Blogtips #19 Werken met statistieken

Waarover jullie graag meer zouden willen weten? Statistieken! Hoe meet je ze, wat is de betekenis van al die technisch klinkende termen en welk programma kun je nu het beste gebruiken? Ik leg je vandaag de basics uit en laat je weten wat mijn favoriete functies zijn binnen Google Analytics!

blogstatistieken

Welk programma kan ik het beste gebruiken?

Daar kan ik heel kort over zijn: Google Analytics. Zelf gebruik ik ook Statcounter, deze meet je statistieken op een stuk voordeligere manier dan Google Analytics dat doet, maar er klopt vrij weinig van. Verder gebruik ik ook de meter van Jetpack (dat is dezelfde meter als de WordPress.com versie), deze meet alleen pageviews.

De grootste ‘fout’ die Statcounter maakt is dat hij de unieke dagelijkse bezoekers bij elkaar optelt en op die manier de unieke bezoekers van een maand uitrekent. Op die manier meet je een unieke bezoeker meerdere keren, en dat is niet de bedoeling wanneer je unieke bezoekers wil meten. Helaas gebruiken veel bloggers toch Statcounter, ondanks dat het niet betrouwbaar is. En zelfs nog daarnaast zie ik dat Statcounter meer voordeligere resultaten geeft dan Google Analytics, ondanks dat ze wel op dezelfde manier zijn ingesteld (bij Statcounter kun je namelijk zelfs dagelijkse unieke bezoekers vaker laten tellen, bijvoorbeeld per 12 uur, je snapt: dan klopt er helemaal niets meer van).

Dus, Google Analytics omdat deze het meest realistische beeld geeft, het meest geaccepteerd is, en omdat je er het meeste informatie uit kunt halen. Zelfs als je niet meteen je statistieken hoeft te weten raad ik je aan hem toch op je blog te zetten, je kan namelijk pas meten vanaf het moment dat je hem erop zet. En dat is leuk en handig om later terug te zien!

Wat betekenen al die gekke termen in Google Analytics?

Ik kan me voorstellen wanneer je voor het eerst in je Google dashboard (of een ander statistiekenprogramma) komt dat je geen flauw idee hebt waarnaar je kijkt. Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld, je moet alleen gewoon even weten hoe het werkt.

Aan de hand van de statistieken van een andere site van mij wil ik je graag uitleggen hoe het zit (dit zijn dus niet de statistieken van Lisanneleeft!).

statistieken

 • Sessies (voorheen bezoekers): dit is het aantal keer dat de website is bezocht. In de grafiek zie je het per dag aangegeven, onderaan staat het totaal van die maand
 • Gebruikers (Voorheen unieke bezoekers): het unieke aantal bezoekers. Dit wordt bekeken per IP, als iemand de site twee keer bezoekt, telt deze maar als één unieke bezoeker.
 • Paginaweergaven: Het aantal pagina’s dat alle bezoekers in totaal bekijken. Als je bijvoorbeeld de homepage bekijkt en vervolgens een artikel aan klikt, en vervolgens weer weg klikt, dan heb je twee pagina’s bekeken, dit zijn dan twee paginaweergaven. Deze worden in Jetpack pageviews genoemd, maar dat komt natuurlijk op hetzelfde neer.
 • Pagina’s per sessie (voorheen pagina’s per bezoek): Het aantal pagina’s die de gemiddelde bezoeker bekijkt
 • Gemiddelde bezoekduur: Spreekt voor zich, toch?
 • Bouncepercentage: Wanneer iemand op je website komt, en maar slechts één pagina bekijkt, dan is dat een ‘bouncer’. Het bouncepercentage is dus het percentage bezoekers dat maar een pagina bekijkt, en daarna meteen weg klikt. Het is goed om deze dus zo laag mogelijk te krijgen, het beste is natuurlijk om een bezoeker nieuwsgierig te maken naar de rest van je website en te laten doorklikken! Ik kan je vertellen dat mijn bouncepercentage erg hoog is op deze website.
 • % nieuwe sessies: Spreekt ook voor zich, denk ik? Het percentage bezoekers dat in de geselecteerde periode nog niet eerder op je website is geweest.

Ik moet zeggen dat ik niet exact weet over wat voor termijn de laatste gemeten wordt.

In Google Analytics kun je zelf kiezen over welke periode je de dingen wilt meten, dit kun je rechts bovenin instellen (niet te zien op de afbeelding). De periode die je op mijn afbeelding ziet is van een maand, dit is de beginstand die hij geeft wanneer je het programma opent. Verder kun je veel variëren met de grafiek om alles goed inzichtelijk te krijgen, leuk om daar eens mee te spelen!

Je kan nog veel meer met Google Analytics

Google Analytics is een vrij uitgebreid programma, en dat is leuk, want er is heel veel te ontdekken aan je website! Wanneer je links kijkt zie je allerlei opties staan, ik zal van de functies die ik vaak gebruik kort uitleggen hoe het werkt.

Realtime

Wanneer je op realtime klikt, en vervolgens op overzicht, krijg je een overzicht van de bezoekers die op dat moment op je site zijn. Je kunt (soms) zien waar ze vandaan komen, op welke pagina ze aan het lezen zijn en hoe ze op je website gekomen zijn. Wat mij betreft niet zo heel erg nuttig, maar het is wel grappig om te zien! Uiteraard kun je ook het aantal mensen dat op dat moment op je site is zien.

Acquisitie

Mijn favoriete deel, hier kun je zien waar je bezoekers vandaan komen. Onder dit kopje zitten nog verschillende dingen:

Kanalen

kanalen

Hier zie je vier verschillende dingen, een overzicht van waar je bezoekers vandaan komen. Deze zijn onder te verdelen over deze vier (en die zul je dus ook op jouw overzicht zien):

 • Organic Search: Zijn via een zoekmachine op je blog gekomen (via Google)
 • Referral: Via andere websites waar jouw site gelinkt werd. Dit kan een andere blog zijn of bijvoorbeeld een forum, of eigenlijk overal.
 • Direct: Dit zijn de bezoekers die je url in hun adresbalk hebben getypt (of via favorieten of als startpagina, etc.)
 • Social: De bezoeken via social media

Deze termen zul je ongetwijfeld nog wel vaker tegen te komen, sowieso handig om te weten wat het inhoudt!

Alle verkeer

Alle verkeer die via je blog binnen is gekomen, dus de punten uit de kanalen, maar dan specifiek welke kanalen dit waren, je zult in dit rijtje bijvoorbeeld een blog tegenkomen van iemand anders, Twitter en Facebook. Deze gebruik ik zelf niet zo vaak.

Verwijzingen

Deze vind ik interessanter, dit zijn de bezoekers die gekomen zijn via een website waar jouw link te vinden is. Dit is handig om in de gaten te houden, wanneer een andere blog je blog genoemd heeft, of je ergens op een forum of een andere website genoemd bent is dat natuurlijk leuk om te weten. Ook handig als je comments achterlaat op andere blogs: op deze manier kun je zien via welke blogs je hiervoor het meeste verkeer terugkrijgt.

We slaan er een paar over en gaan naar de volgende die ik belangrijk vind:

Zoekwoorden > organisch

Zoals je misschien al gemerkt hebt is dit degene waar ik het beste op scoor met de website waarvan ik de statistieken liet zien (met Lisanneleeft ook overigens!), dit is voornamelijk te danken aan SEO vriendelijk bloggen. Maar goed, hier staan dus de zoekwoorden waarop je het meest gevonden bent. Erg handig (en soms ook super grappig) om regelmatig naar te kijken.

Gedrag

Onder dit kopje vind je slechts een functie die ik vaak gebruik, en dat is die om de bekeken inhoud te zien:

Site-inhoud > alle pagina’s

Je vindt hier een lijst met de meest bekeken pagina’s. Vaak merk je wel een beetje welke pagina’s het meest bekeken worden, maar soms heb je dit helemaal niet door.

Bijvoorbeeld wanneer je veel gevonden wordt via Google op een pagina, maar niet steeds op hetzelfde zoekwoord. Het zoekwoord zal dan niet bovenaan staan op je pagina met Google zoekwoorden, maar de pagina waar deze naartoe leidt staat dan waarschijnlijk wel bovenaan. De pagina’s de het meest bekeken worden verdienen natuurlijk een extra beetje aandacht (kijk bijvoorbeeld hoe je je bouncepercentage voor die pagina kunt verlagen!)

En zoals ik al zei: je kan nog heel veel meer! Maar nu je dit weet ken je de basics en is het ook makkelijker om je weg te vinden door de rest van Google Analytics. Gebruik je nog geen Google Analytics raad ik je aan om dit toch te installeren, het is echt heel erg handig (en leuk!). Welk programma gebruik jij om de statistieken van je blog te meten? En zijn er nog functies die jij veel gebruikt binnen Google Analytics (of een ander statistiekenprogramma)?

Deze blogtips wil je misschien ook lezen:

DELEN:

86 reacties

 1. Dorine 16 februari 2014 / 07:32

  Interessant artikel! Nu gebruik ik nog gewoon de wordpress meter, maar misschien is het inderdaad slimmer om google analytics erop te zetten.

 2. Kelly Caresse 16 februari 2014 / 08:03

  Wat super fijn en handig dat je dit uitlegt! Statcounter klopt inderdaad helemaal niets van, ik vind google analytics een heel fijn en makkelijk programma, leuk om inderdaad terug te kijken 🙂

 3. Nicole 16 februari 2014 / 08:19

  Oke je hebt me overtuigd.. Ik ga het ook eens opzoeken en erop zetten!

 4. Tineke 16 februari 2014 / 08:42

  Ik wou wel dat ik ook gebruik kon maken van google analatycs. Maar helaas, het werkt gewoon niet bij mijn blog. Ik maak gebruik van de statistieken van wordpress.
  Liefs

 5. Marion 16 februari 2014 / 08:45

  Mag ik vragen waar je die info allemaal voor gebruikt? Ter verbetering van je website of puur ter info? Als je bijvoorbeeld ziet dat een bepaald onderwerp meer lezers trekt, doe je daar dan wat mee? Of is het in jouw geval ook van belang in verband met adverteerders/bedrijven die met je samenwerken?

  Sorry voor de vele vragen, maar vind het wel interessant.

  Gr. Marion

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:47

   Ik gebruik het vooral om mijn blog te verbeteren. Zoals ik al zei: bij veel bekeken pagina’s probeer ik mijn bouncepercentage naar beneden te krijgen. Als iets veel gelezen wordt, dan schrijf ik er soms nog eens een artikel over.
   En verder kun je bij bezoekersbronnen zien waar je blog allemaal genoemd wordt, het is natuurlijk leuk als iemand bijvoorbeeld je blog heeft genoemd ergens dat je dat dan kan lezen 🙂

   Voor adverteerders is het ook van belang natuurlijk, maar ik moet zeggen dat het niet heel vaak is dat ik echt mijn statistieken letterlijk moet afgeven. Als dat wel zo is vragen ze alleen naar de beginpagina, dus de unieke bezoekers per maand, pageviews per maand, etc.

 6. Marieke 16 februari 2014 / 08:49

  Leuk, hè? GA! Ik kan daar úren kijken! Je hebt me nog 2 nieuwe dingen geleerd, ook! Bedankt 🙂

 7. Susanne 16 februari 2014 / 09:00

  Handig om te weten! Ik heb nog de gratis wordpress versie dus volgens mij kun je dan geen google analytics gebruiken. Jammer 🙁
  Ik moet het dus gewoon doen met hetgene dat wordpress zelf gebruikt. Al moet ik zeggen dat ik een vaag vermoeden heb dat daar ook niet veel van klopt…

  • Monica 26 januari 2016 / 21:26

   nee hé dat dacht ik al. Dat het bij de gratis versie niet werkt. Jammer hoor!

 8. Melle 16 februari 2014 / 09:10

  Ik kreeg de tip van mijn host om statcounter te gebruiken dus vind t moeilijk te geloven dat het een slecht programma zou zijn. Via Jetpack kun je inmiddels wel unieke bezoekers bekijken trouwens. En op aanraden van jou zal ik toch eens een kijkje nemen op Google analytics. Dankjewel voor de tips!

 9. MySimplySpecial 16 februari 2014 / 09:10

  Wat een goede post weer! Ik gebruik zelf ook analytics maar heb het probleem dat mijn bezoekers via bloglovin ineens niet meer meegeteld worden.

  • Lyn 16 februari 2014 / 09:27

   Oei dat is inderdaad wel een probleem!
   Misschien eens een mailtje sturen naar Bloglovin?
   Naar het schijnt zijn ze wel behulpzaam (heb ik me laten vertellen door een andere blogger die hun hulp nodig had)
   x Lyn

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:42

   Dat is vreemd! Volgens mij worden ze bij mij wel gewoon meegeteld.
   Je ziet dus helemaal geen bloglovin staan als je kijkt bij je bezoekersbronnen?

 10. Elise 16 februari 2014 / 09:10

  Ik gebruik ook Google analytics, vind het heel fijn werken en goede post, nu weet ik toch even iets meer 🙂

 11. Syl 16 februari 2014 / 09:16

  Fijn ik heb een account via blogger.com daar zie je statistieken maar ik heb het idee dat het vaak niet klopt

 12. Lisanne 16 februari 2014 / 09:16

  Mijn site is via WordPress gemaakt, dus helaas kan ik geen Google Analytics gebruiken. Heb je misschien tips voor programma’s die wel met WordPress werken? Want eerlijk gezegd geloof ik weinig van de stats die WordPress zelf aangeeft :p

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:42

   Om eerlijk te zijn zou ik dat niet weten! Ik denk dat de statistieken die WordPress aangeeft wel een goede indicatie zijn, wat doet je denken dat ze niet kloppen?

   • Lisanne 16 februari 2014 / 16:21

    Bedankt voor je antwoord! Ik denk dat omdat ik regelmatig mijn pageviews en de clicks van bezoekers omhoog zie gaan in de statistieken, terwijl er dan geen nieuwe bezoekers bijkomen. Soms zegt WordPress ook dat ik maar 1 bezoeker op een dag heb, en dan heeft die ene bezoeker volgens mijn stats bijvoorbeeld 160 verschillende pagina’s bekeken. Dat kan natuurlijk nooit… Daarom baal ik er zo van dat er geen andere programma’s zijn die ook goed werken. Nu weet ik nooit 100% zeker of het klopt wat er staat.

    • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 16:28

     Dat klinkt inderdaad alsof het niet klopt! Wel lastig zeg, misschien moet je eens Googlen of er meer mensen zijn met hetzelfde probleem?
     Ik heb een vermoeden dat het zou kunnen komen doordat je gebruikt maakt van zo’n doorlink service (in de adresbalk blijft gewoon juf-lisanne.nl staan, terwijl je eigenlijk op de WordPress site aan het kijken bent!)

    • Laura 17 februari 2014 / 15:07

     Ik werk ook met wordpress, en wat er staat klopt in principe wel. Ik had namelijk hetzelfde probleem en heb even uitgezocht hoe dat komt. WordPress telt bezoekers per week. Dus wanneer jij maandag bijvoorbeeld 10 bezoekers hebt, en zij kijken alle 10 dinsdag weer, dat worden ze niet opnieuw geteld. Maar ze zorgen wel voor pageviews! Dus het lijkt alsof je maar 1 bezoeker had, maar het kan makkelijk zijn dat bezoekers die eerder die week op je site hebben gekeken, nog een keertje op je site keken. Waardoor het aantal bezoekers niet omhoog gaat die dag, maar je pageviews wel. Snap je?

 13. Lyn 16 februari 2014 / 09:22

  Voor zover ik er iets van ken vind ik echt dat jij dat heel goed kan uitleggen! Het is tenminste in ‘mensentaal’ en niet met allemaal blog termen. Oké, er komen blog termen in voor maar je legt ze tenminste duidelijk uit!
  Echt heel erg lief dat je ons, andere bloggers, wilt helpen 🙂
  Doe zo verder Lisanne!
  Heel veel liefs, xx Lyn

 14. Yak Man 16 februari 2014 / 09:35

  Ik heb ook google analytics alleen die gebruik ik niey vaak omdat die op een andere gmail account staat. Zo irritant dat je dan moet uitloggen en dan ook meteem van je blogger bent uitgelogd =_=. Erg handige artikel! Ik had wel is een artikel gemaakt met de woorden in mijn zoekwoorden lijst, het grappige dat mensen dan ook nog echt op dat blogpost kwam haha

 15. Bibian 16 februari 2014 / 09:41

  Super handig dit, nu begrijp ik er wat meer van! Liefs

 16. Yolande 16 februari 2014 / 09:56

  Ik wil google analytics ook heel graag gebruiken! Maar het lukt me niet om het te installeren. Volgens mij kan je het niet gebruiken als je gewoon een gratis blog hebt van wordpress…

 17. Elize 16 februari 2014 / 10:07

  Ik heb ook gewoon nog een gratis wordpress blog. Ik zou ook niet weten of ik het dan kan gebruiken en zoals ik hierboven al lees waarschijnlijk dus niet. Zou jammer zijn. Gelukkig heb ik sowieso net iemand gevraagd om wat te helpen bij de technische dingen van m’n blog, dus dan kan ik het gelijk vragen! 🙂

 18. Kim 16 februari 2014 / 10:10

  Heel handig artikel! Heb weer wat nieuwe functies leren kennen 🙂

 19. Carina 16 februari 2014 / 10:25

  Ik heb wordpress gratis versie en misschien is het niet geloofwaardig maar denk dat het wel een aardige indicatie is 🙂

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:39

   Dat denk ik ook hoor Carina! Als je geen Google Analytics kan gebruiken dan denk ik dat Jetpack (dus de metingen die de gratis versie ook gebruikt) een goed alternatief is 🙂

   • Carina 16 februari 2014 / 23:23

    Om eerlijk te zijn maak ik me er ook niet heel druk om. Ben pas een paar weken weer echt bezig en er zijn weinig mensen die mijn blog echt dagelijks lezen. Al is het wel grappig om te kijken waar mijn lezers vandaan komen 🙂

 20. Frauke 16 februari 2014 / 10:26

  Leuk! Ik gebruik Statcounter en Google Analytics, de verschillen kunnen soms heel erg uit mekaar liggen inderdaad! Al is het soms zo dat GA bij mij voordeliger is dan Statcounter, en dan weer omgekeerd. Héél vreemd haha :). Ik check vooral wat vaak wordt bekeken & van waar bezoekers komen, daar heb ik het meest aan :).

 21. Manon 16 februari 2014 / 10:33

  Ik gebruik ook Google Analytics, vind het ook een duidelijk en overzichtelijk programma. Wel handig deze post, toch meer “Jip&Janneke” taal, heel fijn!

 22. Maaike 16 februari 2014 / 11:01

  Handig artikeltje weer! Ik heb hier nog wel twee vragen over: enig idee hoe je bezoekersaantal lager kan zijn dan je unieke bezoekers, en wat (not provided) betekent bij zoekwoorden?

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:38

   Dat betekent dat die mensen hebben ingesteld dat ze hun zoekwoorden niet zichtbaar willen maken. Dat zijn dus mensen die wel via Google zijn gekomen, maar dat je hun zoekwoorden niet kan zien.

   Een bezoekersaantal (ik ga ervan uit dat je het hebt over de bezoeken) dat lager is dan unieke bezoekers lijkt me onmogelijk. Geeft Google Analytics dat aan?

   • Maaike 17 februari 2014 / 11:31

    Hmm, jammer, haha.
    En dat gaf ie laatste een keer aan ja! Ik dacht ook al dat het een foutje was of zo…

 23. Annebelle 16 februari 2014 / 11:09

  Ik heb een tijd geleden Google Analytics in mijn header gezet, maar ik krijg helemaal geen getallen. Terwijl ik wel gewoon bezoekers heb. Misschien moet ik hem op een andere plek op mijn website zetten?

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:34

   Volgens mij heb ik mijne in mijn sidebar staan! Misschien dat eens proberen? (kan alleen als je sidebar op elke pagina wordt weergegeven)

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:35

   Ah, ik zie dat je een .wordpress.com blog hebt, ik denk dat het daaraan ligt.

 24. Marloes 16 februari 2014 / 11:45

  Handig ! Leuk om te lezen! Ik gebruik zelf ook analytics.

 25. Kim 16 februari 2014 / 12:11

  Handig artikel ik gebruik het meest de jetpack omdat het handig is verwerkt in wordpress.

 26. Mique 16 februari 2014 / 13:21

  Je hebt hebt het een aantal keer over dat je het bounce-percentage laag kan houden door lezers te verleiden om ook andere artikelen te gaan lezen. Nu zie ik op veel blogs onderaan een artikel ‘suggestie’ staan voor andere artikelen. Zijn daar widgets voor of doe je dat handmatig?

  Zou je misschien een blog in dit thema kunnen wijden

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:34

   De lijst met suggesties onder aan deze blogpost heb ik zelf getypt, maar die daaronder met suggesties, dat is een plugin!
   Ik heb geen flauw idee welke en hoe deze precies werkt, want deze is speciaal voor mijn blog aangepast. Ik weet wel dat er verschillende plugins voor zijn, ik denk dat je ook wel mooie ‘standaard’ plugins kan vinden hiervoor!

 27. Tiffany 16 februari 2014 / 14:14

  Wilde ik dit erg graag gaan gebruiken door jouw artikel, lees ik in de comments overal dat je het in WordPress niet kan gebruiken. Is dat even stom seg… 🙂

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 14:32

   Klopt, heel jammer! Ik heb zelf ook een paar maandjes een .WordPress.com blog gehad, voordat ik mijn domein kocht. Dit was echt een van de redenen dat ik heeeeel graag zelf wilde hosten!

 28. Desiree 16 februari 2014 / 14:29

  Heel handig en interessant artikel! Ik denk alleen dat ik dit (nog) niet nodig heb haha, maar wellicht in de toekomst!

 29. Carlijn 16 februari 2014 / 17:26

  Hey Lisanne,

  Ik wil even bedanken voor je geweldige blogtips. Ik merk dat ik langzaamaan steeds meer weergaven krijg en ook het aantal volgers op bloglovin groeit langzaam. Mede door de Happy Challenge krijg ik steeds meer reacties op mijn blog. Ik heb een tijdje overwogen om te stoppen, maar nu ik langzaam vooruitgang zie ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan.
  Ik heb net google analytics geinstalleerd, dus ik ben benieuwd of ik daar wat in ga zien. Zo druk wordt mijn blog ook nog niet bezocht.

  Verder heb ik nog wel een tip. Misschien ligt het aan mij, misschien vragen anderen zich dit ook af. Je hebt het regelmatig over verschillende plugins en dingen. Hoe pas ik dat toe op mijn blog? Ik heb vrij weinig kennis op dat gebied, weet niet hoe het met anderen zit. Misschien kun je zulke dingen wat beter uitleggen.

  En dan heb ik ook nog een vraagje/suggestie voor je. Ik gebruik nu blogger, maar wil evt overstappen naar wordpress. Daar hoor ik veel positievere verhalen over. Kan ik dan mijn blog behouden of ben ik dan alles kwijt?

  Heel erg fijn dat je een tipje van de sluier doet door je blogtip reeks. Zo te zien hebben ontzettend veel mensen er iets aan.

  Liefs Carlijn

  • Lisanneleeft 16 februari 2014 / 18:37

   Ah, dat is leuk om te horen, bedankt voor je leuke comment Carlijn!

   Over je Blogger vraag: ik heb zelf geen ervaring met blogger, dus daar kan ik eigenlijk niet zo veel over zeggen.
   De plugins waarover ik het heb zijn dan ook voor WordPress, die kan je niet gebruiken als je blogt via Blogger.

 30. Miss Happinez 16 februari 2014 / 18:09

  Dit is echt een ontzettend handig artikel! Kon nooit zo goed omgaan met Google Analystics, maar nu snap ik er al veel meer van.

 31. Jildou 16 februari 2014 / 19:30

  Jammer dat je Google Analystics alleen kan gebruiken met een eigen domein. Als wordpress gebruiker lukt hetmij niet.

 32. Isabel 16 februari 2014 / 20:21

  Ik vind het erg jammer dat ik geen google analytics kan gebruiken, ik ben eigenlijk wel een beetje aangewezen op statcounter maar als ik een eigen domein krijg dan weet ik wel wat ik doe haha.

 33. Bianca 16 februari 2014 / 20:26

  Fijn dat je dit artikel geschreven hebt! Ik had een account gemaakt maar snapte er niets van. Ik zal morgen in alle rust dit artikel doorlezen, hopen dat ik het dan snap!

 34. Miranda 16 februari 2014 / 20:47

  Handig artikel, momenteel heb ik alleen via wordpress de statistieken maar wanneer mijn eigen domein zichtbaar word dan wil ik hier zeker wat mee gaan doen.

 35. Lies 16 februari 2014 / 21:50

  Heel erg fijn en handig artikel! Ik heb zelf Histats en Google Analytics erop staan, maar ik vind Google Analytics toch wel fijner. Al vind ik het nog steeds af en toe wel moeilijk om echt alles te begrijpen, maar door jouw artikel weet ik nu weer wat meer met waar alle verschillende opties voor zijn haha. Ik merk bij Histats trouwens ook dat de aantallen soms heel erg verschillen met Google Analytics.

 36. Renate 16 februari 2014 / 23:03

  Heel handig dit artikel! Ik wist niet dat Google Analytics zo goed was, want ik gebruik het al een hele lange tijd, maar ik vroeg me altijd af of er iets beters was!

 37. Hannah 17 februari 2014 / 05:20

  Fijne tips! Ik zak nog moeten wachten met uitproberen tot ik overstap naar de niet-gratis wordpress versie helaas..

 38. eline 17 februari 2014 / 08:48

  Fijn artikel, ik snap nu eindelijk waar iedereen het over heeft 🙂 ik heb nog wel een vraagje: waar kan je dit installeren? (Ik kan er natuurlijk ook helemaal over heen hebben gelezen)

 39. Manou 17 februari 2014 / 12:23

  Super handige en leuke tips!!
  Hier kan ik zeker wat mee.
  Thnx.

  Ik heb zelf ook een blog, over fotografie. En dat gaat best goed vind ik zelf. Ik ben er iig niet ontevreden over. Fotografie is iets wat ik super leuk vind en ik combineer mijn dagelijks leven met fotografie door (bijna) élke dag een soort fotoverslag te schrijven.

 40. Chrystal 17 februari 2014 / 12:33

  Ik gebruik zelf ook Google Analytics. Bedankt voor deze uitleg!

  • Astrid 17 februari 2014 / 14:31

   Super dit, al bloggende leert men 🙂
   Ga snel je andere tips ook lezen. Reuze handig!
   Astrid

 41. Kimberly 17 februari 2014 / 15:46

  Weer wat dingen geleerd! En dan vooral wat Bouncepercentage nou precies was, dat wist ik namelijk nog niet haha

 42. Monique - Beads & Basics 17 februari 2014 / 20:13

  Echt een super goede post!
  Van je analytics kun je super veel leren over je eigen site en wat wel en niet werkt!
  En daarnaast is het natuurlijk super leuk om te zien hoeveel mensen je pagina’s etc. bekijken
  Gebruik het nu iets meer dan een half jaar voor een webshop. Was vooral super verbaasd over hoeveel mensen m’n shop vonden. Is m’n YouTube filmpjes en hoeveel geld ze uitgeven 🙂 dan weet je iig dat het de tijd die je erin steekt helemaal waard is.
  Ga je andere artikelen over blogtips zeker ook nog even kezen!
  Thanks voor het delen!

 43. Farah 17 februari 2014 / 21:17

  Ik gebruik Statcounter en Google analytics. Dus fijne tips! Ik ga me ook eens in dat SEO verdiepen.

 44. marlijn 18 februari 2014 / 10:42

  Wat een fijne blogpost Lisanne! Ik gebruik het zelf natuurlijk ook maar heb hier zeker wat aan. Je legt het echt op een prettige manier uit, dankjewel!

 45. Mandy 18 februari 2014 / 13:33

  Fijne uitleg! Ik heb Googgle Analytics Dashboard, maar dat is een beperkt programma. Daarnaast gebruik ik Clicky statistieken, werkt een beetje hetzelfde als Google Analytics zo te zien.

 46. pamela 20 februari 2014 / 16:55

  ik snap echt niet hoe ik google analystics met mijn blog kan verbinden xD

 47. Syl 20 februari 2014 / 19:50

  Echt super duidelijk dit!

 48. Esther 21 februari 2014 / 17:56

  Bedankt voor weer een goede tip Lisanne!

  Ben er gelijk mee aan de slag gegaan.

  Groetjes Esther

 49. Jessica 22 februari 2014 / 19:51

  Wauw, aan dit artikel heb ik echt heel veel! Ik vroeg me al af hoe het kon dat de verschillen tussen statcounter en google analytics zo groot konden zijn. Jammer dat die mooie getallen bij statcounter dus niet betrouwbaar zijn. Ik ben trouwens nu stiekem wel een beetje trots dat mijn bouncepercentage zo laag is, haha. 🙂 Bedankt, ik heb weer heel wat geleerd door dit artikel!

  • Lisanneleeft 22 februari 2014 / 19:53

   Fijn dat je er iets aan hebt gehad! Een laag bouncepercentage is zeker iets om trots op te zijn 😀

 50. Jennifer 26 maart 2014 / 12:12

  Handig artikel! Ik gebruik al enkele jaren GA maar ik heb er altijd maar vrij weinig van begrepen, nu is het allemaal een stukje duidelijker.

 51. Iris 8 september 2014 / 18:29

  I know, een reacti op een oud artikel maar ik ben me even in google analytics aan het verdiepen;) Welke plugin gebruik jij om je statistieken te checken op je blog?

 52. Manou 28 november 2014 / 11:16

  Hoi Lisanne,
  Ik wilde wat meer informatie over G.A. dus vandaar dat ik deze blog zag.
  Nu is het veranderd in Sessies. Nu snap ik er dus helemaal niks van.

  Je hebt nu Sessies en Gebruikers.
  Zijn sessies dan ook bezoekers? En zijn Gebruikers dan de uniek bezoekers?

  • Lisanneleeft 28 november 2014 / 12:53

   Hoi Manou, ik heb alle gegevens eventjes aangepast! Verwarrend dat ze het veranderd hebben, maar eigenlijk hebben ze gewoon een paar termen een andere naam gegeven en is het eigenlijk heel simpel. Ik heb het eventjes aangepast! Hopelijk is het zo beter te begrijpen 🙂

 53. Lauri 4 februari 2015 / 14:54

  Heey Lisanne, er stond dat ik een code op elke pagina die ik wou volgen moest zetten…..
  Snap er niks van en kan die code ook niet meer terug vinden :/
  Ben totaal niet technisch hahaha.

 54. Kim 2 maart 2015 / 09:31

  Bedankt voor dit blog erg leuk stukje!

 55. Linda 25 mei 2015 / 14:30

  Handig! Ik vind Google Analytics nog een beetje onoverzichtelijk, omdat ik een ander programma gewend ben (kwestie van wennen). Wat ik me afvraag is of jij bepaalde segmenten of filters hebt ingesteld (behalve eigen ip filteren).

 56. kim_Xazoe 25 oktober 2015 / 15:42

  Bedankt voor dit handige artikel!
  Wij zijn nu 2 maandjes bezig maar dit geeft ons een duidelijker beeld van de verschillende mogelijkheden.
  Echt leuk en handig.

 57. Ellis 5 april 2016 / 10:59

  Super heldere uitleg! Dankjewel. Ik ben zelf nog gebonden aan een wordpress.com URL, (net begonnen en vind het wat overmoedig om direct een premium abonnement van €99 te bekostigen) en vroeg me af of het op de een of andere manier mogelijk is om Google Analytics (of een andersoortig statistieken-programma) te gebruiken.

  Mijn blog verkrijgt namelijk steeds meer traffic, en ik zou graag weten hoeveel unieke bezoekers dit zijn en inderdaad wat het percentage ‘bouncers’ is, etc. Op die manier kan ik mijn blog blijven verbeteren. Heb jij enig idee of dit mogelijk is?

  • Lisanne 5 april 2016 / 14:09

   Nee, helaas kan dat niet. Overzetten op een eigen domein met hosting is niet zo duur als €99 overigens hoor, dat kan ook veel goedkoper!

 58. Margje 17 mei 2016 / 18:47

  Dit is al een redelijk duidelijke info over Google Analytics.
  Alleen begrijp ik niet helemaal hoe ik dit moet gebruiken. Ik kom hier niet uit en zou graag hulp krijgen, maar weet niet waar en bij wie ik moet zijn.

 59. Jorien 1 december 2016 / 16:49

  Bedankt voor de duidelijke uitleg!
  Ik had google analytics al een tijdje, maar snapte er niet veel van en gebruikte Jetpack van Wordpess (die inmidels niet meer op mijn site werkt).
  De cijfers komen totaal niet overeen!? Ik snap er niks van!
  Google, gezien de omvang van het bedrijf, lijkt me betrouwbaarder? Weet jij hier misschien iets over?
  (Alleen jammer dat je bij Jetpack kan zien hoeveel bezoekers er op een dag op een post kijken en bij google analytics niet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.