Blogtips #23: WordPress plugins

Een van de grote voordelen van WordPress is dat je er ontzettend veel mee kan. Je kan ermee te werk gaan op allerlei manieren, maar als je niet zo enorm technisch bent kom je met enkel plugins al een heel eind. Vandaag laat ik je weten wat mijn aanraders zijn als we het hebben over WordPress plugins!

wordpress-plugins-die-de-moeite-waard-zijn

Akismet

Dit is een van de allerbekendste WordPress plugins, vermoed ik: Akismet is een spamfilter! Het zou kunnen zijn dat er op een gegeven moment een oneindige hoeveelheid spam binnen gaat komen, en dan is het prettig als dit gewoon automatisch tegengehouden wordt, in plaats van het allemaal handmatig te moeten verwijderen.

All in one Favicon

Met deze plugin kun je heel simpel een favicon instellen! Een favicon is een symbooltje die lezers boven in hun scherm, meestal in het tabblad zien staan. Hieronder zie je die van mij: het bolletje in de kleur van mijn logo!

Schermafbeelding 2014-03-22 om 22.41.01

Commentluv

Persoonlijk vind ik Commentluv een onwijs leuke plugin. Dit is de plugin die ervoor zorgt dat collega-bloggers bij hun reactie hun laatste artikel kunnen delen via de reacties!  Zoals je hieronder ziet:

comment-bloglovin

Het stukje ‘Frauke blogde onlangs over….’ hebben we te danken aan Commentluv! Ik weet dat sommige bloggers of lezers het niet mooi vinden, maar ik vind het juist heel leuk om in een oogopslag te kunnen zien waarover mijn lezers bloggen! Dan kun je meteen doorklikken, mocht je dat leuk vinden, zo’n titel van een artikel zegt natuurlijk veel meer over de blog dan alleen een naam en een comment.

Jetpack

Jetpack is een plugin waar je eigenlijk ontzettend veel mee kan! Als ik het goed heb is Jetpack gebaseerd op de functies die je kan gebruiken wanneer je met een niet zelf gehoste WordPress werkt (WordPress.com dus). Denk dus aan een extra statistieken functie (daarnaast wel Google Analytics gebruiken hoor!), contactformulieren, extra opties voor widgets, en nog veel meer. Heel veel mogelijkheden dus, haha.

statistieken-jetpack

Zo zien de statistieken eruit als je Jetpack gebruikt! Daaronder vind je dan nog iets over je verkeersbronnen, zoekwoorden, hoeveel de inhoud bezocht is, en uitgaande links.

Leuk om te weten: ik update de blog waarvan je de statistieken hierboven ziet maximaal iets van eens per twee maanden. Ik moet er dus gauw weer iets mee gaan doen, maar de bezoekers blijven gewoon komen. Dat is wat SEO doet, leuk!

Related posts

Het maakt niet zo heel veel uit wat voor plugin je hier exact voor neemt, maar een gerelateerde posts plugin is erg nuttig! Dit zorgt ervoor dat je lezers geprikkeld worden om door te klikken en verder te lezen op jouw blog.

WordPress Editorial Calendar

Deze is voornamelijk handig als je weleens vooruit schrijft! In plaats van dat je overzicht hebt in een lijst, zoals je dat normaal hebt, krijg je nu een kalender waarin je makkelijk kunt plannen en meer overzicht hebt.

editorial-calendar-wordpress

Zo ziet het eruit, om precies te zijn! Ik vind het persoonlijk erg prettig werken.

WordPress SEO

En als laatst, maar zeker niet het minst belangrijk: de SEO plugin van Yoast, een van mijn favoriete WordPress plugins. Dit is echt een goed hulpje om SEO vriendelijk te leren schrijven. Tijdens het schrijven van een artikel kun je een zoekwoord invullen waarop je gevonden wil worden. Vervolgens geeft de plugin (die dan onder het artikel staat) een checklist met de dingen die je goed hebt gedaan en dingen die je nog beter zou kunnen doen!

yoast-pluginWeer een fotootje om te laten zien hoe het er ongeveer uitziet! In het tabje algemeen staan ook nog nuttige dingen. De geavanceerd tab is mij iets te geavanceerd dus die gebruik ik zelf niet. Maar wie weet dat je daar ook nog iets mee kunt als je je erin verdiept!

Goed, dit waren dus mijn aanraders als het gaat om WordPress plugins! Bloggers, wat zijn jullie favoriete WordPress plugins? Heb je nog aanraders voor andere bloggers?

alle-andere-blogtips

DELEN:

82 reacties

 1. Healthy Mommy 23 maart 2014 / 07:52

  Fijne tips! Volgens mij heb ik ze allemaal.. Haha. O nee, ik heb inderdaad heel bewust geen commentluv. Vind het inderdaad niet zo mooi staan. Dat is natuurlijk erg persoonlijk. Klik ook meestal pas door op een naam wanneer het ‘commentaar’ onder een artikel mij aanspreekt of van waarde is. Dat zegt mij dus net even wat meer dan wat voor blog als laatste online is gekomen. Ik vind het schrijven van artikelen met SEO ‘voorwaarden’ heel erg fijn en ben daardoor ook binnen no time goed vindbaar geworden op Google. Ideaal.

 2. Kelly Caresse 23 maart 2014 / 07:54

  Dit vind ik een heel handig artikel! En als ik de plugins uit je lijstje zie dan ben ik ‘goed’ bezig want ik heb ze bijna allemaal. Alleen die editorial calender werkte bij mij niet (ik kreeg deze niet ingesteld) wat jammer is want ik werk best veel vooruit. Dankzij yoast heb ik geleerd om op Seo te letten als ik artikelen schrijf

 3. Tisha 23 maart 2014 / 08:04

  Wow! Echt een handig artikel! Ik had al wel een beetje zitten klooien met die plug-ins maar ik hoop dat het nu nog beter gaat!

 4. Marion 23 maart 2014 / 08:21

  Nou, ik zal me hier echt in moeten verdiepen. Ik heb echt geen enkel benul hoe dat werkt….. Leuk, heb ik weer wat te doen vandaag!

 5. Karin 23 maart 2014 / 08:23

  Een mooie lijst Lisanne! Ik vind ook de plugin Contact Form 7 wel handig om gemakkelijk een contactformulier aan je blog toe te voegen.

 6. Kimberley 23 maart 2014 / 08:44

  Leuke tips weer! Bij mij komen er ook best een aantal bezoekers via Google, maar de SEO kan altijd beter… moet ik me eens meer in verdiepen 🙂 Ben nu wel benieuwd geworden over welke blog die statistieken gaan trouwens, haha!

 7. Manon 23 maart 2014 / 08:50

  Wat grappig! Ik had het gisteren met mijn vriendinnetje erover dat wij ook commentluv willen op onze blog. Snel maar even installeren want ik vind dat ook echt heel erg leuk. Die kalender vind ik ook echt ideaal, zo fijn om dan vooruit te werken of dingen te verschuiven enzo. Leuk blogpost 🙂

 8. Carina 23 maart 2014 / 08:50

  Akismet is gelukkig standaard bij WordPress.com blogs 🙂 Die kalender lijkt ms wel erg handig en Seo vriendelijk bloggen kan vast nog beter al ben ik volgens mij al enigzins goed bezig.

 9. Todayslife 23 maart 2014 / 08:55

  Ik heb nog niet zo lang wordpress en de spamfilter ga ik installeren ! Flauw van alles met de hand verwijderen 😉
  Commentluv vind ik ook heel erg leuk en heb ik ook op mijn blog geïnstalleerd, erg handig artikel dit 🙂

 10. Hester 23 maart 2014 / 08:58

  Fijne tips! Ik heb nog niet zo veel goede plug-ins maar ga zeker wat van dit lijstje overnemen.

 11. Linda 23 maart 2014 / 08:59

  Ik ben hier altijd zó slecht mee, haha :’) Faal. Zó slecht zelfs dat ik nog niet eens een side-bar heb e.d. Ik moet echt eens iemand inschakelen die een mooie nieuwe lay-out voor me kan maken mét toffe plug-ins… Hmm.

 12. Eef 23 maart 2014 / 09:16

  Wat ben ik blij met je post! Ben net begonnen met bloggen op wordpress en het is me allemaal nog niet duidelijk, haha!

 13. Eef 23 maart 2014 / 09:18

  Wat ben ik blij met je post! Ik ben net begonnen met bloggen en ik snap er nog niet veel van!

 14. Bibian 23 maart 2014 / 09:23

  Handig weer deze tips, ik vind de calender ook super fijn en we willen ook de commentluv op onze blog. Liefs

 15. Susanne 23 maart 2014 / 09:24

  Ik baal steeds meer dat ik nog te gratis versie van wordpress heb. Maar ik weet gewoon écht niet van hoe of wat het zit met een eigen domein + hosting 🙁 Daarbij ben ik ook een sukkel met computers dus dat zit me ook niet mee. Ik vind trouwens commentluv erg leuk! Natuurlijk fijn voor m’n eigen blog maar ik scrol altijd even door de comments heen of ik nog een blogpost zie die me aanspreekt.

 16. Anouk 23 maart 2014 / 09:29

  Ohh super handige tips! Hier moet ik eens even voor gaan zitten.

 17. Kirsty 23 maart 2014 / 09:29

  Fijne tips! Ik ben echt gek op de WordPress Editorial Calendar, zou niet weten wat ik zonder die plugin zou moeten!

 18. Elsbet | lapurevie 23 maart 2014 / 09:46

  Fijne plug-ins, maar ik ben hier zo’n sukkel mee, ik heb favicon gedownload, maar nu is het gewoon een bestand waar je niks mee kan doen, kan iemand me alsjeblief helpen?

 19. Elize 23 maart 2014 / 09:46

  Heel handig dit! Ik sta op het punt m’n site over te hevelen naar de niet gratis versie zodat ik er zoveel meer mee kan. Voor mij is ook het lettertype belangrijk. Ik vind mijn wordpress thema namelijk heel fijn en het past bij me, alleen het lettertype blijkt voor sommige mensen niet duidelijk leesbaar en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  Ik vind commentluv persoonlijk trouwens erg leuk. Het nodigt echt uit tot verder lezen! Die kalender lijkt me ook super handig!

 20. Geertje 23 maart 2014 / 09:47

  Wat grappig, ik gebruik zo ook allemaal, behalve jetpack…

 21. Jaimy en Laura 23 maart 2014 / 09:58

  Die kalender wil ik ook!! Lijkt me erg handig en overzichtelijk. Bedankt voor het delen!

 22. Chantal 23 maart 2014 / 10:15

  Verschillende plugins kende ik nog niet, maar klinken wel erg handig. Ik ga er van de week mee aan de slag!

 23. Alyssa 23 maart 2014 / 10:16

  Bedankt voor de tips! Een aantal van deze plugins gebruik ik al, maar sommige nog niet. Ik ga strakjes eens kijken welke ik nog kan toevoegen 🙂 thanks for sharing. Ik vind jouw blogtips altijd heel interessant om te lezen.

 24. Tamarah 23 maart 2014 / 10:40

  Bedankt voor het delen. De meeste plugins heb ik inderdaad ook al. En ik vind comment luv juist zo leuk zodat ik kan zien waar mijn bezoekers over bloggen. En het stimuleert anderen misschien weer om er op te klikken. Ik ben voor! :D. Ik kende alleen de plugin: All in one Favicon nog niet en die heb ik net gedownload. Thanks!

 25. MySimplySpecial 23 maart 2014 / 10:56

  Wat een handige tips! Ik ben bezig met overstappen van Blogger naar WordPress, dus dit gaat goed van pas komen.

 26. Lauriëtte 23 maart 2014 / 12:38

  Wat een fijne blogpost!! Akismet en Commentluv gebruikte ik al maar Editorial Calendar kende ik nog niet, ga ik zeker even naar kijken! 😀

 27. Manon 23 maart 2014 / 12:53

  Wat een fijne tips ik vind commentluv ook erg leuk alleen bij blogger kan dat helaas niet.

 28. Frederique 23 maart 2014 / 13:53

  Grappig om te zien dat jij dus inderdaad ook de geavanceerde zaken niet gebruikt. Ik weet ook niet zo goed wat ik daar mee aanmoet 😀

 29. Tiffany 23 maart 2014 / 14:07

  Wat handig! Misschien een erg domme vraag hoor, maar deze plug-ins download je dan gewoon, zodat ze op je eigen computer staan, toch? En dan kan je ze gebruiken op je blog? 🙂

  • Lisanneleeft 23 maart 2014 / 14:11

   Ehhh, hoe het exact zit weet ik niet, maar ik weet wel dat je ze niet download op je computer! Je kan via WordPress (dan moet je dus wel de zelf gehoste versie hebben helaas) gewoon via ‘plugins’ zoeken naar plugins en via daar kan je ze downloaden en gebruiken 🙂
   Je kan ze ook downloaden naar je computer en daarna importeren, maar zo technisch ben ik niet, dus ik doe het lekker zo. Wel zo makkelijk!

   • Tiffany 27 maart 2014 / 21:13

    Oh oké! Dankjewel 🙂 Binnenkort toch eens mijn eigen domein aankopen, maakt alles een heleboel makkelijker!

    • Kim | Kimsbloglife ♥ 12 september 2014 / 11:37

     Let er wel even op dat je via wordpress.org werkt. Ik werk namelijk met wordpress.com en heb onlangs m’n eigen domeinnaam aangekocht, maar nu kan ik nog steeds geen plugins gebruiken… Ik moet blijkbaar alles overzetten naar wordpress.org 🙁

 30. Rosalie 23 maart 2014 / 15:40

  Heerlijk zijn ze hé! Alleen CommentLuv had ik zelf nog niet, maar wel! 😉

 31. Kim 23 maart 2014 / 15:51

  All in one Favicon deze zocht ik al een tijdje, thank you!

 32. Simone 23 maart 2014 / 16:25

  Sommige plugins ken ik en heb ik al. Maar zitten ook zeker een paar bij die ik nog even ga installeren! 🙂

 33. Denies 23 maart 2014 / 17:08

  Ik ben nog maar net beginnen met bloggen en heb onlangs een aantal plugins gedownload. WordPress SEO kende ik nog niet en ook de Editorial Calendar ga ik onthouden. Geweldige blog heb je trouwens, mijn complimenten!. Ik blijf je volgen en ga snel eens op mijn gemak rondneuzen hier!

 34. Aurelie 23 maart 2014 / 17:22

  Super handig artikel. Dankje voor de tips. Ik ga meteen de commentluv plugin installeren.

 35. Esmée 23 maart 2014 / 18:04

  Wat een handige tips weer! Ik gebruik veel van deze plugins ook. x

 36. Lotje 23 maart 2014 / 18:21

  Oh ik kende deze plugins nog niet allemaal, fijne tips!

 37. Ise 23 maart 2014 / 19:27

  De laatste vind ik vooral erg interessant, ik moet me nog wat beter verdiepen in SEO vriendelijk te schrijven!

 38. Merel 23 maart 2014 / 19:40

  Omg, ik gebruik vooralsnog alleen Akismet. DUS DIT IS ZO BEHULPZAAM. Ik dank u vanuit van mijn tenen :D.

 39. Rianne 23 maart 2014 / 19:51

  Wat super handig! Er zaten toch een paar bij die ik nog niet kon 🙂

 40. Geanne 23 maart 2014 / 20:44

  Handig overzicht, ik heb ze bijna allemaal! Alleen die van Favicon niet, maar die optie zat al in mijn thema 🙂

 41. Suzanne 23 maart 2014 / 20:47

  Super handige plugins! Ik gebruik ze zelf ook allemaal.

 42. Maai 23 maart 2014 / 20:49

  Dank je weer Lisanne. Ik had eerst comment luv en wilde deze er weer opnieuw opzetten maar toen kreeg ik een totale error op mijn site. Deze was weer opgelost gelukkig toen ik de communt luv weer deactiveerde. Zelfde voor seo van yoast. Zo stom.

 43. Anne 23 maart 2014 / 20:57

  Wow! Zo handig en leuk voor de beginnende blogger! Thanks! 😀

 44. Iris Venema 23 maart 2014 / 21:05

  Heel handig! Veel heb ik al, maar die van related post heeft mij wel op ideeën gebracht!

 45. Hester 23 maart 2014 / 21:53

  Ik heb eigenlijk alles van wat hier staat al wel, tenminste, alles wat ik wil hebben. CommentLuv vind ik erg mooi, maar een beetje te druk. Mijn favicon heb ik gewoon zelf ingesteld, Askimet gebruik ik eigenlijk niet omdat ik het net iets te ingewikkeld vind en ik tegenwoordig eigenlijk niet eens spam heb (misschien dat een of andere Anti-spam plug-in toch wat doet?). Verdere tips van mijn kant: Easy Social Icons, Under Construction en Simple Scroll To Top. Wat weinig eigenlijk! Ik denk wel dat ik hier binnenkort ook eens een artikeltje over ga schrijven.

 46. Ilse 23 maart 2014 / 21:53

  Leuk! Van zo’n dingen ken ik echt niks, dus altijd leuk om hier meer over te lezen en leren.

 47. michelle 23 maart 2014 / 22:01

  bedankt weer voor de goede tips lisanne! zal ze binnenkort eens op mijn account installeren.

 48. Kayleigh 23 maart 2014 / 23:21

  Wat een handige tips! Ik kende Akismet en Comment luv al maar de rest nog niet en heb meteen All in one Favicon gedownload en heb nu eindelijk een leuk icoontje bij mijn blog! 🙂

 49. Sanne 24 maart 2014 / 14:29

  Zo, meteen een aantal plugins geïnstalleerd dankzij dit artikel!

  Die tips over SEO zijn echt enorm handig, daar moet ik me toch maar eens extra in gaan verdiepen.

  Zelf ben iets minder tevreden over jetpack en dan vooral over de statistieken, maar hierover had je volgens mij al een super handig artikel geschreven (over het verschil enzo :))

 50. Hanneke 24 maart 2014 / 15:26

  Handige tips! WordPress Editorial Calendar ga ik zeker even installeren. Wanneer ik berichten vooruit typ, worden ze niet altijd gepubliceerd om een of andere vage rede.. Heb nog niet ontdekt waar de fout zit.

 51. Sharon 25 maart 2014 / 09:03

  Super handige tips, niet alleen voor een blog maar ook voor een webshop/
  websites 🙂

 52. Estelle 25 maart 2014 / 09:56

  Superhandig artikel, thanks! Ik gebruik ook wordpress en ik ga gelijk kijken voor die comment luv 😀

 53. Stephanie 25 maart 2014 / 14:54

  Heel goed dat je dit onderwerp aansnijdt! De plugins zijn zo te zien erg nuttig voor je blog, ik raad iedereen aan ze te gebruiken. 🙂

  Commentluv, Jetpack en die kalender wil ik ook installeren 🙂

 54. Patricia Schmitz-Heres 25 maart 2014 / 17:54

  Wat weer een super handige tips!!! Ik ga ze zeker gebruiken mocht ik mijn eigen blog hebben op een eigen domein. En dan ga ik gelijk al je blogtips langs haha. Maar hier staan wel een aantal dingen in die ik dan zeker wil!!!

 55. Nicole 26 maart 2014 / 06:32

  Ik zie t woord seo telkens staan en heb geen idee wat t inhoud!

 56. Mandy 27 maart 2014 / 16:23

  Akismet is heel erg handig. WordPress SEO ga ik ook installeren!

 57. Call it release! 27 maart 2014 / 18:55

  Wat handig zeg, zo’n artikel. Ik ben net een blog begonnen en jouw artikelen met tips zijn daar echt handig bij! Thanks!

 58. Ongevera 28 maart 2014 / 14:35

  Dank voor dit artikel! Ik heb Favicon geïnstalleerd, maar ik weet niet hoe ik verder moet. Ik kan bijvoorbeeld nergens kiezen uit icoontjes. Wat deed jij na de installatie?

 59. Kim 28 maart 2014 / 19:21

  Wat een handige post! Zo wist ik niet hoe ik mijn logo in een tabblad kan aanpassen, weer wat wijzer geworden

 60. Rosa 3 april 2014 / 16:45

  Ik vind het zo frustrerend, wilde All in one Favicon downloaden.. Maar bij mijn wordpress staat geen plugin (?) of ben ik echt zo blond haha. Heb ik hier een betaalde versie voor nodig? Thanks!

 61. Michelle 12 april 2014 / 21:36

  Dankjewel Lisanne voor deze tips! Ik heb ze allemaal gedownload en zie nu wat er allemaal mogelijk is met WordPress. Morgen weer even verder en me er in verdiepen, er is zoveel mogelijk!

 62. Aniek 21 april 2014 / 11:05

  Bedankt voor alle blogtips. Toch weer veel (kleine en grote) tips gelezen waarmee ik mijn website kan verbeteren!

 63. Kelly 13 mei 2014 / 21:59

  Wat een top tips! Net Yoast geinstalleerd, werkt geweldig. Dankjewel!

 64. Irma 23 mei 2014 / 16:36

  Thanks! Handig voor een beginnende blogger!

 65. Yvette 16 juni 2014 / 22:51

  Hi Lisanne, superleuk en handig. Ik ben op zoek naar een handige plugin voor een event kalender in de side bar. Mocht iemand tips hebben, ze zijn welkom :-). Nogmaals bedankt voor de handige tips!

 66. Kim | Kimsbloglife ♥ 9 september 2014 / 12:41

  Wat een handige tips! Ik heb je post nu trouwens ook via Google gevonden, ik was op zoek naar hoe Commentluv te installeren 🙂 Ik heb tot nu toe eigenlijk nog geen enkele plugin, maar ga snel even uitzoeken hoe ik het kan installeren! Die kalender lijkt me ook heel handig 🙂

 67. Joke 7 oktober 2015 / 22:14

  Mooi overzichtelijk artikel met telkens een goeie samenvatting! Thanks!

 68. Mariëlle 13 april 2016 / 15:35

  Zo te zien ben ik goed bezig, want de meeste plugins heb ik al. Commentluv is juist zo leuk omdat je hierdoor ook weer sneller door klikt naar de blog van je lezers en bekijkt waar zij over schrijven. Super goed voor de interactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.