Dankbaarheidslijstjes; waarom het nuttig én leuk is!

Misschien zijn ze het meest bekend uit het boek ‘The Secret’, de dankbaarheidslijstjes. Elke dag, voordat je gaat slapen, maak je een lijstje met de dingen waarvoor je die dag dankbaar was. Ik doe het graag, maar soms vergeet ik het gewoon. Tegenwoordig is hiervoor een perfecte smartphone app, én er is wetenschappelijk bewezen dat het werkt!

dankbaarheidslijstjes

Bron

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je gelukkiger wordt van het maken van dankbaarheidslijstjes

Jep, daar is onderzoek naar gedaan! Ze hebben mensen op verschillende manier een dagboek laten bijhouden. Mensen moesten de positieve én negatieve dingen van een dag opschrijven, of alleen de positieve. En ja, van het opschrijven van alleen de positieve dingen gingen mensen zich gelukkiger voelen.

Op zich is dat niet heel gek, als je het mij vraagt. Je verlegt op die manier je focus van het positieve en negatieve naar alleen het positieve. Opeens zijn er in verhouding dan meer mooie dingen in het leven (althans, zo lijkt het), waardoor je vanzelfsprekend weer gelukkiger wordt. Maar extra leuk dat het nu ook bewezen is dat het werkt!

Dankbaarheidslijstjes

De app Gratitude!

Door Cynthia ontdekte ik deze app. Het is een leuke manier om je dankbaarheidslijstjes te maken. De uitstraling van deze app is mooi clean, overzichtelijk, maar heeft toch leuke details. Zie het als een soort dagboekje, maar dan met enkel positieve dingen. Hetzelfde idee als in het onderzoek dus! Het leuke is dat je gewoon al je lijstjes makkelijk terug kunt lezen.

De app heet Gratitude!, maar onder die naam kon ik hem in de App Store niet vinden. Om hem wel te kunnen vinden moest ik naar ‘Happy Tapper’ zoeken! Ik betaalde 0,79 voor de app.

Met deze app is het een stuk makkelijker om meer bezig te zijn met de dankbaarheidslijstjes. ‘s Avonds voor het slapen eventjes een lijstje maken en je gaat met een fijn gevoel naar dromenland. Maken jullie weleens dankbaarheidslijstjes?

DELEN:

44 reacties

 1. Kelly Caresse 5 maart 2013 / 07:03

  Ik ben zelf ook een fan van het maken van positieve lijstjes! Ik heb the secret ook gelezen en geloof echt dat door positief te denken, dat de positiviteit dan op je afkomt. Ik heb toen ook een visionboard met leuke realistische doelen gemaakt (niet dat ik miljonair zou worden haha) en die zijn ook uitgekomen. Ik maak regelmatig nog dankbaarheidslijstjes maar ook voor het slapen gaan vind ik het fijn nog even bij mezelf stil te staan bij dat waar ik dankbaar voor ben 🙂 leuk artikel!

 2. Ingeborg 5 maart 2013 / 07:20

  Ik heb de app ook. Vind hem zo fijn! Probeer het elke dag te doen en minimaal 5!

 3. Laura 5 maart 2013 / 07:44

  Dit moet ik ook echt gaan doen! Ik ben namelijk voor best veel dingen dankbaar, maar als je ze niet opschrijft vergeet je ze weer.. en onthoud je alleen de dingen waar je juist niet dankbaar voor bent! Ik vind het een heel mooi idee 🙂

 4. weheartfit 5 maart 2013 / 08:13

  Het is een goede manier om bewust te zij van alle goede dingen in je leven. Vaak onthoudt je alleen de negatieve dingen en dit helpt wel goed om de positieve dingen naar boven te halen!

 5. Rozemarijn 5 maart 2013 / 09:13

  Dankzij jou heb ik deze app ook gedownload een paar weken geleden (toen kwam hij ook al voor in een artikel) en ben er echt blij mee! Vul eigenlijk elke dag wel een lijstje in, en het is echt leuk om ze later weer terug te lezen. (:

 6. Suzanne 5 maart 2013 / 09:30

  Ik vind het een hele fijne app en het doet mij ook gewoon goed om elke dag even terug te kijken naar de dingen waarvoor je dankbaar bent. Dan ga je ook met een goed gevoel naar bed.

 7. Daniëlle 5 maart 2013 / 09:55

  Ik gebruik de app nu ook. Al moet ik zeggen dat ik het de laatste dagen vergeet, dus nu heb ik de reminder aangezet, hihi 😉 Ik vind het ook vooral erg leuk om ze terug te lezen. Dan denk ik elke keer; oja, dat was zo leuk!

 8. Danielle 5 maart 2013 / 10:08

  Klinkt super leuk. Ik noem alle leuke dingen voor mezelf altijd op. 🙂

 9. Stephanie 5 maart 2013 / 10:24

  Wat een leuke app! Ik vergeet vaak de dingen waar ik dankbaar voor ben van die dag dus deze app is een goed idee!

 10. Simone 5 maart 2013 / 10:52

  Ik schrijf sinds een tijdje ook elke dag voor het slapen gaan een dankbaarheidslijstje. Jawel, met de hand. Ik heb gewoon een notitieboekje bij de Action gekocht en een beetje opgeleuk! 🙂

 11. Chiara 5 maart 2013 / 12:04

  Wat een leuk en goed artikel! Ik vind t ook zo belangrijk om even stil te staan met hoe blessed je eigenlijk bent!

 12. Ashleey 5 maart 2013 / 12:22

  Ik ben dol op lijstjes maken!!! Dit probeer ik ook bijna iedere dag te doen.

 13. Kimberly 5 maart 2013 / 13:57

  Een dankbaarheidslijstje maakt je inderdaad gelukkig! Vooral ook als je je een beetje down voelt en je lees ze terug, dan krijg je wel een happy feeling merk ik zelf altijd

 14. Anouk 5 maart 2013 / 14:22

  Er ligt nu een (heel toepasselijk) notitieboekje bij mijn bed, mét een bijpassende pen… alleen nu niet vergeten erin te schrijven haha.

 15. Hester 5 maart 2013 / 15:48

  Ik begon dit jaar met een ‘today was awesome’ schriftje, maar dat heb ik niet echt doorgezet… jammer. De app had ik wel gedownload, maar ik vind hem niet zo fijn voor Android. Maar het idee is duidelijk en gratitudelijstjes zijn wel erg goed ja!

 16. Lianne 5 maart 2013 / 16:13

  Dankbaarheidlijstjes zijn fijn!
  Ik heb van vrienden een ‘mooiedingenboekje’ gekregen waar ik dan zelf dingen in moest schrijven, dat is ook heel erg leuk! En iemand anders gaf mij de tip voor een glazen pot en daarin steeds een briefje te doen met een fijne herinnering of iets waar je dankbaar voor bent. Als je je dan eens rot voelt, pak je gewoon een briefje uit de pot en krik je je humeur weer een beetje op ^^

 17. LounaBeauty 5 maart 2013 / 16:59

  Leuk die lijstjes,, die app is ook super leuk trouwens. 🙂 Die lijstjes zijn ook leuk om later over te nemen in een notitieboekje, zodat je een klein beknopt dagboekje hebt. 🙂

 18. Lotte 5 maart 2013 / 17:16

  Ik vind het een mooi idee! Ik hou zelf vaak dankbaarheidslijstjes bij en een app is hiervoor ideaal!

 19. Josephine 5 maart 2013 / 17:20

  Ik maak geen dankbaarheidslijstjes, maar wel een memory jar, van dingen die mij blij maken en dat vind ik ook wel iets in die richting!

 20. Elseline 5 maart 2013 / 17:22

  Ik had er inderdaad ook al heel veel over gelezen; hier, bij Cynthia, bij anderen. Ik ben typisch iemand die dat een week volhoudt en het daarna vergeet. Maar het zou zeker niet verkeerd zijn als ik ermee zou beginnen. Op drukke, stressvolle dagen vergeet ik namelijk wel eens naar de leuke dingen te kijken!

 21. Monique 5 maart 2013 / 18:26

  Leuk dit soort artikelen 🙂 Je word hier spontaan vrolijk van!

 22. Kim 5 maart 2013 / 18:30

  Ik vind deze app ook zo fijn. Het laat je de zonnige kant van het leven zien!

 23. Wendy 5 maart 2013 / 18:40

  Leuke app heb hem ook meteen maar even gedownload:)

 24. Rosalie 5 maart 2013 / 20:01

  Ik heb geen itunes-geld meer 🙁 Of hoe je dat noemt?

 25. ChellesBlog 5 maart 2013 / 21:10

  Leuke app, ik heb hem gelijk gedownload. Vanaf nu maak ik elke avond een dankbaarheidslijstje. Het voelt wel goed om alle positieve punten van de dag op te schrijven. X

 26. Wendy 5 maart 2013 / 22:04

  Ik moet denk ik ook eens beginnen met zulke lijstjes.

 27. Jennifer 5 maart 2013 / 22:22

  Ik vind het leuk, maar er is niet echt een vergelijkbare app voor android, of wel?

  • Lisanneleeft 5 maart 2013 / 22:24

   Ik dacht dat deze app er ook voor Android was? Weet ‘t alleen niet zeker!

   • Joke 3 april 2013 / 07:52

    Ik heb er wel gevonden voor android. Je moet gewoon naar gratitude zoeken in de playstore en dan vind je er wel verschillende.

 28. Anouk 5 maart 2013 / 22:51

  Ik maak nooit lijstjes, maar ik geniet wel heel erg van de leuke dingen in het leven 🙂 Jammer dat de app geld kost, al is het maar 79 cent 😛

  • Lisanneleeft 5 maart 2013 / 23:24

   Vind ik ook jammer hoor! Bij gratis apps is het zo makkelijk, als het niks is kun je het gewoon weer weggooien zonder iets verspild te hebben 😛

 29. Yvonne 6 maart 2013 / 09:18

  Ik doe ook zoiets 🙂
  Ik heb een lijstje met “Nice moments 2013” en schrijf hier bijna elke dag op wat ik fijne momenten vond die dag (met de datum erachter) 🙂
  Zo heb ik aan het einde van het jaar een mooi overzicht van alle fijne dingen dit jaar 🙂

 30. ilse 6 maart 2013 / 19:08

  Leuke app, ik ga het ook doen maar dan schrijven met de hand. 🙂

 31. Emmy 6 maart 2013 / 20:46

  Misschien ook maar eens die app downloaden… want er is nooit genoeg positiviteit in het leven <3

 32. Debbie 9 maart 2013 / 18:24

  Ik hoor er steeds meer over… maar vergeet dit gewoon te doen, en de app downloaden twijfel ik over omdat ik niet weet of ik het ga gebruiken…

 33. Marcella 11 maart 2013 / 20:04

  Ik maak ze ook (bijna) dagelijks. En eens per week maak ik een samenvatting in een blog met foto’s. Leuk om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.