Blogtips #6 Vormgeving en gebruiksvriendelijkheid

We zijn alweer bij deel zes van de serie met blogtips, vandaag wil ik je graag gaan vertellen over vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. Nu lijkt dit beide mijlenver van elkaar te liggen, maar toch denk ik dat dat bij blogs niet helemaal waar is. Het gaat voornamelijk om het volgende: waarmee houd je rekening wanneer je een thema kiest of een layout laat maken?

you-know-it-right

Nu ben ik geen expert op dit gebied, ik weet vrij weinig van codes en hoe je zelf een layout maakt. Maar ik weet wel hoe je met weinig toch een goede layout en een mooi uiterlijk voor je blog kan creëren.

Een goede basis is belangrijk

Een mooi en gebruiksvriendelijk uiterlijk voor je blog begint bij een goede basis. Eigenlijk ben je met een goede basis al ontzettend goed onderweg. Besef dat je geen dure webdesigner hoeft in te huren om je blog een mooi en goed uiterlijk te geven. Eigenlijk zijn de volgende dingen het meest belangrijk wanneer je een layout uitzoekt:

 • De basis, zorg dat alles goed te vinden is voor de lezen
 • Houd het overzichtelijk
 • Versiering is leuk, maar overdrijf het niet. Het moet prettig blijven om te lezen. Denk aan de basic lettertypes, een rustige achtergrond, enzovoort. Alles wat de lezer gewend is zorgt ervoor dat hij of zij zo effectief mogelijk door jouw blog kan lezen, wat voorkomt dat hij of zij wegklikt.
 • Het moet er natuurlijk wel aantrekkelijk uitzien.

Dus, clean, overzichtelijk en goed te bedienen. Eigenlijk is het heel simpel. Een lezer houdt het meest van ‘zoals het hoort’. De lettertypes die we het meest prettig vinden lezen, zijn de lettertypes die we het vaakst lezen. En dat komt niet doordat die lettertypes heel goed zijn, maar doordat we die gewend zijn. Eigenlijk is dat met alles zo. En zoals ik al vaker heb gezegd: internetlezers willen alles snel, snel, snel. En jouw taak is om ze zo goed mogelijk rond te leiden door jouw website.

standaard-indeling-van-een-blog

Er zijn een heleboel fancy layouts te krijgen op het internet, maar voor een goede manier van rondleiden geef je de lezer wat hij gewend is. En dat is de standaard indeling van een blog! Nu kun je varieren met de verhoudingen, het aangeven van de pagina’s kan op verschillende manieren, de sidebar kun je links doen, aan beide kanten, of helemaal weglaten zelfs, maar dit is de basis. En met deze basis kun je oneindig variëren!

Nu is het zo dat vrijwel alle thema’s voor bijvoorbeeld WordPress die vrij verkrijgbaar zijn deze basis hebben, dus dat is goed. Nu kun je ook vernieuwend en anders willen zijn, maar wanneer je daarvoor gaat zou ik je toch aanraden dit samen te doen met iemand die er verstand van heeft. Tenzij je er zelf veel van weet natuurlijk!

Het uiterlijk

Zoals ik al zei: het hoeft niet allemaal super fancy. Een goede basis is een geweldig begin voor een blog. Er zijn echter wel een aantal dingen waarmee ik je aanraad rekening te houden:

 • Het is een pluspunt als mensen in een flits kunnen zien waarover je blog gaat
 • Houd rekening met de kleuren die je gebruikt (lees bijvoorbeeld dit artikel over de invloed van kleuren, kijk vooral naar de laatste infograpic over logo’s. Waar gaat jouw blog over en wat wil je ermee uitstralen? Houd daar rekening mee)
 • Het is een pluspunt als mensen meteen zien dat de blog gemaakt wordt door een mens, een foto van jezelf in de sidebar (of header) is een makkelijke manier om dit te bereiken (denk ook weer aan die gunfactor voor meer bezoekers!)
 • Ga geen dingen doen die je zelf niet kan. Sommige mensen zijn gewoon niet goed met Photoshop of fotobewerking. In deze gevallen is het simpelweg niet altijd een goed idee om bijvoorbeeld zelf een header te maken. Je kent ongetwijfeld wel iemand die een opleiding op dat gebied doet, er gewoon heel erg goed in is, of iemand die het gratis voor je wil doen. Of: je gaat op zoek naar iemand die betaald een mooie header voor je wil maken. Je header is het eerste wat je bezoekers zien, best wel belangrijk dus.
 • Probeer iets in het uiterlijk van je blog te verwerken wat ‘typisch jouw blog’ is. Iets unieks, wanneer mensen het zien dat ze meteen weten; oja, dat is die blog! Dat kan je doen door iets in je header, je naam, je slogan, het bewerken van je foto’s, bedenk het maar! Wanneer je al gebruik maakte van stap 1, dat unieke idee, dan heb je hiermee sowieso al een streepje voor.
 • Ik denk dat het gebruik van foto’s een heel belangrijk onderdeel is van je blog. Nu is het voor elke blog anders in welke vorm je dat gaat doen, ga je zelf foto’s maken, of gebruik je liever foto’s die je elders op het internet vindt?
  Mijn tips is in elk geval om optimaal gebruik te maken van beeld, in welke vorm je het ook gaat toepassen. Meet daarom op hoe breed jouw contentvlak is en gebruik je foto’s in de complete breedte.
 • Over de lettertypes heb ik het ook al even gehad, gebruik voor je teksten een standaard lettertype. Voor titels kun je natuurlijk wel een meer bijzonder lettertype gebruiken, maar zorg wel dat het voor iedereen goed leesbaar is!
 • Houd het verder rustig. Alle aandacht mag gaan naar jouw geschreven stukken en jouw foto’s. De layout is slechts een manier om dit te laten zien.

De navigatie

Er zijn een aantal dingen die ik op blogs weleens fout zie gaan en waarvoor ik je graag wil behoeden. Het zijn kleine dingen, maar dat bekent dat je het de lezer op een simpele manier makkelijker kan maken.

 • Een home knop. We zijn gewend dat deze links boven zit, houd hem daar ook!
 • Maak je header of logo in je header klikbaar als home knop. Echt waar, ik zie dit zó vaak fout gaan. Dan denk ik naar de homepage van een website te gaan en klik ik op de header, ben ik opeens in een losse pagina met alleen de afbeelding van de header erop. Dit zijn kleine dingen waarmee je echt een enorm verschil kan maken!
  Wanneer je een klikbare header hebt is die home knop niet meer zo nodig, wanneer je er geen plek voor hebt bijvoorbeeld zou ik hem in dat geval lekker weglaten.
 • Sommige dingen moet je in een flits zien staan op een website. Die gewoon ‘horen’ en waarmee je het je lezer makkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘about’ pagina, je categorieën en een contact pagina.
 • Maak gebruik van je sidebar, als je die hebt. Zet daarin bijvoorbeeld je categorieën, gebruik dit om jezelf en je blog voor te stellen, verwijs naar social media, of, als je dat wilt, kun je er ook advertenties in zetten. (Over geld verdienen met bloggen komt nog een aparte blog in deze serie)

Nog even in het verlengde van dingen uitbesteden die je niet zelf kan. Mocht je nu een bepaald idee in je hoofd hebben voor een layout, kun je deze natuurlijk ook gewoon laten maken. Anouk, die ook mijn layout gemaakt heeft, doet het graag! Je betaalt er wel voor, maar Anouk vraagt niet heel erg veel, dat is heel erg prettig als (beginnende) blogger.

Goed, dit is zo’n beetje alles wat ik hierover nu aan tips kan geven. Als jij nog tips hebt voor een goed en effectief uiterlijk voor een blog, let me know! Heb je bijvoorbeeld dingen waarop je je stoort op sommige blogs of dingen die beter kunnen?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

DELEN:

42 reacties

 1. Ilse 17 november 2013 / 17:55

  Pff, ik vind het best moeilijk, hoor, een mooie lay-out maken. Ik heb nu zo’n standaardthema van WordPress, maar daar kan ik niet mee doen wat ik wil en van coderen heb ik helemaal geen kaas gegeten. Ik zal toch ook eens iemand moeten zoeken om een mooie lay-out voor me te maken. 🙂

  • Joost de Vreede 29 mei 2016 / 12:30

   Voor wie met hetzelfde als Ilse zit: er zijn hele goede en mooie thema’s voor relatief weinig geld (denk aan 60 euro) te koop (bijvoorbeeld via http://themeforest.net/). Voordeel is dat er vaak allerlei extra functies makkelijk in te regelen zijn, zoals social media buttons, of adsense reclames.

 2. Explorista 17 november 2013 / 18:03

  Goed artikel! Het is heel belangrijk om goed na te denken wat je zelf prettig vindt. Ik hou heel erg van clean, gebruiksvriendelijk en simpel, dus daarom heb ik het allemaal heel strak gehouden. Fotografie vind ik heel belangrijk, dus daarom koos ik voor alleen maar eigen foto’s, waar ik trots op ben. Ik heb mijn logo ook laten maken (ik kan zelf nog net een stick figure tekenen haha). Verder zou mijn tip zijn: kijk naar veel blogs, analyseer wat je wel en niet fijn vindt, en kijk hoe je dat zelf voor je eigen blog kunt gebruiken (zonder 1-op-1 te kopiëren natuurlijk!).

  Heerlijke serie dit. Niets fijner dan bloggen 🙂

 3. SunshineCin 17 november 2013 / 18:04

  Hele handige tips, ik ben ook niet zo van de lay-out, hoe ik m nu heb vind ik wel prima eigenlijk.. Ik heb wel een standaardthema van Blogger en die heb ik dan zelf aangepast met verschillende kleuren en andere lettertypes dan het standaardthema en dat vind ik duidelijk nu. Maar er is altijd plaats voor verandering!

 4. Nanda 17 november 2013 / 18:13

  Handige reeks posts!
  Ik heb sinds kort ook een nieuwe lay out, hij is nog niet helemaal naar wens maar er wordt aangewerkt, en ik heb ervoor gekozen om een standaard wordpress thema aan te passen. Dit was mijn eerste keer dat ik met codes werkte, dus dat vond ik een veilige oplossing 🙂

 5. Kimberley 17 november 2013 / 18:18

  Goede tips weer! Ik vind het belangrijk om een strakke/simpele layout te hebben, maar wil wel nog een leuke header. Daar ben ik dus nog een beetje mee aan het klooien in photoshop 🙂 Ik vind het trouwens ook altijd leuk als ik voor het eerst op een blog kom om in de sidebar een foto van de eigenaresse te zien, dus dat is zeker belangrijk!

 6. WeHeartFit 17 november 2013 / 18:19

  Weer een goed artikel. Ik vind een klikbare header een hele goede. Ik had eerst geen contact knop maar de contactinformatie onder het tabje ‘over mij’ geplaatst. Ik heb er toch nog een aparte knop van gemaakt, het is precies wat je zegt. Alles moet duidelijk zijn en mensen vinden het niet fijn als ze echt moeten ‘zoeken’ naar informatie. Die klikbare header ga ik zeker in gebruik nemen!

 7. Tessa 17 november 2013 / 18:59

  Super leuk om weer nieuwe blogtip artikel te lezen
  xxx

 8. Kiki 17 november 2013 / 18:59

  Ik wil echt heel graag een mooie lay-out maar ik vind het zo moeilijk om het zelf te doen! Liefs

 9. Kirsty 17 november 2013 / 19:01

  Goede tips! De layout van mijn blog ziet er wel clean en duidelijk uit, maar niet echt heel bijzonder of persoonlijk, daar wil ik nog wel graag wat aan veranderen!

 10. Nikki 17 november 2013 / 19:16

  Ik heb nogal moeite met het aanpassen van de layout. Ik heb alle vrijheid om alles te veranderen maar ik kom niet uit html codes etc. Dus gebruik nu nog steeds een standaard theme!

 11. Esmée 17 november 2013 / 19:23

  Ìk heb gewoon een standaard wordpress layout, maar ik heb hem helemaal eigen gemaakt door middel van een header, een achtergrond en unieke dingen in de sidebar. Ik vind het erg belangrijk om je blog eigen te maken door middel van de layout. Heel goed artikel weer! x

 12. Geanne 17 november 2013 / 19:32

  Handige tips! Ik heb direct even gekeken op mijn eigen blog, haha! Eigenlijk wil ik binnenkort nog een andere header dus je blogpost heeft me zeker aan het denken gezet 🙂

 13. Laura 17 november 2013 / 19:50

  Ik ben net begonnen met mijn blog en ik heb echt nog 0 bezoekers, maar vind het al wel echt leuk!
  Ik heb zeker wat aan je tips zo, volg deze blogserie al even: erg handig.
  Ben benieuwd naar de volgende blogtips!
  groetjes, Laura

 14. xx_Patries_xx 17 november 2013 / 20:02

  handige tips, ik ben ook elke keer bezig om mijn layout zo strak mogelijk te krijgen, ik verander de header regelmatig omdat ik er dan niet tevreden meer over ben!

 15. Nieke 17 november 2013 / 20:21

  Heel erg goede tips weer! Ik vind het ook altijd belangrijk dat een blog er clean en rustig uit ziet. Anders heb ik stiekem toch snel de neiging weg te klikken. (ik werk als designer, dan heb je dat toch wat sneller) Daarbij zijn de navigatie en gebruikersvriendelijkheid natuurlijk ook heel erg belangrijk.

 16. MySimplySpecial 17 november 2013 / 20:54

  Goede tips! Ik wil zelf overstappen naar WordPress zodat ik mijn blog gebruiksvriendelijker en mooier kan maken.

 17. Stephanie 17 november 2013 / 21:10

  Superfijn artikel weer: dankjewel Lisanne :)!
  Heb sinds kort WordPress en ik ben heel blij met m’n blogje! Lekker van me af typen en vertellen over m’n dagelijks leventje. De lay-out e.d. doe ik zelf, omdat ik niemand ken die het kan + ik vind het wel leuk om te prutsen, haha!

 18. Dagmar 17 november 2013 / 21:13

  Super geschreven, ik ben juist aan het oriënteren om mijn lay-out wat te updaten. Kwam je artikel op het perfecte moment, dankjewel voor je tips. Heel fijn om te lezen!

 19. Maai 18 november 2013 / 09:12

  Dank je wel voor de tips Lisanne. Ik ben nog hard aan het nadenken over mijn lay out. Heb net een eigen domein maar mijn blog zoals hij nu is is nog niet zoals ik wil. Zo moeilijk. Had stiekem al gekeken waar jij jouw lay out vandaan had en kwam inderdaad bij Anouk. Ik ga haar eens mailen, super bedankt. Leuke tip serie!

 20. Kimberly 18 november 2013 / 10:13

  Een klikbare header die je naar de home leidt is echt ontzettend belangrijk! Als iemand het niet heeft haak ik eigenlijk al snel af als ik daar achter kom.. Klinkt raar maar vind ik wel zo fijn werken!

 21. marlijn 18 november 2013 / 10:26

  Goede tips! Zelfs voor mij is het leuk om te lezen en kan ook van sommige dingen nog leren. Vind het echt top dat je mensen op deze manier helpt hun blog te verbeteren!!!

 22. Josanne 18 november 2013 / 11:10

  Is ook echt lastig, zeker omdat je er wel een poosje mee wil doen.

 23. Syl 18 november 2013 / 17:03

  Aan de ene kant klinkt het allemaal zo logisch, maar het is toch best lastig om je hier aan te houden.

 24. hesteranne 19 november 2013 / 11:47

  Opnieuw weer een goed artikel met nuttige tips. Ik zal nog eens kritisch naar mijn blog kijken!

 25. Anouk 22 november 2013 / 16:05

  Bedankt voor de aanbeveling 😉 Ik krijg regelmatig mailtjes via jou haha!

 26. Kim | Kimsbloglife ♥ 11 september 2014 / 22:46

  Ik ben bezig met mijn blog wat te verbeteren en ik heb echt veel aan je tips! 🙂 Zou je me kort kunnen uitleggen hoe ik een pagina kan maken waaronder dan alle categorieën opgesomd worden?

 27. Dorine 24 oktober 2014 / 11:17

  hey,
  Leuk verteld allemaal erg duidelijk echt goeie tips 🙂
  dankje

  xx

 28. nancy 25 juli 2015 / 18:08

  Superfije site dit zeg! Goeie tips, daar heb ik wat aan. Misschien kan iemand mij ook even helpen met het volgende: ik heb een WordPress site en wil mijn koptitel in de header hebben . Weet iemand he dat moet? Alvast bedankt.

  http://www.fashionandfoodandotherstuff.com

 29. Sylvia 16 december 2015 / 13:57

  Hallo Lisanne,

  Super handige blog! Heel bruikbaar. Ik ga meteen wat dingen toepassen.

  Ik heb ook wat frustraties over WordPress. Ik wil graag dat mijn Blogs niet vol uit op de pagina komen, maar ook met een “lees meer” knop. Geeeeeeeeeen idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen! 🙁

  Groetjes,

  Sylvia

 30. Merel 3 mei 2017 / 16:47

  Je blog tips zijn zo ontzettend handig!
  Ik heb de belangrijkste tips opgeschreven in een boekje zodat ik ze daadwerkelijk kan toepassen 🙂

 31. claire 22 februari 2020 / 17:00

  ik ben echt blij met je tips ga ze zekker gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.