Bullet journal: een briljante manier om alles op een rij te zetten

Onlangs heb ik echt een briljante manier ontdekt om je notitieboekje te gebruiken. Geen losse briefjes meer, geen 100 notitieboekjes, maar gewoon eentje, waarin alles overzichtelijk (!) staat. Voor mij bleef het een soort droom, totdat ik de bulletmethode ontdekte. En ja, zelfs voor mij werkt het!

Bullet journal

Ingrediënt nummer 1 is natuurlijk om gewoon een super tof notitieboekje te hebben. Die van mij komt van de Action. (je hebt hem misschien al voorbij zien komen in een shoplog!)

bullet manier voor notitieboekje

Hij is niet ideaal – het beste is een boekje met 30 lijntjes, maar dit is ook prima te doen hoor!

De video waarin alles perfect en kort wordt uitgelegd:

Voor meer info over deze manier van het gebruiken van een notitieboekje kijk je op de website bulletjournal.com.

Ja, ik denk dat dit duidelijk is: ik vind het briljant. Zoals je in de video al hoorde is het geen probleem als je dagen niets doet, kun je gewoon andere lijstjes invoegen (en makkelijk terugvinden!) en krijgen niet alleen to-do’s, maar ook notities en gebeurtenissen een plekje in je notitieboekje.

Op deze manier wordt mijn agenda (waar ik nu letterlijk alles in schrijf om overzicht te houden) overbodig. Ik ben om! Wat vind jij van de bulletmethode om een notitieboekje te gebruiken, ga je het zelf ook proberen? Of heb je zelf al een eigen manier ontwikkeld?

DELEN:

75 reacties

 1. Isabel 23 oktober 2013 / 08:17

  Wow volgens mij is dit zo veel handiger als een agenda… Ik denk dat ik dit ook maar moet proberen voor school – het je super onduidelijk soms, met toetsen die je moet leren enz.
  Isabel blogde laatst over… Shoplog Primark

 2. Marloes 23 oktober 2013 / 09:11

  Wat een goed idee, ik ben al op verschillende manieren bezig om te plannen en acties op te schrijven maar dit is misschien nieuw idee om is te gaan uitproberen.

 3. EliseJoanne 23 oktober 2013 / 09:27

  Wat een handige en leuke manier! Ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben! Ikzelf gebruik de mascha manier, die ze laatst uitlegde in haar ASMR filmpje over notities. Die manier komt eigenlijk erg overeen met die van mij (en vele andere denk ik). Die werkt ook aardig goed! Leuk artikel!
  EliseJoanne blogde laatst over… Kneipp Bodycrème Amandelmelk & Amandelolie Review

 4. Tamara 23 oktober 2013 / 09:32

  Ik heb de bullet journal methode maar heel kort gebruikt (een maand) en vind het goede en minder goede kanten hebben. Het is inderdaad enorm overzichtelijk en ook heel erg duidelijk, maar waar ik zelf tegenaan loop is dat ik het lastig vind om dit te gebruiken met meerdere banen en werkzaamheden. Dan kun je natuurlijk ook om het overzicht te bewaren meerdere boekjes gebruiken, maar nu geef ik toch liever de voorkeur aan een app als wunderlist. Als je 1 baan hebt of op school zit werkt het wel goed.

 5. Kauthar 23 oktober 2013 / 09:33

  Klinkt interessant, thanks voor het delen! De boekjes van Action zijn top, ik gebruik er nu ook eentje van.

 6. Hester 23 oktober 2013 / 09:59

  Dit klinkt heel handig, ik gebruik boekjes en apps tegelijk en het is altijd een beetje warrig dus ik denk dat ik hier mee aan de slag ga.
  Hester blogde laatst over… Travel inspi: Reiskriebels

 7. Anneke 23 oktober 2013 / 10:18

  Ik heb dat notitieboekje ook, zulke leuke boekjes hebben ze bij de Action. Al zie ik ze wel steeds minder.
  Anneke blogde laatst over… Lijsters

 8. Annelie 23 oktober 2013 / 10:20

  Handige manier. Ik gebruik nu mijn agenda en dat gaat prima. Als ik echt dingen moet onthouden schrijf ik het wel op een apart papiertje 🙂
  Annelie blogde laatst over… WIN WIN WIN

 9. Anne 23 oktober 2013 / 11:03

  Vet handig! Had er nog nooit van gehoord. Zelf raak ik vaak helemaal verstrikt in de lijstjes en weet ik niet meer precies wat ik nu nog moest doen. Het lijkt me misschien ook handig aangezien ik zo veel verschillende werkzaamheden heb en steeds meer tijd voor mijn blog ook nodig heb. Zo’n boekje zou best kunnen helpen bij het niet vergeten van alle to-do’s. Ik ga me er eens aan wagen. Thanks voor het delen!

 10. Marii 23 oktober 2013 / 11:09

  Ik had zo iets ook al bij masha gezien en ik ben ook om dit is zo handig!!
  Marii blogde laatst over… Hello world!

 11. Zina 23 oktober 2013 / 11:33

  Lijkt me een hele handige manier om eindelijk eens overzicht te houden! Heb laatst een nieuw notitieboekje gekocht en wou dat ik deze methode toen al kende, nu heb ik namelijk al op de eerste pagina’s geschreven :’)
  Zina blogde laatst over… Ik ben een hele slechte blogger

 12. Fantastic Moms 23 oktober 2013 / 11:39

  Oeh, dat ziet er goed uit. Gelijk een goede reden om een nieuw boekje te scoren 😉

 13. Donsjes 23 oktober 2013 / 11:47

  Uh-oh! Ik heb mijn agenda al opgegeven ten voordele van notitieboekjes, werkt beter. Dit zou er nog meer systeem in krijgen, ik moet even uitproberen of het voor mij werkt. Hoera voor de tip!
  Donsjes blogde laatst over… Over rijbewijzen en Eikels

 14. Lydia 23 oktober 2013 / 12:22

  Ah, dit klinkt handig. 🙂 Ik heb wel altijd een agenda, maar merk dat ik er nauwelijks in kijk. Mijn weekindeling ligt zo vast dat ik een extra afspraak makkelijk kan onthouden. Maar activiteiten zonder exacte datum (mama bellen over kerst, bijvoorbeeld) passen beter in een algemene tasklist dan een agenda, en die heb ik juist heel veel. Ik ga er vandaag nog mee aan de slag.

  Trouwens, die website van Bullet Journal is echt rete strak.

 15. Stephanie 23 oktober 2013 / 13:34

  Wat een goed idee! :O
  Heb alleen net een nieuwe agenda gekocht haha, dus ik ga dit voorlopig niet proberen (anders heb ik hem voor niets gekocht, haha)!
  Stephanie blogde laatst over… Wandelen in het bos!

 16. Zij van hem 23 oktober 2013 / 13:53

  Klinkt interessant! Binnenkort maar eens op zoek naar een boekje en dan vanaf november (tevens afronding stage en start afstuderen) het gewoon eens uitproberen.
  Zij van hem blogde laatst over… IK PAS MEER IN EEN BOEKET

  • Nancy 23 oktober 2013 / 14:37

   Het is zeker handig maar ik gebruik nog heel oldskool een agenda én een notitieboekje. Vooral als ik mijn agenda niet bij me heb, dan noteer ik in het in mijn telefoon en schrijf het als ik thuis kom direct in mijn agenda. Misschien heb ik wel een ijzeren discipline (niet echt hoor) maar dit gaat al jaren goed.
   Toch is de manier van werken bij de bullet journal best handig!
   Nancy blogde laatst over… Bump in the road

 17. Marije 23 oktober 2013 / 15:10

  Ik gebruik het ook! Weliswaar heb ik nog wel een agenda, maar de rest schrijf ik op deze manier op. Alleen als ik echt veel ‘kleine’ dingen moet doen, zoals dat ik nu veel voor de toetsweek moet leren, gebruik ik liever een to-do list, daar kan ik meer op kwijt. Maar anders zweer ik bij deze methode!
  Marije blogde laatst over… Hokkaido Milk Loaf

 18. Tiffany 23 oktober 2013 / 15:32

  Wauw, erg handig dit! Ik maak zelf geen gebruik van to-do lijstjes, heb ze allemaal in m’n hoofd. Maar ik begin hoe langer hoe meer sommige dingen te vergeten 😀 Misschien moet ik dit ook maar doen, goede tip! 🙂
  Tiffany blogde laatst over… FOTD + OOTD 22 oktober 2013

 19. Iris 23 oktober 2013 / 16:05

  Oeh, dit vind ik wel wat. Het proberen waard in ieder geval. Mijn leven bestaat uit slingerende to do listjes, half lege agenda’s (omdat ik er veel vergeet in te zetten), uitstellen, vergeten en stressen. Heerlijk zo’n ADD rommelhoofd. Ik heb al van alles geprobeerd maar ik denk eerlijk gezegd dat het een hopeloze situatie is 😛
  Iris blogde laatst over… Winactie: reWrap ecofriendly iPhone case

 20. Danielle 23 oktober 2013 / 16:37

  Geef mij maar een agenda.. Dit is nog meer werk! 🙂

 21. Lisa 23 oktober 2013 / 16:39

  Ik vind de kaft van het notitieboekje erg leuk! Losse papiertjes zijn echt een drama, dus dit is geen verkeerd idee.
  Lisa blogde laatst over… DIY: regen op je doek!

 22. IrmaxXx 23 oktober 2013 / 17:43

  Ik ben net begonnen. Ik vind het geweldi. Ik zocht al heel lang iets ipv losse blaadjes. PS: Ik had gister net een nieuw notitieboekje gekocht en ik wist niks om er mee te doen! 😉

 23. IrmaxXx 23 oktober 2013 / 17:47

  PPS: Ik heb precies hetzelfde boekje thuis liggen! XoXo

 24. Chezzelia 23 oktober 2013 / 22:49

  wow dit is wel heel handig! Eens kijken of ik er wat mee kan! Thanks voor sharing!

 25. Ilse 23 oktober 2013 / 23:03

  Hier ga ik denk ik eens mee beginnen vanaf 1 november! Schrijf nu alles op in mijn agenda en maak daarna nog lijstjes in een apart notitieboekje wat ik op een dag moet doen. Nu kan ik dat gewoon allemaal combineren in 1 boekje, handig!
  Ilse blogde laatst over… Dingen die je je pas afvraagt wanneer je op jezelf woont

 26. Nathlie 24 oktober 2013 / 01:07

  Ik ben dol op die boekjes! Heb er inmiddels al bijna twee volgeschreven. Ik houd zelf niet van lange lijstjes en ik vind dit net iets te veel werk. Ik heb ook een manier van lijstjes bijhouden, wat een beetje hierop lijkt. Ik houd het daarop. Vind m’n agenda toch wel erg handig voor het bijhouden van afspraken,
  Leuk artikel!

 27. Vief 24 oktober 2013 / 16:22

  Kijk, dat zijn nog eens handige tips! 😀 Dank je wel!

 28. Jessica 24 oktober 2013 / 20:39

  Wat handig!
  Alleen kan ik Engels moeilijk volgen, omdat het voor mij lastig blijft. Maar goed dat er afbeeldingen bij zitten.
  Jessica blogde laatst over… Tag – The Autumn Tag

  • Lisanneleeft 24 oktober 2013 / 22:02

   De website legt het ook heel duidelijk uit! Als je er niet uit komt kun je natuurlijk altijd iets aan me vragen he 🙂

 29. Jennifer 25 oktober 2013 / 07:32

  Ik gebruik inderdaad een vergelijkbare methode. Ik zal er binnenkort ook eens een artikel over schrijven. Het werkt echt veel beter dan overal losse papiertjes!
  Jennifer blogde laatst over… Haren – Groningen: 4 mijl / 6.4K

 30. Vink 26 oktober 2013 / 15:08

  het lijkt me heel handig, maar ik begrijp niet alles wat er in het filmpje gezegd word omdat hij in het Engels is, dat is wel jammer.
  x
  Vink blogde laatst over… foto muur opruimen.

 31. Vink 26 oktober 2013 / 17:14

  daar ben ik weer, ik heb het geprobeerde te begrijpen maar heb een vraag over het filmpje. Ik snap het gedeelte dat je een index moet maken en de dagen van de maand op moet schrijven. Dan komt er op de rechterbladzijde een takenlijst, maar wat ik niet begrijp is waar hij voor dient. Want verderop in het filmpje komt er per dag een lijst met taken, afspraken en “notes”. Dus wat is het nut van die lijst?

  vraag 2 is een vraag over de tekentjes: je hebt een vierkantje voor een taak, een rondje voor een afspraak en een stip voor “notes” waar dienen die notes voor?

  Ik hoop dat er iemand is die mijn vragen kan beantwoorden!
  x
  Vink blogde laatst over… foto muur opruimen.

  • Carlijn 29 oktober 2013 / 21:38

   Die note is als in niet vergeten, bijvoorbeeld afspraak maken bij de tandarts of iets dergelijks.
   Dat van die rechterpagina begrijp ik ook niet helemaal. Misschien gewoon een overzicht wat er die maand moet gebeuren?
   Carlijn blogde laatst over… Je dag niet hebben is ook wel eens lekker!

   • Lisanneleeft 30 oktober 2013 / 01:05

    Ja, ik denk inderdaad dat je gelijk hebt wat betreft de rechterpagina! En, als je verder in de video kijkt, gaan daar ook alle taken van de afgelopen maand heen. Denk dat hij vooral daarvoor is bedoeld, een samenvatting van wat je nog moest doen van de vorige maand!

 32. LNNK 27 oktober 2013 / 19:28

  Klinkt wel handig inderdaad. Ik heb nu echt teveel verschillende lijstjes e.d. liggen. Soms kan ik er geen wijs meer uit. Het is wel veel werk zo, tenminste dat gevoel heb ik.
  LNNK blogde laatst over… Foodie: Amandelpasta

 33. Lindsey 1 november 2013 / 13:31

  Heb al meerdere agenda’s en notitieboekjes weggegooid omdat ik er gewoon geen duidelijk overzicht in kon krijgen. Zet inmiddels mijn afspraken maar in mijn telefoon met een herinnering een dag van te voren, maar merk dat ik met de nieuwe IOS 7 het overzicht weeerrr! kwijt ben. Zucht. Ik ga eens wat dieper kijken naar bullet journal ziet er tenminste goed uit!

 34. Anne 2 november 2013 / 17:09

  Interessant! Ik snap het nog niet helemaal na het kijken van het filmpje (het gaat een beetje snel, mijn hoofd werkt niet mee), maar ik ga me er zeker verder in verdiepen. Dankjewel!
  Anne blogde laatst over… De herfst (1)

 35. Veronica 2 november 2013 / 21:11

  Geniaal! Ik begrijp niet alles wat hij benoemd maar dat komt omdat ik Engels niet zo heel goed begrijp als er snel gesproken wordt 🙂 Ik moet het filmpje een keer helemaal goed bekijken om het helemaal te begrijpen maar ik vind het een super idee! Al ben ik wel bang dat je het overzicht toch wel een beetje kwijtraakt met de inhoudsopgave…
  Veronica blogde laatst over… Waar gaat deze wereld naartoe?

 36. Sanne 9 november 2013 / 10:44

  Handig! Ik snap hem niet helemaal, kan je het misschien nog een keer uitgebreider uitleggen?

 37. Jessie 9 november 2013 / 11:02

  Toffe manier om een overzicht te behouden in de chaos 😉 ik ga me hierin eens verdiepen en kijken of het iets voor mij is
  Jessie blogde laatst over… Christmas at The Body Shop

 38. Joanne 10 november 2013 / 21:09

  Wat handig! Ik doe dit een beetje in een mix met mijn agenda. Ik heb zo’n moleskine met aan één kant de dagen en aan de andere kant een lege pagina. Die lege pagina gebruik ik voor mijn to do dingen en notities. Als ik het niet afkrijg schuif ik het ook via zo’n –> naar de volgende week. Een beetje een mix van dit en een agenda dus!

 39. Petra 13 januari 2014 / 21:28

  Ik ben altijd zó op zoek naar manieren om overzicht te creëren. Wilde eigenlijk geen nieuwe manieren meer proberen… maar dit… lijkt me zó handig! Dankjewel voor het delen.
  Petra blogde laatst over… Tijd voor taart

 40. Ilse 27 april 2014 / 14:28

  Ooo, dit ziet er echt mega fijn uit! Ik wil dat ook gaan doen. Ik hoop alleen wel dat ik niet ontmoedigd wordt door de volheid van de bladzijden dan. Ik wil het wel gaan proberen in elk geval. Ik geloof zo dat het een stuk opgeruimder is. =D
  Ilse blogde laatst over… Paarsbomen kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.