Blunderen als blogger

Wist je dat bloggers ook mensen zijn? Dat betekent dus dat ze ook fouten maken, net zoals ieder ander! Zelf blog ik alweer vier jaar, en uiteraard heb ik ook een paar mooie blogfouten op mijn naam staan, haha. Ik denk dat je daar maar aan moet wennen als je blogt, of begint met bloggen: het feit dat het ook weleens fout gaat. En dat dat niet stilletjes gaat, haha.

blunderen-als-blogger2

Flickr / articulatematter

Blunderen als blogger is best wel nuttig

Volgens mij bestaat elke leerweg wel uit meerdere fouten. Ik denk dat er nog geen mens is geweest die ergens goed in is geworden zonder fouten te maken. En zo gaat dat ook bij bloggen, bij het leren en het groeien hoort ook het maken van fouten.

En als je blogt, dan zijn die fouten vaak publiekelijk. Niet zo leuk, maar dus wel nuttig.

Mijn bloggerblunders

Om te bewijzen dat iedere blogger fouten maakt, en dat dat helemaal niet erg is: een aantal van mijn blunders als blogger op een rij:

 • Reageren uit frustratie: dat kan bijna niet goed gaan. Ik heb weleens een complete blogpost geschreven over een nare reactie die ik had ontvangen, oeps. Achteraf gezien een heel slecht idee, maar dat heeft de ervaring me pas geleerd. Eerder wist ik niet dat ik zou over komen als een verbitterde, gefrustreerde miep die het niet kan hebben als iemand iets zegt wat volgens haar niet klopt.
 • Ik heb ‘mensen met een lichamelijke beperking’ weleens ‘kreupele mensen’ genoemd. Goede bewoording, Lisanne (NOT).
 • Boos worden op mensen die goed bedoelde feedback gaven.
 • Wanneer meerdere mensen iets verkeerd interpreteerden hen toch de schuld geven
 • Foto’s gebruiken zonder toestemming (ja, ‘vroeger’ was mijn eeuwige bron ook Weheartitniet oké!)
 • Na het lezen van een boek een daarop geïnspireerd artikel schrijven dat ontzettend logisch klinkt, maar wanneer je het dan later terug leest het echt abracadabra moet zijn geweest voor de mensen die het lazen terwijl zij het boek niet gelezen hadden.

Uiteraard zijn het er nog veel meer, maar hieruit blijkt wel: het gaat altijd mis. En niet een keertje, meerdere keren.

Laat het je niet tegen houden! Of toch wel?

Zoals ik al zei: laat het feit dat je publiekelijk de mist in zal gaan je niet tegenhouden om te gaan bloggen! Als je wil bloggen, dan moet je dat gewoon doen, je ziet wel of er dingen fout zullen gaan.

Ik vraag mezelf altijd af wanneer ik ergens bang voor ben: wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren? Maak een mooi en nuchter worst case scenario in je hoofd. De dingen die je echt niet aan zou kunnen: bereid je erop voor zodat je die fouten niet maakt. En voor de rest: het ergste dat kan gebeuren is echt niet zo verschrikkelijk. Je gaat niet dood, je wordt niet ziek, je raakt je vrienden niet kwijt (die zijn namelijk belangrijk – zorg dat je goed om gaat met hun privacy) en nouja… alle belangrijke dingen zijn veilig!

Wanneer je het goed bedoelt en de dingen uit dit artikel over eerlijkheid en transparantie onthoudt, dan denk ik dat het altijd weer goed komt.

Mocht je nu heel erg bang zijn dat je gaan blunderen, zo erg dat je er wakker van zou liggen, dan is het geen goed idee om te gaan bloggen. Bloggen hoort leuk te zijn, als je er elke nacht van wakker zou liggen is het niet meer leuk! Dat zou met faalangst te maken kunnen hebben, maar er zijn vast nog veel meer redenen dat je bang bent om fouten te maken als blogger. Misschien heb jij daar simpelweg wel heel goede redenen voor.

Neem jezelf niet te serieus

Het is vervelend als je hebt geblunderd en je kan je daar best even rot over voelen, maar realiseer dat het vaak helemaal niet zo’n big deal als je zelf denkt. Andere mensen zijn niet de hele dag met jou bezig en met alle fouten die jij maakt en nog gaat maken.

Een foutje maken is menselijk, blunderen hoort erbij! Probeer je open te stellen voor feedback van je lezers, maar ga jezelf niet opvreten als je commentaar krijgt of als je van jezelf vindt dat je iets anders had moeten doen. Ik gaf eerder al tips over hoe je het beste om kan gaan met negatieve reacties, misschien heb je daar nog iets aan wanneer je dit lastig vindt.

Bloggers, hoeveel blog-blunders hebben jullie al begaan? Als je durft… deel ze in de reacties!


tips-voor-bloggers

 

DELEN:

49 reacties

 1. Miranda 13 juli 2014 / 08:26

  Zo waar. Fouten maken is menselijk en van fouten maken kun je zeker leren.
  Ik kan er nu nog geen bedenken (op bloggebied dan he:)) maar ik blog ook pas een paar maand. Dat komt vast nog wel!:)

  Fijne zondag!

 2. Jess 13 juli 2014 / 08:37

  Oh best een aantal eigenlijk. Inderdaad artikelen schrijven over stomme reacties, irritante mamablogs, niet reageren op vragen enzovoorts. Achteraf bezien allemaal niet handig maar wel menselijk.

 3. martina 13 juli 2014 / 08:40

  hahahaha kreupele mensen, wat slecht 😉 leuke post!

 4. Manon 13 juli 2014 / 08:50

  Haha, ja fouten maken is menselijk, hoort erbij 😉
  Een blogblunder van mij… Wij bloggen nog niet zo heel erg lang dus kan niet echt een hele erge blunder opnoemen!

 5. Laura 13 juli 2014 / 09:04

  Iedereen maakt fouten inderdaad! Ik heb een keer een behoorlijke blunder bij een recensie van een boek gemaakt. Ik zei zoiets van ”zijn boeken zijn erg populair in het buitenland” en het was helemaal geen man die het boek had geschreven! Ik was aan de hand van de naam er maar vanuit dat het geschreven was door een man. Gelukkig had een van mijn lezers me even verbeterd in de comments en kon ik het verbeteren:)

 6. Marieke 13 juli 2014 / 09:23

  Hahaha, herkenbaar! Ook ik dacht ooit dat ‘Pinterest’ een bron was. Tja… We moeten allemaal ergens beginnen, hè? 😉

 7. Kirsty 13 juli 2014 / 09:39

  Dat van die verkeerde bronnen gebruiken herken ik wel! Verder heb ik eigenlijk nog niet echt zulke blunders begaan volgens mij!

 8. Eline 13 juli 2014 / 09:49

  Verkeerde bronnen ben ik ook wel eens over gestruikeld, fijn artikel, echt heel erg herkenbaar 😉

 9. Eva Realitijd 13 juli 2014 / 10:20

  Heel leuk en interessant artikel! Bloggers zijn idd ook maar mensen, en fouten worden nu eenmaal gemaakt! No big deal!

 10. Joyce 13 juli 2014 / 10:50

  leuk artikel! ik kan zelf geen specifieke blunder noemen, wel dat ik sommigen dingen beter anders had kunnen verwoorden enzo. maar sinds mijn jaar bloggen vind ik dat ik ook beter ben gaan schrijven enzo. door fouten leer je alleen maar. trouwens, ik las dit via bloglovin, maar om te reageren moest ik naar je mobiele site, maar die is eigenlijk te breed waardoor je in de breedte moet scrollen om je artikel te lezen en das niet zo fijn :). Misschien dat je er iets mee kunt?

 11. Ilse 13 juli 2014 / 11:16

  Leuk artikel!
  Ook leuk dat je je eigen fouten deelt. Op die manier leren we ook eens van jou hoe het niet moet, ook belangrijk om te weten!
  Ik ben zelf nog maar net aan het bloggen en heb daarom niet echt fouten gemaakt. toch heb ik wel geleerd van dingen (ik wil deze dingen geen fouten noemen), zo ben ik door te beginnen met bloggen aan het leren welke manier van bloggen het beste bij mij past. Ik ben dus verkeerd begonnen, maar nu op de goede weg!
  Xx Ilse

 12. Iris 13 juli 2014 / 11:36

  Goed artikel. Het hoort er gewoon bij denk ik. Met alles wat je doet zul je een keer fouten maken, en dat is helemaal niet erg 🙂

 13. Kimberley 13 juli 2014 / 11:38

  Ik bedenk ook altijd wat het ergste is dat er kan gebeuren, meestal valt het ontzettend mee! 🙂 Ik ben nog niet zo heel lang bezig en leren bloggen is wel echt een proces, dus ik probeer er maar gewoon de tijd voor te nemen.

 14. Jaimy en Laura 13 juli 2014 / 12:02

  Wij bloggen nog niet zo heel lang, maar bedankt voor dit handige artikel! Hopelijk kunnen wij hierdoor wat blunders besparen! 🙂

 15. De Zuinige Student 13 juli 2014 / 12:20

  Wat een goed en open artikel Lisanne.
  Zoals je zegt fouten maken is menselijk en je kunt er veel van leren.
  Het bang zijn om fouten te maken herken ik heel erg goed. Het heeft bij mij dan ook lang geduurd voordat ik durfde te beginnen met bloggen.
  Wel sta ik altijd open voor de reacties van mijn lezers. De feedback die zij geven is vaak heel waardevol.

 16. Nicole 13 juli 2014 / 12:34

  Mijn blunders gaan voornamelijk over t per ongeluk plaatsen van blogjes die nog niet af zijn.. Haha!

 17. Elize 13 juli 2014 / 12:40

  Haha, leuk artikel!
  Tsja, ik heb wel eens een artikel geplaatst waarvan ik achteraf dacht: hmm geen groot succes, dat had ik beter anders aan kunnen pakken.. Of dat ik achteraf nog een joekel van een spelfout vond. Dat laatste blijft soms wel een dingetje trouwens, ook al doe ik mijn best. Maar ja, kan gebeuren. Zoals je ook al zegt: bloggers zijn ook maar mensen haha! En je leert van de fouten die je maakt.

 18. Shaz 13 juli 2014 / 13:07

  Goed artikel! Vaak vind ik mijn foto’s via Tumblr en het is moeilijk om de maker van de foto’s te vinden.

 19. Esmée 13 juli 2014 / 13:21

  Tegenwoordig worden foto’s oneindig gedeeld en dan is het lastig om de allereerste post of de eigenaar te vinden! Deze fout maak ik nog regelmatig, maar ik probeer altijd op zoek te gaan naar de juiste bron. Een fijn artikel, goed ook dat je weet welke fouten je hebt gemaakt. x

 20. Ilse 13 juli 2014 / 14:25

  Natuurlijk, fouten maken mag! Als je bang bent om fouten te maken, doe je maar beter helemaal niets, maar dan zal je ook nooit wat bereiken.

 21. Sheela 13 juli 2014 / 15:41

  Goed artikel! Maar wat bedoel je precies met: ‘vroeger’ was mijn eeuwige bron ook Weheartit… niet oké!)
  Als je de link naar de foto op weheartit erbij zet is het toch niet erg?

  • Lisanneleeft 15 juli 2014 / 11:40

   Nee, je mag niet zomaar foto’s gebruiken van anderen. Weheartit is een verzamelsite waar iedereen foto’s op kan zetten van anderen. En dus ook foto’s waar copyright op zit.
   En weheartit is niet de eigenaar, dus als je een link naar weheartit neerzet als bron, dan is dat eigenlijk niets. Het beste kun je op zoek naar naar de originele maker. En dan nog weet je dus eigenlijk niet of je de foto wel mag gebruiken 🙂 Als er niets bij staat dan zit er standaard copyright op.

   Naast het feit dat je de foto’s niet mag gebruiken kun je er ook nog een dikke factuur voor krijgen. Ik heb er al eens meer over uitgelegd, in het artikel staat er een link achter, daar kun je meer lezen!)

   • Sheela 17 juli 2014 / 18:23

    Wow, dat wist ik niet. Ik ga dat artikel eens lezen. Bedankt voor je uitgebreide reactie! xx

 22. Mandy 13 juli 2014 / 16:39

  Haha ik moest even lachen over het stukje kreupelen mensen. Ik zie er wel de humor van in, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen het verkeerd oppikken. We zijn inderdaad ook maar mensen, fouten worden door iedereen gemaakt. Goed om daar even bij stil te staan.

 23. Patricia Schmitz-Heres 13 juli 2014 / 17:59

  Inderdaad! Ook leuk om jou blunders te lezen. En ja, blunderen doen we allemaal wel eens. Ik let er nu ook steeds meer op dat ik onder de foto’s die ik gebruik de maker van de foto vermeld (tenzij het foto’s zijn die wij zelf gemaakt hebben)

 24. Marion 13 juli 2014 / 18:16

  Die laatste tip vind ik echt heel erg mooi: Neem jezelf niet te serieus. Met of zonder blunders.

 25. Bianca 14 juli 2014 / 10:09

  Leuk artikel! Blunderen hoort erbij, iedereen doet het en daar leer je juist van x

 26. Ise 14 juli 2014 / 11:43

  Ik heb er ook meer dan genoeg! Tof dat jij ze deelt, dat is nou precies iets wat je blog zo goed maakt 🙂

 27. Robin 14 juli 2014 / 13:58

  Haha. Herkenbaar. Ik kreeg het ooit over me heen omdat ik een donkere jongen een “neger” had genoemd (zonder intenties). Reageren op kritiek heb ik al snel afgeleerd.
  Voor de rest ben ik als mens natuurlijk compleet foutloos. 😉

 28. Angela 14 juli 2014 / 14:01

  Goede gezegd! Bang zijn om fouten te maken beperkt me soms wel in het bloggen. Maar inderdaad: het maken van fouten hoort er gewoon bij! 🙂

 29. Rosalie 14 juli 2014 / 16:35

  Ja haha WeHeartIt als bron, herkenbaar ;). Maar daar even een vraagje over hé, heb je die foto’s uiteindelijk allemaal verwijderd uit je blogs?

  • Lisanneleeft 14 juli 2014 / 22:26

   Sommige wel, sommige niet. Uiteindelijk was het niet zo’n onwijs lange periode dat ik ze gebruikt heb volgens mij, ik ben ook gewoon begonnen met het gebruiken van cc foto’s van Flickr 🙂 En ik heb ‘geluk’ dat Imageshack nogal eens vervelend doet, dus die laadt de foto’s soms gewoon niet, haha.
   Ik ben langzaamaan bezig met het vernieuwen (of verwijderen) van de foto’s. Om die twee redenen: ik zou de foto’s niet mogen gebruiken en af en toe laden ze niet dus dan upload ik ze even zelf. Op die manier ben ik langzaamaan alles aan het vervangen. Begonnen met de blogposts die het meest bekeken worden is het best te doen. Als een blogpost toch nooit meer bekeken wordt heeft het ook geen haast. Dus dat is mijn tip: Sowieso beginnen met foto’s vervangen die het meest bekeken worden!

 30. Vanessa 15 juli 2014 / 13:13

  Leuk om te lezen! Fouten maken is menselijk en dat hoort nu eenmaal bij het leven, dus ook bij het bloggen.

 31. Nathalie 15 juli 2014 / 15:31

  Open en eerlijk dat je hierover schrijft! Leuk om te lezen. Ik ben net begonnen met bloggen en zal er zeker iets aan hebben!

 32. LNNK 16 juli 2014 / 09:38

  Fouten maken is zo menselijk. Gelukkig leren we er over het algemeen van 🙂

 33. Marja 24 september 2014 / 09:56

  Fouten maken we allemaal, door ze zichtbaar te maken leren anderen weer wat ze beter ‘niet’ kunnen doen.
  Ik heb er weer wat van opgestoken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.