Blogtips #7 Zo vind je bloginspiratie

Het is tijd voor alweer deel 7 van de blogtips serie! Sommige bloggers zeggen dat je alleen moet schrijven wanneer je inspiratie hebt, wanneer je iets te melden hebt. Ik geloof daar niet in. Ik geloof dat iedereen iets te melden heeft, soms moet je gewoon even nadenken over wát dan precies. Ik kan me voorstellen wanneer je even vast zit, dat je het gevoel hebt alsof je gewoon niets te melden hebt. Volgens mij kennen veel bloggers het gevoel wel: inspiratieloos, een writersblock. Vandaag geef ik tips voor meer bloginspiratie!

bloginspiratie

Toevallig heb ik zelf al meerdere keren geschreven over bloginspiratie, of een gebrek daaraan. De tips die ik destijds gaf zijn nog zeker meer dan de moeite waard, daarom wil ik ze in deze blog nog eens noemen. Ze zijn allemaal ontzettend verschillend, kijk naar wat jou ligt en wat bij je blog past.

Out of the box of waar je doodsbang voor bent, in deze blog gaf ik bloginspiratie tips

Een aantal basic blogtips waar je echt al een heel eind mee komt. Het kan geen kwaad om je creativiteit een beetje te prikkelen en er echt op een leuke manier mee aan de slag te gaan!

Bloginspiratie via Google Analytics

Gebruik jij ook Google Analytics om je statistieken bij te houden? Dan heb ik goed nieuws, er is namelijk een heel leuke manier om inspiratie bij je zoekwoorden vandaan te halen. In de blog die ik hierover schreef lees je meer!

Infographic met bloginspiratie

Niet echt door mij geschreven of gemaakt, maar slechts door mij gedeeld. Ik vind deze infographic heel behulpzaam voor wanneer je op zoek bent naar bloginspiratie.

Meer tips

Uiteraard heb ik nog veel meer tips! Dit is echt een van de dingen waar ik oneindig over kan doorschrijven, dus ál mijn tips kan ik je niet geven in een blogpost. Maar deze tips zijn nog zeker de moeite waard:

 • Houd een brainstorm over je blog (met iemand anders, of in je eentje), welke kant wil je op met je blog, welke onderwerpen kunnen nog behandeld worden? Wedden dat je op die manier een fijn lijstje maakt waarmee je weer een tijd vooruit kunt.
 • Zorg dat je de ruimte hebt om creatief te zijn en laat je niet afleiden. Klinkt misschien logisch, maar eh… als je dit leest omdat je op zoek bent naar inspiratie: kijk eens om je heen? (nee, niet alleen letterlijk, ook de 100 dingen die je tegelijk aan het doen bent bijvoorbeeld op je computer en je telefoon)
 • Laat je inspireren door magazines, blogs en wellicht andere media met hetzelfde onderwerp, of juist een compleet ander onderwerp. Gewoon Googlen naar een van jouw onderwerpen is ook een tip! (inspireren is iets heel anders dan kopieren, kopieren is not done)
 • Ga de deur uit. Blijf er niet tegenaan hikken en blijf niet hangen in je ‘online wereldje’. Wellicht wanneer je iets leuks gedaan hebt, even weg bent geweest bij het bloggen dat de inspiratie je ineens overvalt!

Op zoek naar onderwerpen om over te bloggen?

Misschien heb je hier dan iets aan:

 • Interview mensen binnen je onderwerp die je bewondert
 • Geef je (ongezouten) mening over een onderwerp
 • Belicht een situatie van meerdere kanten
 • Geef een top 10 van jouw favoriete…
 • Laat jouw ‘voorbeelden’ zien, binnen jouw niche – dit kan gaan van een succesvol zakenman tot een meisje met een mooie oogmake-up, oneindig veel mogelijkheden dus
 • Schrijf een review. Van een film, een spel, een boek, of een object dat past op jouw blog
 • Beantwoord vragen die in de comments gesteld worden door middel van een blog
 • Geef een oplossing voor een probleem
 • Laat voorbeelden zien van hoe jij dingen hebt gedaan, en hoe jij dat ervaren hebt
 • Geef verslag van een evenement
 • Laat je inspireren door een quote
 • Heb je grote fouten begaan die op je blog passen? Soms is het mooi om daarover te schrijven
 • Maak een blogpost met ‘jouw beste blogs over *onderwerp*’ (kleine kans dat al jouw lezers al je blogposts al gelezen hebben)
 • Verdiep in een succesvol al besproken onderwerp
 • Maak een ‘tutorial’ van iets
 • Vergelijk twee situaties, producten, of… iets anders met elkaar
 • Lijstjes. Die werken altijd.

Bloggers, hoe komen jullie aan inspiratie? Is het er altijd gewoon, of ga je ook weleens op zoek?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

43 reacties

 1. Kelly Caresse 24 november 2013 / 07:05

  Wat een handig inspiratie artikel, ik ben het met je eens dat inspiratie zeker komt als je er actief naar zoekt omdat we altijd wel wat zinnigs te melden hebben, bovendien hoeft niet ieder artikel dezelfde diepgang te hebben, de afwisseling van hele unieke kwalitatieve artikelen gecombineerd met meer basis maakt het denk ik juist leuk. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan, op straat, onderweg, in magazines, in gesprekken met anderen etc 🙂

 2. Kimberly 24 november 2013 / 08:49

  Ik ben het helemaal eens wat betreft je tips! Ik vind zelf de tip erop uitgaan en de deur even uitgaan heel goed en het werkt nog ook ( de andere tips overigens ook hoor haha!) maar als je vaak op de plaats blijft waar je inspiratieloos bent geworden blijf je daar een soort in hangen, op het moment dat je eruit gaat heb je een hè nieuwe omgeving die je zoveel inspiratie geeft! Dat werkt voor mij meestal het beste, dan schiet daarna het ene na het andere idee m’n hoofd binnen

 3. Joyce 24 november 2013 / 08:59

  Goede tips! Ik haal overal mijn inspiratie vandaan en schrijf dit dan direct op in mijn notebook. Ik ga de komende maand voor het eerst met een thema werken, en dit bevalt mij ook heel goed.

 4. Suzanne 24 november 2013 / 09:06

  Mooie en handige tips. Ik schrijf echt alles op wat mijn inspireert en later kijk ik of er iets tussen zit waar ik over kan schrijven.

 5. Dagmar 24 november 2013 / 09:08

  Na je artikel kunnen we nog moeilijk koos inspiratieloos zijn, echt super fijn en handig! Ook het lijstje op het einde is echt een aanrader, mocht je er even niet meer uitkomen. Ik ga nog even de andere blogs van je lezen over inspiratie, want zoals je ook in je tip meegeeft, kleine kans dat je lezers alles al hebben gelezen 🙂 Ik heb die inderdaad nog niet eerder gelezen en dat ga ik nu even doen. Super fijn! Dankjewel voor je mooie tips!

 6. Kimberley 24 november 2013 / 09:09

  Goede tips! Ik hou meestal zo’n ‘brainstormsessie’ in mijn eentje, dan ga ik ervoor zitten en zoveel mogelijk onderwerpen verzinnen. Slechts een deel komt daadwerkelijk terug in een artikel, maar als ik het even niet meer weet kan ik altijd teruggaan naar dat lijstje wat ik heb gemaakt 🙂

 7. cheyenne 24 november 2013 / 09:26

  jaaa goeie tips! die inspiratie vinden (en houden!) is soms nog wel het moeilijkst…
  xo, cheyenne

 8. MySimplySpecial 24 november 2013 / 09:33

  Fijne tips! Ik maak altijd lijstjes van ideeën die ik heb. Als ik dan een keer geen inspiratie heb kan ik altijd daar iets van uitkiezen.

 9. Isabel Cristina 24 november 2013 / 09:48

  Wat een handige en leuke tips weer Lisanne! Ik schrijf altijd mijn ideeën op in een klein notitieboekje 🙂

 10. Marloes 24 november 2013 / 11:16

  Wat een fijn artikel Lisanne! Thanks voor de handige tips. Bij mij werkt even de deur uit gaan altijd wel heel goed. Inspiratie is er altijd wel inderdaad als je maar goed zoekt. Fijne zondag!

 11. Lisa 24 november 2013 / 11:59

  Ik blog vanaf 10 oktober en was eerst bang dat als ik een blog had zou blijven steken naar het zoeken van inspiratie. Maar als je begint en een blog hebt, dan gebeurd dat gewoon. Klinkt dat raar? En ik hoop dat ik inspiratie blijf vinden;) Als ik vastloop ga ik zeker even bij jou lijstje kijken. Liefs

 12. Hester 24 november 2013 / 12:25

  Mijn inspiratie komt meestal door alles, ik kan bij alle wt ik doe en zie ineens een idee krijgen en dan probeer ik het snel in m’n telefoon te zetten maar ik wil echt nog een keer een goede brainstorm sessie doen, dat doe ik eigenlijk nooit. Jouw lijstje met ideeën is ook een hele goede!

 13. Rianca 24 november 2013 / 12:45

  Kijk inspiratie is zo een onderwerp waar ik nog heel veel over kan leren. Ik heb heel vaak dat ik door de drukte helemaal vergeet dat ik inspiratie had om te bloggen en dan vergeet ik het ook nog op te schrijven. Gelukkig krijg ik nu al meer een ritme en met deze tips moet het helemaal goed komen.

 14. WeHeartFit 24 november 2013 / 12:53

  Ik vind de tip voor Analytics erg handig. Ik verbaas me regelmatig over de zoekwoorden die mensen hebben gebruikt om op mijn blog te komen. Echter leer ik er zeker wat van. Zo kijk ik gewoon naar de meest gezochte woorden en het is dan zeker slim om daar opnieuw iets mee te doen. De laatste tijd krijg ik veel inspiratie door andere bloggers. Ook vind ik het leuk dat ik regelmatig getagd word, dat is altijd leuk!

 15. Chezzelia 24 november 2013 / 13:34

  Net wat ik nodig had! Dankjewel!
  Ik heb meestal wel inspiratie door andere blogs maar de laatste tijd valt dat een beetje tegen, mijn inspiratie. Voor mijn andere site gebruik ik inderdaad wel vaker de zoektermen maar dat is ook meer een onderwerp gebonden site!

 16. Amber 24 november 2013 / 13:34

  Hoi Lisanne, ik ben net gestart met bloggen en ik heb misschien een beetje een vreemde vraag: als jij vooruit werkt met blogs, hoe laat zet je ze dan online? Zie je verband tussen het tijdstip en het aantal bezoekers? Vraag mag natuurlijk ook beantwoord worden door andere bloggers! Ben heel nieuwsgierig!
  Alvast bedankt!

  • Lisanneleeft 24 november 2013 / 19:27

   Ik zet ze om 7 uur online, maar eigenlijk houd ik niet echt rekening met wanneer dat dan het beste is voor het aantal bezoekers, hehe 😛

 17. Daphne 24 november 2013 / 14:45

  Fijn deze tips, ook al spreken er een hoop voor zich. Toch is het fijn om er weer even aan herinnert te worden. Ik probeer vandaag ook al de hele dag een blog uit m’n vingers te krijgen, maar toch wil het niet echt lukken.

 18. Tess Evea 24 november 2013 / 15:51

  Wat een handig artikel, ik denk dat veel mensen hier zeker wat aan hebben!

 19. Lisa Esther 24 november 2013 / 15:54

  Ik vind dit zo handig! 🙂 Al je blogposts over bloggen trouwens! Mede dankzij jouw posts, ben ik een maandje geleden mijn eigen blog begonnen en ik ben zo blij dat ik dit eindelijk heb gedaan! 🙂 Ik hou je blog nu goed in de gaten, want als beginnende blogger kan ik jouw tips natuurlijk goed gebruiken, haha! X

 20. Rianne 24 november 2013 / 16:32

  Snds ik blog kijk ik anders naar de wereld waardoor ik altijd wel wat te vertellen heb.. Al is het ene blog beter dan het andere blog, dat dan weer wel. Sommige verhaaltjes zijn flinterdun.

 21. Denise 24 november 2013 / 16:39

  Wat een handig artikel! Ik ga dat van Google Analytics zeker proberen!

 22. Ashleey 24 november 2013 / 17:08

  Handig artikel weer 😀 Ik ga dat van Google zeker eens proberen!

 23. Nancy 24 november 2013 / 21:49

  Ik ben afgelopen juni op een retreat geweest, waarin schrijven een van de onderwerpen was. Ik kreeg les van Geertje Couwenbergh die ons leerde dat je altijd over inspiratie vandaan haalt, als je maar begint met schrijven omdat je geest/hersenen constant nieuwe dingen verzinnen. Zo spring ik vaak van de hak op de tak, ook in mijn gedachten. Nu zijn al die hersenspinsels niet altijd geschikt voor blogs, maar ik weet wel dat we niet altijd alleen maar moeten wachten!

  Groetjes
  Nancy

 24. Miranda 25 november 2013 / 12:33

  Heel handig artikel, ik schrijf vaak dingen op, ik ben begonnen met een persoonlijke blog met voornamelijk dingen over mij en de kinderen. Voor familie en vrienden die sinds onze verhuizing te ver weg wonen en we niet veel meer zien op de hoogte te houden. Zo langzamerhand veranderd mijn blog en schrijf ik over van alles eigenlijk, reviews van producten, boeken en leuke tags, maar ook diy.

 25. Syl 25 november 2013 / 14:48

  Ik word echt blij van dit soort artikelen, het geeft weer wat meer structuur en stof om over na te denken.

 26. Anneleentje 25 november 2013 / 16:04

  Heel handig, dit artikel ga ik er zeker bij pakken als ik geen inspiratie heb! 🙂

 27. Elles 27 november 2013 / 12:34

  Ik heb een Moleskine boekje waar ik echt alles in krabbel, tekenen en plak wat ik maar tegenkomt of als me iets invalt. Als ik inspiratie nodig heb blader ik daar doorheen en kom ik vrij snel weer op een idee.

 28. Karin Éénig Wonen 28 november 2013 / 13:54

  Een rondje pinterest is alles wat ik nodig heb! Daarna weet ik gelijk waar ik over wil bloggen. En ik houd mijn ideeën bij in een notitieboekje.
  Wat ik ook heel handig vind is brainstormen n.a.v. een thema. Zoals nu met kerst, ik plaats er misschien zes posts over maar ik heb wel dertig ideeën!

  • Lisanneleeft 28 november 2013 / 14:14

   Goede tips Karin, mooie aanvulling! (ik ga meteen een rondje Pinterest doen haha :P)

 29. Lisa 30 november 2013 / 02:57

  Goede tips, bedankt om dit te delen met ons 🙂

 30. Ise 30 november 2013 / 10:36

  Erg fijn artikel! Normaal schreef ik ook altijd wanneer ik daar inspiratie en zin in had maar nu ga ik proberen om ook elke dag iets online te zetten. Wanneer je echt opzoek gaat naar iets om over te schrijven zoals je al zegt moet dat wel lukken 🙂 Er zijn ook oneindig veel mogelijkheden!

 31. Lieke 21 februari 2014 / 21:56

  Erg goede tips ! Als ik even geen inspiratie heb ga ik lekker bladeren in tijdschriften of ik kijk op Pinterest. Iets wat bij mij ook ALTIJD werkt is douchen. Als ik onder de douche sta bedenk ik meestal de beste ideeën, hoe bizar het ook klinkt. Daarna staat mij hele krijtbord vol met ideeën, om ze hierna verder uit te werken.

 32. diana 24 november 2014 / 10:19

  handige tips. ben nu al je posts over tips door aan het lezen. erg fijn dat je ze allemaal hier zo openbaar neer zet.
  mijn allergrootste inspiratie bron is pinterest.
  en ik heb een apart bestandje waar ik al mijn blog ideeën in zet (en die is lang haha), dus als ik wil gaan bloggen, en ik heb op dat moment even niks in mijn hoofd zitten, hoef ik maar naar mn lijstje te kijken, en er ploppen weer 100 blog ideeën omhoog.
  zo nu ga ik weer verder met je volgende tips lezen.

 33. Goochelaar Marc Woods 27 november 2014 / 02:00

  bedankt voor het delen van jouw ideeën, altijd fijn!
  Ik houd in Evernote een lijstje met blog-ideeën bij, als ik er een idee uitpak voor een artikel dan stel k mezelf verplicht om er een idee voorbij de plaats te zetten!

  De ene keer een beter idee dan de andere keer maar het werkt wel, zo heb ik namelijk altijd een aardige lijst met blog ideeen…en heb nog geen block gehad tot nu toe!

 34. Eveline 2 januari 2015 / 16:35

  Handig deze lijst! Wist er al veel, maar extra ideeën zijn nooit erg.

  Mijn eigen ideeën komen op de raarste momenten, zoals in de bus, wat de reden is dat ik Google Keep op mijn mobiel heb. Even aantekeningetje maken en weer door!

  Verder haal ik veel ideeën uit mijn dagelijkse werkzaamheden (stage, school), uit mijn voorliefde voor mijn vakgebied (journalistiek) en uit boeken. Verder lees ik graag en kijk ik veel films en series, dus ik heb bijna nooit een tekort aan onderwerpen (al gebeurt het soms wel).

 35. Romy 7 januari 2016 / 13:36

  Wauw! Wat een handige tips, ik heb er veel aan voor mijn volgende blog Posts! XOXO

 36. Romy 7 januari 2016 / 13:37

  Wauw wat een handige tips! Ik heb er veel aan voor mijn volgende blog posts! XOXO

 37. loveyourselfxl 15 maart 2016 / 18:51

  Wat een goede tips! Ik leg de lat wel hoog merk ik voor een onderwerp voor een nieuwe post. Ik wil er eigenlijk altijd een doel aan koppelen. Mensen moeten er iets aan hebben en een goed gevoel over zichzelf door krijgen. Dit maakt het soms lastig, maar ik heb gelukkig al wel weer een aantal onderwerpen kunnen bedenken door deze tips ?

 38. Belinda 26 januari 2017 / 23:38

  Ondanks dat dit al een blog is van een aantal jaren terug, haal ik er nu zeker de nodige tips uit! Sinds deze week heb ik mijn blog in een nieuw jasje gestoken en nieuw leven in geblazen. Een jaar of 3 geleden startte ik een blog, maar kreeg het door allerlei redenen niet van de grond. Toch bleef het in mijn hoofd spoken en heb ik dus afgelopen week de draad weer opgepakt. Zoekende naar tips kwam ik jou blog weer tegen en zal ik deze de komende tijd nog vaak ff terug lezen voor inspiratie en tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.