Blogtips voor beginners (en een beetje voor gevorderden)

Toen ik begon met bloggen heb ik eerst heel veel gelezen over bloggen. Hoe kun je het het beste doen, welk platform kun je het beste nemen, en wat voor andere trucjes zijn er nog? En wat moet ik doen om te zorgen dat mensen met teksten ook lezen en reageren? Nu zie ik dat veel bloggers niet helemaal op de hoogte zijn of beginnende bloggers die niet weten waar ze moeten beginnen. Ik probeer je een handje te helpen!

Startgids
Nu wil ik jullie als eerst even doorsturen naar de startgids van Ernst- Jan Pfauth. Aan de hand van deze handleiding heb ik mijn blog destijds gemaakt. Ik heb me er niet helemaal aan gehouden, maar dit is echt een topper voor als je een blog wil maar niet weet waar te beginnen. Of als je als blogger de weg een beetje kwijt bent!

Schrijf kort en beknopt
Schrijven voor het net is totaal anders dan in een schrift of in een boek. Het leest namelijk heel anders! Op het internet is men sneller en moet de informatie ook zo snel en makkelijk mogelijk binnenkomen. Schrijven is schrappen, zeggen ze ook wel, dat geldt voor het internet natuurlijk nog meer. Femke gaf nog wat andere tips voor het schrijven voor het web, lees ze even door!

Zorg dat je te vinden bent
Maak een Twitter, een Facebook en reageer op andere blogs, dat zijn bekende manieren om meer bezoekers op je blog te genereren. Maar ook via Google kun je veel bezoekers mislopen als je niet weet hoe je ze aantrekt! Bijvoorbeeld WordPress is beter vindbaar in Google dan bijvoorbeeld Blogger. Maar ook werkt het het best als je tags gebruikt, duidelijke titels en dikgedrukt en cursieve woorden merkt google ook eerder op. Met regelmaat bloggen vindt Google ook aantrekkelijk! (Elke week, elke dag, elke maand?) Dit soort tips moet je gewoon even opzoeken. Maar zorg wel dat je voor je lezers schrijft, en niet voor Google!

Beeld is belangrijk
Zoals ik eerder al noemde, lezers op het internet zijn snel. Ziet de layout er rommelig uit? Wegklikken! Zijn de foto’s donker en onscherp? Wegklikken! Zijn de plaatjes zo klein dat je ze nauwelijks ziet? Wegklikken! Zorg dus voor een mooie layout en ook mooie grote foto’s zijn belangrijk. Het oog wil ook wat!

Vragen, vragen, vragen!
Als je interactie belangrijk vindt, en dat lijkt me logisch op een blog, dan wil je reacties. Reacties lok je uit door een vraag te stellen aan het eind van je stukje. Of schrijf iets waardoor je reacties uitlokt, bijvoorbeeld een provocerende uitspraak. Maar houd het wel beschaafd! We willen interactie, geen ruzie.

Inspiratie
Een gebrek aan inspiratie? Dwing jezelf eens dagelijks te gaan bloggen. Dan zul je merken dat je de hele dag op je heen kijkt om inspiratie op te doen. En wedden dat je dan wel minstens eens per dag een leuk  idee hebt! Bij gebrek aan inspiratie kun je altijd wat rondsurfen of gaan brainstormen. Deze praktische tips kun je ook gebruiken, voor als je al wat langer blogt.

Laat je niet uit het veld slaan!
Doorgaan! Ook als je bezoekersaantallen dalen. Ook als je eigenlijk geen tijd hebt. Ook als je geen zin hebt. Gewoon. NIET OPGEVEN! Dan weet je namelijk zeker dat het niets wordt. Volgens mij gaat elke blogger door zo’n opgeef-tijd heen, een groot deel geeft op, een ander deel gaat door. Zorg dat je bij dat laatste deel hoort!

Dat waren in het kort mijn tips. Ik kan nog wel uren doorpraten over bloggen en daar tips over geven. Op een of andere manier heb ik er veel over gelezen en vind ik het ook interessant, haha. Vooral de links die ik heb genoemd zijn waardevol! Wat is jouw gouden tip voor het bloggen?

34 reacties

 1. Sander 11 februari 2012 / 07:16

  En vooral: doe wat je leuk vindt. Een inkoppertje, but still! 🙂

  • Robin 13 februari 2012 / 17:29

   Maar wat nu als je lexers niet zo leuk vinden wat jij leuk vindt? Lijk ik altijd een beetje op te stuiten. :S

   • Debby 14 februari 2012 / 16:51

    Je doet het toch in eerste instantie voor jezelf, niet voor je lezers

 2. Dina 11 februari 2012 / 08:08

  Originaliteit vind ik vooral belangrijk (ik ben op bloglovin bijvoorbeeld ongeveer 30 stukjes voorbij zien komen over de elfstedentocht) en het letten op schrijffouten.

  • Robin 13 februari 2012 / 17:31

   Ik denk dat er niks mis is met het inspelen op een actueel onderwerp, als jouw insteek maar wél origineel is. Dit doen ze in de media ook.

 3. Yara 11 februari 2012 / 08:31

  Super handige tips 🙂 Ik vind originaliteit ook erg belangrijk zoals de persoon boven mij. ^_^

 4. Anneke 11 februari 2012 / 09:12

  Handige tips. Het moet voor mij vooral gewoon leuk blijven voor mezelf, maar het wordt dan wel weer leuker als de lezers het ook leuk vinden.

 5. My thoughts words and life 11 februari 2012 / 09:55

  Goede en handige tips. Kan ik vast nog wel gebruik van maken! 😛

  Oja, een makkelijk en goed leesbaar lettertype is ook wel iets om op te letten. Heb wel eens blogs gezien waarvan ik het lettertype niet fijn vond lezen. Nu is dit redelijk persoonlijk, maar kies iets wat vrij standaard is. Dan zit je altijd wel goed!

 6. xx_Patries_xx 11 februari 2012 / 11:08

  handige tips hoor, ik probeer wel dagelijks te bloggen maar soms lukt dat gewoon niet… en daar heb ik dan verder ook vrede mee

 7. Vivian 11 februari 2012 / 11:59

  Hele goeie tips! Originaliteit vind ik belangrijk, niet alleen qua onderwerpen maar ook qua schrijfstijl.

 8. Stéphanie 11 februari 2012 / 13:15

  Handige tips! Ik ben eigenlijk gewoon begonnen ooit. En door te doen leer je ook heel veel eigenlijk.

 9. Ise 11 februari 2012 / 16:45

  Ik vind het super leuk om te bloggen, maar wanneer ik weinig bezoekers en reacties krijg is het meteen een stuk minder leuk. Je wilt natuurlijk wel iets terug krijgen voor al je moeite. En als ik heel hard m’n best doe om reacties te krijgen, en het nog niet lukt zakt bij mij de moed wel een beetje in mijn schoenen..

  • Claudia 14 februari 2012 / 10:58

   Ik vind dat je heel leuk schrijft hoor!

 10. Mariette 11 februari 2012 / 17:20

  Handige tips! 😀
  Je blog kan je lekker gebruiken als een punt waarop je al je creatieve uitspattingen kwijt kan…

  Liefs, Mariette

 11. Marc 11 februari 2012 / 18:27

  Daar ga ik in de toekomst zeker wel gebruik van maken!

 12. Rosalie 12 februari 2012 / 18:00

  Dankje ik zat eigenlijk in zo’n moment, ik wist helemaal niet wat ik moest.
  🙂

 13. Mariska 12 februari 2012 / 22:27

  Leuke tips om te zien! Ga direct de sites even bezoeken 🙂

 14. Caroline 13 februari 2012 / 08:39

  Je moet bloggen niet alleen doen om de aantal bezoekers en reacties (hoe fijn dit ook is), maar vooral ook voor jezelf. Het is leuk en je leert op een heel andere manier denken en kijken naar alles om je heen. Ik krijg zo veel inspiratie en creativiteit van bloggen en blogs lezen! Dat is ook al een dik voordeel!

 15. emily 13 februari 2012 / 15:23

  Ik probeer zeker niet teveel dingen te doen die zovelen al doen, ik kijk ook in magazines voor inspiratie. Soms zie je daar een zin of een woord waar je een mening over hebt, misschien kan je dat ook gebruiken. Dat doe ik ook wel eens. 🙂

 16. sonja 14 februari 2012 / 22:01

  bedankt voor deze interessante tips !!!

 17. Khadija 15 februari 2012 / 19:21

  Merci beaucoup! Het is wel waar hoor, over dat elke dag bloggen. Dat doe ik ook. Ik merk ook aan mezelf dat ik de hele dag om me heen kijk en bewust ben van het feit dat zoiets kleins als een voorbij vliegende duif ook een blog kan worden.

 18. Jeroen van der Veer 8 maart 2012 / 12:42

  Je hebt gelijk, al merk ik zelf dat het wel lastig is om veel bezoekers naar je website toe te krijgen….

 19. Angelique 2 september 2012 / 23:17

  Super goede bericht heb hem even opgeslagen en ga hem morgen op mijn gemak (met de andere twee links) lezen! Super bedankt!

  Groetjes
  Angelique

 20. Claudia 5 oktober 2013 / 17:27

  Leuke, handige tips. Ik begin langzaam mijn blog aan social media te koppelen, zo is mijn Instagram aand mijn blog gekoppeld. Maar ik durf hem niet zo goed op facebook te zetten, want dan voelt het opeens heel kwetsbaar.

 21. Carmen (Budget Wishes) 30 januari 2014 / 21:32

  Erg handig! Ik ben sinds januari begonnen en ik ben heel erg bezig met mijn lay-out. Ik ben op zoek naar meiden die mij een feedback kunnen geven om zo door te gaan.

  Bloggen vind ik zelf leuk en ik doe het vrijwillig voor mijzelf (:

  Liefs,

 22. Linda 1 februari 2014 / 11:17

  Hoi Lisanne (en de rest)

  Super tips, ik zie echt boordevol met ideeën en dingen om over te schrijven dus ik heb ook besloten om een blog te beginnen. Het is allemaal nog erg pril maar ik vind het wel erg goed dat ik vanaf het begin dingen met mensen kan delen zodat ik ook feedback kan krijgen. Mijn blog zal vooral gaan over fotografie, kunst, design en mijn dagelijkse dingen. Omdat ik fotograaf ben ben ik mijn website als uitgangspunt gebruikt en daar mijn blog onder gebracht, als begin.

  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden, tips & tricks zijn altijd welkom.

  Succes bloggers met het maken van jullie blogs!
  Liefs, Linda

  http://www.lindasimone.nl

 23. Grace 1 november 2015 / 22:24

  Handig tips!! Hier heb ik zeker wat aan ! Ik been 2 dagen geleden begonnen met mijn blog.

 24. Iris 26 augustus 2018 / 14:35

  Echt geweldige tips, ik ben een week geleden begonnen met mijn blog en leer iedere dag iets nieuws. En schrijven is schrappen komt heel bekent voor. Heel erg bedankt voor de tips, ik ga er mee aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.