Blogtips #9: Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen, sommige bloggers zijn er allergisch voor, anderen doen niets liever. Ik vind niet dat het erg is om geld te verdienen met je blog, zo lang je maar eerlijk blijft (waarover ik vorige week al uitgebreid vertelde). Ik krijg vaak vragen via de mail en ik zie in bloggercommunity’s ook vaker de vraag langskomen. Hoe kun je nou geld verdienen met bloggen? Er zijn verschillende manieren die ik onder de aandacht zal brengen vandaag!

geld-verdienen-met-bloggen-hahaha

Mijn maandelijkse bloginkomen. Hihi, dat is een grapje hoor!

Is het wel de moeite, geld verdienen met bloggen?

Nouja, voor het geld zou ik niet beginnen met bloggen. Wil je hier echt van kunnen leven dan moet je blog behoorlijk succesvol worden. Als je al mijn andere tips hebt gevolgd zou het wel kunnen, maar feit is dat er veel tijd in gaat zitten en een garantie kan ik je niet geven. Eerlijk: er zijn maar relatief weinig bloggers die veel kunnen verdienen met hun blog. Veel bloggers met bloggen als hun fulltime baan zijn dan ook gewoon begonnen als hobbybloggers. Pas toen ze succesvol werden werd dit langzaamaan hun baan, maar voordat ze hiermee zijn gaan verdienen hebben ze er heel erg veel tijd in gestoken waarvoor ze niets terug kregen. Ga er niet vanuit dat het bij jou anders zal gaan.

Ja, er valt absoluut wel iets te verdienen, zeker weten. Maar voordat je begint hoef je er niet van te verwachten dat je rijk wordt.

Na wat research kwam ik tot de conclusie dat je voor een fulltime salaris met bloggen toch wel echt een grote blog nodig hebt. Er zijn ook relatief kleinere bloggers die fulltime bloggen, maar of zij ook een fulltime salaris verdienen weet je niet zeker. Ik persoonlijk heb inmiddels verschillende mogelijkheden wat betreft verdienen met mijn blog, maar een blog van mijn formaat (en combinatie met onderwerp) is niet in staat om een fulltime salaris te genereren. Ja, dat vertel ik gewoon eerlijk; ondanks dat ik er wel veel mee bezig ben gaat dat gewoon niet.

Echter is het natuurlijk niet zo dat je perse fulltime moet bloggen. Je kan je blog ook zien als een bijbaan of een klein extraatje, alle kleine beetjes helpen, toch? Helemaal prima als je dat niet ziet zitten, ook niets mis mee als je dat wel graag wil. Er zijn een aantal manieren waarop je geld kan verdienen waarover ik je graag vertel.

Advertorials

Advertorials zijn betaalde artikels. Deze lijken op gewone redactionele artikels, gewoon een blogpost dus, maar dan is dit er eentje waarin je reclame maakt voor een bepaalde dienst of product. Vaak wil de opdrachtgever dat je hier bepaalde links in zet en/of dat je een bepaalde boodschap overbrengt.

Dit is iets wat je lastiger zelf in de hand hebt, want wanneer een bedrijf interesse heeft in een advertorial pas dan gaat men bloggers mailen. Je kan zelf rond gaan mailen of bedrijven een advertorial bij je willen kopen, maar ik denk dat dat niet goed zal werken (ik heb geen ervaring, dus garantie kan ik je niet geven). Je kan je wel aanmelden bij bijvoorbeeld Blogmij, of een ander bedrijf dat communiceert tussen bedrijven en bloggers voor advertorials.

Affiliate links

Affiliate links, wellicht heb je er als blogger nog nooit van gehoord. Ik zal proberen uit te leggen wat een affiliate link precies inhoudt en hoe het werkt.

Een affiliate link is een link waarmee jij verwijst naar een webshop, en wanneer er via jou dan iets verkocht wordt, krijg jij een bepaald percentage van het bedrag. Dit gaat vaak om erg lage percentages en het levert niet gauw veel op, is mijn ervaring. Maar dat hangt natuurlijk geheel af van hoe veel mensen de betreffende blogpost lezen en overgaan tot aankoop van het product.

Bekende programma’s die je kunt gebruiken zijn Zanox en het Bol partnerprogramma. Bij die eerste zijn heel veel verschillende webshops aangesloten, bij het Bol.com Partnerprogramma verwijs je, je raadt het al, naar Bol.com.

Dit is vooral handig wanneer je toch al ergens over zou schrijven, dan kun je net zo goed een affiliate linkje erin zetten. Maar let wel op: je mening kan onbewust worden beïnvloed door het feit dat jij via die links geld kan verdienen. Vermeld dus altijd wanneer je zo’n link gebruikt, zo voelen lezers zich niet voor de gek gehouden.

Google Adsense

Het programma met advertenties van Google. Wie kent ze niet? Dit zijn advertenties die je meestal ziet in sidebars op blogs, of tussen of onder te tekst. Het is vrij simpel om op je blog te zetten.

Hoeveel je verdient mag je niet zeggen van Google, maar eigenlijk geldt hetzelfde als de affiliate linkjes. Bij blogs zoals die van mijn formaat is het absoluut geen vetpot. Maar het is zeker niet niets, en alle beetje helpen.

Advertenties via een mediabureau

Veel grotere bloggers zijn aangesloten bij een mediabureau die voor hen de advertenties regelt. Het mediabureau is een soort tussenpersoon tussen een bedrijf dat graag online reclame wil maken, en de blogger.

Over het algemeen worden bloggers benaderd wanneer mediabureaus interesse hebben om je blog te vertegenwoordigen. Maar ik denk dat je wellicht zelf ook de stoute schoenen zou kunnen aantrekken en jezelf en je blog voor te stellen aan een mediabureau waardoor jij graag vertegenwoordigd zou willen worden. Ik heb hier geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen! Denk er wel aan dat het voor een mediabureau de moeite waard moet zijn om energie en tijd te steken in jouw blog, als je net twee weken bezig bent zou ik nog even niet bij ze aankloppen.

Verkoop een product

Algemeen bekend onder de ‘internet ondernemers’, maar minder bekend onder de fashion- beauty- en lifestylebloggers. Het verkopen van een product. Over het algemeen is mijn mening dat veel internet ondernemers lucht verkopen, gewoon niks. Een hoop schreeuwen vooral. Maar er zijn ook ondernemers, bloggers, op het internet die dit wel slim en goed aanpakken; het verkopen van een waardevol product.

Veel internet ondernemers verkopen e-books, of programma’s waarbij lezers begeleiding van hen krijgen. Meestal gaat dat allemaal via online en is er geen sprake van een fysiek product, maar je kan natuurlijk alles verkopen (zo lang het maar geen lucht is, alsjeblieft!). Denk vooral na wat bij jouw blog past wanneer je iets wil gaan verkopen.

Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, maar hierover is al veel geschreven op het web. Dus mocht je op zoek gaan kun je ongetwijfeld meer informatie vinden!

Eerlijkheid

Ik schreef vorige week over eerlijkheid, transparantie en authenticiteit. Een lezer prikt er zo doorheen als jij blogt om het geld, no matter what. Misschien houd je het een tijdje vol geld te verdienen zonder hier eerlijk over te zijn, maar op een moment val je door de mand. En dat zou zonde zijn, toch?

Daarom wil ik je adviseren eerlijk te zijn. Eerlijk zeggen wanneer je ergens mee verdient. Natuurlijk weet ik dat er mensen zijn die denken dat bloggen een makkelijke manier is om geld te verdienen, ‘ze’ willen allemaal zo’n passief inkomen. Ik wil mensen niet tegenhouden om op die manier te gaan bloggen, ik denk alleen dat het niet werkt. Ik denk dat het beter werkt wanneer je bloggen leuk vindt en wanneer je schrijven over dat ene onderwerp zo leuk vindt.

En geloof me, lezers hebben het door als jouw intenties hen tegenspreken. Zoals ik al zei: lezers zijn niet dom, die zien meer dan je denkt. Ze spreken het alleen niet altijd uit wanneer ze de boel niet vertrouwen.

Dat was alles wat ik hierover kwijt wil! Wanneer je als blogger nog aanvullingen hebt hoor ik het graag, zijn er meer manieren waarop je geld kan verdienen met bloggen? En vind je het als bloglezer eigenlijk vervelend wanneer een blog gebruikt maakt van deze manieren om geld te verdienen?

Lees ook de vorige blogs uit de serie met blogtips:

DELEN:

62 reacties

  • Suzanne 13 april 2015 / 13:32

   Heel interessant en handig artikel inderdaad.
   Ook veel informatie dus nuttig is.

 1. Marloes | hetstadsmeisje.nl 4 maart 2015 / 09:38

  Ik heb nog lang niet alle tips gelezen die je geeft over bloggen en beginnend bloggen en al die artikelen (heb er nu iets van 9 gelezen), maar ik wilde toch even zeggen dat ik erg blij ben dat je zulke artikelen hebt geschreven 🙂 ik ben pas net begonnen met bloggen en heb wel een beetje behoefte aan dit soort tips, haha 🙂

 2. Marieke 30 mei 2015 / 05:17

  Goede tips over geld verdienen met je blog. Ik vind ook dat het niet erg is om geld te verdienen met je blog want het is juist beter. Immers ben je ook steeds tijd kwijt met je blog en als je er wat voor terugkrijgt besteed je dus ook meer aandacht eraan en worden je artikelen beter!

 3. Tessa Tamara 23 juni 2015 / 18:13

  Interessant artikel! Ik snap alleen niet zo goed wat het verschil is tussen een bloggernetwerk, een reclamebureau en een mediabureau? Weet jij dat?

 4. david instauto 29 juni 2015 / 13:37

  is het verkopen van je blog een optie? misschien wil wel instauto.nl verkopen ..

 5. Annelon Roskam 3 januari 2016 / 19:40

  Goede tips, dank je. Ik ben benieuwd hoeveel bezoekers per maand interessant is voor bedrijven. Xx

 6. San 26 november 2016 / 15:18

  Super handig! Maar hoe zit het eigenlijk met banners? Hoe reken je uit wat je ervoor moet vragen. Is hier een formule/regels voor?

 7. Jordi | Hulc.nl 14 september 2017 / 11:53

  Wellicht een handige aanvulling bij advertorials en influencermarketing is het platform Hulc.nl. Hier vind je allerlei relevantie campagens in jouw categorieën en je mag zelf je prijs bepalen. Aanmelden is gratis en dan kun je gelijk zien of er iets leuks tussen zit voor je. Meer info vind je hier:
  https://hulc.nl/

 8. Marco 8 november 2023 / 16:46

  Hai Lisanne, leuk artikel.

  Wat betreft advertorial opties aanbieden, het is altijd handig om dit op je blog te vermelden. Er zijn genoeg ondernemers die zoeken naar advertorial mogelijkheden. Groetjes, Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.