Blogtips #21: Gratis foto's voor je blog; waar haal je die vandaan?

Je wist het misschien nog niet, maar je mag niet zomaar alle foto’s die je op het internet tegenkomt gebruiken. Maar als je zelf niet in de gelegenheid bent om foto’s te maken, hoe kun je dan foto’s gebruiken bij je blogs? Daar zijn een aantal mogelijkheden voor!

gratis foto's voor je blog legaal

Foto’s van anderen gebruiken mag niet, tenzij…

Zoals ik al zei: zomaar een foto gebruiken die je tegenkomt op het internet mag niet. Je mag officieel een foto dus niet zomaar van Google of van Facebook halen. Of van zomaar een website. Dat is illegaal, doe je dit wel dan zou het kunnen dat dit een duur grapje wordt.

Hoe het precies zit weet ik niet, maar ik weet wat dat op elke foto die je ziet altijd copyright zit, tenzij anders vermeld. Er hoeft dus geen copyright of copyright icoontje of een andere boodschap bij te staan dat de foto’s niet gebruikt mogen worden; als er niets bij staat dan mag het niet. Vermeldt de maker nou dat je de foto’s wel mag gebruiken, pas dan mag dat ook daadwerkelijk.

Waarschuwing!

Zoals ik al zei kan het een duur grapje worden als je foto’s gebruikt die je eigenlijk niet mag gebruiken. Sommige fotografen hebben er in deze tijd zelfs hun verdienmodel van gemaakt: ze zoeken op internet naar mensen die hun foto’s hebben gebruikt en sturen ze een rekening, of erger. Dat is natuurlijk heel zuur voor degene die de rekening ontvangt, maar het is natuurlijk ook logisch dat de fotograaf (of illustrator) graag geld wil zien wanneer je zijn werk gebruikt; het is immers zijn werk.

Citaatrecht

Je kunt een foto gratis gebruiken wanneer de maker daar toestemming voor geeft, maar je kunt ook een foto legaal gebruiken als citaat. Het is lastig, maar ik wilde het toch even noemen. Verder is een citaat iets anders dan een versiering, dus als je gewoon op zoek bent naar een ‘leuk plaatje voor bij je blog’ hoef je hier al niet eens meer naar te kijken.

Mocht je hier verder toch nieuwsgierig naar zijn, op Charlotteslaw staat een duidelijke uitleg van wanneer een citaat nu eigenlijk wettelijk gezien een citaat is. Het artikel over citaatrecht lees je hier.

Toestemming vragen

Tsja, zo simpel is het. Heb je een mooie foto gevonden die je heel erg graag zou willen gebruiken op je blog, contacteer de maker en vraag om toestemming! Verwacht niet dat elke maker zomaar ja zegt op deze vraag, maar je kunt het altijd proberen.

Foto’s van Pinterest of Weheartit gebruiken: Hoe ik dit zelf doe

Vaak kom je op Pinterest of Weheartit foto’s tegen die je heel graag wil gebruiken. Nu worden deze foto’s heel veel gebruikt en zwerven al overal rond op het web, maar nog steeds mag je ze eigenlijk niet gebruiken.

Zelf zorg ik dat ik, wanneer ik een foto gebruik, een bron bij de foto heb (Weheartit en Pinterest zijn geen bron – ga op zoek naar de echte bron). Vaak gaat dit om bijvoorbeeld een DIY tip waarbij ik niet alleen als bron van de foto verwijs naar de betreffende website, maar ook voor een verdere uitleg van hoe het precies uitgevoerd kan worden (zal dit een citaat zijn? In elk geval: zo niet, dan overtreed ik dus de regels). Tip van mij dus: geef de maker altijd de credits.

Toch is het vermelden van een bron alleen niet genoeg, op die manier zou je nog steeds die rekening op de (virtuele) deurmat kunnen vinden, als je geen toestemming hebt van de maker teminste. Veel (beginnende) bloggers weten dit niet, maar wees hiervan bewust!

gratis-foto's-voor-je-blog

Flickr/Arenamontanus

Websites met gratis foto’s voor je blog

Maar… als je niet alle foto’s op het internet kan gebruiken, waar haal je dan foto’s vandaan? Er zijn ook een boel websites waar je wel gratis foto’s van mag gebruiken! Ik zet er een aantal voor je op een rij:

Flickr creative commons

gratis-fotos-voor-op-je-blog-creative-common

Vul bovenin de pagina je zoekterm in, vink beneden (zoals in de afbeelding) het creative commons vakje aan. En zoeken maar naar een passende foto voor bij je blog!

Sxc.hu

Een website met gratis stockfoto’s, hier staan heel veel mooie gratis foto’s op!

Everystockphoto

Wederom een website met stockfoto’s.

RGBstock.com

Deze website met stockphoto’s is ook erg fijn.

Verder zijn er nog een boel meer websites met stockphoto’s en foto’s die je gratis mag gebruiken voor je blog, maar ik vind het altijd lastig om snel te zien welke sites nu goed zijn. Als jij nog tips hebt, laat het weten bij de comments!

Let op de licenties

Vaak wordt er per foto of voor de hele website aangegeven onder welke voorwaarden je de foto’s mag gebruiken!

Feit blijft: foto’s van iemand anders gebruiken is niet zo simpel als het lijkt. Jammer voor ons als bloggers, maar het is nu eenmaal zo. Zorg dat jij plekjes vindt waar jij foto’s legaal vandaan kan halen die goed bij jouw website passen. Je kunt ze vinden op de websites die ik hier gaf, maar ga ook zelf eens op zoek! Maar natuurlijk kun je ook gewoon zelf je eigen foto’s maken… Hoe pak jij dit aan met je eigen blog? En wat vind je van al die regels die er zijn?

Deze blogtips wil je misschien ook lezen:

DELEN:

82 reacties

 1. Bibian 9 maart 2014 / 07:23

  Wat een fijn artikel weer, ik had het er gisteravond nog over met Manon, toevallig haha. Ik vind deze artikelen echt handig. Liefs

 2. Kelly Caresse 9 maart 2014 / 07:24

  Hier kan ik als blogger veel van leren want ik worstel nogal met hoe ik het beste foto’s kan gebruiken. Het liefst maak ik zelf foto’s maar mooie quotes enzo haal ik graag van weheartit en instagram. Wat een goede tip van die gratis foto sites, die ga ik er voortaan meer bijpakken, wat handig!

 3. Marion 9 maart 2014 / 07:43

  Dat is een heel lastig onderwerp. Je denkt ook al gauw, ach zo’n vaart zal het niet lopen. Maar toch.Goed dat je het vermeld. Ik gebruik de laatste tijd alleen nog maar foto’s van mijzelf, dan weet ik zeker dat ik goed zit.

 4. Frauke 9 maart 2014 / 07:46

  Oh ja, foto’s … lastig! Ik gebruik zelf altijd afbeeldingen van WeHeartIt en Pinterest en vermeld daarbij de bron of het artikel waarin ik de foto’s heb gevonden. Het moet al serieus fout gaan om direct een rekening te krijgen, denk dat de meeste mensen (en dan met name geen pro fotografen) wel inschikkelijk zijn en het prima vinden als ze credits krijgen. Als ze vragen de foto’s weg te halen, geen probleem natuurlijk :).

 5. Ilse 9 maart 2014 / 08:15

  Ik gebruik de laatste tijd vaak foto’s van op Public Domain Pictures.net, maar of ik dat eigenlijk helemaal op de juiste manier doe weet ik niet.
  Ik ga nu ook eens een kijkje nemen op de sites die jij noemt.

 6. Hester 9 maart 2014 / 08:19

  Eerlijk is eerlijk: ik pluk ze gewoon allemaal van WeHeartIt, en dan als bronvermelding ‘WeHeartIt’, wat natuurlijk echt nérgens op slaat. Maar die WeHeartItfoto’s zijn meestal al zó vaak verspreid… Wat ik misschien wel kan doen in de toekomst is de afbeeldingen klikbaar maken naar de oorspronkelijke bron maar dat zijn alsnog tumblrpagina’s. Achter de echte fotograaf kom je gewoon nooit meer… Die gratis sites van jou zijn nog wel een idee!

  • Lisanneleeft 9 maart 2014 / 13:29

   Dat is zo jammer aan (vooral) weheartit, de oorspronkelijke bron is gewoon zo lastig te vinden! Soms staat er helemaal geen bron bij zelfs, dat is heel jammer. Vind ik ook niet netjes van weheartit dat je niet gewoon verplicht de website erbij moet zetten waar het vanaf komt.

 7. Karin 9 maart 2014 / 08:29

  Dankjewel Lisanne, voor het delen van je tips! Goed dat je ons bloggers bij de les houdt 🙂 Ik gebruik zelf eigen foto’s of Pixlr dus kan je helaas geen andere site noemen.

 8. Eline 9 maart 2014 / 08:40

  Heel erg lastig onderwerp, maar je tips zijn supergoed! Heerlijk zijn dit soort handige artikelen!

 9. Lidewij 9 maart 2014 / 08:46

  Die stockphotos vind ik een hele goede tip! Hoe kan het dan dat je die wel gratis mag gebruiken? Heeft zo’n website dan de foto’s gekocht en verdienen ze terug met reclame oid?
  Ik gebruik bijna nooit foto’s die ik niet zelf heb gemaakt, maar als ik het toch doe probeer ik altijd de bron te achterhalen. Dat verhaal over dat je een rekening kunt krijgen heb ik al eens eerder gehoord en toen schrok ik me helemaal kapot. Toen ben ik dus veel bewuster omgegaan met bronnen, en ben ik gestopt met afbeeldingen van bronloze websites als Weheartit en Pinterest.
  Ik vind het trouwens wel goed dat die regels er zijn, maar jammer dat ze niet altijd goed worden gecommuniceerd.

 10. Manon 9 maart 2014 / 08:56

  Handig! Ik vind het ook altijd erg ingewikkeld, wat mag wel en wat mag niet? Die gratis fotosites zijn erg handig, die ga ik opslaan, thanks 😀

 11. Linda 9 maart 2014 / 09:00

  Fijn dat je zulke tips geeft, ik wist dat eigenlijk niet helemaal; ik vermeld ook wel eens alleen de bron… Ik ga die gratis sites zeker gebruiken! 🙂

 12. Hester 9 maart 2014 / 09:01

  Heel handig, ik probeer hier echt nog de juiste manier voor te vinden. In het begin deed ik maar wat. Over de regels wist ik nog niets, ik ga zeker beter mijn best doen.

 13. Susanne 9 maart 2014 / 09:07

  Weer wat geleerd! Ik wist wel dat je niet zomaar foto’s mocht gebruiken maar niet precies van hoe of wat. Ik dacht namelijk wel dat je foto’s van pinterest etc mocht gebruiken en de linkt van pinterest (met het plaatje) erbij mocht zetten. Daar staat vaak ook degene die hem gepost heeft. Ik gebruik nu nog al mijn eigen foto’s maar het is wel fijn om dit te weten!

 14. Rianca 9 maart 2014 / 09:08

  Ik gebruik veel Flickr inderdaad en dan inderdaad met de CreativeCommons aangevinkt. Ook beide andere checkboxen vink ik aan trouwens. En stockfoto’s wil ik ook nog wel eens gebruiken, maar ik probeer toch zoveel mogelijk die van mezelf te gebruiken.

  • Lisanneleeft 9 maart 2014 / 13:24

   Of je de andere twee boxen ook aan moet vinken hangt af van wat je precies met de foto’s wil doen! 🙂

 15. Debbie 9 maart 2014 / 09:13

  Handige tips, dank je. Ik gebruik meestal eigen foto’s, maar ik ga deze sites zeker eens bekijken. Bij writeaholic.nl las ik ook over Getty Images. Ken je die site ook al?

  • Laura 9 maart 2014 / 09:17

   Getty images is in principe een betaald stockbureau, maar biedt sinds deze week hun foto’s gratis aan via een embed-code. Eentje die ik nog mis en veel gebruik is dreamstime. En unsplash.com.

 16. Petra 9 maart 2014 / 09:15

  Goede tips. Ik heb tot nu toe alleen eigen beeldmateriaal gebruikt dan weet je zeker dat je goed zit. De kwaliteit kan alleen beter 🙂

 17. Joni 9 maart 2014 / 09:17

  Wat een handige tips! Hier heb ik zeker wat aan. Ik probeer eigenlijk altijd eigen foto’s te maken, maar soms is het lastig en kun je een bestaande foto gebruiken. Nu weet ik dus waar ik op moet letten. Thanks!

 18. Thuisfrontmrs 9 maart 2014 / 09:50

  Bedankt voor de tip weer!

  Laatst kreeg ik de tip om photopin te gebruiken, hoe denk je daarover?

 19. eline 9 maart 2014 / 10:17

  Oh oh, ik gebruik zelf vaak plaatjes van weheartit, maar ik zet er alleen bij: bron (en dan een link naar weheartit). Ik zal het in het vervolg via de aangegeven websites proberen. Heel erg bedankt!
  xxx

 20. Marloes / GLAMOURMOES 9 maart 2014 / 10:22

  Heel erg handige tips! Als ik foto’s van iemand anders gebruik vermeld ik in principe wel altijd de bron. Dat is net zoals met stukken tekst citeren.

  • Lisanneleeft 9 maart 2014 / 12:02

   Dat maakt het dus nog geen citaat he, op de website van Charlotte staat een goede uitleg!

   • Laura 9 maart 2014 / 15:45

    Het hangt inderdaad heel erg van de context af. Niet alles is zonder citaatrecht weg te schrijven. Helaas? Nee. Fotografen willen ook graag hun geld verdienen 😉

 21. Rosalie 9 maart 2014 / 10:24

  Eerst gebruikte ik altijd foto’s van WeHeartIt! Maar toen ik deze regels hoorde was ik opeens bang dus nu gebruik ik eigenlijk ( bijna ) altijd mijn eigen foto’s.

 22. Resy 9 maart 2014 / 10:51

  Erg goed en handig artikel!
  Zelf probeer ik zo veel mogelijk zelf foto’s te maken voor op mijn blog, puur omdat dat het gewoon een stuk persoonlijker maakt

 23. MySimplySpecial 9 maart 2014 / 10:52

  Goed onderwerp! Ik gebruik wel eens foto’s van Pinterest en dan si vaak de originele bron niet meer te achterhalen. Erg lastig!

 24. Chantal 9 maart 2014 / 11:02

  Ik gebruik zelf deze site http://search.creativecommons.org/
  Hier kun je ook zoeken op Google foto’s, Flickr en nog wat andere sites met plaatjes. Maar ook YouTube en muziek vallen onder de zoekcategorieën. Daarnaast gebruik ik ook eigen foto’s, maar ik ben helaas geen topfotograaf 😉

 25. Anouk 9 maart 2014 / 12:08

  Ik gebruik veel foto’s van pinterest eigenlijk maar ik zorg wel dat de oorspronkelijke bron vermeld staat. Ik moet er me er sowieso meer in verdiepen want ik wil geen problemen veroorzaken

 26. Judith 9 maart 2014 / 13:20

  Dankjewel voor dit artikel! Ik gebruik zelf namelijk ook wel eens foto’s van weheartit/google (met bron erbij), maar ga nu proberen toch zelf meer eigen foto’s te maken en ik ga eens kijken op de gegeven websites. Nogmaals bedankt voor het openen van mijn ogen. 😀

 27. Anne 9 maart 2014 / 13:28

  Super handig!
  Ik heb een tijdje geleden ook gezocht naar de regels over het gebruik van foto’s! Hier heb ik zeker wat aan.
  Bedankt!

 28. Tiffany 9 maart 2014 / 13:43

  Wist ik helemaal niet,om eerlijk te zijn… Ik zorg er wel altijd voor dat ik mijn bron vermeld hoor, maar ik gebruik eigenlijk alleen afbeeldingen van Weheartit, volgens mij. En altijd vermeld ik de bron.

  Al gebeurt dit zelden hoor, ik maak eigenlijk bijna al mijn foto’s zelf. 🙂

 29. Fleur 9 maart 2014 / 13:48

  Oh wauw, ik wist dat het een streng iets is, maar zo streng…
  Goed artikel, ik ga er maar eens beter op letten!

 30. Vivian 9 maart 2014 / 13:54

  Ja, hier kan ik echt wat mee! Wat ik tegenwoordig doe is wel foto’s van Google/We Heart It gebruiken, maar altijd de afbeeldingen klikbaar maken en ze laten linken naar de pagina waar ik ze oorspronkelijk heb gevonden. Die websites met gratis te gebruiken foto’s ga ik ook eens bekijken!

 31. Elize 9 maart 2014 / 14:28

  Oei, dit is handig om eens te lezen! Want ik dacht hier veel te weinig over na!

 32. Tamara 9 maart 2014 / 14:59

  Ondanks dat ik altijd probeer de echte bron erbij te vermelden, is dat soms toch een hele opgave. Wat ik wel eens doe is met Google zoeken op de afbeelding die ik wil gebruiken. Vaak, bij foto’s van weheartit, kom je dan toch bij de echte bron uit.
  Nog wat tips voor websites met gratis stockfoto’s van goede kwaliteit:
  http://nos.twnsnd.co/ – oude foto’s
  http://picjumbo.com/ – gratis stockfoto’s met bijv. telefoons erop of natuurfoto’s
  http://littlevisuals.co/ – nieuwsbrief waarbij je elke week 7 hoge resolutie foto’s toegestuurd krijgt

 33. Syl 9 maart 2014 / 17:56

  Dat je niet zomaar alle foto’s mag gebruiken wist ik, maar dat je ze niet van Pinterest mag gebruiken, wist ik niet.

 34. Patricia Schmitz-Heres 9 maart 2014 / 19:57

  Handige tips!!! Ik ga die sites die je genoemd heb zeker bewaren om mogelijk afbeeldingen voor mijn blogs vandaan te halen!!!

 35. Frederique 9 maart 2014 / 20:52

  Ik gebruik eigenlijk altijd eigen foto’s en afbeeldingen. Maar ja, bij mijn blog past dat natuurlijk ook gewoon, dat is een groot verschil.

 36. lifestyle-fabriek 9 maart 2014 / 21:34

  Ik was net zoals hierboven in de veronderstelling dat je de foto’s van Pinterest gewoon mocht gebruiken (wellicht een beetje naïef) maar fijn artikel, hier heb ik en zeker een hoop anderen echt wat aan!

 37. Jennn 10 maart 2014 / 12:44

  Goed artikel. Op Google kun je bij de geavanceerde instellingen aangeven dat je wil zoeken naar afbeeldingen die ‘onbeperkt te gebruiken en te delen’ zijn, dat mag ook toch? Dat heb ik tenminste altijd begrepen.

 38. Sophie 10 maart 2014 / 12:49

  Wat goed om te horen dit! Dankjewel voor de tip! X

 39. Yara 10 maart 2014 / 14:21

  Ik vind je blogtips zó goed! Ik heb er zelf best moeite mee, om plaatjes van het net te halen. Ik haal veel van lookbook of pinterest, en dat vermeld ik dan als bron.. Slecht eigenlijk!

 40. Sandra 10 maart 2014 / 16:22

  Hoi Lisanne,

  Goed dat je mensen weer even bewust maakt van het feit dat ook foto’s (én filmpjes!) onder auteursrecht vallen. Wat ik mij afvraag; hoe zit het met foto’s van bijvoorbeeld artikelen die je in een top vijf op een rij zet? Artikelen die je niet zelf hebt, maar wel een mening over hebt? Top vijf van reisgadgets bijvoorbeeld? In feite maak je dan (gratis) reclame voor zo’n bedrijf, is dan toch nog verstandig om toestemming aan de fotograaf of site te vragen (ook als je doorlinkt vanaf de foto)?

  • Lisanneleeft 10 maart 2014 / 19:15

   Hi Sandra, daar durf ik geen antwoord op te geven! Over het algemeen is het natuurlijk wel ‘gewoon’ gratis reclame voor en zal een webshop daar juist blij mee zijn.
   Maar hoe het officieel volgens de regeltjes daar heb ik geen idee van. Het zal niet gauw problemen opleveren lijkt mij, maar of je dan 100% zeker bent dat dat niet gebeurt durf ik niet te zeggen.

 41. Inge 10 maart 2014 / 19:22

  Wat een goede tips Lisanne! Altijd handig om zulke sites te weten:)

 42. LNNK 11 maart 2014 / 14:46

  Ik vind Unsplash.com erg fijn en sxv.hu, maar eigenlijk maak ik al mijn foto’s zelf. Op die manier is het altijd goed. Het is jammer dat mensen zomaar foto’s van weheartit e.d. plukken. Iemand anders heeft toch tijd gestoken in het maken van een foto.

 43. Nicole 12 maart 2014 / 13:11

  Wauw dit wist ik inderdaad nog niet, thnx voor de uitleg! Ga hier zeker vaker op letten!

 44. Michelle 12 maart 2014 / 20:56

  Bedankt voor je handige tips lisanne, wist dit ook niet. Ga me er meer in verdiepen.

 45. Maai 13 maart 2014 / 09:31

  Dat is weer een goed artikel Lisanne, en bedankt voor de tips. Ik vind het ook wel fijn om te weten dat het dus ook illegaal is als mensen mijn fotos gebruiken ook al wist ik dat wel. Ik ga nog beter oppassen. Dank je!

 46. Anne 13 maart 2014 / 17:01

  Ik vind dit zo ingewikkeld, dat ik het voor 99% bij mijn eigen foto’s hou.

 47. Nancy 14 maart 2014 / 11:31

  Hoi Lisanne,

  Dit is echt een superhandige post, eerlijk waar. Ik blog zelf al 5 jaar en inmiddels kan ik wel stellen dat ik bepaalde dingen onder de knie heb. Maar dus niet de foto’s. Ik check altijd de originele bron, maar ik heb dus niet contact met de maker. Dat is dus een grove fout! Hoe snel krijg jij meestal een reactie op je aanvraag bij een fotograaf? Want ik zie bijvoorbeeld heel grote blogs die soms een collage hebben met allerlei bekende foto’s erop en die hebben ze diezelfde ochtend nog getypt! Hoe kan ik daar tegenop?!

  Ik wil zelf graag ook eigen foto’s maken maar ik moet echt nog een goed fototoestel kopen. Ik probeer tegenwoordig steeds vaker mijn eigen foto’s te maken. Daarnaast vind ik de foto’s die ik soms op Pinterest vind vele malen mooier! Ze zijn prachtig vormgegeven met een leuke tekst erbij. Zoals gezegd, probeer ik altijd op zoek te gaan naar de originele bron, maar ik wil in the end natuurlijk geen rekening krijgen! Wat raad jij bloggers aan die dit soms niet al te goed hebben aangepakt? (Ik dus) De foto’s verwijderen van je blog? Ik ben benieuwd wat jij vindt.

  • Lisanneleeft 14 maart 2014 / 11:46

   Ik ben zelf ook een van die bloggers, haha. Ik heb ze er zelf nog op staan! Maar daarmee loop ik natuurlijk wel een risico.
   Tegenwoordig gebruik ik (bijna) alleen nog maar foto’s van mezelf en foto’s via de genoemde websites, zodat ik geen toestemming hoef te vragen. Vind het persoonlijk vaak te veel gedoe, haha.

   Veel (grote) bloggers lappen deze regels ook aan hun laars, er komt dus een dag dat dat heel erg fout zal gaan bij een van hen.

 48. Simone 16 maart 2014 / 16:46

  Goed bezig met je tips Lisanne! Ik vind copyright echt iets lastigs. Ik wist niet dat je de foto’s van weheartit en pinterest niet op je site mag gebruiken! Dat is een puntje die ik mee ga nemen. Ik ben wel bekend met stockfoto’s maar ik vind het altijd zo jammer dat die foto’s over the top zijn, maarjaa.. wat niet mag, dat mag niet. Ik ga er in elk geval goed op letten!

 49. Hesteranne 17 maart 2014 / 13:20

  Wat weer een fijne blogpost! Ik leer hier elke keer weer wat van. Ik maak vaak gebruik van mijn eigen foto’s of anders van gratis stockfoto’s (die ik dan vaak nog wat aanpas).

 50. Marieke 3 juni 2014 / 13:29

  Hee Lisanne,
  Superfijn dat je dit met ons deelt! Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje, want ik had geen idee dat dit zo werkte. Ik vroeg me af als je polyvore.com gebruikt of je dan wel ‘legale’ foto’s gebruikt? Ik maak namelijk wel eens collages via polyvore maar omdat daar al de plaatjes in staan kan ik nooit achter de link komen. Als je het antwoord weet zou ik het graag horen!

  Liefs Marieke

  • Lisanneleeft 3 juni 2014 / 13:55

   Ik heb geen flauw idee, maar ik ben bang van niet. Ik denk dat de foto’s die uit webshops wel prima te gebruiken zijn (het is toch een soort promotie), maar de foto van die vrouw daarvan denk ik niet dat je hem mag publiceren. Maar dat zal vast wel ergens op die site te vinden zijn!

   • Marieke 3 juni 2014 / 14:00

    Heel erg bedankt voor je snelle antwoord! Ik neem aan dat je altijd foto’s uit webshops mag gebruiken? Ik zal even de site van polyvore checken. Hopelijk staat het ergens!

 51. Jennie from the Blog 22 juni 2014 / 16:57

  Heel fijn artikel! Weet je misschien ook wat je moet doen als je ontdekt hebt dat jouw eigen foto’s zijn gebruikt zonder toestemming? Kan je dan gewoon zelf een rekening sturen of hoe gaat dat?

  • Lisanneleeft 22 juni 2014 / 19:41

   In principe kan je een rekening sturen, maar als de andere partij deze weigert te betalen, dan kun je weinig meer doen. Behalve een rechtszaak aanspannen, maar voor zover ik weet is dat de moeite en het geld niet waard…

 52. ceuazulnl 23 juli 2014 / 14:57

  Super handig! Ik loop vaak vast bij artikelen door de foto’s

 53. Dorine 24 oktober 2014 / 18:11

  hey leuke blog!
  Ik gebruik ook wel eens foto´s van fotalia je kan ze kopen maar ook downloaden.
  je hebt er dan wel een watermerk door maar het zijn mooie foto´s en het watermerk valt niet vreselijk op.
  miss ook een aanrader?

  Xx Dorine

 54. conchita 20 januari 2015 / 16:41

  Wat een fijne informatie, Ik vond het altijd een beetje eng om andermans foto’s te gebruiken, dit maakt een hoop duidelijk. xx Conchita

 55. Stephanie 14 mei 2015 / 16:09

  Ik was je blogtips aan het lezen en kwam deze tegen. Wat je volgens mij hier kan toevoegen (is van toepassing sinds een uitspraak van het europees gerechtshof in 2014), is dat embedden mag. Dus je mag bv niet een pinterest foto downloaden en op je blog uploaden, maar je mag er wel naar embedden. Hetzelfde met bv instagram foto’s. Op voorwaarde dat de content al publiek beschikbaar was.

  Dat brengt toch ook een hoop mogelijkheden met zich mee om gratis foto’s op je blog te kunnen plaatsen 🙂

 56. Kelly 29 juni 2015 / 16:57

  Dankjewel Lisanne voor deze fijne inspiratie!

 57. Mariska 10 september 2015 / 20:58

  Ik heb een vraagje; mag je wel foto’s van een terras of huis of van een openbare tuin op internet plaatsen? Wanneer mag je wel een foto plaatsen en wanneer niet? En dan heb ik het over zelf gemaakte foto’s. 🙂

  • Lisanne 11 september 2015 / 19:08

   Als het openbaar is mag het meestal wel, tenzij het kunst is geloof ik. Maar ik ben absoluut geen expert op dit gebied, Charlotte wel! Zij heeft er ook wel over geschreven, even zoeken: https://www.charlotteslaw.nl/blog/

 58. Glasmetwater 5 november 2015 / 00:07

  Hey, ik had een vraagje. Die websites die je aangeeft waar je gratis foto’s kunt vinden. Mag je deze foto’s zomaar gebruiken op je blog of moet je dan nog steeds een soort van bronvermelding doen? Bijvoorbeeld naar de site, de fotograaf,…

 59. Sunshine In Your Heart 12 augustus 2016 / 11:37

  Ik gebruikte vroeger foto’s van Pixabay, maar er was iets mis gegaan met hot linking of zoiets..? Dus ik gebruik nu mijn foto’s van http://nl.freeimages.com/
  Ondanks dat ze gebruikt mogen worden in blogposts en zo verder ben ik nog steeds bang dat ik op een dag een rekening krijg, haha.
  Maar ja, zelf foto’s maken is inderdaad niet altijd een optie.. 🙁

 60. Professor P 8 januari 2017 / 16:09

  Tegenwoordig kan je ook, als je een account aangemaakt hebt bij iStockphoto, iedere maand een gratis foto, illustratie en een gratis video clip downloaden. Like!!

  Super handige tips, daar heb ik wel wat aan!!

 61. Annemijn 14 januari 2017 / 10:10

  Haha, de kunsten van Google: ik was eigenlijk op zoek naar ‘week in pictures’, maar kwam toen hier uit. Jouw tips komen als geroepen want ik ben net mijn blog aan het (her)starten! pexels.com is trouwens ook een fijne stockfotosite 🙂

 62. Nanne 10 februari 2017 / 11:18

  Goed stuk!

  Ik heb zelf ooit een boete van 750 euro van Getty Images gehad voor het gebruik van een foto waar ik niet voor betaald had. Ik was nog nieuw in de wereld van auteursrecht op digitale foto’s en ben inmiddels wat wijzer geworden 🙂

  Unsplash is nu zeker mijn favoriet!

 63. Rinie Altena 12 februari 2017 / 12:20

  Zojuist meer dan 500,- betaald voor 1 foto!!!! De dreiging was 3x zoveel. Dus inderdaad kijk uit!

 64. Ingrid 5 maart 2017 / 20:53

  Ik ben hier terechtgekomen omdat ik informatie zocht om mijn blog te verbeteren en heb veel aan het artikel en de reacties gehad. Bedankt voor het heldere artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.