Boekreview LEEF! van Laura Maaskant

Toen ik hoorde over het boek van Laura Maaskant werd ik meteen enthousiast. Ik was zelf niet in staat om het boek te lezen, maar omdat ik vind dat het boek aandacht verdient heb ik mijn moeder gevraagd het boek te lezen. Mijn moeder heeft dit artikel dus geschreven!

Kippenvelmomenten tijdens het lezen! En toen was ik even stil… Een ontroerend boek,  misschien ter herkenning maar zeker ter overdenking. Over een sterke jonge vrouw met een zeer flexibele geest.

laura-maaskant-review

Leef! Alsof het je eerste dag is

”Leef! Alsof het je eerste dag is. Écht leven, de weg gaan die je zelf wilt inslaan”. Dit is de boodschap die de ernstig zieke Laura ons wil mee geven. Ze vindt het een grote stap om ervaringen met anderen te delen, maar realiseert zich dat alle mensen op zoek zijn naar de essentie van het leven. Die te vinden is in jezelf. Een prachtig geschreven boek, over een dappere jonge vrouw die haar ervaringen over het ziek zijn en haar eindigheid met ons deelt. Niemand weet nog precies wanneer zij zal overlijden, want een prognose hierover is moeilijk te geven.

Laura Maaskant haar leven veranderde 5 jaar geleden voor altijd en werd nooit meer zoals het was. Augustus 2009 werd ze ziek. Voordat ze ziek werd, gaf het leven haar alles wat ze nodig had. Ze was vijftien en had haar hele leven nog voor zich. Ze droomde over de toekomst. Net toen alles op zijn plaats leek te vallen bleek dat het slechts een voorbereiding was geweest op wat zou komen. Een tumor ter grootte van een mannenvuist groeide vanuit haar vierde rib richting haar luchtpijp. Laura beschrijft in haar boek LEEF hoe haar leven er vanaf dat moment uit ziet. 

Juli 2009 is Laura 15 jaar. Tijdens het douchen valt een verdikking op ter hoogte van haar linker borst. Na veel onderzoek, waarbij ze moedeloos van het wachten wordt en zich machteloos voelt over de controle van haar leven, blijkt dat er sprake is van een grote tumor. Ze gaat een zware tijd tegemoet. Een leeftijdsgenoot in het ziekenhuis vertelt over haar ervaringen en over de chemo’s. Ze stelt Laura gerust, niet door te zeggen dat alles goed komt, maar door te laten voelen dat er meer jonge mensen zijn zoals zij. Aanvankelijk lijkt Laura na een moeilijke periode te genezen. Ze pakt de draad van haar leven weer op. Ze maakt haar VWO af en gaat studeren in Amsterdam. Dan keert de ziekte terug, waarbij Laura in april 2013 verneemt dat haar levensverwachting beperkt is. Ze kiest voor kwaliteit van leven, “gewoon” met haar vrienden, familie en haar werk.  Ze geeft aan haar leven juist nu intens te beleven. Ze beschrijft in haar boek niet alleen wat de ziekte haar heeft gekost, maar ook wat deze haar heeft gebracht: te genieten van de tijd die haar nog rest en elke dag diepgaand te beleven. Zoals ze zegt: “Vandaag is het enige wat telt”.

Zie ook haar blog: www.lauramaaskant.nl. Hiermee is ze toen ze de tweede keer ziek werd gestart. Ze schrijft over haar ervaringen en visie op het leven. Over invulling van de dagen en hoe ze zich voelt. Op Laura haar blog kun je bij het stuk over haar boekpresentatie lezen dat Laura met de opbrengst van haar boek (de financiële erfenis) ideeën van mensen tussen de achttien en vijfendertig jaar financieel en coachend  gaat ondersteunen. Hiervoor richt ze de Golden Life Foundation op. Ze gaat er de komende tijd verder vorm aan geven. 

leef-laura-maaskant

Lieve Laura,

Wat mag je trots zijn op jezelf! En wat zullen je ouders, je drie broers en je vrienden trots op je zijn. Je bent jong, maar met alles wat je al hebt meegemaakt wil je ons, de lezers van je boek,  iets meegeven. Ik weet zeker dat dit gaat lukken. Je hebt het heel goed gedaan! Ik wens je, samen met iedereen die van je houdt, een fijne goede tijd toe.

Kortom, het boek Leef! is een boek dat zeer de moeite waard is om gelezen te worden.

Het is al te verkrijgen in de boekenwinkel (ik heb hem al in de Bruna gespot), maar je kan hem ook via Bol.com kopen. De prijs van de papieren versie is €14,99 en voor het e-book betaal je €9,99. De opbrengsten van het boek gaan zoals eerder genoemd naar de stichting van Laura.

Mijn moeder heeft mij wel duidelijk gemaakt dat ik dit boek móet lezen. Niet zo letterlijk, maar uit wat ze schrijft blijkt dat ik het boek heel graag zou willen lezen. Ga jij het boek van Laura lezen?

Dit artikel bevat een product dat naar mij is opgestuurd door een bedrijf of merk. Lees mijn disclaimer voor meer info.
Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie hierover lees je hier.
DELEN:

28 reacties

 1. Nans 3 juni 2014 / 06:28

  Hey Lisanne,

  Ik weet niet of ik het verhaal op dit moment wil lezen, mogelijk wel later. Nu zou ik er te emotioneel van worden, denk ik.

  Fijne recensie, je moeder heeft dit goed geschreven. (mooie mama trouwens!)

  Groetjes,

  Nans

 2. Marion 3 juni 2014 / 06:59

  Bedankt voor het delen. Ik zou het nu ook niet kunnen lezen, maar ik ga zeker straks even op haar blog kijken.

 3. Frederique 3 juni 2014 / 07:14

  Het klinkt als een behoorlijk heftig boek en ik weet niet of ik daar op dit moment op zit te wachten. Het leven is nu even al heftig genoeg 😉 Maar ik zet hem wel op mijn lijstje om hem ooit te lezen, want het klinkt wel als een goed boek.

 4. Kelly Caresse 3 juni 2014 / 07:18

  Eerst wil ik even je moeder complimenteren, wat leuk dat ze dit boek gelezen heeft en wilt reviewen op de site, wat een mooie mama!

  En wat een aangrijpend verhaal lijkt me dit, ik ben erg nieuwsgierig geworden naar dit verhaal. Denk dat er bij het lezen heel wat traantjes weggepinkt gaan worden. Ik ga even een kijkje nemen op de blog van laura, wat een dappere vrouw!

 5. Miranda 3 juni 2014 / 07:29

  Wat een mooi stuk heeft je moeder geschreven, lief ook dat ze dat wilde doen.
  Ik ben nu wel benieuwd naar het boek, dus moet het wel gaan lezen.
  Ik ga nu in elk geval even op haar blog lezen om vast kennis te maken.

 6. Manon 3 juni 2014 / 08:41

  Wat leuk dat we jouw moeder ook eens mogen zien :D!
  Lijkt me een heel indrukwekkend boek. Ik zou het op dit moment denk ik niet zo snel lezen omdat ik meer in de happymodus ben maar misschien een keertje!

 7. Lauriëtte 3 juni 2014 / 08:54

  Wat leuk dat je moeder dit artikel heeft geschreven! Het boek staat op mijn verlanglijstje, ik ben erg benieuwd!

 8. Jennifer 3 juni 2014 / 10:05

  Mooi artikel heeft je moeder gemaakt over dit boek! Ik zag gisteren al een andere review op een andere blog, maar deze spreekt me veel meer aan!

 9. Elize 3 juni 2014 / 10:06

  Het klinkt als een heel mooi, maar heftig boek. Ik onthoud hem eventjes, want het lijkt me wel wat, maar voor nu iets te heftig.

 10. Jenn 3 juni 2014 / 10:10

  Wat lijk je op je moeder!

  Ik heb al meer over het boek gehoord en het staat zeker op mijn lijstje om nog eens te lezen. Ik ben heel benieuwd.

 11. De Zuinige Student 3 juni 2014 / 10:14

  Ik heb Laura laatst op de televisie gezien. Ik vind het heel knap dat zij zo met haar ziekte omgaat. Ze straalt zoveel positiviteit uit. Ik ga haar boek zeker lezen als ook haar blog.

  Wat mooi heeft je moeder dit geschreven. Je lijkt op haar Lisanne 🙂

 12. Mandy 3 juni 2014 / 10:23

  Het klinkt als een heel mooi boek! Dit ga ik zeker onthouden.

 13. lifestyle-fabriek 3 juni 2014 / 11:51

  Ik heb al meer op internet gelezen over dit boek. Het is een erg heftig verhaal, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar geworden. Dit boek gaat zeker op mijn te lezen lijst!

 14. Chantal 3 juni 2014 / 13:43

  Klinkt als een indrukwekkend boek. Mooi ook dat de opbrengst naar een goed doel gaat 🙂

 15. Esther 3 juni 2014 / 14:32

  Ik las laatst ook al over dit boek ergens en was toen al nieuwsgierig. Na deze review nog meer. Heel bijzonder dat je je moeder een blogpost hebt laten schrijven Lisanne! Jouw moeder heeft het mooi verwoord allemaal. Wellicht schaf ik het boek nu toch maar aan. Het lijkt me erg indrukwekkend.

 16. Fleur 3 juni 2014 / 14:38

  Oh wauw!
  Wat een geweldig goede review/recensie heeft je moeder geschreven zeg!
  En wat lijkt mij dit een mooi boek, ik heb hem dan ook gelijk besteld bij Bol.com
  Ja, ik ben benieuwd!

 17. Tamarah 3 juni 2014 / 15:08

  Wat een heftig verhaal lijkt me dit zeg, maar ook heel relativerend. Soms kan je je zo druk maken om kleine dingen maar met zo’n verhaal realiseer je je weer: pluk de dag!

 18. Beau 3 juni 2014 / 16:27

  Wat leuk dat je je moeder dit hebt laten schrijven.
  Ze heeft mij zeker ´geïnspireerd’ om dit boek te gaan lezen.
  Alleen nog even twijfelen tussen het ‘echte boek’ en het e-book.

 19. Lisa May 3 juni 2014 / 19:02

  Ik las laatst een interview met haar in Volkskrant Magazine. Ze staat echt positief en nuchter in het leven, heel tof.
  En wat lijk jij op je moeder zeg! 🙂

 20. Susanne 3 juni 2014 / 20:13

  Ik heb haar gezien bij RTL late night en vond haar echt een super mooi en bijzondere vrouw. Ik vind het zelf heel moeilijk om over dit soort ‘dingen’ te lezen omdat ik weet dat ik erover ga malen. Dus of ik het boek ook daadwerkelijk ga lezen weet ik nog niet. Overal lees ik dat het echt een onwijs mooi boek is dus misschien ga ik het nog wagen 😉

 21. Lenneke 3 juni 2014 / 21:14

  Ik wil dit boek lezen! En jemig, wat lijk jij op je mam!

 22. Hester 3 juni 2014 / 21:27

  Wat heb je een mooie mamma <3 Ik heb de afgelopen week wel meer over dit boek en Laura zelf gelezen en gehoord, ben wel benieuwd geworden naar het boek. Heftig, maar heel mooi volgens mij.

 23. Lisa 4 juni 2014 / 20:08

  Dit leek mij al een ontzettend mooi boek. Misschien toch maar kopen dan… 🙂

 24. Malou 5 juni 2014 / 01:42

  Ik heb de laatste tijd veel gehoord en gezien over deze jonge vrouw. Ben erg benieuwd naar haar boek en denk zeker dat ik het ga lezen!

 25. Marlijn 5 juni 2014 / 09:10

  Lijkt me een erg bijzonder boek. Ben erg nieuwsgierig geworden dankzij je mooie moeder. Denk dat ik hem dus maar aan ga schaffen 🙂

 26. Wendy 8 juni 2014 / 19:24

  Nou, je kunt wel zien van wie je het schrijven hebt! Mooi geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.