creëren denk ik, dat gebeurt gaandeweg misschien ook wel een beetje. Maar je zou kunnen kijken of je een signature ‘iets’ aan je foto’s kan toevoegen, waardoor mensen meteen weten dat jij ze gemaakt hebt! Heeft te maken met jouw ‘creativiteit’ puntje, maar wilde het toch even gezegd hebben!

 34. Miranda 13 januari 2014 / 12:56

  Handig artikel weer Lisanne. Ik heb een Canon 1100d en doe er momenteel veel te weinig mee. Ook photoshop wil ik onder de knie krijgen want ook daar heb ik me nog niet in verdiept.

 35. Manon 13 januari 2014 / 17:43

  Ik heb pas een spiegelreflex camera aangeschaft dus ik kan deze tips zeker gebruiken en ik ga ook eens een kijkje nemen op de site van Evelien

 36. Tiff 13 januari 2014 / 20:55

  Goeie tips! Fotografille heeft inderdaad ook altijd goeie tutorials en tips

 37. vanemi 14 januari 2014 / 13:52

  Fotografille is een super blog, ik leer er heel veel van! De 50mm heb ik ook net, wat een verschil! Echt een geweldige lens!

 38. Anne 14 januari 2014 / 16:17

  Volgens mij is mijn beste tip zo simpel dat je het misschien over het hoofd ziet: vooral heel veel oefenen!!

 39. Anouk 15 januari 2014 / 20:14

  Argh, ik wil een luxe camera, haha! iPhone en Samsung is niet alles.

 40. Sanne Marlijn 16 januari 2014 / 17:33

  Wat een super artikel weer zeg! Ik zelf moet nog leren werken met photoshop, dit vind ik erg lastig. Ook wil ik graag een softboxen-set maar heb daar nu nog niet echt ruimte voor. Het licht is op dit moment dramaaatisch buiten.

 41. Jolanda 19 januari 2014 / 10:47

  Bedankt voor alle tips! Zelf werk ik door de week en kan ik vaak alleen ‘s avonds foto’s maken. Of in t weekend :). Ik ben wel erg benieuwd naar die lampen, mocht je daar nog over willen schrijven :). Ook bedankt voor alle links. Ga ze nu verder uitzoeken! Ben namelijk nog niet zo handig met mn mooie spiegelreflex…. Fijne zondag!

 42. Chris 19 januari 2014 / 21:04

  Nuttige tips allemaal en een inspirerende blog! En mijn tip: ik gebruik geen Photoshop maar GIMP, ook erg fijn! Wel even uitvogelen aan het begin. Zodra ik genoeg gespaard heb ga ik ook eens een spiegelreflexcamera aanschaffen voor mijn foodblog. Ik ben wel benieuwd naar een blogpost over de lampen die je gebruikt :-).

 43. Wouter 20 januari 2014 / 22:24

  Oh Lisanne je blogtips zijn echt heel handig. Voor beginners en voor zij die het alweer een tijdje doen. Vooral curves was een goeie tip. Mijn Photoshop kennis is bij mij namelijk weer wat weg gezakt. Mucho gracias

  • Kim 30 januari 2014 / 17:45

   Waar ik nog wel benieuwd naar ben en heb ik nergens teruggevonden in de tips, wat als je zelf nog geen foto’s wilt maken maar foto’s wilt gebruiken van anderen? Hoe zit dat? Moet je overal toestemming voor vragen bij de eigenaar?

 44. Femke 4 maart 2014 / 23:17

  Oef ja, dat foto’s maken.. Ik heb zo’n idee dat de lezers van mijn blog inmiddels wel gewend zijn aan m’n slechte foto’s, maar jammer dat ik het vind! Toch maar eens op zoek naar een betaalbare camera met statiefje (die trilhanden..zucht!).

 45. Lincy 22 januari 2015 / 05:12

  Hoi Lisanne!

  Eerst en vooral bedankt voor al de tips! Er staan er heel wat nuttige bij!! 🙂
  Ik wou je wat vragen over die lampenset die je hebt gekocht, is deze site betrouwbaar? én doen de lampen het goed? want de reviews over deze website maken mij echt niets wijzer. 😀

  Groetjes!

 46. Kim | Kimsbloglife 26 februari 2015 / 21:51

  Dat ik deze tips nu pas zie! Hier was ik naar op zoek! Die blog over fotografie ga ik zeker ook eens checken! En wat een groot verschil tussen die twee foto’s van het parfumflesje! De mijne zien er meestal meer als de linkse uit helaas, haha. Wat is het verschil tussen de twee, enkel dat je lampen hebt gebruikt of…? 🙂

  • Lisanneleeft 26 februari 2015 / 22:30

   Het is exact dezelfde foto, ik heb dus geen lampen gebruikt! Alleen photoshop 😀

 47. unicornandpineapple 26 december 2015 / 11:08

  Heel Lisanne, ik weet dat dit al een best oud bericht is, maar ik wil dit toch even kwijt! Toen ik las dat je ‘crappy telefoon camera’ schreef schrok ik even, ik fotografeer namelijk al mijn foto’s met mijn gsm. En het resultaat is super mooi(oké, dat klinkt best stoefferig maar dat is niet de bedoeling, ik hou van je blog!). Ik heb dit namelijk geleerd door de blog http://foonfoto.nl zij laat zien hoe je super mooi foto’s maakt via een gum camera. Dus ja, het kan zijn dat je menig hopelijk een beestje veranderd, en als dat niet het geval is, ook oké! Maar dat moest er echt even uit… MVG

  • Lisanne 26 december 2015 / 16:11

   Sommige camera’s op telefoons zijn gewoon slecht. Maar je kan met veel apparaatjes prima een mooie foto maken, dat was eigenlijk juist mijn punt 🙂 Het ligt allemaal niet alleen aan de camera die je gebruikt!

 48. Karlien 17 mei 2016 / 08:29

  Super handige tips zeg! Deze kan ik zeker gebruiken tijdens mijn fotoshoot, heel erg bedankt!

 49. Nanda Stam 27 juli 2016 / 16:59

  Hele goede en vooral nuttige tips. Je ziet aan de hoeveelheid reacties wel dat erg veel mensen bezig zijn met het maken van betere foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.