Blogtips #3 Goede content schrijven

Vorige weken zijn we begonnen met het vinden van een uniek idee en het starten met bloggen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het schrijven! Ik kan je daar geen handleiding voor geven, iedereen blogt immers op zijn of haar eigen manier. Wat ik wel kan doen is je een aantal tips geven op het gebied van het schrijven van blogs!

gefeliciteerd,-vanaf-nu-ben-je-een-schrijver!

Altijd al de droom gehad om schrijver te worden? Gefeliciteerd, je bent de eigenaar van een eigen blog, waarop je oneindig veel pagina’s vol kan schrijven! bron foto

Het creëren van content

Je hebt je onderwerp inmiddels gekozen en je kan beginnen met schrijven. Maar waarover? Er zijn een heleboel manieren waarop je invulling kan gaan geven aan je blog. De een schrijft een blog over wat hij heeft gegeten, maar de ander wil een complete handleiding maken met een recept en informatie over alle ingrediënten. Er is niet een perfecte manier om blogs te schrijven, houd je vooral vast aan jouw plan en aan wat jij graag wil.

Je zou een mindmap kunnen maken of met iemand (of met jezelf) een brainstormsessie kunnen houden. Aan de hand daarvan kun je al snel een heleboel blogs tikken. Om vast een voorzetje te geven kun je binnen je onderwerp misschien iets met de volgende vormen:

 • Een handleiding
 • Lijst met tips
 • Jouw mening over een bepaald onderwerp
 • Informatie geven
 • Vertellen over een bepaald evenement
 • Advies geven of het bespreken van een bepaald probleem
 • Een review schrijven over een product (of een evenement of…?)
 • Reactie geven op een blog of een quote van iemand anders
 • Jouw favoriete… boeken, gebeurtenissen, producten binnen jouw onderwerp
 • Laten weten welke blogs jij leest over het onderwerp waarover je blogt
 • Antwoord geven op een veelgestelde vraag
 • Ook een mooie: schrijf over hetgeen waarover jij graag zou willen lezen
 • Wat mij heel veel heeft gebracht; er een beetje durf in gooien. Ik blogde bijvoorbeeld over mijn grootste angst. Doodeng vond ik het, maar ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik het deed.

Wat je beter niet kan doen:

 • Content jatten van andere blogs (sowieso helemaal not done) (en wanneer je je laat inspireren door een andere blogger: linken! Vinden ze vaak juist heel erg leuk)
 • Over dingen schrijven die al 1000 keer geschreven zijn, een beetje origineel kan geen kwaad. (is niet altijd van toepassing, vooral als je je eigen invalshoek en eigen mening of iets anders ‘eigen’ eraan geeft blijft het boeiend)
 • Altijd terugvallen op ‘tags’ wanneer je geen inspiratie hebt
 • Jezelf kwijtraken tijdens het bloggen. Soms, vooral binnen de beauty- lifestyle en fashionscene kunnen pr-bureaus en bedrijven je meeslepen. Blijf bij jezelf en ben je blog, je schrijft voor je lezers en voor jezelf, niet voor de PR- of mediabureaus. Denk daaraan terwijl je schrijft!

Zorg ervoor dat je blogteksten leesbaar zijn

Lijkt heel vanzelfsprekend en op zich, als je een beetje Nederlands kan dan zijn je teksten sowieso te lezen. Maar op het internet heeft de lezer veel minder aandacht en daarmee kan je rekening houden. Mijn tips om te zorgen dat je teksten makkelijk leesbaar zijn:

 • Gebruik niet te lange zinnen. Op papier leest men heel anders dan op het web, zoals ik al zei: lezers hebben minder aandacht. Doordat lezers anders lezen op het web dan op papier is het een voordeel om iets kortere zinnen te maken dan dat je op papier zou doen.
 • Spelling. Slechte spelling is echt een afknapper. Natuurlijk hoeft het niet altijd 100% foutloos te zijn, maar het is goed om je teksten altijd even na te kijken. Twijfel je ergens over? Hester gaf hier een aantal goede tips voor een betere spelling op je blog. Goed om te lezen, daarmee kom je al een heel eind.
 • Er is bewezen dat een lettertype dat veel gebruikt wordt het meest makkelijk leest. Het gaat uiteindelijk niet eens om de vorm van het lettertype (ja, ook wel een beetje natuurlijk), maar vooral de herkenning. Ga dus geen gekke letters gebruiken voor je content, maar gebruik die alleen voor je titels.
 • Om daarop verder te gaan: uitvullen of links uitlijnen is aan te raden omdat ook dat het meest prettig leest.
 • De standaard schrijfregels van een inleiding, middenstuk en een slot ken je ongetwijfeld. Niet elke blog heeft dat nodig, maar gebruik in elk geval alinea’s. Een grote lap tekst daar valt niet doorheen te komen, vooral niet met de aandacht van een internetter.
 • Over het algemeen zijn blogteksten niet te lang. Sommige bloggers schrijven graag mega lange artikels, dat ga ik absoluut niet afkeuren. Wanneer ik 2 000 woorden in een blog schrijf is het voor mij een teken dat ik het beter op kan delen in twee aparte blogs of er een complete serie van maken (stel nou dat ik na 2000 woorden nog niet uitgepraat ben…). Maar dat aantal zal voor iedereen verschillend zijn.

Deze dingen lijken misschien niet het meest belangrijk, maar als je iets schrijft is het leuk als het ook gelezen wordt, toch? Als je dat niet zo belangrijk vindt kun je deze ‘regels’ natuurlijk gewoon aan je laars lappen. Dat is misschien wel het meest belangrijk: lekker doen wat je zelf wil, het is jouw plekje op het web!

iedere-dag-

bron foto

Frequentie van je blogs

Hoe vaak wil je een blog online zetten? Elke dag, eens per week of misschien eens per maand? Het is goed om dit van tevoren te bedenken. Dit heeft bepaalde redenen: je lezers weten wat ze kunnen verwachten: bijvoorbeeld elke maandag een nieuw artikel. Maar ook pin je jezelf er op die manier op vast.

Een groot gevaar van het bloggen is dat je te perfectionistisch wordt. Lang niet iedereen heeft daar last van, maar er zijn heel veel bloggers die vinden dat je alleen mag bloggen als je ‘iets te melden hebt’. En vervolgens wachten ze totdat ze een ons wegen omdat ze niets zinnigs te melden hebben. Groot nieuws: iedereen heeft iets te melden. Soms moet je alleen gewoon even zoeken.

Elja schreef er onlangs een artikel over (waarin ze een tweet van mij deelde, yay!). Wanneer je jezelf verplicht bijvoorbeeld elke dag te bloggen dan ben je constant (onbewust) om je heen aan het kijken of je dingen ziet waarover je kan bloggen. Op die manier zorg je vanzelf dat je iets te melden hebt. Ik blog niet elke dag omdat ik zo’n boeiend leven heb of omdat ik zo veel te melden heb, ik blog elke dag omdat ik kan zorgen dat ik elke dag iets te schrijven heb. En ik denk dat jij het ook kan!

Tikken, nakijken, publiceren. Het is niet moeilijk, je moet het alleen doen.

Verder heb ik het gevoel dat ik je niet echt tips kan geven. Voor iedereen is schrijven heel persoonlijk, er is niet een bepaalde manier waarop het goed is (of juist fout). Het belangrijkste? Vooral veel oefenen, plezier hebben en zorgen voor die puntjes op de i. Heb je nog vragen? Let me know! En voor de bloggers onder ons: heb jij nog tips voor het schrijven van content?

66 reacties

 1. Kelly Caresse 27 oktober 2013 / 08:38

  Wat een super handige tips! Na een korte blogpauze door mijn bevalling, krijg ik weer helemaal motivatie en inspiratie om het bloggen weer op te pakken, fijn!

 2. Beautydagboek 27 oktober 2013 / 08:58

  Je hebt een mooi artikel geschreven, ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben. ik in ieder geval zeker!

 3. Kimberly 27 oktober 2013 / 09:03

  Je geeft echt hele handige tips Lisanne! Niet alleen voor beginnende bloggers handig, maar ook voor al een tijdje bloggende bloggers. Ik vind je tips over dat je de blogs niet te lang moet maken een hele belangrijke!

 4. Kimberley 27 oktober 2013 / 09:11

  Super interessant weer! Ik heb mezelf de afgelopen maand ook ‘verplicht’ om elke dag een artikel te schrijven en hoewel het veel tijd kost, vind ik het juist heel erg leuk en weet ik ook zeker dat dit bijdraagt aan de groei van mijn blog. Ook probeer ik inderdaad wel genoeg informatie te geven in een artikel, maar er ook weer niet een te lange lap tekst van te maken… een beetje de balans zoeken 🙂

 5. Dagmar 27 oktober 2013 / 09:33

  Fijne bloginspiratie! Handige tips en leuk dat je dit onderwerp in het zonnetje zet; heel belangrijk voor een goede blog!

 6. Hester 27 oktober 2013 / 09:34

  Schrijven is zo persoonlijk, heel moeilijk om er tips over te geven, maar leuk gedaan. Mijn tip voor als je inspiratie bij het bloggen is gewoon stilstaan bij je gedachtes. We denken allemaal ontelbaar veel dingen op een dag, ik durf te weddendat daar wel een paar dijen tussen zitten waar je over lan schrijven. Ik probeer als ik een idee heb dit altijd meteen even ergens neer te krabbelen, kan ik het later uitwerken.

 7. Lina 27 oktober 2013 / 09:49

  Dankjewel voor de tips. Ik ben pas onlangs begonnen met bloggen dus kan wel wat goede raad gebruiken.

 8. Lieke 27 oktober 2013 / 09:55

  Handige tips,ik schrijf blogideeën ook vaak direct op en zo heb ik een heel lijstje met onderwerpen wat het bloggen zelf weer makkelijker maakt 🙂

 9. Manon 27 oktober 2013 / 10:11

  Ik vind dit echt hele goede artikels, erg handig! Lekker overzichtelijk en goede tips! 🙂

 10. Suzanne 27 oktober 2013 / 10:12

  Wat een handige tips. Alweer. Haha.

  Hier kunnen we denk ik allemaal wel iets mee.

 11. Tineke 27 oktober 2013 / 10:51

  Wat een handige tips staan hier toch elke keer weer in! Ik was eerst ook te perfectionistisch. Nu gelukkig geen last meer van. De tip van te lange teksten is erg goed. Zelf zijn mijn teksten vaak ook erg kort maar ik klik inderdaad weg als een tekst te lang is! Grappig genoeg ben jij de enige blogger waarbij ik dat niet doe!
  Liefs

 12. Suzanne 27 oktober 2013 / 10:57

  Wat een mooi en duidelijk artikel. Ik denk dat iedereen hier wel wat aan kan hebben!

 13. Linda 27 oktober 2013 / 11:14

  Wat een goede tips en duidelijk geschreven! Hier kan ik nog wel wat van leren!
  Zeker het niet te lange zinnen maken vind ik lastig. Ik wil altijd zoveel vertellen, haha. Ik ben trouwens zo´n blogger die alleen blogt ´als ik iets te melden heb´, maar je oefent dan een stuk minder natuurlijk. Ik ga daar eens wat aan doen 😉

 14. Tess Evea 27 oktober 2013 / 12:21

  Ik vind je tips nog altijd erg leuk om te lezen, erg handig!

 15. Tiffany 27 oktober 2013 / 12:33

  Jouw tips zijn echt super, Lisanne! Ik volg op vaste voet. Schrijven is voor iedereen inderdaad vrij persoonlijk, maar jij slaagt erin de tips te vinden die vrij algemeen zijn! Bij mij lukt het bloggen elke dag heel goed, al betrap ik mezelf erop dat ik soms al vrij perfectionistisch begin te worden. Dat ga ik goed in het oog houden, want ik wil er gewoon plezier aan beleven en mensen iets proberen bijbrengen 🙂

 16. Chezzelia 27 oktober 2013 / 12:41

  Fijne tips!

  En idd, contenten jatten is echt not done maar je kan wel geinspireerd raken door andere contenten maar zorg altijd dat je het een eigen draai aangeeft en dat het altijd jou stijl wordt

  Ik weet dat ik niet de beste schrijfster ben en dat ik heel veel fouten maakt. Ik schrijf meestal ook op de manier hoe ik denk waardoor ik soms woorden vergeet haha. Bij mij is het echt een must om het een paar keer terug te lezen.

 17. Lisa 27 oktober 2013 / 12:58

  Als beginnende blogger is dit wel handig!

 18. Elseline 27 oktober 2013 / 14:20

  Toen ik nog op de lerarenopleiding zat, zocht ik op internet naar blogs van leraren. Ik kwam niet veel blogs tegen en de blogs die ik tegenkwam waren erg gedateerd. Daarom ben ik zelf een blog begonnen over het onderwijs.
  Ik vind het jammer dat er zo weinig blogs over het lesgeven zijn, want als collega’s onder elkaar kun je veel leren. Hopelijk komen er nog meer blogs van docenten op het internet. (Dit is dus een oproepje aan de leraren onder ons: start een blog! ;-))

 19. Ise 27 oktober 2013 / 15:04

  Ik blog toch al lang maar hier heb ik zeker nog wat aan! Fijne tips 😀

 20. Rianca 27 oktober 2013 / 15:06

  Goede tips! Ik vind het zelf heel erg belangrijk dat het goed leesbaar is. Spelfouten zijn echt not done. Kijk een tussenstreepje of een komma te veel kan ik mezelf niet druk om maken, maar totaal onleesbare teksten vind ik verschrikkelijk.

  En altijd dicht bij jezelf blijven is denk ik de belangrijkste tip die gegeven kan worden. 🙂

 21. Rosanne 27 oktober 2013 / 15:15

  Super handige tips weer! Vooral het ‘terugvallen op tags bij gebrek aan inspiratie’ moet ik schuld bekennen! Ik ben het nog niet gewend teksten te schrijven die ook daadwerkelijk gelezen worden (hoop ik dan, hihi) en waar ook enige structuur & logica in moet zitten.

  Maar ik blijf oefenen, in elk geval bedankt dat je ons beginnende bloggers een duwtje in de goede richting geeft!! 🙂

 22. Wendy 27 oktober 2013 / 15:46

  HANDY! Ik moet me inhouden, want ik wil de hele dag door schrijven! Ik weet dat je geduld moet hebben mbt het opbouwen van lezers. Dat vind ik soms wel eens lastig. Het lezersaantal gaat wel omhoog, maar mensen liken nog niet. Dat komt met de tijd ook wel goed 🙂 Dank voor je tips en ben benieuwd naar je aankomende posts!

 23. Marjolein | A Spoonful of Dork 27 oktober 2013 / 16:59

  Wat een handige tips weer meid! Ik doe nu centreren altijd met mijn tekst, misschien dat toch ook maar eens veranderen dan.

  Dank je wel voor deze post :)!

  Liefs, Marjo

 24. Marieke 27 oktober 2013 / 18:04

  Handige tips. Jij wees mij een paar weken geleden al tijdens #blogpraat op het uitlijnen van tekst. Ben ik nog steeds blij mee, want het staat veel mooier zo! 🙂

 25. Mariska 27 oktober 2013 / 19:52

  Vind het een heel handig artikel, maar tags vind ik zelf wel weer erg leuk!

 26. Hester 28 oktober 2013 / 20:02

  Ik zie nu pas dat je mijn spellingtipsartikel hebt gelinkt, wat leuk! Ik vroeg me al af waar die extra reacties vandaag kwamen haha. Het viel toen erg goed in de smaak (zoals de meeste blogtips of artikelen rondom het bloggen), dus ik ben alvast aan het rondkijken voor een deel twee! En inderdaad, iedereen kan dagelijks publiceren. Het is een kwestie van wennen en een inspiratieradar ontwikkelen maar dat is echt niet moeilijk, hehe.

 27. hesteranne 28 oktober 2013 / 20:54

  Goede tips! Ik ben zelf onlangs ook begonnen met bloggen en ik merk dat ik het lastig vind om echt richting te geven aan mijn blog.

 28. Swaen 28 oktober 2013 / 22:27

  Goede tips, tips blijven altijd welkom 🙂

 29. Aranka 30 oktober 2013 / 21:08

  Echt ‘n goed artikel! Ik wil ook het liefste elke dag posten, maar soms lukt het gewoon niet en dan neem ik mezelf dat wel kwalijk. Maar ik zie ook genoeg blogs die maar 4x per week posten en nog enthousiaste lezers hebben. Te perfectionistisch dus. Ook goed dat jij dit aangeeft!

 30. Resy 31 oktober 2013 / 10:51

  Erg goed gedeelte uit je ‘serie’ vind ik dit! Persoonlijk vind ik het inderdaad altijd heel vervelend als de tekst gecentreerd staat, links uitlijnen leest gewoon stukken fijner!
  Persoonlijk heb ik er ook voor gekozen om vaste dagen te nemen voor het online zetten van blogs (maandag, woensdag en vrijdag). Niet elke dag, want dat red ik gewoon niet qua school en mijn prive leven en ik wil wel dat de stukjes wel goed zijn :).

 31. Sonja 16 december 2013 / 14:01

  Goeie tips! Ik ben sinds kort weer begonnen, maar ben al mijn volgers en eigen naam van toentertijd kwijt (eigen schuld, had ik hem niet moeten verwijderen). Op één of andere manier lukt het me -nu twee jaar later- minder makkelijk om volgers te krijgen. Ik ga je tips zeker toepassen, wie weet helpt het!

 32. Anne-Lotte 19 december 2013 / 09:23

  Wat een super handige tips over bloggen! Bij een aantal dingen had ik niet eens nagedacht dat dat invloed zou hebben op je blog. Weer iets om mijn blog te verbeteren! Thanks!

 33. linda 16 februari 2014 / 17:53

  Hoi lisanne
  Al jaren loop ik met t idee om n boek te schrijven over mijn grote passie rondom eten en fotografie waarmee ik met beiden dagelijks werk maar doordat dit erg kostbaar is en gezien ik het financieel niet breedt heb gehad, heb ik het bij dromen over gehouden.
  Tot ik vandaag een stuk in de libelle las over bloggen. Ik ben meteen gaan googlen en kwam bij jou uit. Met jou verhaal en tips trek ik mijn stoute schoenen aan en ik ga er voor. Nog ff wat meer rondneuzen en ideeën op doen.
  Dank je wel voor je inspiratie.
  Liefs linda

 34. Ilse 23 februari 2014 / 17:15

  Goh, toch best handig! Nu blog ik al wel een jaar, maar je bent nooit te oud om te leren. En wel grappig dat het ook (aan het einde) gaat over dat het een manier van leven wordt. Daar zat ik gisteren ook nog over na te denken, omdat schrijver Thomas Verbogt dat vrijdag nog zei toen ik naar een meeloopdag voor een schrijfopleiding was. =P

 35. Astrid 25 februari 2014 / 16:23

  Hai Lisanne,
  nu al de zoveelste keer dat ik jouw blog lees en stap voor stap leer en lees ik meer over de wondere wereld die bloggen heet.
  Vooral de wat analytische kant (gebruik van analytics en SEO) is erg verhelderend uitgelegd! Tx!

 36. Lana 3 december 2014 / 15:16

  Ik ben nu een maand elke dag aan het bloggen. Hiervoor deed ik mijn best om het twee keer per week te doen. Dat lukte nooit…

  Nu ik elke dag blog gaat het veel beter en de druk om het perfect te doen is ook veel minder, het staat toch niet twee weken bovenaan. De beste tip!

 37. Gerrie 27 januari 2015 / 00:28

  hee Lisanne,
  Dankjewel voor alle tips, ik ga er zeker gebruik van maken!
  -x-

 38. Simone 16 februari 2015 / 13:58

  Hi Lisanne,
  Tnx voor je leuke en vooral inspirerende artikelen over bloggen.
  Zit zelf even in een #hoegaikverdermetmijnblog fase dus kan deze tips goed gebruiken
  Dankje en succes met bloggen,
  X Simone

 39. Matthijs Van Wissen 9 maart 2015 / 17:43

  Wauw Lisanne! Wat een super artikel, al jouw artikelen trouwens! Jij helpt me met mijn blog schrijven, ook al ben ik net begonnen. Ik blijf je volgen. Dankjewel!

 40. Inge 3 april 2015 / 19:19

  Mooi stukje! Heel praktisch om alles nog even op een rijtje te hebben. Bedankt 🙂

 41. Ans 16 mei 2015 / 20:35

  Hi, ik heb nog even 1 vraagje over een blog want als het je toch niet bevalt dat bloggen kun je je blog dan ook weer verwijderen?

 42. Tim Beerendonk 21 mei 2015 / 21:16

  Ik blog nu een maandje of 4 en post elke dag een artikel. Ik gebruik dan ook Evernote om elke gedachten of idee in de koelkast te kunnen plaatsen en later kan uitwerken. Leuk om deze blog te lezen, bedankt voor de moeite 🙂

 43. Ms bee 8 december 2015 / 23:44

  Geweldige goede tips, ik kan hier zeker iets mee! Ga er meteen mee aan de slag!

 44. Riko Winter 14 januari 2016 / 15:02

  Super handige tips. Ik zwerf al een poosje rond op je website en je hebt goede punten. Bedankt! Ik ga je volgen.

 45. Jolien 10 maart 2016 / 16:09

  Ik plaats elke donderdag een nieuwe blogpost, simpelweg omdat ik de eerste post van mijn blog op die dag van de week heb gepubliceerd, gewoon toevallig dus.

  Toen ik het stukje las over ‘jezelf kwijt raken in bloggen’ heb ik even zitten nadenken en ik kan me inderdaad inbeelden hoe moeilijk het is om beide voetjes op de grond te houden, terwijl je overladen wordt met reacties, aanbiedingen van PR-bureaus en fanmail. Toch zou ik graag de uitdaging aangaan.

  Wederom erg handige tips, bedankt!

 46. Daphne 22 maart 2016 / 17:22

  Leuk artikel. persoonlijk vind ik schrijven heel erg leuk. Dat is dan ook de reden dat ik vandaag een blog ben begonnen. Met jouw tips kan ik de content van mijn blog wellicht wat verbeteren waar ik erg blij van ben. Zelf had ik namelijk nooit verwacht dat ik een blog wil schrijven. Maar ik kijk er nu al naar uit om veel te leren van het bloggen.

 47. Dorien 5 september 2016 / 19:58

  Leuk handig artikel! Zelf wil ik ook beginnen met bloggen, en hoewel ik wel genoeg te vertellen heb, twijfel ik toch of ik het wel kan. Tijd heb ik zeker genoeg dus daar ligt het niet aan. Heb je toevallig tips voor mij hoe ik mezelf een soort van overhaal om het gewoon te doen? Ik ben namelijk bang dat niemand het leest en dat ik een tijd zonder lezers blijf. Of dat mensen mijn teksten niet leuk gaan vinden. en vond je het in het begin moeilijker dan nu om te schrijven? had je snel een oplopend aantal in lezers? En dan Het laatste twijfel punt wat ik heb: ik ben bang dat doordat ik nog zo jong ben (16) lezers mijn blog niet snel lezen nadat ze me leeftijd hebben gelezen. ( ik wil trouwens een persoonlijk lifestyle achtig blog beginnen) Dat waren heel wat vraagjes ik hoop dat je ze voor mij wil beantwoorden
  Groetjes Dorien! X

  • Lisanne 6 september 2016 / 16:28

   Ik denk dat je het gewoon moet proberen! Als je het toch niet leuk blijkt te vinden kun je er altijd weer mee stoppen 🙂 Ik vond het in het begin gek genoeg makkelijker, voelde iets minder druk, denk ik, haha. Bij mij is het groeien van bezoekersaantallen heel geleidelijk gegaan, het was niet in een keer boem! heel veel bezoekers. Daar heb ik best wel even over gedaan 🙂

 48. Stefano 25 juli 2017 / 00:19

  Alle tips gelezen! Duidelijk geschreven en heel erg nuttig. Dankjewel!

 49. Jeanet 30 oktober 2017 / 13:13

  Net zoals altijd weer een topartikel, waar je echt mee uit de voeten kunt. Bedankt weer!

 50. Fabio 5 juli 2018 / 03:18

  Zeer duidelijk en helder geschreven. Niet teveel ‘poes pas’.
  Ik schrijf over parapsychologische en psychologische thema’s. Daarin hou ik het graag ietwat formeler.

  Ik volg jouw blogs al een tijdje en voor hetgene dat ik al gelezen heb vind ik dit lekker duidelijk. Keep it up the good work.

  Medium Fabio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.