Blogtips #22: Tips om beter te schrijven

Schrijven kunnen we allemaal wel. De truc is om pakkend en leesbaar te schrijven. En dan ook zorgen dat je lezers geboeid blijven en niet afhaken! Iedereen heeft een andere schrijfstijl en dat is maar goed ook. Toch kan ik je een aantal tips geven om nog beter te schrijven voor je blog!

tips-om-beter-te-schrijven

Schrijven voor het web en op papier is verschillend

Toen ik begon met bloggen is dit een van de eerste dingen geweest waarvoor ik op onderzoek uit ging op het wereldwijde web. In welke opzichten verschilt schrijven voor op papier van schrijven voor het web, schrijven voor een blog? Je weet het waarschijnlijk al wel een beetje, maar dit zijn de dingen waarmee je rekening kunt houden:

 • Internetlezers zijn lui
 • Internetlezers zijn sneller
 • Internetlezers zijn niet zo geconcentreerd

Hoe kun je daarop inspelen?

 • Gebruik niet te lange zinnen. Wissel kort af met wat langer, maar de lange zinnen die je soms in een leesboek vindt (die je zelfs dan al weleens drie keer opnieuw moet lezen om ze goed te begrijpen) gaat niemand lezen. Op die manier haken lezers af. Korte zinnen!
 • Moeilijke woorden zijn niet nodig. Als je weet dat niet je hele publiek op de hoogte is van wat een woord betekent, gebruik hem dan niet. Of leg kort uit wat het betekent, op die manier houd je het toegankelijk.
 • Dat alinea’s gebruiken een goed idee is hoef ik je vast niet meer te vertellen, maar maak ze niet te lang. Op die manier lijkt het minder ‘veel’, geloof het of niet, maar een groot woordenvlak schrikt internetlezers af. Door het in alinea’s te verdelen maak je het meer behapbaar en overzichtelijk. Sla niet door; alinea’s zijn alinea’s, je hoeft niet elke zin op een nieuwe regel te beginnen.
 • Nog even over het overzicht: gebruik tussenkopjes. Zo ziet je lezers in een oogopslag hoe je tekst is opgebouwd en kan er gekozen worden de tekst wel of niet te lezen. Wel leuke tussenkoppen bedenken dan natuurlijk he! De tussenkopjes, headings, zijn overigens ook goed voor je SEO.

Schrijven is schrappen

Vertel alleen wat je wil vertellen, niet meer. Soms is het beter om je tekst korter te maken, verveel je lezers niet met tekst die helemaal niets zegt.

Een stukje tekst typen om de ruimte op te vullen? Niet zo’n goed idee.

Beperk je spelfouten

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die de kriebels krijgt door de oneindige hoeveelheid spelfouten op blogs. En dan vooral van mensen die hun t-tjes en d-tjes niet beheersen. Eventjes terug naar de middelbare school (of zelfs de basisschool?), als je weet van jezelf dat je ze niet beheerst, zoek het even op. Waarschijnlijk heb je het in no time weer onder de knie. Lukt het toch niet, vraag desnoods wat uitleg aan iemand die het wel snapt. En daarmee maak je een boel lezers blij, dat weet ik zeker.

Beterspellen.nl is een site met fijne uitleg wat dit betreft. Ook op Onzetaal kun je terecht hiervoor. Als je elke dag een korte tijd oefent (of tijdens het schrijven van je blogs, win-win!) dan gaat dat helemaal goed komen.

Iedereen maakt weleens een typ- of spelfoutje, dat is heel erg menselijk. Vooral wanneer je geen eindredactie hebt (tsja, een blogger met een eindredactie?) is het logisch dat er af en toe een foutje tussendoor glipt. Maar wanneer je stuk vol fouten staat is dat gewoon heel erg zonde. Je schrijft dingen die gelezen mogen worden, maar met zo veel fouten gaan er lezers afhaken en dat willen we natuurlijk niet!

Doe wat bij jou past

Iedere schrijver, iedere blogger heeft zijn eigen schrijfstijl. Je hoeft niemand na te doen of een super standaard  of zakelijke schrijfstijl aan te leren. Pas mijn tips dan ook toe op jouw schrijfstijl, ga niet ineens heel anders schrijven, dat is zonde!

Aan de andere kant kun je ook zeggen ‘ik schrijf zoals ik schrijf, en dat ga ik niet veranderen want zo is mijn schrijfstijl gewoon’. Veelal gezegd door eigenwijze mensen, haha. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die van zichzelf al perfect schrijven. Mijn advies; sta open voor veranderingen en verbeteringen, het kan altijd nog beter dan het nu is! Daarvoor hoef je geen andere schrijfstijl aan te leren.

De truc is om jouw eigen schrijfstijl te perfectioneren zodat hij perfect is voor je blog!

Stop nooit met leren

Blijf open staan voor verbetering! Ik claim absoluut niet dat mijn blogs perfect zijn, dat heb je zelf ongetwijfeld ook al wel opgemerkt. Zoals ik ook al zei: helemaal perfect schrijven kunnen maar weinig mensen. En om goed te bloggen hoef je gelukkig ook helemaal niet perfect te kunnen schrijven!

Maar blijf altijd leren! Sta open voor feedback, pas foutjes aan wanneer een lezer iets opmerkt en als je iets niet zeker weet, zoek het op. Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk om te leren over schijven.

Besteed jij veel aandacht aan je schrijfstijl en het schrijven voor je blog? Of vind je jouw manier van schrijven wel goed zoals hij is en verander je er niets aan? En voor bloglezers: hoe belangrijk zijn de schrijfvaardigheden van een blogger voor jou?

alle-andere-blogtips

DELEN:

51 reacties

 1. Todayslife 16 maart 2014 / 07:04

  Ik ben echt zooooo slecht in spelling, maar door het bloggen gaat dat echt stukken beter, wel leuk dus!

 2. Ilse 16 maart 2014 / 07:17

  Ik kijk weleens op Taaladvies.net als ik ergens aan twijfel, maar dan nog ben ik er zeker van dat er nog tal van fouten in mijn stukjes zullen staan. Je kan gewoon ook niet altijd helemaal correct schrijven, dat leest vaak niet zo prettig.

 3. xhannahs 16 maart 2014 / 07:18

  Fijne tips! Ik kan me inderdaad ook echt ergeren aan verkeerde werkwoordspelling. Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar het moet wel bij ”wel eens” blijven wat mij betreft haha

 4. Kelly Caresse 16 maart 2014 / 07:24

  Wat een handige tips weer Lisanne! Spelling is mijn grootste valkuil, en ik doe van ook mijn best om via spelcheck en het groene boekje mezelf hierin te verbeteren want ik snap dat spelfouten gewoon heel storend zijn en ik maak me er zelf toch regelmatig schuldig aan. Thanks voor de taal site tips, die ga ik er ook bij zoeken!

 5. Dorine 16 maart 2014 / 07:43

  Weer fijne tips! Toen ik begon met bloggen besteedde ik hier totaal geen aandacht aan en dus waren mijn stukken echt crap. Later ben ik er meer op gaan letten en is het ineens zoveel verbeterd. Echt grappig om te zien!

 6. Jess 16 maart 2014 / 08:03

  Wat een goede tips. Handig om te lezen. Ik ben soms ook nogal eigenwijs haha.

 7. Bibian 16 maart 2014 / 08:18

  Wat een handige tips, ik ben ook niet zo heel goed in spelling maar Manon juist wel, dus zijn we samen een goed team! Ze helpt me altijd en daardoor leer ik steeds beter schrijven. Liefs

 8. MySuperSweetLife 16 maart 2014 / 08:18

  Ik moet zeggen dat het schrijven van blogposts ook erg leerzaam is. Mijn spelling is er op vooruit gegaan sinds ik een blog heb. Je hebt weer erg handige tips gegeven!
  Liefs

 9. Beautydagboek 16 maart 2014 / 08:25

  Goede tips! Ik ben heel streng voor mezelf wat betreft schrijfstijl, ik check alles wel een paar keer voordat de boel online gaat. En ik wil juist heel veel bij blijven leren wat mij maar beter kan maken. Maar ik heb dan ook een liefde voor schrijven 🙂

 10. Maaike 16 maart 2014 / 08:28

  Ik besteed wel veel aandacht aan mijn schrijfstijl, vooral in columns wil ik die zo leuk mogelijk hebben. Ben echter ook wel een beetje zo’n eigenwijs persoon, haha, hoewel ik niet vind dat ik perfect schrijf (gelukkig ben ik wel goed in spelling). En meer tussenkopjes is inderdaad een goeie!

 11. Frauke 16 maart 2014 / 08:35

  Hele handige tips! Ik ga wat vaker met alinea’s en tussenkopjes werken nu :).

 12. Joni 16 maart 2014 / 08:46

  Wat een fijne tips! Goed om er weer eens bij stil te staan. Thanks!!

 13. Susanne 16 maart 2014 / 08:53

  Volgens mij maak ik de meeste fouten met gewoon schrijffouten. Ik lees het wel door, maar schijnbaar lees je er dan snel overheen. Ik heb op school vaak gehoord dat ik een leuke schrijfstijl heb dus daar ga ik ook maar een (beetje) van uit dat dat ook zo is. Ik vind het wel moeilijk om te bedenken waar bijvoorbeeld de grens ligt met ‘grappig zijn’ en sarcasme. Maar al doende leer je denk ik maar 😉 Ik heb trouwens een hekel aan blogs met lappen tekst en geen tussenkopjes of foto’s ertussen.

 14. Alyssa 16 maart 2014 / 08:55

  Altijd zo interessant om jouw blogtips te lezen <3 je zou er een boek over kunnen schrijven. Knap ook hoe je alles verwoord en zo duidelijk uitlegt. Leuk!

 15. weheartfit 16 maart 2014 / 08:58

  Vooral spelfouten kan ik me aan storen, ik probeer er zelf zo goed mogelijk op te letten!

 16. Luuke 16 maart 2014 / 08:59

  Altijd fijn die blogtips. Eerst las ik mijn artikelen niet na, er zaten dan best wel wat foutjes in. Maar nu doe ik het wel en ik merk dat het soms toch wel nodig is! :p

 17. Manon 16 maart 2014 / 09:19

  Ik krijg ook de kriebels door verkeerde werkwoordspelling haha. Typfoutjes kan ik nog wel mee leven meer inderdaad die d’s en t’s! Verder handige tips, heb ik zeker wat aan tijdens het bloggen 🙂 Thanks weer Lisanne!

 18. Mandy 16 maart 2014 / 09:30

  Goede tips!! Ik vind schrijven best lastig. Klinkt gek als een blogger dat zegt, maar het is mijn dyslexie. Sommige dingen zie ik gewoon niet. Ik probeer mijn teksten zoveel mogelijk na te laten kijken. Korte zinnen maken wil inderdaad ook helpen.

 19. Mirte 16 maart 2014 / 09:46

  Spelling, het blijft moeilijk. Eigenlijk heb ik er altijd wel een klein foutje in staan. Een woord vergeten, of inderdaad een d of t. Al probeer ik er zo op te letten. Toch lees je er zelf vaak overheen. Gelukkig is mijn vriend eindredacteur 😛 (maar dan staat het al online en dan kunnen het best al eens mensen gelezen hebben). Och ja, een foutje is inderdaad mensenlijk, als het maar niet te erg is, want dan haak ik ook af.

 20. Marloes 16 maart 2014 / 09:58

  Wat een handige tips allemaal! Ik lees mijn artikelen altijd na. Maar de d’ en t’s blijf ik lastig vinden, haha!

 21. Kirsty 16 maart 2014 / 10:12

  Fijne tips! Ik ben zelf al vanaf dat ik heel jong was aan het schrijven en toen heb ik ook een keer een lang verhaal van mij na laten kijken door een expert. Die zei toen tegen mij dat schrijven net zoiets is als piano spelen; sommige kinderen kunnen van zichzelf al een leuk riedeltje spelen, maar om écht heel goed te worden zul je moeten oefenen. Ik denk dan ook dat oefenen het beste is dat je kunt doen om beter te worden!

 22. Hester 16 maart 2014 / 10:22

  Bij een deel van mijn artikelen staat mijn schrijven echt centraal. Geen review, geen foto’s waar je ‘omheen’ schrijft of een TAG, maar gewoon mijn mening over iets. Dat zijn wel de moeilijkste artikelen, omdat je er toch wel je best op moet doen wil je zo’n artikel 1) introduceren zodat mensen blijven haken en 2) een moraal meegeven in het slot. Hoewel het per onderwerp verschilt hoe lastig het is, vind ik het altijd wel een leuke uitdaging! Mijn valkuilen zijn lange zinnen en relativerende woordjes. Ik heb soms in elke zin ‘wel’ staan en dat is echt irritant als je erop gaat letten. Ik schrijf verder ook wel heel veel, maar zoals iemand pas zei: ‘je artikelen zijn lang, maar niet langdradig’. Ondanks dat let ik er wel op.

 23. Carina 16 maart 2014 / 10:25

  Ik erger me eigenlijk meer aan onjuiste informatie en missende bronnen dan aan wat d/t foutjes. Al is het inderdaad vervelend als er grove spel- en taalfouten in een blog staan. Verder heb ik, omdat ik in het Engels blog, vrij veel moeite met de grammatica maar het is nog te doen.

 24. Tamarah 16 maart 2014 / 12:33

  Mooi om te lezen maar sommige blogs vind ik inhoudelijk zo goed dat ik de foutjes maar voor lief neem. Verder probeer ik zelf zo goed mogelijk te schrijven, maar weet dat ik gewoon niet heel erg sterk ben in de spelling en grammatica. Ik vind het heel fijn als iemand me hier op aanspreekt, dan kan ik het herstellen. Ik houd verder ook van korte en bondige artikelen maar ook hier geldt weer dat hele lange artikelen met een goede inhoud mijn aandacht ook wel kunnen vasthouden! Mooi artikel!

 25. Tiffany 16 maart 2014 / 13:14

  Heel belangrijk, dit. Ik denk dat er soms mensen zijn die hier niet erg veel belang aan hechten. Ik kan me er soms wel aan irriteren dat er grotere bloggers zijn die zo makkelijk dt-fouten kunnen maken. Ik zeg er niets over, maar ik kan er wel soms even het mijne van denken, haha. Misschien niet zo lief van me.

  Ook zag ik onlangs een klein blogje, waarop iemand zei dat hij een IQ had van hoger dan 145. Allemaal goed, maar in de volgende zin stond een heuse dt-fout. Ik vind dat je ergens dan niet mag opscheppen met je IQ. Oké, staat daar misschien los van, maar toch…

  Ik hou daarentegen wel enorm veel van blogs die fijn lezen, mensen die een bepaalde humor in hun teksten kunnen stoppen. Wil ik zelf ook nog graag leren!

 26. Manon 16 maart 2014 / 13:28

  Wat een fijne site heb je gegeven voor die fouten van d-tjes en t-tjes. Ik heb er heel erg last van!

 27. Kirsten 16 maart 2014 / 13:35

  Heel erg bedankt voor de tips voor het schrijven Lisanne, ik merk wel dat ik meer ga letten op mijn eigen spelfouten. Helaas zijn ze er volgens mij nog niet allemaal uit. Maar gelukkig gaat het steeds beter..

 28. Alix 16 maart 2014 / 14:07

  Ik heb net de hele lijst doorgelezen van je tips, en ze zijn zooo fijn! Zit nu op een punt dat ik echt wel wat meer tijd in m’n blog wil gaan steken, dus vond het handig om te zien wat me vooruit kan gaan helpen. Dankje voor alle tips! 😀

 29. Elize 16 maart 2014 / 14:16

  Weer goede tips!
  Zelf ben ik best veel bezig met dit onderwerp, maar soms merk ik ook dat ik dat juist wat minder moet doen. Overanalyseren maakt het niet altijd beter. Soms rolt er iets zo uit wat echt goed loopt, andere keren pas ik het wel 100 keer aan en ben ik alsnog niet helemaal tevreden (maar zet ik het toch online, want met te veel perfectionisme komt er nooit meer wat online haha!).
  Bij andere blogs zijn spelfouten inderdaad echt het vervelendste wat er is. Af en toe een foutje kan natuurlijk gebeuren, maar te veel leest heel vervelend. Ook een post die gewoon niet lekker loopt en van de hak op de tak springt kan erg moeilijk zijn om te lezen.

 30. Chantal 16 maart 2014 / 15:02

  Fijne tips. Ikzelf gebruik regelmatig lange zinnen, dus dat is af en toe een heel geworstel met inkorten 😉

 31. Laura 16 maart 2014 / 15:26

  Ik vind schrijven zo leuk om te doen. Maar je hebt echt zo gelijk: je bent nooit klaar met leren! Ik leer alleen al zoveel van het lezen van andere artikelen!

 32. Debbie 16 maart 2014 / 15:56

  Mooie tips weer voor het bloggen… die kopjes lezen idd erg fijn, maar vind het tot nu toe zelf moeilijk toe te passen op mijn blog. Ga er eens naar kijken hoe ik dat zou kunnen doen.

 33. Patricia Schmitz-Heres 16 maart 2014 / 20:29

  Leuk en leerzaam weer om te lezen! De tips die je geeft zijn altijd handig en bruikbaar, dus deze blogtips lees ik eigenlijk altijd.

 34. Inge 17 maart 2014 / 00:28

  Je noemt goede punten, ‘ns kijken of ik ze kan toepassen de komende tijd.

 35. Simone 17 maart 2014 / 17:08

  Erg leuke en goede tips! Hier heb ik (en anderen) echt wat aan 🙂

 36. Sandra 17 maart 2014 / 21:37

  Ik vind jouw blogtips fijn om te lezen! Zeker voor beginnende bloggers (including me) zijn dit soort artikelen erg prettig en leerzaam. Leuk, bedankt voor het delen van je waardevolle informatie!

 37. Whitney 17 maart 2014 / 22:16

  Heel handig deze tips. Echt zo leuk hoe je dit schrijft elke keer. Kan wel wat tips gebruiken 🙂

 38. Anouk 17 maart 2014 / 22:32

  Super handig die websites!! Ik ben zo slecht in spellen, echt verschrikkelijk.

 39. Stephanie 18 maart 2014 / 00:54

  Een goede blog waar veel mensen nog iets van kunnen leren. Ik bezit van mezelf al een redelijke overtuigende en aantrekkelijke schrijfstijl, dus ik denk dat ik me daar niet zo´n zorgen over hoef te maken.

 40. Joli 18 maart 2014 / 11:50

  Spelfouten is echt een grote fail op een blog.
  Ik haak meestal ook af als ik “me” ipv “mij” zie staan. Of afgekorte woorden, zoals: ofnie..?
  Vreselijk. Een beetje meer tijd en aandacht aan een blog besteden kan een heleboel schelen!

 41. Kim 18 maart 2014 / 14:31

  Ik word echt gék van spelfouten, zo moeilijk zijn die dt-regels toch ook niet. Ik kan dat zelfs op het zicht, ik hoef er vaak niet eens over na te denken. En blijvend leren, dat geldt wat mij betreft voor alle aspecten van het leven. Het leven zou maar saai zijn als je alles al wist op je twintigste.

  • Lisanneleeft 18 maart 2014 / 14:42

   Haha, zo is het!
   Ik vind de dt-regels ook makkelijk, en vind het lastig te begrijpen dat andere mensen dat niet vinden. Maar feit is wel dat veel mensen er moeite mee hebben, ook als ze er wel wat extra aandacht aan geven. Dus denk dat het voor ieder persoon heel verschillend is of het makkelijk gaat of juist niet. Maar goed, storend is het wel, dus het heeft sowieso waarde om ermee aan de slag te gaan als je het niet beheerst!

 42. Maai 23 maart 2014 / 20:54

  Ik weet dat spelling niet mijn sterkste punt is en ik lees mijn stukjes dan ook altijd 100 x na en als ik het niet weet zoek ik het op en toch glippen er helaas regelmatig fouten tussendoor en dan ben ik heel blij dat er mensen in mijn omgeving zijn die me dat gewoon durven te zeggen. Weet ik weer dat ik nog weer wat beter moet opletten.

 43. diana 24 november 2014 / 14:15

  hoi lisanne.
  ik wil je graag even bedanken voor alle tips die je gegeven hebt. heb ze allemaal van voor tot achter door gelezen, en ik ga er zeker mee aan de slag. BEDANKT!
  groetjes diana.

 44. Anne 28 februari 2015 / 23:49

  Goed om dit soort blogtips te lezen! Dat geeft motivatie aan een beginnend blogger zoals ik. Leuke en makkelijk beschreven tips om rekening mee te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.